20 November - Hari Kanak-kanak Sedunia: Bagaimana orang dewasa melanggar hak kanak-kanak?

Cuti khas disambut pada 20 November - Hari Kanak-kanak Universal (Hari Kanak-kanak Universal). Hari hangat dan rohani ditubuhkan oleh Perhimpunan Agung PBB pada tahun 1954. Ia disyorkan kepada semua negeri di planet ini untuk mengambil hari ini sebagai asas untuk memegang "hari kanak-kanak" mereka yang bertema mereka sendiri.

Percutian melambangkan penyatuan semua negara, orang-orang dalam nama kebajikan kanak-kanak di bumi.

November 20 tidak dipilih secara kebetulan - pada hari ini pada tahun 1959, PBB mengguna pakai Deklarasi Hak Kanak-kanak, dan tiga puluh tahun kemudian, pada tahun 1989, Konvensyen mengenai Hak Anak telah diterima pakai.

Kanak - ahli masyarakat yang lemah dan paling lemah dalam mana-mana negeri. Kepentingan dan hak undang-undang mereka sering dilanggar bukan hanya di negara-negara miskin, tetapi juga di negara maju.

Pelanggaran yang paling kerap adalah keadaan hidup yang tidak boleh diterima. Kanak-kanak tidak selalu mempunyai perumahan yang layak dan selamat, tahap kesihatan yang diperlukan, sesetengahnya tidak mempunyai perlindungan.

Mempunyai anak hak untuk kesihatan dan hak untuk bermain, tetapi dalam praktiknya, bantuan perubatan tidak selalu diberikan kepada anak-anak dengan cara yang tepat pada masanya dan cukup, dan kadang-kadang tidak ada tempat untuk bermain - tidak ada ruang, tidak ada ruang yang aman, tidak ada yang bermain. Juga hak kanak-kanak untuk pendidikan sering dilanggar.

Pada Hari Kanak-kanak, PBB secara tradisinya memberi laporan tentang keadaan urusan di dunia kanak-kanak. Menurut beliau 11 juta bayi di planet ini mati setiap tahun, tidak pernah mencapai umur lima tahun. Beberapa puluhan juta bayi sakit secara fizikal atau mental, tidak dapat menerima rawatan atau bantuan.

Sering kali, kanak-kanak mati dari penyakit yang paling mudah dan mudah untuk menyembuhkan dengan mana manusia telah lama belajar untuk mengatasi. Sehingga 40% bayi mati akibat kesan kemiskinan, dari kejahilan orang dewasa, dari keganasan dan tindakan ketenteraan.

Pada Hari Anak Sedunia, pakar-pakar dari Dana Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menggalakkan orang dewasa di seluruh dunia untuk melihat-lihat dan memberi bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan sokongan. Kanak-kanak seperti di negara-negara dengan apa-apa pendapatan di sana, hanya melihat dengan teliti.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan