Murid berusia 16 tahun dengan tuntutan hilang upaya menerima Hadiah Nobel Keamanan

Murid berusia 16 tahun yang tinggal dengan sindrom Asperger, Greta Thunberg telah dicalonkan untuk Hadiah Nobel Keamanan. Gadis itu, walaupun usia muda, dikenali sebagai pejuang aktif untuk alam sekitar, dengan ahli politik terbesar di dunia dalam kedudukan yang sama.

Keputusan untuk mencalonkannya untuk anugerah berprestij itu dibuat oleh timbalan menteri parlemen Sweden.

Semuanya bermula dengan fakta bahawa musim panas lalu, Greta mengadakan piket tunggal, menuntut bahawa ahli politik di seluruh dunia memenuhi syarat-syarat Perjanjian Paris untuk mengurangkan pelepasan yang berbahaya ke atmosfera. Gadis itu pergi ke piket seolah-olah pada jadual - setiap Jumaat, dia duduk di luar parlimen Sweden dengan poster di tangannya. Kemudian penganut dan rakan sebaya menyertai remaja itu, dan piket tunggal membawa kepada demonstrasi berskala besar dalam menyokong ekologi planet di seluruh dunia.

Gretta Thunberg sendiri memberitahu wartawan bahawa dia terkejut dan kagum dengan berita pencalonannya untuk Hadiah Nobel Keamanan.

Aksi Greta membawa kepada penciptaan organisasi alam sekitar sekolah informal belia. Pada bulan Februari tahun ini, gadis itu memimpin mogok sekolah besar untuk melindungi iklim di Bumi. Lebih dari empat ribu orang berkumpul di jalan-jalan di Berlin. Angela Merkel bertemu dengan Greta, selepas tindakan serupa berlaku di beberapa negara Eropah.

Berjalan awal Gadis berusia 16 tahun diiktiraf sebagai wanita tahun ini di Sweden.

Diagnosis tidak menghalang gadis itu dari aktif mengejar kehidupan sosial, dia melakukannya walaupun penyakit itu. Sindrom Asperger adalah gangguan mental yang sangat teruk, di mana seseorang mengalami kesukaran yang signifikan dalam interaksi sosial.

Penyakit itu dianggap sebagai gangguan schizoid zaman kanak-kanak, dalam banyak aspek yang sama dengan autisme. Penyebab perkembangan penyakit tidak jelas. Tiada rawatan khusus.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan