Bagaimana untuk memilih kunci untuk kereta dorong?

Kandungannya

Sebuah kereta bayi, seperti jenis pengangkutan lain, boleh menjadi objek menarik dari pencuri. Ini tidak menghairankan, kerana kereta dorong berjenama yang baik boleh menelan belasan beribu-ribu rubles, dan untuk membuktikan bahawa kereta dorong ini telah dicuri hampir mustahil.

Seseorang hanya dapat menasihatkan supaya tidak meninggalkan kereta dorong tanpa pengawasan, tetapi ini tidak selalu mudah: kadang-kadang ibu tidak boleh memasuki kedai dengan kereta dorong atau hanya tidak selesa untuk mereka setiap hari untuk menurunkan dan mengangkat reka bentuk besar di atas tangga, jadi mereka lebih suka menyimpannya di pintu masuk. . Untuk kemungkinan mencari harta alih di mana ia ditinggalkan, anda harus menghadiri pilihan kunci anti-kecurian.

Prinsip operasi

Menurut mekanisme kerja, kunci anti-kecurian untuk kereta dorong hampir sepenuhnya mengulangi kunci yang serupa untuk basikal. Sebagai peraturan, kabel khas digunakan, yang boleh ditutup. Dalam kes kerusi roda, ia tidak hanya dipasang pada roda, seperti halnya dengan basikal, tetapi kadang kala kepada mekanisme lipatan kereta.

Seperti dalam keadaan dengan pengangkutan dua roda, kunci tersebut dibahagikan kepada dua jenis. Yang pertama terbuka dengan kunci yang biasa, dan oleh itu kos lebih rendah, tetapi ia mempunyai minus yang mencukupi: seorang pencuri dapat memilih kunci induk, pemiliknya mungkin akan terlambat karena mereka telah kehilangan kunci

Kunci kod dalam hal ini jauh lebih dapat diandalkan, walaupun biaya, masing-masing, lebih mahal.

Perlu difahami bahawa kunci seperti itu masih bukan jaminan mutlak keselamatan kereta dorong itu, kerana kabel yang sama, jika anda mempunyai keinginan dan waktu, anda hanya boleh mengisar atau memotongnya dengan sesuatu yang tajam. Jika kereta dorong itu ditinggalkan di pintu masuk pasar raya, di mana sentiasa ada banyak orang, maka penyerang mungkin takut untuk mencuri, tetapi jika kereta dorong itu ditinggalkan di pintu masuk sepanjang malam, penjenayah yang berani dan berdaya usaha akan mencari jalan untuk membuka kunci.

Kriteria Pemilihan

Kriteria pertama telah dikatakan sedikit lebih tinggi: setiap pengguna memilih jenis kunci yang kelihatannya lebih dipercayai dan praktikal. Tetapi kriteria pemilihan ini tidak berakhir di sana, kerana ia patut dipertimbangkan dengan lebih teliti.

 • Kebolehpercayaan adalah faktor utama dalam memilih kunci. Jika pilihan jatuh pada kabel (atau rantaian yang berkaitan dengan kabel), anda perlu memilih salah satu yang boleh koyak atau dipotong sangat bermasalah. Sebagai alternatif, mereka menawarkan kunci logam berbentuk D yang menetapkan roda, tetapi penyerang dapat mengangkut kerusi roda yang mahal walaupun di tangannya, dan hanya kemudian, di tempat yang terpencil dan dengan alat, menyelesaikan masalah dengan kunci itu.
 • Padat dan ringan juga penting.sejak ibu sudah perlu membawa bayi itu sendiri, pengangkutan berat dan sekumpulan perkara kecil yang diperlukan. Dalam konteks ini, kabel adalah lebih baik lagi, terutamanya kerana anda boleh memilih versi yang lebih panjang atau lebih pendek.

Dengan cara ini, dalam kes kabel, adalah disyorkan untuk memilih yang lebih lama - terima kasih kepada ini, bilangan tempat letak kereta yang ada mengembang.

 • Kemudahan penggunaan juga merupakan kriteria penting untuk pemilihan. Sebagai tugas yang sukar dikendalikan untuk pencuri, kunci harus dikeluarkan hampir serta-merta di tangan pemilik, dan memakai segera.
 • Kos istana dalam beberapa kes, ia hampir boleh mencapai kos kereta dorong yang murah, jadi pembelian sebegini akan kelihatan tidak praktikal.Walau bagaimanapun, pengecualian yang memihak kepada kunci yang benar-benar mahal boleh dibuat jika ia dipercayai, tahan lama dan padat, dan basikal dalam keluarga juga digunakan secara aktif.

Kos

  Kunci untuk basikal dan kerusi roda mungkin berbeza mengikut kos disebabkan oleh pengeluar yang berbeza, tetapi beberapa pihak berkuasa umum yang diterima biasanya tidak diperuntukkan. Pilih istana, berdasarkan pertimbangan praktikal, dan bukan nama jenama. Berikut adalah kos anggaran jenis kunci yang paling popular pada pertengahan tahun 2018.

  • Kunci kabel berdiri dalam 500-5500 rubles. Harga sangat bergantung kepada bahan dari mana kabel dibuat, dan panjangnya.
  • Model rantaian kos lebih mahal daripada kabel - dari 1400 hingga 16 ribu Rubles. Harga masih bergantung pada panjang, tetapi kebolehpercayaan hampir selalu lebih tinggi daripada kabel mudah.
  • Kunci dengan kod bertentangan dengan jangkaan ramai, harganya 700-5000 rubel.
  • Kunci berbentuk logam D menyediakan kebolehpercayaan yang tinggi dengan menyediakan tempat letak kereta yang selesa dan kos kira-kira 5-9000 Rubles.

  Untuk maklumat lanjut mengenai model kunci kerusi roda yang popular, lihat video berikut.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan