Pendapat Dr Komarovsky mengenai vaksin DPT

Kandungannya

Vaksinasi DTP paling sering dibincangkan oleh ibu bapa kanak-kanak. Kebaikan dan keburukan vaksin ini dinyatakan oleh beratus-ratus ribu ibu dan bapa di banyak laman Internet. Ada yang memberitahu cerita menakutkan tentang bagaimana seorang kanak-kanak dengan suhu tinggi mengalami inokulasi, yang lain mengatakan bahawa mereka tidak menyedarinya sama sekali dalam anak-anak mereka reaksi terhadap pengenalan dadah biologi.

DTP mempunyai lawan dan penyokongnya, dan sering kali soalan itu dibangkitkan sama ada perlu melakukan DTP sama sekali. Mengenai topik ini, seringkali ia perlu memberikan jawapan yang memenuhi syarat kepada pakar kanak-kanak kategori tertinggi, yang diketahui di ruang terbuka Rusia dan di negara-negara bekas CIS, kepada kategori tertinggi, Yevgeny Komarovsky.

Apa itu

Vaksinasi DTP adalah salah satu daripada yang pertama dalam kehidupan kanak-kanak, ia dilakukan pada usia awal, dan oleh itu hakikat vaksinasi ini menyebabkan banyak soalan dan keraguan di kalangan ibu bapa bayi. Nama vaksin terdiri daripada huruf pertama nama tiga penyakit berjangkit paling berbahaya bagi kanak-kanak - batuk kokol (C), diphtheria (D) dan tetanus (C). Huruf A dalam singkatan bermaksud "terserap". Dengan kata lain, vaksin mengandungi jumlah maksimum bahan aktif yang diperolehi oleh penjerapan (apabila kepekatan yang tinggi dicapai dari gas atau cecair di permukaan sentuhan dua media).

Oleh itu, vaksin pertussis-diphtheria-tetanus (DPT) yang diadaptasi direka untuk merangsang pengeluaran antibodi spesifik kepada jangkitan yang tersenarai di dalam badan bayi. Kekebalan "berkenalan" dengan mikrob, agen penyebab batuk kokol, diphtheria dan tetanus, dan pada masa akan datang, jika perosak tersebut memasuki badan, dapat mengenali mereka dengan segera, mengenali dan memusnahkan mereka.

Komposisi vaksin

DTP merangkumi beberapa jenis bahan biologi:

 • Toxoid Dipteria. Ini adalah bahan biologi yang berasal dari toksin, tetapi tanpa sifat toksik bebas. Dos vaksin adalah 30 unit.
 • Toxoid tetanus. Diambil di makmal dadah berdasarkan toksin yang menjangkiti badan dengan tetanus. Dengan sendirinya tidak toksik. DPT terkandung dalam jumlah 10 unit.
 • Pertussis Microbes. Ini adalah agen penyebab sebenar batuk kokol, yang sebelum ini dibunuh dan tidak aktif. 1 ml vaksin DTP mengandungi kira-kira 20 bilion.

Toksin dipterita dan toksin dimasukkan dalam penyediaan, kerana bukan sahaja patogen penyakit ini sangat mengerikan untuk kanak-kanak, tetapi toksin mereka, yang mula dihasilkan sebaik sahaja mikrob diaktifkan dalam organisma kanak-kanak. Tulang pertusis yang mati adalah komponen yang paling aktif dalam ubat itu; ia adalah untuknya kanak-kanak sering mendapat reaksi selepas suntikan.

Bila perlu buat?

DTP dimasukkan ke dalam Jadual Vaksinasi Negara, yang menunjukkan syarat-syarat vaksinasi yang tertentu, yang mana Dr. Komarovsky tidak menasihatinya untuk melanggar. Kanak-kanak melakukannya tiga kali. Kali pertama adalah ketika bayi mencapai umur tiga bulan. Kemudian pada 4.5 bulan dan setengah tahun. Jika atas sebab tertentu, vaksin pertama tidak berlaku (kanak-kanak itu sakit, kuarantin untuk influenza atau ARVI diisytiharkan), maka mereka mula memvaksininya dari saat sekarang, dengan ketat mengamati selang waktu antara vaksin 30 hingga 45 hari).

Peninjauan semula perlu berlaku setahun selepas suntikan ketiga.Sekiranya bayi itu mengikut jadual, maka pada satu setengah tahun, jika vaksin pertama dilakukan kepadanya lewat dari tarikh akhir, maka 12 bulan selepas vaksin ketiga.

Dengan DTP, kanak-kanak itu perlu berhadapan pada umur tujuh tahun, dan kemudian pada usia 14 tahun, ini akan menjadi peninjauan semula sekali yang diperlukan untuk memastikan tahap antibodi untuk tetanus dan difteria dikekalkan pada tahap yang sepatutnya.

Kanak-kanak yang sudah berumur 4 tahun, dan kanak-kanak yang lebih tua, jika perlu, diberikan ADS sebagai vaksin yang tidak mempunyai pertussis membunuh kuman. Vaksin yang sama akan memberi vaksin kepada kanak-kanak yang mempunyai batuk kokol.

Bagaimana untuk melakukannya?

DTP boleh digabungkan dengan vaksinasi lain, meletakkan bayi mengikut kalendar Kebangsaan. Walau bagaimanapun, pentadbiran serentak dengan BCG (vaksin ini perlu dilakukan secara berasingan).

Bayi DPT disuntik secara intramuskular ke paha, dan kanak-kanak yang lebih tua - ke bahu. Seorang kanak-kanak di bawah umur 4 tahun mesti diberi 4 suntikan.

Komarovsky mengenai DTP

Yevgeny Komarovsky menasihatkan ibu bapa yang ragu-ragu dan ragu-ragu untuk membaca dengan teliti soalan tersebut, dan kepada mereka yang menentang vaksinasi secara keseluruhan, menasihati untuk menimbang semula pandangan mereka. Oleh kerana DTP, menurut doktor, adalah cara yang sangat berkesan untuk melindungi bayi anda dari penyakit yang berbahaya untuk kesihatannya dan satu-satunya pilihan ibu dan bapa yang munasabah.

Dalam siaran video ini, Dr Komarovsky akan memberitahu kita segala yang difikirkannya tentang keperluan untuk vaksin DPT.

Seperti mana-mana pencegahan, vaksin dengan vaksin pertussis-diphtheria-tetanus yang terserap memerlukan sedikit persiapan dan kesediaan ibu bapa untuk masalah yang mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, mereka benar-benar dapat diatasi, Komarovsky memberi penekanan, jika anda mengikuti urutan tertentu tindakan.

Mengambil ubat itu

Pertama sekali, ibu bapa perlu sedar tentang pengilang yang akan memberi vaksin kepada anaknya dengan vaksin. Hari ini terdapat banyak ubat-ubatan sedemikian, mereka mempunyai kebaikan dan keburukan mereka, tetapi tidak ada vaksin buruk di pasar farmaseutikal pada masa ini. Ibu bapa tidak dapat mempengaruhi pilihan vaksin, kerana ubat itu dihantar ke pusat klinik. Vaksinasi DTP, yang dilakukan secara percuma.

Dan sekarang kita akan mendengar Dr Komarovsky mengenai topik komplikasi selepas vaksinasi.

Walau bagaimanapun, ibu dan bapa boleh pergi dengan cara yang lain, dan meminta pakar pediatrik untuk memberi vaksin serbuk "Tetrakok dan Infanrix", ubat ini mahal, dan vaksin ini dilakukan semata-mata atas perbelanjaan ibu bapa. Komarovsky, berdasarkan pengalaman peribadi, berpendapat bahawa terdapat banyak kanak-kanak yang menjadi sakit dengan batuk kokol setelah melakukan DPT tepat pada waktunya. Walau bagaimanapun, dalam amalannya terdapat hanya beberapa kes penyakit penyakit ini kanak-kanak yang divaksinasi dengan Infanrix atau Tetrakok.

Reaksi terhadap "Tetrakok" kadang-kadang lebih kuat daripada selepas DTP. Infanrix lebih baik diterima oleh kebanyakan kanak-kanak. Komarovsky tidak mengecualikan penggunaan "Pentaxim", sebagai tambahan kepada komposisi vaksin ini memperkenalkan biopreparasi terhadap polio.

Keadaan kesihatan bayi

Pada masa vaksinasi, kanak-kanak mesti sihat sepenuhnya. Ia adalah untuk bayi ini bahawa doktor sentiasa memeriksa sebelum suntikan. Tetapi doktor melihat anak anda kurang kerap dan kurang daripada ibu bapa, dan oleh itu pemerhatian yang teliti terhadap keadaan kanak-kanak di pihak ibu dan ayah akan membantu doktor memutuskan sama ada masa yang tepat telah datang untuk mentadbir vaksin.

Tetapi sebenarnya video di mana Dr. Komarovsky memberitahu anda apabila anda tidak boleh divaksinasi

Anda tidak boleh mendapatkan vaksin DPT jika anak anda mempunyai tanda-tanda ARVI, hidung berair, batuk, atau suhu badannya tinggi. Sekiranya bayi sebelum ini mempunyai sawan yang tidak berkaitan dengan demam tinggi, vaksin tidak boleh dilakukan. Sekiranya prosedur sebelumnya menyebabkan tindak balas alergi yang teruk di karapuz, suhu tinggi (lebih 40,0), Komarovsky juga menasihatkan menentang vaksinasi untuk menahan diri.Dengan berhati-hati, doktor mesti membuat keputusan mengenai vaksinasi bayi, dalam rekod perubatan yang terdapat tanda mengenai kehadiran penyakit-penyakit imun yang serius.

Sekiranya bayi mempunyai hidung berair untuk jangka masa yang panjang, tetapi selera makan sangat baik dan tidak ada gejala penyakit lain, Komarovsky yakin bahawa rhinitis tidak akan menjadi kontraindikasi dalam vaksin dalam kes ini.

Jika tiba masanya untuk membuat suntikan vaksin, dan kanak-kanak itu bermesin dengan kekuatan dan utama, dan keadaannya jauh dari sempurna, anda boleh menghulurkannya. Hadkan satu - suhu tinggi. Dalam kes ini, prosedur ditangguhkan selama beberapa waktu, sehingga keadaan serbuk menjadi stabil. Jika panas tidak, maka AKSD tidak menyakiti bayi, yang tidak lama lagi merancang untuk mendapatkan gigi pertama.

Persediaan

 • Yevgeny Komarovsky menekankan bahawa ibu bapa yang harus terlebih dahulu menilai keadaan bayi, dan jika ragu-ragu, pastikan anda memberitahu doktor mengenai mereka pada temujanji yang akan datang.

 • Adalah dinasihatkan untuk melakukan pengiraan darah lengkap beberapa hari sebelum tarikh jangkaan vaksinasi. Hasil kajian ini akan membantu ahli pediatrik memahami sama ada segala-galanya sesuai dengan bayi.

 • Kanak-kanak dengan dermatitis alah Komarovsky menasihatkan untuk melakukan DTP hanya selepas tiada luka baru pada kulit selama 21 hari. Pra-kanak-kanak terdedah kepada kuat alahan, anda boleh memberi ubat antihistamin, nama dan dos yang tepat harus melantik pakar pediatrik. Aktiviti sendiri dalam perkara ini tidak boleh dimaafkan. Walau bagaimanapun, Yevgeny O. menasihatkan supaya tidak mengambil "Suprastin" dan "Tavegil"Kerana dadah ini" kering "membran mukus, dan ini penuh dengan komplikasi selepas suntikan saluran udara.

 • Perhatikan gerakan usus bayi anda. Hari sebelum vaksinasi, hari dan keesokan harinya, bayi mesti berjalan dengan cara yang besar supaya usus tidak terlalu banyak. Ini menyumbang kepada fakta bahawa serbuk boleh dengan mudah bertahan dengan DPT. Sekiranya kerusi itu tidak, anda boleh melakukan enema satu hari sebelum pergi ke klinik atau memberikan julap mesra umur kanak-kanak.

 • Lebih baik jika ibu mengurangkan jumlah makanan selama tiga hari ini, mengurangkan kandungan kalori dan tidak melebihkan anak. Untuk bayi tiruan, Komarovsky mengesyorkan mencairkan campuran kering pada kepekatan yang lebih rendah daripada yang diisytiharkan oleh pengilang, dan bagi mereka yang menyusu, menasihatkan supaya menyedut kurang susu, memberikan air minuman hangat sebagai "suplemen". Menurut pemerhatian Komarovsky, lebih mudah bagi vaksin itu diangkut oleh mereka yang memakan payudara, dan bukan pada campuran. Adalah lebih baik untuk tidak memberi makan bayi selama 2 jam sebelum suntikan.

 • Vitamin D, jika bayi mengambil tambahan, anda harus berhenti memberikan 3-4 hari sebelum vaksinasi yang dimaksudkan. Selepas suntikan, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya lima hari untuk mengambil vitamin lagi.

 • Jangan memakai bayi terlalu panas di depan poliklinik. Vaksinasi dengan badan berkeringat dengan kekurangan cecair dalam badan lebih cenderung disuntik dengan vaksin daripada bayi berpakaian musim dan cuaca.

Dan sekarang kita akan mendengar Dr Komarovsky tentang bagaimana untuk mempersiapkan vaksinasi.

Tips Komarovsky

 • Sekiranya tindak balas diucapkan selepas suntikan DTP dalam kanak-kanak, janganlah menyalahkan pengeluar dadah dan pakar pediatrik yang hadir untuk ini. Menurut Komarovsky, kes itu secara eksklusif dalam keadaan kesihatan bayi pada masa kini.
 • Anda boleh cuba mengurangkan risiko tindak balas vaksin dengan memilih dengan teliti ubat. Infanrix dan Tetrakok dijual di wilayah Rusia, bagaimanapun, Yevgeny Olegovich tidak memberi nasihat kepada ibu bapa untuk membelinya di farmasi dalam talian. Lagipun, tidak ada jaminan bahawa vaksin itu, yang harganya daripada 5 ribu rubel setiap dos dan ke atas, disimpan dengan betul dan tidak melanggar peraturan ini semasa pengangkutan dan dalam proses penyerahan kepada pembeli.
 • Sehingga kanak-kanak itu dapat lebih mudah bertolak ansur dengan vaksinasi DTP, dan pada masa yang sama semua vaksinasi lain, Komarovsky sangat menyarankan penjagaan yang tepat untuknya, terutama pada masa kejadian infeksi virusnya. Jangan bawa bayi anda dengan pil yang menekan pertahanan kebal serbuk, tetapi menyediakan syarat di mana kanak-kanak akan membangunkan imuniti yang kuat, menjadikannya mudah untuk mengatasi penyakit dan kesan vaksinasi.
 • Penjagaan yang betul termasuk penginapan yang mencukupi di udara terbuka, diet yang seimbang, kaya dengan vitamin dan mikro, anda tidak perlu menyusu bayi anda, bercampur dengan dan tanpa makan dengan ubat yang berbeza, kata Komarovsky. Gaya hidup normal bagi bayi adalah rahsia utama suntikan yang berjaya.
 • Sekiranya tindak balas kepada DTP ditunjukkan (suhu tinggi, kelesuan, anoreksia), di rumah anda perlu menyediakan persediaan terlebih dahulu untuk menormalkan imbangan garam air ("Regidron") Dan antipiretik" Ibuprofen "dan" Paracetamol ".
 • Setengah jam, yang doktor meminta anda untuk berbelanja selepas vaksin di koridor klinik, Komarovsky mengesyorkan agar anda menghabiskan udara terbuka bersebelahan dengan institusi perubatan, jadi lebih mudah bagi bayi anda menjalani latihan "kekebalan tubuh".
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan