Anak lelaki berusia 11 tahun di AS ditangkap kerana enggan memberikan sumpah setia kepada bendera negara

Di bandar Lakeland (Florida, Amerika Syarikat) peristiwa luar biasa berlaku - menahan kanak-kanak berusia 11 tahun yang enggan memberikan sumpah setia kepada bendera negara.

Upacara mengambil sumpah setia kepada bendera dianggap tahunan, diadakan di semua institusi pendidikan di Amerika Syarikat.

Budak itu tidak disangka-sangka untuk para peserta dan tetamu yang berkumpul menyatakannya tidak akan mengambil sumpahkerana percaya bahawa bintang-bintang dan garis-garis AS menghina orang kulit hitam dan melambangkan perkauman, dan lagu kebangsaan dengan teksnya secara umum merendahkan martabat manusia hitam.

Guru itu memanggil pengawal, dan mereka memanggil polis. Secara rasmi, adalah mustahil untuk ditangkap kerana enggan mengambil sumpah, tidak ada undang-undang sedemikian, dan oleh itu kanak-kanak itu ditangkap kerana didakwa mengancam untuk mengalahkan guru dan melanggar rutin sekolah.

Budak utama dihantar ke pusat juvana remaja. Di sana dia akan berdiri sehingga 19 Februari. Pada tarikh ini, mahkamah telah melantik seorang pelajar. Ibu bapanya sangat tidak bersetuju dengan dakwaan terhadap anaknya dan berhasrat untuk mempertahankannya di semua kos.

Mahkamah Agung Amerika Syarikat pada 1943 memutuskan bahawa kanak-kanak tidak boleh dipaksa untuk mengambil sumpah setia kepada bendera. Tetapi dalam amalan, selama beberapa dekad, semuanya berbeza. Peraturan mereka sendiri berlaku di setiap sekolah, di setiap kolej, dan di beberapa tempat, contohnya, di Texas, selain kesetiaan pada bendera negara, anak-anak dipaksa untuk mengambil sumpah setia kepada negara. Di Missouri, mengambil sumpah sekolah adalah upacara mingguan, dan di Mississippi, kanak-kanak melakukannya sebulan sekali.

Selepas penangkapan kanak-kanak yang telah membangkitkan pemberontakan awam, pihak berkuasa bandar Lakeland berjanji untuk memulihkan ketertiban dan menolak guru. Wanita itu memberitahu pihak berkuasa bahawa dia tidak tahu bahawa sumpah kepada bendera adalah sukarela, dia yakin bahawa keperluan untuk mengucapkannya dinyatakan dalam Perlembagaan dan wajib.

Tetapi budak lelaki yang ditangkap itu tidak lebih baik dalam hal ini: dia didakwa dengan tuduhan pemukul dan salah laku yang agak serius, dan hukuman untuk ini boleh keras.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan