15 Januari di Rusia akan memulakan rakaman kanak-kanak di kelas pertama

Dari ibu dan bapa Rusia 15 Januari akan mula menerima permohonan untuk pendaftaran anak-anak di kelas pertama sekolah menengah, gimnasium dan lyceum. Ini akan menjadi permulaan peringkat pertama. Sehingga 30 Jun, adalah mungkin untuk mengemukakan permohonan kepada sekolah di tempat kediaman anda pada mana-mana hari bekerja. Gelombang kedua pendaftaran akan berlangsung dari 1 Julai hingga 5 September - mereka akan menerima permohonan dari ibu bapa anak yang tidak tinggal di wilayah yang ditugaskan ke sekolah.

Mulai 15 Januari, permohonan akan diterima daripada ibu bapa kanak-kanak pada usia dari 6.5 hingga 8 tahun. Sekiranya kanak-kanak lebih muda atau lebih tua daripada lingkungan umur yang ditentukan, ibu bapa perlu membuat keputusan secara berasingan dengan pengarah institusi pendidikan yang dipilih.

Dokumen ke sekolah boleh dikaitkan pada 1 Februari 2019, dengan syarat anak itu pergi ke sekolah di tempat pendaftaran. Sehingga 1 Julai, kelas akan dibentuk, dan hanya kemudian mereka yang tidak tergolong dalam sekolah ini di tempat kediaman mereka akan dapat meminta mereka.

Mulai 15 Januari, ibu bapa pelajar kelas depan boleh menggunakan portal "Gosuslugi" untuk mengemukakan permohonan, atau mereka boleh melawat sekolah sendiri dan menulis petisyen. Apabila mengemukakan permohonan melalui Internet, jawapannya akan datang ke e-mel atau akaun peribadi portal "Perkhidmatan Negeri", selepas ibu bapa boleh membawa dokumen asal ke sekolah sepanjang minggu.

Apa yang anda perlukan:

  1. pasport ibu bapa;
  2. sijil kelahiran bayi;
  3. sijil kediaman;
  4. dasar perubatan kanak-kanak;
  5. Bayi berseri;
  6. TIN bayi;
  7. empat gambar 3x4.

Sekolah, gimnasium dan lyceum tidak mempunyai hak untuk menghendaki ibu bapa untuk mendapatkan wang untuk pendaftaran, dan tidak diberi kuasa untuk mengatur ujian masuk dan wawancara untuk kanak-kanak.

Sekiranya berlaku pelanggaran, ibu bapa boleh menghubungi jabatan pendidikan daerah atau wilayah di rantau mereka. Mulai 15 Januari, "garis panas" akan dibuka pada setiap mereka mengenai pendaftaran kanak-kanak dalam gred pertama.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan