Dr Komarovsky mengenai perkembangan bayi yang baru lahir dan bayi selama berbulan-bulan

Kandungannya

Kanak-kanak itu dilahirkan dan dari hari-hari pertama kejutan dan menyenangkan ibu bapanya. Ibu dan ayah dengan sabar melihat ke dalam serbuk - apa yang baru dia boleh, perubahan apa yang telah berlaku kepadanya. Bayi tahun pertama kehidupan berubah dengan cepat. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa ibu bapa berminat sama ada bayi berkembang pada masa yang tepat, sama ada ia ketinggalan di belakang rakan sebaya, sama ada perkembangannya (fizikal dan emosi) sesuai dengan norma yang diterima umum. Mengenai banyak buku dan artikel yang ditulis. Doktor kanak-kanak yang berwibawa Yevgeny Komarovsky menceritakan banyak dan terperinci mengenai perkembangan bayi dengan berbulan-bulan.

Bayi yang baru lahir

Bayi anda dianggap sebagai bayi yang baru lahir dari masa ia dilahirkan sehingga mencapai usia 28 minggu. Empat minggu kalendar - inilah masa yang diperlukan untuk pembentukan kemahiran asas. Dalam tempoh ini, deria orang kecil diperbaiki, dengan bantuan yang dia akan mengkaji dunia di sekelilingnya. Beliau melihat sejauh ini hanya bintik-bintik kabur yang berbeza kecerahan, bayi baru akan belajar untuk memfokuskan penglihatannya kemudian. Pendengaran semasa kelahiran agak berkurangan, tetapi sudah 3-4 hari bayi mula mendengar dunia adalah sama seperti orang dewasa. Dia jelas membezakan citarasa (pahit, manis, masam), rasa sentuhan agak maju, jadi sentuhan sentuhan adalah unsur yang sangat penting untuk mengetahui dunia dalam minggu pertama kehidupan bebas.

Rejimen hari bayi yang baru lahir pada bulan pertama memainkan peranan yang besar untuk pembangunan selanjutnya. Bagaimana ibu bapa menganjurkan makanan, mandi, berjalan dan tidur, bergantung kepada bagaimana kacang yang sihat dan kuat tumbuh. Bayi hanya kelihatan kecil dan tidak berdaya. Kemahirannya ditentukan oleh alam semulajadi sendiri, dan ia mungkin tidak seberapa yang difikirkan oleh ibu bapa. Bayi yang baru lahir sehingga 1 bulan menunjukkan refleks yang hanya khusus kepada beliau, ketika mereka bertambah tua, mereka hilang seperti yang tidak perlu. Ibu bapa boleh dengan mudah menilai refleks asas:

Pegang refleks. Pegang jari telunjuk anda dekat dengan telapak bayi anda, dia pasti akan merebutnya dengan ketat.

Pelukan refleks. Letakkan serbuk pada permukaan keras (sebagai contoh, pada meja yang berubah), ketuk ketuk pada permukaan meja dengan telapak tangan anda. Bunyi dan getaran yang kuat akan menyebabkan pergerakan bayi yang serupa dengan pergerakan orang dewasa dengan pelukan - pertama, bayi akan membongkok dan menyebarkan tangannya, dan kemudian ia akan mengembalikannya ke posisi di dada.

Refleks merangkak. Dari kedudukan terdedah, bayi akan membuat pergerakan refleks yang digunakan semasa merangkak.

Refleks langkah. Ambil bayi di bawah lengan dan tahan secara menegak. Sekiranya anda sedikit berehat kakinya di atas permukaan yang keras, dia menolaknya, berputar. Jika pada masa yang sama sedikit menyengetkan badan anak ke hadapan, dia akan mengambil beberapa "langkah" dengan kakinya.

Ketinggian dan berat badan

Bagi bulan pertama kehidupan, kanak-kanak biasa, sama ada lelaki atau perempuan, menambah purata 450 hingga 700 gram berat badan dan ketinggian 1.5-2 sentimeter. Parameter ini sangat individu, menurut Komarovsky, dan oleh itu anda tidak boleh membandingkan anak anda dengan orang lain hanya mengikut kriteria ini.

Cadangan

Pada bulan pertama, perhatian khusus perlu dibayar oleh ibu bapa kepada pembentukan refleks serbuk, penubuhan regimen harian yang jelas.Penjagaan yang baru lahir harus berdasarkan kepada prinsip-prinsip mewujudkan keadaan optimum untuk pembangunan imuniti (mandi dalam air sejuk mengikut kaedah Komarovsky, berjalan, suhu udara tidak melebihi 20 darjah di dalam bilik, kelembapan di dalam bilik dalam lingkungan 50-70%).

1 bulan

Tempoh neonatal berakhir. Perut otot berkurang sedikit, pergerakan dengan lengan dan kaki menjadi kurang terkekang, tetapi lebih huru-hara. Luka Umbilical sembuh. Bayi masih banyak tidur - dari 17 hingga 20 jam sehari. Pada usia ini, kanak-kanak biasa harus dapat memegang sebentar kepala di kedudukan terdedah. Visi beliau sedang dipertingkatkan, tot yang kecil sudah dapat memperbaiki pandangannya pada objek yang masih besar dan terang selama beberapa saat.

Sasar emosi berkembang - bayi sudah mengenali ibu, walaupun tidak visual, tetapi oleh aroma, sentuhan dan suara. Tetapi dia sudah tahu bagaimana bersukacita dengannya, sambil membongkok dan melemparkan tangannya (refleks memeluk). The crumb membuat percubaan pertama untuk meniru bunyi.

Ketinggian dan berat badan

Gadis-gadis (yang dilahirkan dengan berat lebih daripada 3 kilogram) beratnya purata 4150-4400 gram sebulan, ketinggiannya adalah 53-55 cm. Laki-laki berumur 4400-4900 gram, ketinggiannya adalah dari 54-56 cm.

Cadangan

Pada usia ini, berguna bukan sahaja berenang di air sejuk, tetapi juga berenang. Yevgeny Komarovsky menasihatkan untuk memindahkan kanak-kanak ke mandi besar. Jika ibu bapa takut untuk membiarkan bayi berenang dengan sedikit sokongan, anda boleh membeli bulatan khas untuk berenang. Ia selesa membetulkan leher dan memberikan peluang kepada anak untuk berenang, untuk membuat perubahan dalam air.

2 bulan

Perubahan dramatik telah berlaku dalam penampilan kanak-kanak: dia tidak lagi menyerupai makhluk asing, wajahnya telah menemui ciri-ciri comel, secara keseluruhannya, kanak-kanak itu menjadi lebih tenang, pergerakannya tidak lagi begitu tajam dan huru-hara. Bayi tidur kira-kira 19 jam sehari. Tidur semakin kuat. Kanak-kanak itu dapat menumpukan pandangannya bukan sahaja pada objek tetap, tetapi juga ibu yang bergerak di sekitar apartmen.

Apabila meletakkan pada perut, remah membuat kepala selama kira-kira 15-20 saat. Sekiranya anda meletakkannya di sebelahnya, ia akan bertukar menjadi belakang. Pada 2 bulan, banyak bayi mula secara sedar tersenyum penuh mulut kepada orang yang mereka tahu dengan baik (ibu, ayah). Kacang-kacangan lucu kacang, nyanyian vokal. Dia belajar untuk menentukan di mana bunyi itu datang dan menghidupkan kepala ke arah itu.

Ketinggian dan berat badan

Bayi dua bulan tumbuh secara purata kira-kira 800 gram berat badan dan kira-kira 2 sentimeter tinggi.

Cadangan

Pantas memantau perkembangan kemahiran pada zaman ini. Sekiranya bayi berusia dua bulan itu tidak cuba mengangkat kepala dan memegangnya, tidak bertindak balas kepada bunyi, tidak menunjukkan reaksi sebagai tindak balas kepada kata-kata lembut ibu, ini adalah sebab untuk pemeriksaan oleh doktor pakar (pakar pediatrik, ahli saraf, ENT).

Untuk maklumat sama ada untuk memandu anak untuk berenang di kolam renang, lihat pemindahan Dr Komarovsky.

3 bulan

Kacang tiga bulan sudah menjadi lelaki kacak sebenar, kerana pertumbuhan tisu subkutaneus lemak, tubuhnya menjadi lebih gemuk, terdapat pipit di pipinya (tidak semua). Kanak-kanak itu berkemungkinan besar telah belajar menggulung dari belakang ke perut dan bersandar pada lengan bawahnya, berbaring di perutnya, dia bangkit dengan seluruh tubuhnya, bersandar pada pegangan. Anak itu ditarik ke objek yang menarik perhatiannya, dan jika mereka berjaya meraih, dia segera menarik ke dalam mulutnya.

Dia membezakan semua warna utama, dia suka mainan yang berbeza untuk menyentuh dan kepingan kain, sebagai persepsi taktil yang bertambah baik.

Ketinggian dan berat badan

Purata kenaikan berat badan setiap bulan adalah kira-kira 800 gram, dalam pertumbuhan - 2.5-3 sentimeter.

Cadangan

Membangun permainan telah pun dilihat oleh kanak-kanak sebagai permainan, iaitu, proses permainan menjadi menarik untuk itu, dan oleh kerana itu sudah tiba masanya untuk bereksperimen dengan kerincingan, keriangan dan penyumbat.

Gimnastik untuk pembangunan fizikal harus setiap hari dan wajib, anda boleh menambah urut, bertujuan untuk memperkuat otot-otot belakang, leher dan perut.

4 bulan

Refleks tanpa syarat hilang, beberapa telah hilang sama sekali, sebagai contoh, refleks Moro, yang dikenali sebagai refleks memeluk. Otot-otot pegangan tidak lagi dalam keadaan baik, tetapi kaki masih dapat bertahan, dan ini tidak perlu menakutkan ibu bapa. Sistem pencernaan berkembang dengan pesat, sehingga banyak anak pada zaman ini kehilangan fenomena fisiologis yang tidak menyenangkan dan menyakitkan seperti kolik bayi.

Kanak-kanak itu sudah sangat memerlukan komunikasi emosi, dia berjalan dengan aktif, konsonan-konsonan tuli ditambah pada bunyi vokal, dia dengan senyum tersenyum dengan sengaja, ada yang mula tertawa, anak mendengar dengan minat pada muzik.

Bayi tidur kira-kira 15 jam sehari, tempoh bangun sudah boleh kira-kira 2 jam, dan kali ini mesti digunakan untuk maksimum - dua kali sehari untuk mengurut bayi, sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk berjalan bersamanya, untuk melakukan aktiviti pendidikan.

Berat dan ketinggian

Pada bulan keempat kehidupan bebas, bayi perlu mendapat kira-kira 700 gram berat badan, kira-kira 2.5 sentimeter yang tinggi.

Cadangan

Ia adalah perlu untuk mengurangkan kuku bayi lebih kerap untuk mengelakkan kecederaan, kerana dalam empat bulan remah kuku dan rambut mula berkembang pada kadar yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Di samping itu, ibu bapa lebih sering harus menggalakkan keperibadian serbuk, menurut Komarovsky, pada zaman ini dia sudah membezakan dirinya dengan sempurna dari alam sekitar dan mula menyedari dirinya sebagai orang.

5 bulan

Komunikasi emosi datang pertama. Kanak-kanak yang sangat ekspresif babbles, gulit, menyanyi. Ketawa dan senyuman sudah sedar 100%. Sesetengah kanak-kanak (tidak semua) menjelang akhir bulan kelima boleh duduk dengan sokongan belakang. Hampir semua kanak-kanak pada zaman ini mempelajari bentuk santai yang baru - sambil berbaring di belakang mereka, mereka mengetatkan kaki mereka ke atas dan mudah mengambil tumit ke dalam mulut mereka.

The crumb recognizes faces perfectly, sudah membahagikan orang ke kenalan dan orang asing, melihat dirinya di cermin dengan keseronokan, dan menunjukkan kecemasan sedar kuat ketika ibunya meninggalkan rumah untuk sementara waktu. Penyelarasan pergerakan hampir sempurna - bayi, tanpa mengambil matanya dari objek, boleh menjangkau kepadanya dengan tangannya, ambil dan segera hantar ke mulutnya. Kini kanak-kanak boleh bermain selama 5-15 minit dengan sendiri.

Ketinggian dan berat badan

Memahami sama ada segala-galanya adalah dengan penunjuk ini akan membantu dengan cara yang mudah: berat ketumpatan kelahiran perlu didarabkan dengan 2. Purata berat dalam tempoh lima bulan. Peningkatan untuk bulan kelima ialah kira-kira 700 gram. Dalam pertumbuhan bayi menambah 3 sentimeter.

Cadangan

Pada usia ini, Komarovsky tidak mengesyorkan sesuatu untuk mengubah diet bayi.

Sebab-sebab pengenalan makanan pertama dapat menjadi alasan yang sangat baik, karena ada kekurangan susu ibu, berat badan kecil (harus dinyatakan oleh dokter anak, dan bukan nenek yang peduli), masalah perut yang kerap dan regurgitasi yang melimpah.

6 bulan

Otot berkembang dengan pesat, begitu banyak kanak-kanak dalam enam bulan boleh duduk tanpa sokongan, ada yang mula membuat percubaan pertama. merangkak. Kanak-kanak secara umum menjadi sangat mudah alih, mata dan mata diperlukan untuknya. Peningkatan salivasi, dan banyak bayi mendapat gigi pertama mereka (biasanya gigi rendah yang lebih rendah).

Penyelarasan pergerakan diperbaiki, kini kanak-kanak itu tidak hanya mencapai mainan menarik dan merebutnya, tetapi ia dapat dengan mudah mengambil objek yang telah jatuh dari tangan. Kemajuan karapuz dalam perkembangan mental dengan pesat, dia sudah membina hubungan sebab-dan-akibat dengan sempurna: jika gegaran itu digegarkan, ia akan melambung, jika anda berhenti, ia akan jatuh, jika anda menjerit, ibu akan datang; .

Kanak-kanak itu bertindak balas dengan namanya sendiri, tersenyum sebagai balasan, dia mendengar dengan teliti ucapannya, dan dengan kata-kata biasa dia menjadi animasi, melemparkan tangan dan kakinya.Bunyi yang berbeza dari bayi yang cuba mengikat dalam suku kata. Walaupun tidak ada makna yang istimewa di dalamnya, dia hanya cuba menghasilkan kesan bunyi baru, dan proses itu memberi kesenangan kepada kanak-kanak. Jika bayi diberi makan dengan sudu, bayi berusia enam bulan itu sedar bahawa anda perlu membuka mulut anda semasa memberi makan.

Ketinggian dan berat badan

Pada bulan keenam, rata-rata remah-remahnya memperoleh lebih daripada 600 gram berat badan dan tumbuh 2 sentimeter.

Cadangan

Jika kanak-kanak tidak duduk dalam enam bulan, ibu bapa tidak perlu memaksanya untuk duduk dengan paksa. Panggilan Komarovsky dalam kes ini untuk menggalakkan perayapan dalam setiap cara. Terdapat kanak-kanak yang merangkak belajar sebelum mereka duduk, dan tidak ada penyelewengan di dalamnya.

Itu patut dipertimbangkan apabila merangkak bayi, lihat dalam program ini.

7 bulan

Bayi berubah setiap hari. Dia tidak lagi kelihatan seperti makhluk yang tidak berdaya, kebanyakan serbuk pada zaman ini duduk dengan sempurna, ramai yang merangkak, ada yang cuba berdiri, berpegang pada sokongan. Adalah menarik bahawa hemisfera otak yang betul berkembang pada kadar yang lebih cepat, dan oleh itu lebih kerap kanak-kanak akan menggunakan tangan kirinya, tetapi ini tidak bermakna bahawa dia adalah kidal. Visi bayi dibangunkan pada tahap yang tinggi, dia tidak hanya menonton objek bergerak, tetapi juga dapat membezakannya pada jarak yang berbeza.

The crumb aktif belajar dunia, dan dia melakukannya melalui objek - dia shake, mengubahnya, rasa, rasa, melemparkan dan bergerak. Bayi berusia tujuh bulan makan dengan baik dari sudu, sudah menguasai cawan, dia sendiri memegang botol dengan minuman.

Berat dan ketinggian

Pada bulan ketujuh, pertumbuhan kanak-kanak meningkat sebanyak 2 sentimeter, berat secara purata sebanyak 600 gram.

Cadangan

Perhatian khusus harus dibayar kepada perkembangan ucapan pada zaman ini. Bayi itu sudah dapat bukan sahaja menambah bunyi pada suku kata, tetapi juga menggunakan suku kata tertentu dalam situasi tertentu.

Semasa berjalan kaki, semasa permainan, adalah wajar untuk memberitahu kanak-kanak segala perkara yang dia lihat, untuk menyebut nama-nama mengikut suku kata. Jadi dia dapat dengan cepat memanggil perkara dengan nama mereka. Makan untuk masuk - mengikut jadual. Seorang kanak-kanak zaman ini tidak lagi memerlukan makan pada waktu malam.

8 bulan

Dari kedudukan terdedah, bayi boleh duduk dan berbaring. Menghidupkan pada zaman ini boleh secara umumnya dalam pelbagai arah. Sesetengah kanak-kanak sudah tahu cara bermain "wanita", dan hampir semua orang telah belajar mengambil objek kecil dengan jari mereka (kemahiran motor halus berkembang). Dengan kegembiraan istimewa, kanak-kanak pada 8 bulan mengenali diri mereka dalam cermin dan dalam foto. Mereka sudah belajar untuk menghapuskan kaus kaki dari kakinya.

Kanak-kanak zaman kanak-kanak mula takut bunyi bising, dan oleh itu boleh menangis jika mereka termasuk pembersih vakum atau pengisar. Bayi memahami pujian. Dia berusaha untuk sosialisasi, bereaksi secara animasi kepada anak-anak lain, cuba menjalin hubungan dengan mereka.

Ketinggian dan berat badan

Kadar pertumbuhan perlahan sedikit. Untuk bulan kelapan, bayi memperoleh purata 500 gram, dan pertumbuhannya meningkat sebanyak 1.5 sentimeter.

Cadangan

Sekiranya gigi bayi lapan bulan masih belum wujud, tidak perlu panik, semuanya mempunyai masa. Pada zaman ini secara umum, jurang dalam perkembangan kanak-kanak yang berbeza meningkat. Ada yang sudah dapat berdiri dengan sokongan, yang lain hanya cuba duduk.

Jika kanak-kanak itu sihat, dia mendapat berat badan dengan baik, Komarovsky menasihati untuk tidak membandingkan perkembangannya dengan norma statistik, tetapi untuk mengambil kira keperibadiannya.

Pendapat doktor tentang sama ada menggunakan walker, anda boleh belajar dari pemindahannya.

9 bulan

Kanak-kanak sudah merangkak dengan yakin. Dan tidak semestinya betapa ia melakukannya - pada semua empat atau perutnya, kedua-dua pilihan adalah norma. Kanak-kanak tahu bagaimana untuk duduk, dan ada yang cukup mampu berdiri di arena, memegang sebelah. Dalam permainan, kacang itu sudah menyatakan keinginannya - dia memilih mainan tertentu, dan bukannya yang telah muncul, cuba menggunakan dua mainan, mengetuk mereka bersama-sama dan mencari kegunaan lain untuk mereka.

Anda boleh melatih nama bayi anda dari bahagian badan. Dia akan gembira untuk menunjukkan kepada mereka dengan jarinya.Pada zaman ini, kanak-kanak suka menonton penatua mereka, cuba menyalin tindakan mereka.

Ketinggian dan berat badan

Selama sebulan, kanak-kanak purata menambah kira-kira 500 gram dan tumbuh sehingga 1.5 sentimeter.

Cadangan

Kanak-kanak itu telah menjadi sangat ingin tahu dan mudah alih, dia boleh mula meneroka keping perabot, laci dan pakaian. Ini adalah masa apabila risiko mendapat pelbagai kecederaan - lebam, hematoma, luka bakar, luka meningkat. Ibu bapa harus lebih prihatin, dan juga menghapuskan semua item yang berpotensi berbahaya dari jangkauan kanak-kanak.

10-11 bulan

Sepanjang tempoh ini, bayi boleh mula berjalan. Langkah-langkah murtad pertama, tentu saja, boleh terjadi kemudian, dan tidak ada penyelewengan dari norma dalam hal ini. Seorang kanak-kanak memahami dengan sempurna rayuan kepada dirinya sendiri, dapat memenuhi permintaan ibu bapa yang mudah - memberi bola, mengambil sudu. Dia sangat merasakan dan menyalin perasaan dan kelakuan orang lain. Pembangunan fizikal memasuki latar belakang, yang pertama adalah mental dan emosi.

Ucapan sangat aktif. Lebih banyak kanak-kanak dibaca, semakin sering mereka bercakap dengannya, semakin besar kemungkinan dia akan menggembirakan orang yang disayanginya setiap hari dengan perkataan baru atau kesamaannya.

Ketinggian dan berat badan

Bagi bulan kesepuluh dan kesebelas, kanak-kanak menambah purata 400-450 gram. Pertumbuhan meningkat sebanyak 1.5 sentimeter sebulan.

Cadangan

Semakin tua bayi mendapat, lebih banyak ketinggalan dan pendahuluan ibu bapa akan mendapati, merujuk kepada kalendar pembangunan.

Doktor itu mahu terus tenang dan tidak tergesa-gesa kanak-kanak, jika dia belum mula berjalan atau bercakap dengan kata-kata. Dan lebih-lebih lagi ini bukan alasan untuk mula menyeretnya ke doktor.

1 tahun

Ini adalah tempoh yang penting, yang merangkumi hasil yang aneh dari semua yang telah dipelajari oleh bayi sebelum berumur 1 tahun. Beliau telah membangunkan semua kumpulan otot dengan baik, banyak kanak-kanak mempunyai 8 gigi pada tahun ini, walaupun ada yang hanya 1-2. Kanak-kanak itu boleh berdiri sendiri dan keluar dari kedudukan ini tanpa bantuan orang dewasa, dia mengatasi ketinggian kecil - sebagai contoh, dia boleh memanjat kerusi atau di atas sofa. Margin pertuturan purata adalah kira-kira 15 kata mudah. Ramai anak-anak tahun yang besar dalam memasang dan membongkar piramid atau menara kiub berwarna.

Memori jangka panjang diperbaiki - remah-remah mengingati apa yang terjadi semalam dan bahkan hari sebelum semalam. Menjelang tahun kanak-kanak boleh mempunyai pekerjaan yang baik dengan peralatan makan dan minum dari cawan, serta melaksanakan arahan mudah dari ibu bapa (menyerahkan sesuatu, meletakkan sesuatu di suatu tempat).

Ketinggian dan berat badan

Berat badan telah meningkat tiga kali ganda sejak kelahiran, pertumbuhan pada bulan lalu telah meningkat sebanyak 1.5 sentimeter secara purata. Dari zaman ini, bayi akan mula berkembang dan mendapat lebih banyak pon.

Cadangan

Pada tahun bayi menunggu pemeriksaan terancang perubatan yang besar. Pastikan anda berkongsi dengan doktor semua kebimbangan bahawa ibu bapa telah terkumpul. Biasanya, keputusan dan peperiksaan pakar boleh menghilangkan semua ketakutan ibu dan bapa. Kanak-kanak yang sedikit di belakang dalam pembangunan selepas setahun, sebagai peraturan, dengan cepat "mengejar" dengan rakan-rakan mereka.

Untuk butiran, lihat di bawah dalam pemindahan Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan