Gadis Lebanon berusia 16 tahun, Rom Ayyashi boleh menjadi pemilik Hadiah Keamanan Kanak-kanak Antarabangsa

Gadis berusia 16 tahun Rom Ayyashi dari Lubnan boleh menerima Hadiah Keamanan Kanak-kanak Antarabangsa tahun ini. Dia telah dicalonkan oleh orang ramai kerana mereka percaya bahawa seorang remaja layak menerima hadiah damai, yang setiap tahun dikemukakan oleh Yayasan Belanda untuk Hak Anak Kanak-kanak.

Tahun ini anugerah ini akan dibentangkan di Afrika Selatan. Uskup Agung Desmond Tutu dari Cape Town, seorang pejuang yang terkenal terhadap apartheid dan pemenang Hadiah Nobel Keamanan untuk tahun 1984, merancang untuk menyerahkannya, laporan TASS.

simbol Hadiah Keamanan Kanak-kanak
Desmond tutu

Seorang gadis remaja Lebanon bersedia mengajar lukisan dan seni kepada anak-anak Syria di kem pelarian.

Dia percaya bahawa ia adalah jenayah untuk melihat kanak-kanak membesar dalam keadaan yang sukar dan tidak melakukan apa-apa untuk menjadikan kehidupan mereka lebih baik.

Rom dengan jujur ​​mengaku bahawa dia pergi ke kem pelarian, diilhamkan oleh contoh Malala Yusufzai, seorang aktivis hak asasi manusia Pakistan yang menganjurkan akses kepada pendidikan untuk wanita di seluruh dunia.

Rom telah memberitahu wartawan lebih daripada sekali orang dewasa tersilap dan salah faham menganggap kanak-kanak rapuh, tidak dapat menahan realiti. Dia memutuskan untuk menumpukan hidupnya untuk membantu kanak-kanak dalam keadaan sukar di bahagian-bahagian yang berlainan di dunia.

Di jalan seorang aktivis hak asasi manusia, gadis itu bermula sebagai seorang anak. Dia tinggal bersama ibu bapanya di Tanzania, dan sudah lama berusaha menarik perhatian orang ramai. untuk melindungi orang kulit hitam albinos.

Di Tanzania, mereka masih percaya bahawa talismans yang diperbuat daripada tulang dan bahagian tubuh albinos dapat menyembuhkan dan membawa nasib baik, dan oleh itu kanak-kanak albinos diserang, mereka juga dibunuh untuk mengambil bahagian tubuh mereka kepada talismans. Sehingga seratus kanak-kanak mati setahun.

Rome menganjurkan penggalangan dana untuk kanak-kanak albino dan memastikan pihak berkuasa Tanzania menubuhkan sekolah berasrama khusus di mana kanak-kanak boleh menjadi lebih selamat. Dia kerap melawat lelaki itu.

Jika dia mendapat hadiah damai, Rom bercadang untuk membina sebuah sekolah seni untuk kanak-kanak di Tanzania dengan dana yang diterima ($ 110,000).

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan