Mulai 1 Januari 2019, faedah penjagaan anak bulanan maksimum akan meningkat kepada 26 ribu rubel.

Ibu bapa kanak-kanak menunggu kejutan Tahun Baru yang bagus - jumlah elaun bulanan untuk penjagaan kanak-kanak di bawah umur satu setengah tahun dan gaji bersalin akan ditingkatkan. Peningkatan ini dijangka cukup besar. Ini dilaporkan oleh perkhidmatan akhbar Dana Insurans Sosial Persekutuan Rusia.

Saiz bayaran bersalin akan meningkat - bayaran minimum ialah 4,500 Rubles (sebelum ini ia adalah 4,400 Rubles), dan maksimum - 301 ribu Rubles (tahun ini jumlahnya ialah 282 ribu Rubles).

Ia semua bergantung kepada apa pendapatan ibu. Sekiranya gaji tidak ada atau ia rendah, faedah itu dikenakan ke atas gaji minimum (upah minimum dari tahun baru akan meningkat kepada 11,280 Rubles).

Elaun terbesar akan diberikan kepada wanita yang boleh memberikan data pendapatan yang baik untuk dua tahun terakhir sebelum cuti bersalin (untuk 2017 dan 2018 masing-masing).

Jumlah elaun bulanan yang dibayar kepada wanita pada cuti bersalin sehingga bayi mencapai umur satu setengah tahun, oleh itu akan dinaikkan dari 24 ribu rubel menjadi 26 ribu 152 rubel.

Dana tersebut diakru oleh Dana Insurans Sosial di tempat kerja wanita, di mana dia menerima faedah. Bagi mereka yang menganggur, faedah itu dikira oleh perkhidmatan sosial.

Dicadangkan sebelum ini melanjutkan manfaat ini sehingga kanak-kanak berumur tiga tahun, tetapi setakat ini inisiatif itu tidak menemui sokongan perundangan.

Pada musim panas, Yayasan Romir untuk Pendapat Awam memberikan data mengenai berapa banyak masa wanita Rusia lebih suka duduk dengan bayi di rumah. Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan ibu lebih suka pergi bekerja sebelum keputusan berakhir, kerana tidak ada cukup wang untuk hidup. Separuh daripada ibu memilih untuk tinggal bersama anak-anak mereka di rumah sehingga dua tahun. Dan hanya 4.5% wanita menyatakan hasrat untuk duduk dengan seorang anak selepas 3 tahun dan tidak pergi bekerja.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan