Dr Komarovsky mengenai berjalan dengan bayi baru lahir pada musim sejuk

Kandungannya

Dikatakan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan pada musim sejuk bertambah kuat dan lebih sihat. Sukar untuk mengatakan sama ada ada bijirin rasional yang baik di sini, tetapi ia diketahui dengan pasti bahawa ibu bapa kanak-kanak musim sejuk mempunyai lebih banyak alasan untuk keseronokan, kerana penting untuk tidak membiarkan defisit vitamin d, dan juga dengan kanak-kanak ia perlu berjalan, tetapi selepas semua di jalan - salji fros atau salji! Yevgeny Komarovsky, pakar pediatrik dan pengarang pelbagai buku tentang kesihatan kanak-kanak, memberitahu bagaimana untuk berjalan dengan bayi yang dilahirkan semasa musim sejuk.

Berjalan - secara semulajadi

Bagi seseorang, kehidupan di bawah bumbung adalah satu keperluan yang muncul dari masa ke masa, apabila tamadun mula menaklukkan kecenderungan semula jadi, kata Komarovsky. Orang dewasa akan menamakan 150 alasan mengapa bumbung di atas kepalanya diperlukan untuk mereka. Kanak-kanak itu tidak tahu apa-apa sebab, dia lebih dekat dengan alam semula jadi, dan keperluan masyarakat yang bertamadun adalah asing kepadanya. Itulah sebabnya kanak-kanak, walaupun dilahirkan di musim sejuk, boleh dan harus berjalan.

Selalunya lebih banyak virus dan bakteria di dalam bilik daripada di jalan, tidak ada cahaya matahari di rumah (cahaya melalui tingkap tidak menggantikannya). Udara segar dan cahaya matahari hanya mendapat di luar. Menurut Komarovsky, berjalan dengan seorang anak juga harus diajar kepada ibu bapa. Lagipun, ketakutan untuk menjalankan kanak-kanak pada musim sejuk di dalam sejuk, takut dia akan menghirup udara yang sejuk dan sakit, masih teguh duduk di kepala ibu-ibu dan bapa.

Semua ibu bapa perlu ingat bahawa pada masa kanak-kanak menghirup udara segar, paru-paru dan bronkusnya dibebaskan dari habuk rumah, yang berkumpul di organ-organ pernafasan.

Laluan udara atas juga dibersihkan dan dibasahkan, yang mengurangkan risiko mengatasi jangkitan pernafasan. Semua sistem badan karapuz mula bekerja lebih intensif, kerana badan kecil perlu mengekalkan penggunaan tenaga (dalam keadaan suhu rendah, contohnya).

Peraturan berjalan dengan bayi yang baru lahir

Perjalanan pertama dengan bayi baru lahir adalah acara istimewa untuk seluruh keluarga. Komarovsky menasihatkan supaya tidak menangguhkannya, dan mula berjalan pada hari ke-10 selepas keluar dari hospital. Tempoh saluran udara pertama tidak melebihi 10-15 minit. Tetapi keesokan harinya, anda boleh membuat dua keluar untuk masa yang sama. Secara beransur-ansur, sebulan seorang kanak-kanak perlu menghabiskan banyak masa di luar rumah kerana ibu bapanya mampu dan keadaan cuaca telah ditubuhkan.

Adalah sangat baik untuk mengenal pasti tempat di mana kanak-kanak akan berjalan dalam beberapa bulan pertama.

Tidak perlu membawa kereta berat ke atas tangga, turun ke bawah dan kemudian kembali, supaya selama sepuluh minit saya dapat menaiki anak kecil di jalan yang sibuk di mana pelbagai orang berjalan, termasuk pembawa ORVI dan selesema.

Paling disukai berjalan di musim sejuk di balkoni. Sekiranya tidak ada balkoni, maka di halaman rumah anda sendiri. Jika ini tidak mungkin, pilih tempat yang tenang untuk berjalan-jalan, di mana tidak ramai orang ramai, di musim sejuk ini adalah taman dan dataran. Menunggang di jalanan hanya boleh disebabkan oleh keperluan segera - anda perlu pergi ke klinik, anda perlu pergi ke farmasi atau kedai, tetapi tidak ada pembantu.

Persoalan penting adalah bagaimana untuk berpakaian kanak-kanak, terutama pada musim sejuk. Jangan takut angin, salji, fros, kerana anak yang sihat, yang juga berpakaian dengan baik, tidak akan merasakan sedikit ketidakselesaan dari berjalan kaki. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa anda perlu membawa bayi di jalan di mana-mana fros.

Komarovsky menasihatkan untuk mengingati satu peraturan mudah yang membolehkan anda dengan cepat memikirkan sama ada berjalan hari ini atau tidak. Untuk setiap bulan kehidupan kanak-kanak - tolak 5 darjah, tetapi tidak lebih rendah daripada 15 darjah bagi mana-mana bayi. Oleh itu, jika kanak-kanak berumur 1 bulan, maka anda boleh berjalan bersamanya dengan minus lima, dan jika dua bulan, maka sudah sepuluh ditolak.

Saranan universal cara berpakaian serbuk tidak wujud. Untuk memahami sama ada anda melakukannya dengan betul, anda hanya boleh selepas kembali dari perjalanan pertama. Jika bayi berpeluh, siram, pada masa akan datang anda perlu mengurangkan jumlah pakaian. Dingin adalah ketakutan kepada semua orang dewasa tanpa pengecualian. Tetapi, menurut Komarovsky, kanak-kanak beku dijumpai beratus-ratus kali kurang kerap daripada kanak-kanak yang diingini dengan teliti. Fahami bahawa seorang kanak-kanak panas, mudah - dia mula bertindak naik, menangis, berpaling dari pakaian, tidak mahu berjalan-jalan dan enggan tidur di jalan.

Kanak-kanak mempunyai kadar metabolisme yang sangat berbeza, dan dengan itu, di mana ibu dan ayah membekukan, kanak-kanak biasa, dan di mana ahli keluarga dewasa berasa panas, kanak-kanak menjadi panas. Oleh itu, ia harus dipakai sedikit lebih mudah daripada yang diperlukan oleh nenek saya. Daripada penyakit berpeluh lebih daripada daripada hipotermia ringan.

Jika kanak-kanak sakit

Kekebalan bayi baru lahir jauh dari sempurna, dan jika ibu sedang menyusu, perlindungan itu agak lebih tinggi daripada buatan. Sering kali, selepas keluar dari hospital, bayi menjadi sakit. Ibu bapa pada masa ini tidak membenarkan pemikiran kemungkinan berjalan.

Yevgeny Komarovsky berpendapat bahawa hanya suhu tinggi boleh menjadi kontraindikasi untuk udara musim sejuk bernafas. Sekiranya panas tidak, pergilah bersama anak kecil anda untuk berjalan-jalan tanpa bayang-bayang keraguan.

Jika selepas beberapa langkah, bayi mempunyai batuk basah, jangan takut, ini adalah perubahan yang sangat positif dalam keadaannya, menunjukkan bahawa membran mukus sistem pernafasan mula melembapkan, bayi mula batuk.

Sama ada berjalan kaki dengan bayi baru lahir pada musim sejuk adalah berguna, lihat di bawah dalam program Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan