Kereta bayi: pelbagai model dan ciri pilihan

Kandungannya

Kelahiran seorang kanak-kanak memaksa ibu bapa untuk membeli pelbagai barangan kanak-kanak yang berbeza, di antaranya hampir yang utama adalah kerusi roda. Ini adalah kenderaan pertama dalam kehidupan kanak-kanak di mana dia akan menghabiskan sebahagian besar waktunya, dan kerana dia tidak berdaya sejauh ini, keselesaan, kemudahan dan keselamatan harus disediakan pada tahap tertinggi, dan idealnya - bukan hanya untuknya, tetapi juga untuk ibu bapa .

Ibu bapa sendiri tidak selalu dapat mencari ideal mereka dari kali pertama, kerana mereka tidak mempunyai pengalaman, walaupun ia buruk, dan pelbagai pengeluar moden adalah seperti mata mereka hanya berlari. Atas sebab ini, walaupun sebelum membuat pembelian, anda perlu memikirkan apa jenis kereta dan apa kriteria untuk memilih mereka sekurang-kurangnya cuba memilih model yang baik pada kali pertama.

Ciri khas

Pilihan besar kerusi roda bukanlah tanpa alasan yang begitu beragam - kerana terdapat ibu bapa dan anak-anak mereka, begitu banyak pendapat mengenai bagaimana memilih kereta. Jika kita bercakap mengenai kriteria pemilihan secara umum, mereka boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama - beberapa faktor seolah-olah sangat memerlukan dalam apa jua keadaan, manakala yang lain lebih bergantung pada keutamaan peribadi orang tua atau ciri individu anak mereka.

Sebagai contoh, keselamatan bayi perlu dipastikan dalam mana-mana kereta dorong - ini akan disahkan oleh mana-mana orang yang bijak. Dari segi menetapkan kebolehpercayaan, tidak ada yang lebih baik daripada tali pinggang lima mata yang belum dicipta, kerana jika pilihannya adalah untuk mengambil kereta dorong dengan tali atau tanpa itu, maka tidak ada yang perlu dipikirkan - anda hanya perlu mengambil kereta dorong dengan sistem pengekangan anak pada lima gunung. Tetapi, anak itu beralih untuk menghadapi ibu atau ke arah pergerakan - ini hanya satu perkara rasa, dan mustahil untuk memberikan cadangan khusus untuk semua orang di sini.

Jika kita bercakap mengenai ciri-ciri individu, mudah untuk mengandaikan bahawa kereta dorong berganda yang sama akan sia-sia untuk ibu bapa seorang kanak-kanak, tetapi amat diperlukan untuk ibu bapa kembar.

Ini bermakna tidak ada kerusi roda bodoh - mungkin model yang dipilih hanya tidak sesuai untuk anak tertentu. Benar, perlu membuat kaveat penting di sini bahawa kebanyakan pengeluar terkenal biasanya mengumpul kebanyakan ulasan positif dari majoriti pengeluar, sementara banyak model berubah menjadi tidak dikecewakan oleh syarikat-syarikat Cina yang "tidak bernama". Sesungguhnya tempat duduk boleh menjadi tidak selesa, dan struktur keseluruhannya terlalu berat dan kekok, dan kerusi roda tidak boleh dipanggil baik, tetapi ibu bapa menolak sesuatu untuk membeli model tertentu - ini bermakna mereka melihat beberapa kelebihan di dalamnya, walaupun kecewa. Selalunya, faktor penentu dalam kes tersebut adalah kos yang rendah.

Dalam kes ini, wang adalah kriteria pemilihan yang harus diabaikan di tempat pertama. Sebagai peraturan, keluarga yang cuba menyelamatkan wang pada kereta pertama sangat cepat berhadapan dengan hakikat bahawa ia perlu membeli yang kedua - dan ia bagus jika anak itu hanya membesar dan tidak pernah membuat pembelian murah.

Bagi kemudahan dan bayi, dan ibu bapa, maka mereka tidak boleh diabaikan, walaupun kelihatan bahawa perkara yang paling penting adalah keselamatan atau keandalan yang sama.

Jika kereta dorong itu bagus untuk semua orang, tetapi kanak-kanak itu tidak selesa, berjalan tidak akan memberi kesenangan kepada sama ada kanak-kanak atau ibu bapa mereka. Bayi, bukannya tidur secara normal atau bernafas udara segar, akan mula bertindak, dan ibu perlu menenangkannya, dan dengan masa ia mungkin, akan kehilangan keinginan untuk pergi berjalan-jalan, disertai dengan penderitaan kanak-kanak.

Tetapi kesulitan bayi adalah yang paling berbahaya walaupun ini, tetapi kemungkinan pelanggaran dalam pembangunan sistem muskuloskeletal, kerana kedudukan yang salah yang sentiasa diduduki adalah sangat berbahaya bagi kerangka kanak-kanak yang rapuh.

Kemudahan ibu bapa sangat mempengaruhi berapa kali bayi akan berjalan. Sekiranya kereta dorong itu ringan, melepasi tanpa masalah ke dalam lif dan menuruni tangga, dapat memandu melalui pintu pasar raya mana-mana dan mengatasi sebarang benjolan di taman terdekat, ini bermakna anak itu akan menemani orang dewasa dalam kehidupan seharian mereka. Di jalanan, udara lebih cenderung lebih segar daripada di dalam rumah, dan terdapat lebih menarik di sini untuk berkembang dengan pantas.

Sekiranya syarat-syarat ini tidak dipenuhi, kemungkinan ibu akan mengutuk dirinya untuk dipenjarakan selama bertahun-tahun sukarela di dinding rumah, mendapati bahawa ia akan menjadi lebih mudah baginya untuk menjaga anak itu. Walaupun dalam kes-kes yang jarang berlaku, ketika dia masih meninggalkan rumah, dia lebih suka meninggalkan bayi di tempat tidur sementara seseorang menggantikannya. Akhirnya, jika kereta dorong itu tidak selesa dan tidak dapat menyesuaikan diri dengan orang yang mempunyai parameter yang berbeza, maka nenek yang sama tidak akan dapat menggantikan ibunya - dia hanya akan menjadi terlalu tidak selesa.

Dalam satu perkataan, tidak perlu memilih pengangkutan dengan satu kriteria atau kumpulan kriteria. Perlu sentiasa diingati bahawa pembinaan terbaik adalah salah satu yang memenuhi semua kriteria, dan bukan hanya yang paling jelas. Dalam proses operasi sehari-hari, ia mungkin berubah bahawa kecacatan kecil sangat penting.

Pembinaan

Pelbagai kereta bayi yang membina sangat penting - ia disebabkan oleh kedua-dua keperluan yang berbeza dan visi yang berbeza dari pereka.

Sudah tentu, ia bernilai bermula dengan saat-saat yang penting ketika memilih. Sebagai contoh, hampir selalu lebih mudah bagi ibu bapa dua anak untuk membawa mereka dalam satu kerusi roda besar daripada dua orang yang berasingan, jika hanya kerana dengan dua kerusi roda berasingan satu orang tidak dapat mengatur perjalanan sedemikian. Sebagai peraturan, ayah pada tahap kehidupan ini sibuk membuat wang aktif untuk menyokong seluruh keluarganya, sehingga ternyata ibu, tidak mempunyai peluang untuk meledak antara dua anak, harus selalu berjalan bersama-sama sekaligus.

Pada masa yang sama, sesetengah ibu bapa dengan kehidupan neneknya, contohnya, boleh melakukan yang bertentangan dengan prinsipnya, membeli dua yang berasingan, dan oleh itu stroller yang lebih ringan, yang, dalam kes-kes yang teruk, boleh dihubungkan dengan papan klip khas. Terdapat penyelesaian triple yang sama untuk tiga orang anak. Adalah logik bahawa untuk seorang kanak-kanak memilih model tunggal.

Kriteria wajib untuk pemilihan kerusi roda juga adalah umur kanak-kanak. Sepanjang enam bulan pertama hidupnya, bayi itu tidak dapat bangun - dia berlalu sepanjang masa, jadi dia memerlukan buaian. Pada masa akan datang, kanak-kanak belajar duduk, tetapi kerana aktiviti yang semula jadi dan normal untuk zaman ini, dia tidak lagi mahu berbohong - dia berminat dengan dunia di sekelilingnya, jadi dia akan senang duduk, meninjau pandangan pembukaan.

Pada masa yang sama, ia tidak berbaloi untuk mengatasi kemungkinan-kemungkinannya - dia sedang duduk untuk masa yang agak singkat, dan dia masih banyak tidur, kerana kereta dorong (ini adalah nama model duduk) harus menganggap kemungkinan membuka kedudukan yang hampir tidak terdengar tanpa bunyi terlalu banyak sehingga anak tidur menjadi lebih selesa untuk selebihnya.

Dalam hal ini, terdapat beberapa jenis reka bentuk kereta dorong. Buaian yang dipanggil mudah tidak menyifatkan perubahan dalam bentuknya - mereka mempunyai bahagian bawah keras yang menjamin kedudukan bayi yang betul.Kereta dorong itu menyediakan kedudukan duduk yang selesa, walaupun ia hampir selalu membolehkan anda menyesuaikan backrest untuk berbaring atau sekurang-kurangnya berbaring.

Model Transformer biasanya cuba untuk menggabungkan kedua buaian dan kereta dorong, terima kasih di mana mereka menikmati kejayaan di kalangan pengguna untuk prospek menggunakan sehingga usia sedar kanak-kanak, tetapi sering mengejar dua arnab memberikan hasil yang biasa-biasa di kedua buaian dan blok berjalan .

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kereta dorong 2 dalam 1, di mana casis hanya datang dalam satu contoh, tetapi dua unit dengan serta-merta disediakan dengan unit yang boleh ditanggalkan - buaian berasingan dan unit berjalan. Penyelesaian yang lebih serba boleh adalah kereta dorong 3 dalam 1, yang juga termasuk kerusi kereta.

Tidak semua perkara yang penting, tetapi masih sangat penting adalah kebolehan melipat kereta dorong. Reka bentuk yang dilipat memerlukan ruang penyimpanan yang kurang, dan pada tahun-tahun kebelakangan ini, pengeluar juga menawarkan model khas, baik dipikirkan dengan baik yang boleh dilipat dengan satu tangan, yang sangat mudah ketika melewati dengan seorang anak melalui pintu lif sempit. Atas dasar ini, semua kereta lipat dibahagikan kepada dua jenis utama - yang disebut "buku" dan "tongkat".

"Buku" adalah ketelitian. Pencipta model sedemikian dipandu oleh hakikat bahawa perkara yang paling penting masih menjadi kesihatan bayi, kerana mereka menyediakan kereta dorong dengan kerusi keras sepenuhnya. Oleh itu, kemungkinan kelemahan model seperti ini, yang terdiri daripada berat dan kos yang sama, serta dalam dimensi ketara walaupun dilipat, bagaimanapun, kedua-dua doktor dan ibu bapa berpengalaman akan membuktikan bahawa ini lebih tepat.

"Tebu" menarik pelanggan dengan mudah dan mudah alih. Bahagian bawah biasanya dibuat dari kain, dan satu-satunya sokongan keras dapat menjadi satu batang, yang juga dilipat, jika diperlukan. Akibatnya, kereta dorong itu, yang diperbuat daripada bahan-bahan murah, sangat murah, dan bahkan mampu menjadi padat. Satu-satunya, tetapi minus global adalah bahaya kepada tulang belakang seorang kanak-kanak.

Bagaimanapun, kos rendah dan keupayaan untuk mudah mengambil stroller seperti itu pada daya perjalanan ibu bapa jika tidak memilih kereta bayi seperti pilihan utama, maka sekurang-kurangnya untuk mendapatkannya dalam simpanan.

Sudah jelas bahawa terdapat kereta-kereta yang tidak tergolong dalam spesies ini. Sebagai contoh, sama 2 dalam 1 dan 3 dalam 1 dianjurkan mengikut prinsip yang sama sekali berbeza, kerana casis dilipat secara berasingan, dan blok tidak boleh dilipat sama sekali, atau setiap satunya melakukannya mengikut skema yang berbeza. Buaian klasik tidak sekali ganda - mereka tidak dibenarkan membuat pangkalan tegar ini. Dalam model yang direka untuk beberapa kanak-kanak, reka bentuk boleh sama ada dengan salah satu jenis yang dinyatakan di atas atau menjadi istimewa.

Momen konstruktif terakhir yang dikaitkan secara eksklusif dengan kemudahan setiap pengguna adalah di mana anak-anak dikerahkan. Di beberapa kerusi roda, mereka duduk menghadap ibu bapa mereka, yang membolehkan orang dewasa mengawal segala yang berlaku, tetapi menutup pemandangan kawasan sekitarnya kepada anak-anak. Sebaliknya adalah kereta dorong, di mana kanak-kanak duduk di arah pergerakan - maka mereka melihat segala-galanya di sekeliling dengan baik, tetapi mereka sendiri tersembunyi dari mata ibu bapa mereka, kecuali pengeluar telah membuat tingkap khas untuk tudung di tudung.

Akhirnya, banyak pengeluar, terutama dalam transformasi dan sukar untuk melipatgandakan model, telah menyediakan kemungkinan untuk mengalihkan pemegang supaya pemilik sendiri setiap kali menentukan arah mana yang akan ditukar kepada kanak-kanak.

Harus diingat bahawa kereta lorong ganda dan triple adalah topik yang sangat berasingan dari segi reka bentuk. Sekiranya kerusi disusun berdampingan, maka klasifikasi hampir sama - pembahagian ke dalam "tongkat" dan "buku" atau transformer juga diperhatikan.Walau bagaimanapun, dalam pengangkutan pelbagai tempat duduk, kanak-kanak boleh duduk dan "melatih", apabila kerusi mereka terletak di belakang yang lain - jadi reka bentuk menjadi lebih sempit, yang sangat meningkatkan kebolehlantaran melalui pintu sempit. Dalam kes ini, kanak-kanak dalam kereta api kecil boleh diletakkan tidak hanya menghadap ibu bapa atau ke arah pergerakan, tetapi juga menghadapi satu sama lain atau sebaliknya - dengan punggung mereka satu sama lain.

Terdapat kes apabila salah seorang daripada kanak-kanak di atas yang kedua. Malah kereta boleh didapati untuk kanak-kanak dengan perbezaan kecil dalam usia - maka ia dibenarkan untuk menggunakan buaian dan unit berjalan pada masa yang sama pada casis yang sama, atau platform khusus disediakan untuk yang lebih tua di mana dia boleh duduk atau berdiri.

"Treler" sedemikian sering membenarkan orang dewasa mengendalikan kerusi roda sehingga saat ini anak sulung adalah lima orang.

Bahan

Kos dan beratnya, serta tahap keselesaan dan ketahanan, bergantung kepada bahan yang digunakan dalam pengeluaran kereta dorong itu. Dengan bingkai, semuanya agak mudah - idealnya, ia mestilah logam, lebih baik daripada aluminium, kerana bahan ini ringan dan sangat tahan lama. Bagaimanapun, stesen-stok tersebut menjadi kurang biasa, kerana mereka dipaksa oleh rakan-rakan mereka dengan perumahan plastik yang lebih murah dan tidak semestinya kurang tahan lama. Bagi roda, mereka, bertentangan dengan kepercayaan popular, adalah salah satu bahagian yang paling penting dari kerusi roda, jadi mereka berhak mempertimbangkan berasingan di bawah.

Sangat penting dari segi pilihan adalah bahan dari mana hudnya dijahit dan capes atau selimut dibuat. Menurut kriteria ini, gerabak boleh dibahagikan kepada musim sejuk, musim panas dan demi musim, bergantung kepada berapa banyak yang mereka berikan untuk kehangatan.

Untuk pengangkutan musim sejuk, adalah penting untuk bersenang-senang, kerana tidak semua ibu bapa sanggup membelanjakan wang pada almari penuh untuk seorang kanak-kanak yang akan mengatasi barang-barang yang dibeli hanya dalam beberapa bulan. Di samping itu, kerana pematuhan yang tidak terlalu ketat oleh kanak-kanak dari peraturan kebersihan diri dan ketidakupayaannya untuk berpakaian secara bebas, orang dewasa lebih suka tidak melindungi kanak-kanak itu sendiri, tetapi pengangkutannya. Oleh itu, tudung kereta dorong musim sejuk pastinya akan menjadi tebal, dan selimut atau sampul yang hangat mesti dibekalkan dalam kit itu.

Yang terakhir ini boleh berbeza-beza dalam tahap pemanasan dan dibuat bahan-bahan yang berbeza, jadi anda harus memilih salah satu yang tidak akan menimbulkan tindak balas alergi pada anak. Dengan analogi yang sama, adalah bernilai memilih gandingan tangan - poket khas yang paling kerap berganda untuk tangan ibu bapa, yang dipasang pada pemegang kereta dorong itu.

Untuk musim panas, adalah penting untuk mencari kompromi optimum antara keupayaan kain untuk melindungi dari hujan dan angin dan keupayaan untuk memastikan pengudaraan normal ruang di bawah hud. Berada di ruang tertutup separuh, kanak-kanak itu sentiasa dihadapkan dengan kesan rumah hijau yang ketara, dan oleh itu kain mesti masih melayang ke udara.

Dalam hal kereta musim panas, keperluan khusus seperti ini dikemukakan kepada bahan-bahan, seperti kesesuaian dengan warna cahaya, kerana ini memungkinkan untuk lebih melawan panas.

Bonus penting untuk membantu melindungi daripada alergen yang berpotensi - serangga, debunga tumbuhan dan habuk, adalah kelambu. Oleh itu, tulle, organza atau chiffon digunakan, dan jika ibu bapa memperoleh apa-apa benda dengan sendirinya, anda perlu mencari kompromi dalam saiz lubang antara yang kecil, yang melindungi terhadap sebarang pencerobohan, dan yang besar, yang membiarkan udara menjadi baik.

Pada masa yang sama, kita tidak sepatutnya melupakan selimut atau baju hujan baju minyak, kerana walaupun pada musim panas, bayi dengan mudah boleh menjadi sakit, sedikit terlalu basah atau basah.

Adalah mudah untuk menganggap bahawa dalam kes kereta dorong demi-musim bahan-bahan sepadan dengan nilai purata.Oleh kerana tidak ada penyelesaian yang sama-sama selesa untuk penghujung satu musim dan untuk permulaan yang sebaliknya, penyelesaian itu boleh didapati dalam bentuk pembelian beberapa sampul terlindung, yang masing-masing akan terbuat dari bahan-bahan yang berlainan, memberikan penglihatan perlindungan dari sejuk.

Dalam keadaan ini, sangat penting untuk memilih sampul surat yang reka bentuknya membolehkan masa depan untuk menanggalkan kain itu, menjadikan produk tersebut menjadi selimut kanak-kanak biasa.

Dalam mengejar bahan berkualiti tinggi, yang paling sesuai untuk musim ini, kita tidak boleh lupa bahawa dia pasti akan memerlukan penjagaan dalam bentuk pembersihan atau pembersihan. Seorang kanak-kanak pada usia ketika dia masih menunggang kereta dorong pasti tidak peduli akan menjaga kebersihan, yang bermakna dia akan mengarahkannya berkali-kali. Dalam hal ini, pilihan yang memihak kepada kain tersebut yang menolak atau tidak menyerap kotoran.

Sesetengah ibu bapa cuba menyelesaikan masalah ini dengan kereta dorong kulit, tetapi di sini kita tidak boleh lupa bahawa penyelesaian ini akan membunuh mana-mana pengudaraan, walaupun ia akan melindungi dari hujan lebih dipercayai daripada mana-mana analog. Atas sebab ini, kulit eko sebagai bahan untuk hud agak merupakan masa reka bentuk dan bukan penyelesaian praktikal. Ia tetap memilih reka bentuk kereta dorong, yang membolehkan penyingkiran sampul untuk penyelenggaraan, dan meliputi diri mereka sendiri, bersahaja dengan syarat mencuci.

Secara berasingan perlu katakan mengenai tilam. Ramai orang dewasa dengan senang hati memilih pilihan yang paling lembut untuk diri mereka sendiri, tetapi untuk kanak-kanak ia akan menjadi sangat berbahaya - bukan untuk apa-apa yang bawah keras dianggap sebagai faktor yang sangat disukai dalam pilihan kereta dorong. Oleh itu, tilam hanya perlu sedikit melembutkan ketegaran, tetapi bukan merupakan katil bulu sepenuhnya.

Dalam kes kanak-kanak, pilihan bahan hipoallergenik kekal relevan, kerana kanak-kanak lebih terdedah kepada tindak balas alergi daripada orang dewasa. Atas sebab ini, salah satu yang paling popular adalah tilam serat kelapa, yang memenuhi kedua-dua kriteria.

Roda

Dalam hal roda, semuanya benar-benar penting - bilangan dan saiz mereka, lokasi dan bahan pembuatan. Kereta dorong adalah kenderaan untuk tujuan yang dimaksudkan, dan oleh itu ia bergantung pada roda berapa lama ia dapat beroperasi.

Kita harus mulakan dengan bahan itu, kerana faktor ini adalah yang paling asas. Baru-baru ini, model kos rendah semakin dilengkapi dengan roda plastik, kerana ia murah untuk pengeluar, tetapi keputusan ini biasanya dipenuhi dengan kritikan. Hakikatnya ialah plastik adalah bahan yang biasanya tidak mempunyai keanjalan, kerana kekurangan roda tersebut mencolok ketika pertama kali menuruni tangga, karena bayi itu bergetar tanpa belas kasihan. Roda-rintangan ini tidak menyumbang kepada susut nilai, kerana dengannya anda hanya dapat memandu di jalan-jalan yang rata, tetapi ini tidak membantu menyelesaikan masalah lain - tisu plastik dengan cepat, sebab itu roda menjadi tidak dapat digunakan sepenuhnya.

Alternatif yang baik, ramai pengguna menganggap roda getah getah, yang mana menunjukkan kesan susut nilai terbaik. Satu lagi perkara ialah tayar perlu dipam hujan secara berkala, dan jika kamera juga pecah sepenuhnya pada batu yang tajam, ibu bapa akan mengalami kesukaran.

Sekarang terdapat tayar getah, yang tidak diisi secara khusus dengan udara, tetapi dengan silikon - akibatnya, mereka mengekalkan keanjalannya, mengurangkan gegaran, tetapi kurang berisiko menewaskan dan kehilangan dalam jumlah atau pelunasan.

Jika kita bercakap tentang susut nilai, kita tidak boleh memberi perhatian kepada saiz roda. Jika ibu bapa suka berjalan di taman atau kawasan berhutan, atau mereka tidak bernasib baik untuk tinggal di sebuah bandar dengan lubang klasik Rusia, anda hanya perlu memilih roda dengan diameter yang agak besar. Kereta dorong ini adalah "kenderaan semua rupa bumi" yang sebenar, kerana diameter yang besar tidak membenarkan roda menembusi semua rongga - ternyata kereta dorong itu tidak terjebak dan tidak terlalu gemetar pada lubang-lubang kecil.Sebaliknya, roda besar agak mengurangkan kebolehtelapan, kerana pada amnya mereka meningkatkan dimensi kereta dan tidak selalu membenarkannya melewati trek yang sempit, tetapi padat.

Untuk meningkatkan kebolehtelapan kereta dorong dengan roda besar, anda perlu memastikan sekurang-kurangnya bahawa bahagian hadapan adalah penting, iaitu, mereka boleh berputar di sekitar paksi mereka sendiri - ini akan membolehkan kenderaan berputar di tempatnya, jika perlu. Pada masa yang sama, untuk jalan berlubang lebih baik, sangat penting bahawa kemungkinan roda dapat disekat, jika tidak, kerusi roda akan terbalik di jalan yang tidak rata.

Bilangan dan lokasi roda mempengaruhi kedua-dua saiz dan kebolehlaksanaan, dan kestabilan kereta dorong. Sebagai contoh, jika semua roda kenderaan dua kali ganda, maka ia mungkin lebih baik di permukaan, ia tidak bertindak balas secara sensitif terhadap penyelewengan jalan raya, dan ia juga tambahan yang dijamin sekiranya salah satu roda tidak berdiri teruk dan hanya pecah. Pada masa yang sama, roda boleh ditempatkan di kedua-dua sudut dan dalam bentuk segitiga, ketika di depan, bukan paksi penuh, hanya ada satu roda tunggal atau dual.

"Segitiga" akan sentiasa lebih padat, lebih mudah untuk dimuatkan dalam lif atau pengangkutan awam, ia juga lebih mudah dan lebih mudah dikendalikan, tetapi ia lebih teruk pada permukaan yang rata, dan kanak-kanak yang terlalu aktif hanya dapat mengalahkannya. Model dengan roda di semua sudut, masing-masing, mempunyai ciri-ciri yang bertentangan - ia lebih rumit dan menyusahkan, tetapi anda pasti yakin bahawa ia tidak akan terbalik.

Kerana, apabila mempertimbangkan ciri-ciri roda, disebutkan keperluan untuk menghidupkan mereka, adalah perlu menyebutkan adanya brek. Sesetengah jenis kerusi roda menyediakan pemasangan mereka pada semua roda, di mana ia hanya dipasang pada satu gandar, tetapi amalan menunjukkan bahawa Semakin banyak brek, lebih dipercayai kedudukan pendirian kereta dorong di cerun curam.

Dalam kes ini, pilihan kereta untuk kehadiran brek tidak boleh dihadkan hanya dengan nombor mereka - anda perlu memberi perhatian kepada bagaimana mereka boleh dipercayai dan mudah. Ibu bapa mestilah memastikan bahawa pada bila-bila masa mereka dapat mengunci roda dalam satu pergerakan mudah.

Reka bentuk

Tanpa pengecualian, ibu-ibu ingin memilih kereta yang indah yang akan kelihatan bergaya dan menarik. Walau bagaimanapun, apabila memilih reka bentuk untuk pengangkutan kanak-kanak, seseorang harus meneruskan bukan sahaja dan tidak begitu banyak dari daya tarikan luaran model itu, melainkan dari praktikal.

Perlu diingatkan bahawa di kerusi roda, kanak-kanak biasanya menunggang hanya dua atau tiga tahun pada awal perjalanan hidup mereka, dan tempoh ini dicirikan oleh beberapa ciri perkembangan psiko-emosi. Hakikatnya adalah bahawa seorang kanak-kanak pada zaman itu sangat berminat dengan apa-apa objek yang terang, tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya untuk masa yang lama, kerana dia menjadi penat dengan cepat. Ternyata percanggahan: di satu pihak, ia menarik yang berwarna-warni, di sisi yang lain - ia menunda kami terlalu cepat. Akibatnya, kanak-kanak lupa tentang tidur yang sihat, menjadi gelisah dan gelisah, sering menangis.

Itulah sebabnya warna-warna yang terang dan terang tidak dialu-alukan, serta pola rumit yang canggih, walaupun berkaitan secara langsung dengan tema kanak-kanak. Selalunya, keutamaan diberikan kepada corak monochromatic, seperti biru atau merah. Pada musim panas, sangat penting untuk memilih kereta dorong juga pada prinsip nada cahaya, kerana ini juga akan melindungi bayi dari panas, kerana kereta dorong putih mungkin bukan hanya bergaya, tetapi juga sangat praktikal.

Bagi hiasan tambahan hud, maksimum yang dibenarkan adalah kacang mudah warna yang berbeza, tidak terlalu kecil dan kerap.

Walau bagaimanapun, ia juga tidak berbaloi untuk menjadi pertikaian yang melampau - pelbagai peruncit menarik yang berguna untuk kanak-kanak, selagi mereka berada dalam tahap sederhana.Penggantungan mainan akan membantu menghiasi kereta dorong, yang berada dalam bidang pandang kanak-kanak selama yang diperlukan untuk tidak melampaui bayi. Untuk mainan sedemikian, kecerahan dan kehadiran bahagian-bahagian kecil tidak dilarang, tetapi mereka perlu dipilih dengan betul bergantung pada usia pemilik kecil.

Anda boleh mengambil pendants dan warna, dan jika perlu, mereka dengan cepat dikeluarkan untuk memberi bayi tidur, dan untuk mencuci atau perubahan gaya yang cetek.

Aksesori penting untuk kedua-dua fungsian dan penampilan kereta dorong adalah penganjur. Jadi dipanggil beg khas yang melengkapi pengangkutan kanak-kanak, membolehkan anda menyimpan semua yang diperlukan untuk penjagaan bayi. Sesetengah model kerusi roda sudah mencadangkan kemasukan ke dalam pakej penghantaran, yang lain memungkinkan untuk membeli beg dari jenama yang sama secara berasingan - kedua-dua pilihan ini tidak buruk dari segi kesesuaian, kerana ia sesuai dengan kedua-dua bentuk dan warna penutup kain.

Jika pengilang tidak menjaga pembangunan aksesori seperti pengeluaran sendiri, anda boleh cuba membeli beg secara berasingan - terdapat model sejagat. Pada masa yang sama, perlu mengambil kira saiz dan bentuk beg itu, supaya ia tidak mengganggu pergerakan atau menggantung di tangan semasa berjalan kaki, dan juga memilih aksesori selaras dengan kerusi roda.

Bagaimana untuk memilih?

Jika kita bercakap mengenai pilihan kerusi roda secara amnya, maka terdapat banyak kriteria yang besar, masing-masing yang mempengaruhi definisi yang terbaik. Satu-satunya perkara yang sepatutnya dilupakan adalah cadangan umum seperti "pengangkutan terbaik", kerana setiap kanak-kanak memerlukan model khas yang akan menjadi yang terbaik baginya. Ia berlaku bahawa kebanyakan kanak-kanak benar-benar suka model bernama, tetapi ia adalah milik anda yang tidak akan berfungsi dengan alasan yang objektif - dalam keadaan ini, tentu saja, anda harus memilih sesuatu yang lain.

Secara umum, kriteria berikut adalah wajib untuk dipertimbangkan.

Model

Jenis reka bentuk yang berbeza direka bentuk untuk keperluan yang sama sekali berbeza, soalan di sini tidak termasuk keutamaan, tetapi dalam keperluan. Untuk musim sejuk, anda perlu mencari model yang hangat, untuk musim panas, sebaliknya, yang ringan. Keluarga dengan seorang kanak-kanak memilih kereta dorong tunggal, ibu bapa yang gembira dengan kembar mencari dua orang, dan mereka yang bernasib baik untuk mempunyai dua kanak-kanak dengan perbezaan kecil dalam usia perlu mencari model untuk cuaca di mana seorang anak yang lebih tua akan mempunyai peluang untuk berjalan bersama dan untuk perjalanan yang duduk .

Jika orang dewasa tidak tergolong dalam mereka yang telah duduk di satu tempat sepanjang hayat mereka, anda harus memilih model-model tersebut, yang penting untuk kebolehlaksanaan dan kekompakan apabila dilipat. Dalam satu perkataan, untuk permulaan adalah perlu untuk memberikan jawapan yang sangat khusus kepada persoalan mengapa kerusi roda dibeli sama sekali.

Jenis blok

Pilihan ini sangat bergantung pada usia bayi, kerana dalam enam bulan pertama ia harus menjadi buaian dan hanya buaian, walaupun secara teorinya ia boleh menjadi tempat duduk. Seterusnya duduk di keutamaan, tetapi juga dengan penjelasan - kanak-kanak itu sering mahu tidur, jadi ia akan menjadi baik jika ia boleh berubah menjadi buaian yang sama atau rupanya. Walau bagaimanapun, asas yang boleh dipercayai dan kukuh adalah sumbangan penting kepada kesihatan bayi masa depan anda.

Dimensi

Selalunya, saiz dermaga pada dasarnya ditentukan oleh jarak antara luar roda, kerana masalah biasanya terletak pada melewati pintu sempit. Jika ini masih berlaku dengan pasar raya, lif gaya lama Soviet menetapkan had ketat, tidak membenarkan ibu muda menggunakan semua kemudahan bangunan pangsapuri moden. Atas sebab ini, pengukuran awal lebar lif bukanlah sesuatu yang aneh, tetapi langkah yang sangat munasabah, yang bertujuan untuk kepraktisan.

Jika keluarga mempunyai kereta sendiri, anda perlu menilai model kegemaran anda juga dari segi sama ada ia sesuai di dalam bagasi.Ia juga berguna untuk menentukan sama ada ia mudah untuk menyimpan pembelian saiz ini di sebuah apartmen, dan walaupun kelebihan lipatan adalah kelebihan menilai seberapa mudahnya untuk melakukannya beberapa kali sehari.

Dengan semua ini, kita tidak boleh lupa bahawa dalam mengejar kecacatan, keselesaan bayi mesti diperhatikan terlebih dahulu, kerana untuk kanak-kanak yang besar, lebih baik memilih pengangkutan yang luas bahkan menjejaskan kawasan dan ruang bebas.

Reka bentuk casis

Bingkai adalah apa yang menyimpan kereta dorong keseluruhan, kerana ia mesti memenuhi dua petunjuk yang sedikit bertentangan - untuk menjadi ringan dan pada masa yang sama tahan lama dan boleh dipercayai. Pengilang moden menyelesaikan masalah ini dengan plastik aluminium atau berimpak tinggi. Dalam kes ini, casis harus dinilai dari sudut pandang kestabilan struktur - walaupun beban tidak diedarkan dengan betul, kerusi roda tidak boleh meledingkan.

Susut nilai

Seorang anak kecil sentiasa tidur, dan jika penyerap kejutan bersama-sama dengan roda tidak memberikannya dengan perjalanan yang lancar dan tenang di jalan raya kami, maka setiap berjalan tidak akan menjadi kesenangan baginya, tetapi kesakitan. Dalam situasi ini, ibu bapa juga tidak mungkin gembira, jadi anda perlu memilih kereta bayi mengikut kadar susut nilai. Banyak yang dikatakan di atas tentang bagaimana faktor ini mempengaruhi faktor ini, tetapi juga perlu untuk menilai penyerap kejutan pada casis dan di tempat lampiran bassinet atau tempat duduk.

Hari ini, penyelesaian yang popular sama ada engsel plastik atau mata air klasik. Secara berkala, penyerap kejutan juga boleh dijumpai, tetapi mereka dikritik hebat kerana memakai dengan cepat.

Prinsip brek

Sekiranya kereta dorong itu boleh dibendung hanya dengan bantuan kekuatan fizikalnya, maka ia sepatutnya meninggalkannya pada abad yang lalu. Hari ini, hampir semua stesen dilengkapi dengan brek, kerana ini merupakan jaminan penting bagi keselamatan bayi, tetapi mekanisme ini dapat dilaksanakan dengan cara yang berbeza.

Tiub brek itu baik kerana dengan mudah menolak ia mengunci dua roda sekaligus - ini lebih dipercayai, kerana walaupun salah satu bahagiannya tersekat, roda kedua disekat dalam mana-mana. Walau bagaimanapun, banyak pengeluar dengan sengaja memperuntukkan pedal yang berasingan untuk setiap roda, memandangkan hanya sistem yang bebas antara satu sama lain dapat yakin untuk memastikan satu sama lain.

Pembetulan, terletak di bahagian atas, dianggap sebagai kebaharuan teknologi dan jarang berlaku, tetapi ia telah dihargai oleh ibu-ibu yang aktif, yang, sambil berjalan dengan bayi, boleh berlumba secara serentak atau skate roller.

Pen

Malah seperti alat mudah seperti pemegang pram boleh direka dengan bijak. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, model-model yang dapat mengurangkan beban pada sendi pergelangan tangan semakin popular.

Pembahagian itu menjadi yang tetap, memastikan ketahanan maksimum hubungan dengan kereta dorong, dan daun longgar, memberi peluang untuk mentakrifkan semula setiap kali cara bayi akan berubah adalah rasa setiap keluarga. Jika ibu mengesyaki bahawa ada orang yang ingin membantu dia dalam berjalan kaki bayi, tetapi mereka mungkin tidak selesa kerana perbezaan ketinggian, maka ia perlu memilih pen yang boleh dilaraskan tinggi.

Aksesori termasuk

Bayi, sebagai tambahan kepada kereta dorong, masih memerlukan banyak aksesori yang berbeza, walaupun untuk berjalan-jalan, begitu ramai pengeluar secara logik mengandaikan bahawa ibu bapa dengan senang hati akan membeli semua yang mereka perlukan dengan kit itu. Ia juga menguntungkan bagi pengguna: pertama, pembelian borong agak murah, dan kedua, aksesori yang dibeli dalam bentuk satu set mestilah digabungkan antara satu sama lain dan sesuai antara satu sama lain.

Pada masa yang sama, sesetengah ibu bapa menolak perbelanjaan tambahan untuk kereta dorong yang lengkap, memandangkan beberapa aksesori dalam kit tidak diperlukan. Ini adalah kesilapan yang biasa - benar-benar semua suplemen akan berguna, terutamanya kerana pada masa hadapan komponen yang diperlukan mungkin dihentikan.

Langkah kaki, dulang permainan atau klac untuk ibu hanya sepele pada pandangan pertama, walaupun pada akhirnya mereka boleh memainkan peranan penting dalam masalah berjalan kaki.

Pada masa yang sama, pilihan setiap kerusi roda setiap individu menunjukkan kriteria yang khusus, yang boleh menjadi tajuk artikel berasingan.

Pengilang dan ulasan

Sesetengah ibu bapa sama sekali tidak berusaha untuk memahami sepenuhnya semua ciri-ciri ini, lebih suka hanya mempercayai pengilang terbukti. Sesungguhnya, tidak ada apa-apa yang sesetengah syarikat dianggap sebagai syarikat terkemuka di seluruh dunia dan mengumpul ribuan tinjauan positif dari seluruh dunia, sementara yang lain masih lagi dikenali sebagai jenama walaupun di negara asal. Sekali lagi, tidaklah cukup untuk memilih sebuah syarikat yang menghasilkan popular, kereta yang paling indah di semua pihak - perlu menumpukan perhatian kepada keperluan anak anda, walaupun memilih model yang paling sesuai, tetapi tidak apa-apa.

Perlu diperhatikan bahawa tiada penarafan yang kekal - item baru yang dilepaskan setiap tahun sentiasa membuat penyelarasan kepada keseimbangan kuasa di pasaran. Tinjauan kami tentang pengeluar, tentu saja, juga tidak komprehensif - kami hanya cuba untuk bercakap tentang mana firma, yang baru dan berpengalaman, sedang dalam permintaan. Dalam kes ini, kita akan cuba mengelakkan perbandingan, kerana, seperti yang telah disebutkan, masing-masing mempunyai sendiri.

Reka bentuk FD adalah salah satu jenama paling popular di pasaran domestik. Sekiranya anda meminta pengguna untuk menggambarkan stroller jenama ini dalam satu perkataan, mereka pasti akan mengatakan "kualiti". Memandangkan akar Jerman pengilang ini, tidaklah menghairankan bahawa produknya adalah berkualiti - di Jerman, mereka tidak tahu bagaimana melakukan perkara buruk. Pada masa yang sama, harga yang agak demokratik bagi produk jenama mengejutkan - contohnya, kereta dorong kereta "Avito" pada musim panas tahun 2018 hanya berharga 12-15 ribu rubel.

FD-Design Avito

Marimex adalah sebuah syarikat Poland yang agak muda, yang, bagaimanapun, telah berjaya menakluk pengguna Rusia massa. Perkara di sini adalah bahawa Poland, memasuki Kesatuan Eropah, adalah wajib untuk memantau tahap tertinggi kualiti semua produknya, sementara taraf hidup tempatan membolehkan majikan untuk menjimatkan upah, membuat produk mereka lebih murah. Marimex jauh dari satu-satunya jenama Poland yang popular di negara kita, namun ia menunjukkan.

Perlu diingatkan bahawa banyak modelnya, termasuk "Amanda" yang sangat popular, menelan belanja sekitar 20-22 ribu rubel, yang sepatutnya sedikit orang pilihan, tetapi syarikat "lebih barat" akan meminta lebih banyak untuk kualiti yang sama.

Marimex amanda

Corol adalah jenama Cina yang menunjukkan, asas pelanggan utama yang boleh dipanggil orang-orang yang ikhlas tidak memahami bagaimana anda boleh membayar beribu-ribu ruble untuk kerusi roda, tidak menyebutkan puluhan ribu. Berjalan "S-1" dari syarikat ini bernilai kira-kira 1.9-2000 Rubles, dan ini bukan lelucon walaupun pada tahun 2018. Sudah tentu, seseorang tidak boleh terkejut jika kualiti produk sedemikian tiba-tiba jatuh dari jangkaan tertinggi, tetapi jika ibu bapa pada dasarnya bersedia untuk hakikat bahawa penggantian kerusi roda tidak dapat dielakkan dengan masa, maka mengapa tidak mencubanya.

Corol S-1

Kemuliaan adalah satu lagi jenama Cina yang sama, yang di negara kita tidak begitu berjaya kerana kualitinya, kerana harga yang sangat rendah. Benar, dalam hal ini, ia masih bukan pesaing kepada syarikat yang dinyatakan di atas, kerana model perdana "Kemuliaan 1008" berharga hampir 3,000 Rubles, bagaimanapun, berdasarkan tinjauan, kekuatan dan ketahanan pengangkutan kanak-kanak itu jauh lebih tinggi.

Kemuliaan 1008

Mobiliti adalah jenama yang membuat anda mengatakan bahawa negara yang besar seperti China tidak dapat menghasilkan barang-barang pengguna sahaja yang diragui. Terdapat juga firma yang layak yang, setelah memperoleh pengalaman dari pengeluar terbaik di dunia, berusaha untuk mengatur pelepasan barang sesuai dengan piawaian tertentu.Ini tidak hanya memberi kesan kepada kualiti, tetapi juga harga - contohnya, model One P5870 berharga 8-9 ribu rubel, yang agak mahal untuk pengangkutan China.

Walau bagaimanapun, ulasan menunjukkan bahawa pembelian sebegini masih sangat menguntungkan, kerana dari segi kualiti, ia dapat dibandingkan dengan pesaing Barat, yang harga dicatatkan dalam angka lima digit. Singkatnya, ini adalah penyelesaian yang baik untuk orang tua yang mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka, tetapi tidak mampu membazirkan wang.

Mobiliti Satu P5870

Sweet Baby adalah contoh bagaimana barangan Cina dapat mahal. Ini bukan jenaka: model "Gabungan Tutto" berharga sekitar 14-15 ribu rubel, iaitu lapan kali lebih mahal daripada beberapa analog dari negara yang sama! Walau bagaimanapun, nama model menunjukkan bahawa jenama ini tidak sepenuhnya Cina, kerana kemungkinan besar pengendalian mutu dilakukan oleh orang Itali.

Harus diingat bahawa aduan daripada majoriti pengguna mutlak belum diperhatikan - ini bermakna pilihan seperti itu juga mungkin.

Sweet Baby Combina Tutto

Inglesina - jenama yang lebih terkenal daripada semua perkara di atas, yang diambil bersama. Sejarah syarikat Itali ini mempunyai beberapa dekad kerja yang berhasil, hasilnya syarikat itu mula belajar di semua benua dunia. Di kerusi roda, syarikat itu menggabungkan kedua-dua kualiti wajib untuk Eropah dan gaya Itali yang biasanya boleh mengubah kepala semua orang.

Satu-satunya perkara yang dikritik oleh kereta-kereta Itali adalah ketidakmampuan mereka untuk iklim utara yang keras - tidak ada musim sejuk yang keras di Itali, kerana pengangkutan kanak-kanak dari sana dapat dengan selamat dikaitkan dengan musim panas atau demi musim. Tetapi kos, seperti untuk Eropah, sangat mengejutkan - keseronokan Espresso All Over akan menelan belanja hanya 13-15 ribu rubel.

Aprica adalah jenama barangan kanak-kanak Jepun, yang, walaupun tidak dekat dengan Eropah, menjamin kualiti tidak lebih rendah daripada. Bukan rahsia lagi bahawa barangan Jepun secara tradisinya bersaing dengan barang-barang Eropah dan Amerika tidak pada harga, tetapi tepat dalam kualiti, tetapi dalam hal Rusia, logistik juga memainkan peranan yang sangat penting.

Jepun, yang terletak bersebelahan dengan Vladivostok, jauh lebih aktif di pasaran Timur Jauh daripada Eropah, dan barang-barangnya lebih murah kerana lokasinya yang berdekatan. Oleh itu, bukannya jenama yang terkenal di dunia, anda boleh memilih, sebagai contoh, model "Magical Air Plus" untuk 17-19000 Rubles.

Everflo adalah salah satu contoh yang paling jelas tentang bagaimana pada asalnya barat (dalam kes ini, syarikat Kanada) akhirnya memindahkan semua pengeluarannya ke China. Hasilnya adalah sama ada kereta dorong Cina dengan kualiti Kanada, atau kereta dorong Kanada pada harga Cina, tetapi ibu bapa akhirnya sangat gembira kerana mereka secara besar-besaran membeli produk jenama itu, sekurang-kurangnya di negara kita.

"Pengawal mudah E-338" - model berjalan bergaya yang akan menelan belanja keluarga sebanyak 9-11 ribu rubel mungkin salah satu kerusi roda paling popular di bandar anda.

Peg Perego adalah pengilang, tanpa penarafan kereta bayi boleh dibayangkan. Syarikat ini, tanpa apa-apa keterlaluan, boleh dianggap sebagai pembuat undang-undang sebenar dalam pengeluaran pengangkutan kanak-kanak, kerana ia telah menjual produk-produk bergaya dan berkualiti tinggi di seluruh dunia selama lebih dari setengah abad.

Hakikat bahawa penarafan kami tidak bermula sama sekali dengan jenama Itali ini hanya berlaku kerana dasar harga syarikat agak menyakitkan menjejaskan banyak senegara kami, yang kebanyakannya memilih untuk memilih setara Cina yang murah. Jika kita mengetepikan kriteria kos, maka biasanya semua peringkat bermula dengan Peg Perego.

Sekiranya anda mahukan yang terbaik untuk anak anda dan bersetuju untuk membelanjakan wang untuk kualiti, sediakan kira-kira 18-20 ribu Rubles - contohnya, model terkenal "Si Completo" yang banyak. Ia hampir mustahil untuk memikirkan betapa buruknya dia - sekurang-kurangnya dalam ulasan reputasinya kelihatan putih salji.

Capella adalah contoh yang luar biasa tentang hakikat bahawa penghijrahan sebuah syarikat untuk mencari tenaga kerja murah mungkin di seluruh Asia. Jika kita bercakap mengenai syarikat itu secara keseluruhan, ia dianggap sebagai Korea Selatan, tetapi gerabaknya secara ajaib berubah menjadi orang Cina. Walau bagaimanapun, Korea Selatan, seperti Jepun, terkenal dengan kualiti produknya yang tinggi, dan kawalannya, nampaknya, walaupun di kilang-kilang Cina dianjurkan oleh semua peraturan - jika ada aduan mengenai produk, terdapat sedikit sekali.

Harus diingat bahawa produk Korea-China seperti itu sebanding dengan Eropah Barat dari segi nilai, tetapi ia juga disesuaikan untuk keperluan khas Rusia. Terdapat juga kereta dorong dalam julat model, yang dipanggil "S-901WF AIR Siberia", dan pembelian sedemikian akan menelan kos sebanyak 14-16 ribu rubel.

Cadangan berguna

Akhirnya, anda perlu memberi beberapa petua mengenai cara memilih kereta dorong yang betul yang boleh bertahan lama tanpa kekecewaan yang tidak perlu.

Pertama sekali, anda perlu membuat keputusan mengenai jenis kereta bayi dan keperluan apa yang diperlukan. Setelah datang ke kedai, pelanggan mungkin akan menghadapi fakta bahawa para perunding akan menggambarkan setiap model kepadanya dalam nada yang terbaik, dengan tumpuan utama pada pro. Hasilnya adalah bahawa setiap kereta dorong adalah layak untuk membelinya, tetapi seluruh rangkaian hanya akan membingungkan ibu bapa, dan pada akhirnya mereka akan membeli apa yang mereka punya daripada model yang benar-benar sesuai.

Ternyata itu bahkan sebelum pergi ke kedai atau memilih model tertentu, anda perlu belajar cara menavigasi subjek kerusi roda, dan kemudian hanya beralih kepada pilihan sebenar.

Dengan cara ini, anda boleh membeli kerusi roda jauh lebih murah secara dalam talian, bagaimanapun, tidak boleh diterima untuk memilih model di tempat yang sama, bergantung hanya pada foto dan ulasan pelanggan kononnya yang lain di tapak yang sama. Penjual sentiasa berminat untuk menjual produknya, jadi dia tidak dapat menunjukkan apa-apa kekurangan, walaupun dia sedar dengannya. Sebaliknya, dia akan menggunakan hakikat bahawa pembeli yang berpotensi tidak melihat barang itu untuk menyembunyikan keburukannya.

Oleh itu, memilih model dalam rangkaian, jangan malas untuk mencarinya di kedai "sebenar" dan menjalankan semua ujian yang diperlukan di sana. Jika anda berpuas hati, anda boleh membelinya secara dalam talian, tetapi anda mesti memastikan anda memenuhi harapan anda.

Akhirnya, amalan menunjukkan bahawa lebih baik memilih beberapa, walaupun model yang lebih murah, tetapi sempit yang difokuskan daripada satu universal. Ia hampir tidak pernah berlaku bahawa bayi itu tumbuh, kesemua bayi bergerak hanya dengan kereta dorong - mereka menggantikan satu sama lain apabila keadaan sekitar berubah, bayi itu tumbuh dan hanya untuk dipakai.

Fleksibiliti pengangkutan kanak-kanak biasanya membelanjakan lebih banyak wang, tetapi pada masa yang sama pengejaran dua gol biasanya mengakibatkan tidak satu pun dari mereka yang tercapai sepenuhnya. Ternyata kadang-kadang lebih baik untuk membeli beberapa kerusi roda yang sepatutnya bodoh daripada yang dikatakan baik untuk semua keadaan.

Bagaimana untuk memilih kereta dorong yang betul, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan