Bagaimana cara menggunakan pam susu manual dengan pir?

Kandungannya

Di pasaran untuk bayi baru lahir anda boleh menemui pelbagai peranti yang memudahkan proses memompa wanita. Pam payudara manual dengan pir sangat popular. Peranti ini sesuai untuk seorang wanita yang cuba membuat proses penyusuan, dan untuk seorang ibu yang tidak selalu mempunyai peluang untuk melampirkan bayi ke payudaranya, tetapi dia tidak mahu berhenti menyusu. Ramai wanita tertanya-tanya bagaimana cara betul menggunakan pam susu pear manual supaya proses mengepam cepat dan tidak menyakitkan.

Pembinaan

Pam susu manual dengan pear kepunyaan alat mudah untuk mengekspresikan susu ibu. Ia terdiri daripada beberapa bahagian.

 • Nozzle di dada.
 • Injap. Terletak di dalam pam susu, ia membantu mengawal tekanan yang dibuat semasa pam.
 • Pear. Apabila seorang wanita mengekspresikan susu ibu, dia harus memerah pir, sehingga menghasilkan vakum. Disebabkan ini, susu akan dikeluarkan dari kelenjar susu dan memasuki tangki untuk decanting.
 • Kapasiti untuk menyusu susu (mungkin hilang).

  Wanita sering menggunakan pam susu manual dengan pir, kerana ia dicirikan oleh beberapa kelebihan:

  • mereka dicirikan dengan pembinaan mudah dan cepat dipasang;
  • mereka mudah digunakan tanpa pengetahuan dan kemahiran khas;
  • tiada sumber kuasa diperlukan untuk mula bekerja dengan mereka;
  • mereka tidak membuat bunyi bising (seperti yang berlaku dengan model elektrik) - ini sangat penting apabila ibu melakukan proses mengepam, berada di dekat kanak-kanak itu;
  • semua bahagian boleh dengan mudah dibasuh dan disterilkan;
  • Anda boleh memilih rentak dan irama yang sesuai untuk mengepam.

  Peringkat persediaan

  Masuk ke tahap susu decanting dengan pam susu manual dengan pir, Adalah sangat penting untuk mempersiapkan segala-galanya terlebih dahulu supaya prosesnya cepat dan, yang paling penting, tidak menyakitkan.

  • Sebelum anda meluahkan susu, teliti secara terperinci arahan-arahan, yang semestinya akan dibundel dengan pam susu. Selalunya, arahan seperti itu terperinci secara terperinci dan dalam gambar bagaimana cara menggunakan satu atau lebih variasi peranti ini dengan betul.
  • Semua komponen mesti dibersihkan, lebih baik tidak menggunakan detergen biasa dalam kes ini, kerana ia mengandungi bahan kimia yang agresif yang boleh masuk ke dalam organisma kanak-kanak yang tidak matang dan menyebabkan bahaya. Adalah disyorkan untuk menggunakan sabun bayi atau detergen bayi untuk mencuci unsur-unsur pam susu.
  • Ia juga disyorkan untuk mensteril butiran. Prosedur sterilisasi harus dilakukan secara mandatori jika direncanakan untuk memberikan susu ibu kepada bayi. Peranti ini boleh disterilkan di atas mandi wap dan menggunakan alat khas - pensterilan.

  Selepas pensterilan, anda tidak perlu menghapuskan butir-butir pam dada, biarkan mereka selama beberapa minit supaya mereka kering dengan cara semula jadi.

  • Anda juga perlu menyediakan bekas yang susu akan direndam (selalunya ia dilengkapi dengan pam payudara pir) dan merupakan botol. Sekiranya anda meletakkan puting botol ini, maka ia boleh digunakan untuk menyusukan bayi.
  • Perhatikan bahan yang bekas itu dibuat, sangat penting bahawa tidak ada bisfenol komponen berbahaya. Anda juga boleh menggunakan botol kaca.
  • Seorang wanita perlu membasuh tangan dengan teliti dengan sabun dan bilas payudara untuk menghilangkan titisan peluh dan kotoran.Idealnya, lebih baik menggunakan air suam, ia merangsang aliran susu ke kelenjar susu.
  • Ia perlu memegang urut payudara payudara. Untuk melakukan ini, perlahan-lahan tarik puting dan tekan dengan jari-jari anda di areola. Tindakan sedemikian merangsang penghasilan hormon oxytocin, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran susu ibu.

  Ramai pakar penyusuan mencadangkan 30 minit sebelum minum untuk minum secawan teh panas. Minuman ini juga mengaktifkan kelembapan susu dan akan membantu mengurangkan proses pengepaman.

  Prosedur pengepaman

  Apabila peringkat persediaan selesai, anda boleh meneruskan secara langsung ke proses decanting menggunakan pam pear. Prosedur ini agak mudah, tetapi pada mulanya ia perlu untuk menyesuaikan diri dengannya, dengan segala-galanya masa akan lebih mudah.

  • Seorang wanita perlu selesa, mengambil kedudukan yang selesa. Sebagai contoh, duduk di kerusi dengan belakang atau sofa. Untuk kemudahan, anda boleh meletakkan pad di bawah punggung anda. Anda perlu memasang pam susu manual dengan pir supaya putingnya terletak tepat di tengah-tengah corong. Bahagian tepi corong patut sesuai dengan dada.
  • Sekiranya salah untuk memasang pam susu manual dengan pir, ini boleh menyebabkan ibu merasa tidak selesa. Di samping itu, peranti yang dilampirkan secara tidak betul boleh meninggalkan sebahagian daripada susu dalam kelenjar susu, dengan itu menimbulkan kemerosotan.
  • Seterusnya, anda perlu memerah pir secara rhythmically, memulakan proses mengepam. Tidak banyak tekanan pada pam. Tenaga yang digunakan boleh ditingkatkan apabila proses pengepaman berakhir.

  Bersedia untuk fakta bahawa susu pertama akan menonjol agak sedikit, dalam bentuk titisan, tetapi secara beransur-ansur "tekanan" akan meningkat, membentuk jet, dan prosedur peregangan akan menjadi lebih mudah.

  • Dalam proses memerah, anda boleh membuat jeda kecil, di mana anda juga boleh mengurutkan dada. Pam payudara pada masa ini tidak perlu dikeluarkan. Apabila seorang wanita telah menyatakan susu dari satu payudara, perlu memulakan proses ini dengan payudara kedua.
  • Seluruh prosedur mengepam agak cepat, secara purata ia akan mengambil masa tidak lebih daripada 15 minit.
  • Sila ambil perhatian bahawa jika 5 minit telah berlalu sejak mula mengepam, dan susu tidak muncul, perlu menghentikan prosedur ini.
  • Apabila proses pengepaman telah berakhir, dan susu dari kelenjar susu telah dikeluarkan sepenuhnya, adalah perlu untuk melepaskan pam payudara buah pear dengan teliti, tutup penutup wadah susu dan letakkan di dalam peti sejuk. Payudara hendaklah disapu dengan tuala lembap, dan semua bahagian peranti ini perlu dibasuh dan dikeringkan.
  • Meletakkan susu ibu di dalam peti sejuk, ingat bahawa ia boleh disimpan di sana selama lebih dari 2 hari. Adalah lebih baik untuk tidak meninggalkannya di pintu peti sejuk, tetapi letakkan bekas di tengah-tengah di atas rak. Susu boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 bulan.
  • Semasa mengepam seorang wanita tidak perlu merasa sakit. Sekiranya mereka muncul, anda perlu berehat dan memberikan sedikit rehat pada payudara. Pada masa ini, anda boleh mula menghilangkan dari payudara kedua. Punca kesakitan juga boleh menjadi ralat dalam pemasangan peranti. Sekiranya peranti dipasang dan dilampirkan dengan betul, dan kesakitan semasa pemompam kekal, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat.

  Semak semula pam susu ibu Chicco dalam video seterusnya.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan