Mega Bloks

Kandungannya

Bagi kebanyakan pengguna moden, pereka hanya Lego dan bahagian besi Soviet untuk peralatan pemodelan. Walau bagaimanapun, jika anda menggali lebih mendalam, ternyata sebenarnya banyak syarikat di seluruh dunia melepaskan kit reka bentuk, dan sebahagian daripada mereka mungkin menganggap diri mereka pesaing yang layak untuk Lego yang sama.

Ambil, sebagai contoh, jenama terkenal seperti Mega Bloks - ia kurang dikenali kepada pelbagai pengguna, kerana produknya lebih sesuai untuk kanak-kanak, tetapi bagi orang dewasa, mereka tidak begitu berminat. Walau bagaimanapun, produk jenama khusus ini dianggap sebagai salah satu hadiah pendidikan terbaik untuk kanak-kanak, jadi ia tidak boleh diabaikan.

Siapa yang melepaskan?

Memahami struktur kompleks syarikat multinasional yang besar tidaklah mudah, tetapi Mega Bloks dihasilkan oleh syarikat semacam itu. Pereka sedemikian telah memimpin sejarah sejak tahun 1967, apabila syarikat perkilangan mainan kecil ditubuhkan di wilayah Quebec Kanada, namun kejayaannya cukup besar untuk menarik perhatian pemain pasaran mainan yang lebih besar. Jadi, sebuah syarikat kecil secara konsisten menyertai syarikat yang lebih terkenal - Fisher-Price pertama, dan kemudian Mattel.

Ini tidak bermakna apa-apa kepada pengguna yang mudah, tetapi fakta persaudaraan dengan syarikat-syarikat ini sudah menunjukkan kualiti tertinggi. Faktanya ialah mainan jenama-jenama ini dikenali secara luas di seluruh dunia, mereka hanya dihasilkan bukan di bawah nama syarikat, tetapi di bawah tanda dagangan mereka sendiri. Cukuplah untuk mengatakan bahawa anak patung Barbie dan Monster High, serta Wheels Hot yang terkenal, dihasilkan oleh Mattel.

Sememangnya, senarai episod tidak berakhir di sana - hanya mereka yang telah mendapat populariti yang tinggi disebutkan untuk membuat filem panjang mengenai mainan ini.

Hari ini, pengeluar dengan selamat boleh memanggil dirinya sebagai salah satu syarikat yang paling berjaya di dunia dalam pengeluaran mainan. Sehingga 2016, bilangan pekerja berjumlah lebih daripada 30 ribu orang, manakala hasil pada tahun yang sama mencapai 5.5 bilion dolar. Sudah tentu, pereka kanak-kanak tidak memberikan seperempat daripada semua pendapatan ini, namun mereka juga wajib menyimpan jenama itu, jadi tidak ada keraguan tentang produk berkualiti tinggi.

Mengapa pembina ini tertentu?

Terdapat banyak syarikat yang menghasilkan pereka di seluruh dunia, tetapi jenama khusus ini dianggap sebagai salah satu yang paling berjaya. Tidak begitu banyak kelebihan daya saing, tetapi mereka sangat penting.

  • Pertama sekali, adalah perlu untuk menyerlahkan integriti pengeluar. Di seluruh dunia, perhatian besar diberikan untuk memastikan kanak-kanak kurang bersentuhan dengan pelbagai sintetik yang berbahaya, di mana plastik berkualiti rendah adalah faktor risiko utama. Syarikat Fisher-Price, yang juga termasuk dalam pegangan yang menghasilkan "megablocks", sejauh 50an abad yang lalu, adalah yang pertama di dunia untuk secara peribadi menghasilkan plastik khusus untuk pembuatan mainan. Pengeluaran sendiri bahan mentah membolehkan syarikat untuk mengawal kualitinya, serta untuk memastikan pematuhan penuh dengan tujuan yang plastik itu dibuat.
  • Sudah tentu pereka kanak-kanak itu bukan sahaja selamat, tetapi juga kuatKerana anak-anak sangat ingin tahu - mereka sering tertanya-tanya apa yang ada di dalam bahagian.Walaupun, menurut piawaian kami, pereka jenama ini bernilai banyak, dia berhak membelanjakan wang, kerana produk mahal akan bertahan lama.
  • Momen tunggal ialah serba boleh kit yang dibuatsebanding hanya dengan kepelbagaian Lego. Syarikat itu menghasilkan pereka untuk lelaki dan perempuan, untuk pengguna termuda dan remaja. Untuk menarik minat kanak-kanak itu, watak-watak hampir semua filem, kartun dan permainan kanak-kanak yang diketahui telah dipilih sebagai model untuk perhimpunan tersebut. Berikut adalah Spongebob, penyu dan ninja, dan watak-watak dari Halo, Destiny atau Call of Duty. Semua ini memastikan bahawa bayi akan menjadi menarik, tetapi pengeluar juga menghasilkan mainan sendiri.

Pelbagai

Pembina pertama

Untuk set pelepasan Mega Bloks terkecil tanpa merujuk kepada mana-mana watak yang terkenal, diandaikan bahawa pada zaman ini, anak-anak tidak tahu lagi. Pada peringkat ini, proses reka bentuk itu sendiri adalah penting untuk kanak-kanak itu, jadi pengilang, sebagai nama siri itu, menetapkan matlamat untuk mengajar anak itu perkara paling mudah - untuk membina struktur tertentu dari elemen pereka.

Secara konvensional, pereka siri ini boleh dibahagikan kepada jadual pendidikan dan kit bertema. Meja-meja dihasilkan secara berasingan untuk kanak-kanak lelaki dan kanak-kanak perempuan, seperti pereka yang dibungkus dalam kes khas, yang, apabila dibuka, menjadi taman permainan yang mudah, di mana anda boleh melengkapkan sebuah bandar kecil.

Kit tematik terdiri daripada 60-80 bahagian dan boleh meliputi topik seperti pengangkutan atau haiwan, tetapi mereka tegas dikaitkan dengan fakta bahawa mereka perlu membina beberapa jenis bangunan.

Maxi

Siri ini secara signifikan memperluaskan keupayaan pereka dengan meja permainan, yang menawarkan untuk menyimpang dari bangunan khas bandar dalam kes sedemikian yang memihak kepada mewujudkan beberapa jenis laman tertentu seperti istana naga atau kedai pembaikan. Seperti set lain dengan meja, pereka ini disimpan dalam kes plastik lipat khas.

Kemudahan pembungkusan itu jelas, kerana apabila dilipat, pereka selamat dari sebarang kerosakan dan mudah diangkut, dan apabila dibentangkan, meja itu membolehkan kanak-kanak tidak merangkak di atas lantai semasa bermain atau mudah bermain dalam apa jua keadaan, walaupun di jalan raya.

Pengangkutan

Agak luar biasa adalah konsep di mana set asal perancang disimpan dalam kenderaan yang agak besar. Di Mega Bloks menyampaikan dua set itu - dengan trak kebakaran dan trak.

Malah, kanak-kanak itu menerima dua jenis mainan sekaligus, salah satunya adalah pengangkutan, dan yang kedua - perancang. Dalam kes ini, pembina dalam set tersebut biasanya agak primitif, selalunya ia adalah persoalan kiub biasa, dan kadang-kadang - pembina blok mudah. Walau bagaimanapun, ia diletakkan di dalam badan agak banyak dan bahagian-bahagiannya biasanya besar, jadi anak-anak harus gembira.

Bagi pengangkutan, yang secara selari memainkan peranan pembungkusan untuk unsur-unsur pereka, ia sendiri mempunyai nilai yang besar. Setelah ditarik balik pereka dari badan, si anak dapat mengangkut apa-apa benda di dalamnya, dan bahkan sebelum mencapai berat tertentu, ia bahkan dapat naik ke sana sendiri! Bagi trak kebakaran, ia dilengkapi sepenuhnya dengan pelbagai "kesan khas", misalnya, isyarat bunyi dan cahaya.

Kit untuk kanak-kanak yang berbeza umur

Kanak-kanak prasekolah

Sebagai peraturan, pada zaman ini, kanak-kanak sudah mempunyai watak-watak kegemaran, kerana kebanyakan pereka jenama untuk kanak-kanak prasekolah adalah berdasarkan pelbagai siri kartun yang terkenal. Senarai siri termasuk, contohnya, "Chaggington" dan "Smurfs", "Dasha-traveler" dan "Barbie", "Sponge Bob" dan "Minions", "Spiderman" and "Cars".

Satu siri pereka berdasarkan siri animasi "The Train Thomas dan His Friends" juga sangat popular. Mungkin ini satu-satunya kes apabila mainan itu lebih popular daripada watak asalnya.

Bagi kanak-kanak zaman ini, Mega Bloks bahkan mempunyai satu watak yang tidak diwakili dalam mana-mana kartun terkenal. Ini adalah pengadun konkrit Mike. Rupa-rupanya, pengilang memutuskan bahawa peralatan pembinaan juga harus dibentangkan dalam senjata permainan mainan kanak-kanak, tetapi, tidak mencari pertandingan di kalangan watak-watak yang terkenal, memutuskan untuk keluar dari situasi itu sendiri.

Semua pereka jenama yang dihasilkan untuk kanak-kanak prasekolah adalah sekatan, iaitu, bahagian-bahagian di dalamnya saling berhubungan menggunakan sistem slot dan pancang yang sepadan. Seringkali, pengeluar yang berbeza berusaha untuk mewujudkan standard produk mereka sendiri untuk menggalakkan pengguna membeli barang-barang mereka sahaja.

Walau bagaimanapun, pencipta Mega Bloks memperlakukan pengguna dengan lebih jujur, menjadikan pancang dan alur bahagian mereka serasi dengan set prasekolah yang paling hampir untuk Lego yang paling kecil tetapi dilepaskan.

Penyelesaian sedemikian membantu untuk memperluaskan pengalaman permainan yang tidak terhingga dengan berkongsi set dari dua pengeluar, yang memungkinkan untuk menyusun watak-watak permainan di rumah-rumah jenis apa pun.

Anak sekolah

Sebahagian besar daripada set Mega Bloks direka untuk kanak-kanak umur sekolah rendah dan menengah. Kanak-kanak seperti ini sudah bersedia untuk memasang kraf tangan walaupun kompleks, dan dalam beberapa kes mereka menyukai proses pemasangan lebih daripada mainan itu sendiri.

Atas sebab ini, setiap set itu disiapkan dengan sejumlah besar bahagian yang agak kecil, yang membolehkan anda meluangkan masa lama untuk pemasangan. Pada masa yang sama, hobi kanak-kanak zaman ini semakin beragam dan memerlukan kredibiliti maksimum model yang dipasang.

Ia sepatutnya diiktiraf sebagai sikap berat sebelah yang jelas bagi kepentingan lelaki. Banyak set meniru watak-watak dari permainan komputer, "penembak", sebagai contoh, Call of Duty atau Halo, terdapat satu siri berdasarkan strategi Warcraft. Daripada set yang lebih realistik, meniru teknik itu, adalah perlu untuk membezakan "Kereta sukan" dan "Pengangkutan tentera". Sudah tentu, topik-topik ini mungkin menarik untuk beberapa gadis, tetapi secara umum, lelaki itu lebih suka.

Bagi wakil-wakil muda seks yang adil, bagi mereka pilihannya lebih kecil: dari siri massa dan popular, hanya dapat membezakan pereka terkenal berdasarkan seri animasi Monster High.

Secara berasingan di antara semua set Mega Bloks untuk anak-anak sekolah adalah pembina magnet. Siri ini juga menerima nama yang sama sekali berasingan - Magnext, kerana set itu sangat berbeza daripada yang lain, terutamanya menghalang pereka Mega Bloks.

Penyelesaian sedemikian akan menyumbang kepada pembangunan pemikiran ruang dalam kanak-kanak, dan juga membolehkan anda untuk membina bangunan yang sama sekali dan yang paling tidak dijangka.

Pereka magnetik memuji fakta bahawa mereka tidak mengehadkan kanak-kanak sama sekali, tanpa memaksa dia untuk memberi perhatian kepada lokasi alur dan pancang, jadi syarikat yang berkenaan tidak dapat melalui konsep pembangunan yang begitu menarik.

Ulasan

Produk syarikat tahap kejayaan ini sememangnya tidak dapat dicirikan dari yang terburuk, kerana dari angka ternyata pengguna telah memilih dengan uang mereka sendiri yang memihak kepada jenama ini. Salah satu kelebihan utama pereka Mega Bloks adalah kekuatan tinggi dan daya tahan mainan sedemikian, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk anak-anak, dan keselamatan bahan hanya meningkatkan permintaan produk.

Untuk kesamaannya dengan Lego, Mega Bloks mempunyai satu kelebihan yang berbeza - syarikat ini mempunyai banyak hak untuk aksara fiksyenOleh itu, ia dapat dengan keteraturan yang enviable memanjakan peminatnya dengan salinan plastik baru dan baru watak kartun kegemaran.

Banyak mainan yang popular sebagai idea milik Mattel, yang juga melepaskan pembina yang dipersoalkan, sehingga tidak ada masalah dengan pemegang hak oleh definisi.

Walau bagaimanapun, berbanding dengan Lego yang sama, bahagian Mega Bloks kurang tahan lama.Di samping itu, Lego, tanpa terikat kepada watak-watak terkenal, mengatasi lebih baik dengan meniru pelbagai situasi dari kehidupan seharian. Mega Bloks dilepaskan lebih jauh dari Rusia berbanding pesaing utamanya, yang memberi kesan kepada kos, memaksa ramai pengguna untuk memilih pereka lain.

Hakikat bahawa anda boleh membina dari pembangun Mega Bloks, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan