Checkers: peraturan permainan untuk kanak-kanak pemula dan petua mengajar orang dewasa

Kandungannya

Permainan, termasuk permainan papan, dilihat oleh ramai orang dewasa sebagai satu aktiviti yang tidak boleh membuang masa anda, kerana anda boleh bersenang-senang, kononnya dan lebih menarik. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kebanyakan permainan papan klasik bergantung bukan saja dan tidak banyak keberuntungan, tetapi kemampuan untuk memainkannya. Tugas pemain sama ada untuk mengalahkan pihak lawan, atau melampaui dia dalam kesedaran dan keupayaan untuk membina strategi, dan oleh itu, daya tarikan dengan hobi sedemikian sempurna jurulatih kemahiran ini.

Checkers adalah salah satu permainan papan yang paling banyak diketahui, dan psikologi kanak-kanak menegaskan bahawa adalah berfaedah untuk mengajar kanak-kanak kaedah asas pada masa kanak-kanak.

Mengapa kanak-kanak memerlukannya?

Pada usia lima tahun, kanak-kanak tengah mula melihat hubungan antara tindakannya dan perkembangan seterusnya keadaan, sehingga pada tahap ini dia untuk pertama kalinya dapat membina strategi tertentu. Pakar-pakar pembangunan kanak-kanak menegaskan bahawa keupayaan baru ini harus dikembangkan secepat mungkin, dan salah satu cara terbaik untuk melakukan ini adalah untuk mengajar anak anda aturan permainan dam.

Permainan dalam kes ini membuat anda berfikir, kerana hanya orang yang cukup bijak dan prihatin boleh menang. Pada masa yang sama, komponen kompetitif permainan memaksa kanak-kanak itu untuk kembali ke tugas itu lagi dan lagi untuk mencapai kejayaan. Sudah tentu, orang baru yang sedikit akan sentiasa kalah berbanding pesaing yang serius, yang tidak begitu menarik, tetapi anda boleh menemui pesaing di kalangan rakan sebaya - maka kemungkinan kejayaan akan lebih tinggi.

Secara kerap bermain dermaga, seperti kanak-kanak prasekolah, sekurang-kurangnya, keupayaan untuk menumpukan perhatian kepada menyelesaikan masalah (yang tidak biasa bagi kebanyakan kanak-kanak) dan ketekunan. Kualiti ini sangat berguna untuk persekolahan - kanak-kanak lebih cenderung untuk membuat beberapa kemajuan segera. Lebih-lebih lagi, untuk memenanginya adalah perlu untuk dapat berfikir melalui strategi beberapa langkah ke depan, yang berguna pada mana-mana peringkat kehidupan. Dalam draf, kanak-kanak juga belajar bahawa anda perlu membuat keputusan sendiri, dan sebahagian daripada mereka mungkin salah - maka anda perlu dapat menerima akibat kesilapan anda sendiri.

Sekiranya salah seorang daripada ibu bapa mempunyai idea kasar tentang permainan, ia akan menjadi masa lapang malam yang baik, membantu menguatkan suasana keluarga. Jika ibu bapa tidak mempunyai kemahiran seperti itu, dan mereka tidak mempunyai masa, lebih bijak untuk menghantar anak ke bulatan khusus di mana kanak-kanak itu akan dilatih oleh profesional.

Aksesori permainan

Perlu diperhatikan bahawa peraturan permainan dermaga mempunyai beberapa variasi, dinamakan sempena negara di mana mereka muncul - misalnya, bahasa Inggeris, Turki, bahasa Itali. Semua ini mungkin akan diajar di kalangan khas, tetapi pertama anda perlu belajar dam biasa Rusia, aksesori yang boleh anda beli di mana-mana kedai mainan.

Set, yang biasa dengan negara kita, kelihatan agak mudah. Papan permainan (dan pada masa yang sama, sebagai peraturan, kotak untuk keseluruhan permainan) adalah bidang kayu atau plastik, dilipat separuh dalam bentuk beg pakaian, walaupun ia dapat digambarkan pada kadbod. Bidang ini adalah analogi lengkap catur - dibahagikan kepada lapan baris panjang dan lebar, sel-sel dicat putih dan hitam selepas satu.Checkers adalah cip bermain - angka yang sama, yang mana mesti ada 12 keping hitam dan putih dalam set.

Keadaan penting adalah kemungkinan kedudukan yang stabil dari dermaga terbalik., dan visual perbezaan antara pemeriksa dipasang dengan betul dan yang terbalik harus jelas.

Hari ini, untuk memenuhi kehendak kanak-kanak, seluruh industri permainan sedang berjalan, kerana pemeriksa klasik agak kalah kepada pesaing dari segi reka bentuk warna. Dengan keinginan yang hebat, anda boleh menemui set kotak yang direka khusus untuk kanak-kanak - sebagai hadiah pertama untuk persekolahan di rumah, penyelesaian semacam itu akan mempunyai peluang yang sedikit lebih tinggi untuk mendapatkan minat kanak-kanak.

Peraturan untuk pemula

Checkers mengesyorkan sebagai permainan intelektual pertama kerana tidak ada kesulitan memahami peraturan. Secara umum, tidak sukar untuk mengingati mereka, walaupun untuk kanak-kanak berusia lima tahun ini dapat menjadi masalah yang pasti - jika itu berlaku, jangan malas mencari puisi khas di Internet dengan anak-anak dengan cepat dapat mengingat peraturan asas.

Perlu diingatkan bahawa orang yang tidak pernah mengambil perhatian serius dalam draf hanya boleh berfikir bahawa mereka tahu semua peraturan, sementara beberapa perkara menjadi kejutan bagi mereka. Pertimbangkan semua prinsip tezisno permainan:

 • Pada permulaan permainan, dermaga dipamerkan dalam tiga baris di sebelah papan mereka, hanya menduduki sel hitam, dan mereka juga boleh berjalan secara eksklusif pada hitam, iaitu hanya menyerong;
 • Dermaga sentiasa pergi ke hadapan sahaja, akhir giliran mesti berada di sel bebas terdekat;
 • Di rumah, aturan ini sering dilupakan, tetapi pemain tidak mempunyai hak untuk mengubah fikirannya - walaupun sentuhan mudah angka bermakna bahawa dia sekarang harus menyerupainya;
 • pesaing bergilir;
 • Untuk menang, anda perlu membunuh semua pemain lawan satu demi satu - untuk ini anda perlu mempunyai tokoh musuh yang berdiri tepat di hadapan anda, dan di belakangnya terdapat medan kosong;
 • anda tidak boleh berjalan kembali, tetapi anda boleh membunuh dermaga lawan di mana-mana arah;
 • lebih-lebih lagi, angka-angka berjalan hanya satu sel ke hadapan, sedangkan anda boleh membunuh beberapa pejuang musuh sekaligus dalam satu langkah, jika mereka terletak melalui satu - bahkan anda boleh mengubah arah pergerakan dalam proses;
 • peraturan lain yang sering diabaikan: jika lawan telah dibingkai, pemain tidak berhak menolak untuk mengalahkannya;
 • pemeriksa yang telah mencapai tepi yang berlawanan lembaga berubah menjadi "wanita" - angka sedemikian tidak lagi mempunyai sekatan ke arah pergerakan atau bahkan panjang giliran, walaupun masih terbatas pada hanya pepenjuru hitam;
 • membunuh "wanita" boleh sekeping biasa;
 • Dalam sesetengah kes, cabutan adalah mungkin jika terdapat terlalu banyak bahagian yang tersisa dalam permainan, dan lawannya hampir sama (jika permainan mungkin mengambil masa terlalu lama), atau sekiranya lawan-lawan yang masih hidup menghalang satu sama lain dengan cara yang tidak ada langkah yang tersedia.

Dalam beberapa jenis permainan, peraturan khusus lain mungkin, tetapi untuk bayi setakat ini versi paling mudah adalah cukup.

Syarat dan had masa parti

Sekiranya anda mahukan anak anda bukan sahaja kadang-kadang bermain dalam masa lapangnya, tetapi berurusan dengan draf yang agak serius, anda harus segera mengajarnya untuk menggunakan sekurang-kurangnya istilah asas. Jika semuanya jelas dengan pemeriksa mudah, maka papan adalah yang berada di tepi kanan atau kiri lapangan, dan titik pemeriksaan adalah yang selepas giliran seterusnya akan berubah menjadi "wanita".

"Wanita", seperti yang telah kita katakan, adalah angka yang mencapai hujung papan yang bertentangan dari pemain, dan barisan kelapan itu sendiri, yang mengubah pedang menjadi "wanita", dipanggil lapangan wanita. Satu kombinasi pemikiran yang baik, hasil yang akan menjadi transformasi pemeriksa mudah menjadi "ratu", dipanggil agak logik - penemuan.

Sekiranya angka itu, seperti, tiada sesiapa pun, ini dipanggil langkah yang tenang, tetapi anda perlu berusaha untuk membuat langkah-langkah kejutan - apabila angka itu mengatasi lawan.Satu langkah di mana pemeriksa mudah sendiri sengaja ditukar untuk pukulan lawan dipanggil pengorbanan. Pertukaran dipanggil satu langkah (lebih tepatnya, satu langkah dari setiap saingan), akibatnya kedua-duanya mempunyai jumlah yang sama yang hilang.

Sekiranya pemeriksa mudah seorang pemain disekat oleh pemain lain supaya mereka tidak boleh berjalan atau mengalahkan lawan, ini disebut penguncian. Apabila situasi yang sama berlaku dengan penyertaan "wanita", yang, berdiri di ujung-ujung diagonal, tidak membenarkan angka serupa lawan meninggalkan sudut tanpa pengorbanan, kedudukan di papan disebut "tetanus". Akhirnya, kedudukan dam selepas satu dengan medan bebas biasanya dipanggil penapis.

Petua untuk mengajar bukan profesional

Mengajar seorang kanak-kanak bermain dari awal tidak begitu mudah - anda perlu memberitahu dia sepenuhnya segala-galanya, walaupun apa yang orang dewasa digunakan untuk dipertimbangkan jelas. Masalahnya juga terletak pada hakikat bahawa bayi mesti ingat semua ini sekaligus, dan ini sukar dan tidak selalu menarik. Oleh itu, jangan tergesa-gesa untuk membuang semua maklumat sekaligus - untuk kali pertama ia akan mencukupi dan hanya meletakkan papan di papan. Sekiranya anda boleh, tambahkan imaginasi sedikit - biarkan ksatria melawan bukan draf tanpa wajah di padang.

Dalam ansuran pertama, sering dinasihatkan untuk menggunakan lapan dermis dan bukannya dua belas - jadi akan ada lebih banyak ruang bebas, anda tidak perlu segera terlibat dalam pertarungan. Jelaskan setiap langkah, tugas anda sekarang bukan untuk menang, tetapi untuk menetapkan peraturan. Tidak sesuai untuk menghancurkan seorang pemula, atau tidak sesuai untuk mengusiknya sekarang, tetapi anda tidak perlu tunduk kepada kehilangan permainan sepenuhnya - ini tidak akan membantu perkembangan mental, tetapi kekalahan akan menjadi rangsangan yang sangat baik untuk memperbaiki diri. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia berguna untuk menyerah sedikit untuk meratakan kuasa-kuasa, kerana tidak ada yang ingin terus-menerus hilang tanpa harapan yang sedikit untuk berjaya.

Beri perhatian kepada bayi yang diinginkan untuk memikirkan bukan sahaja langkah terdekat, tetapi juga gabungan keseluruhan terlebih dahulu. Bersedia agar anak prasekolah tidak segera menguasai permainan - dia akan salah, tetapi anda tidak perlu memarahi dia pada saat-saat semacam itu, tetapi untuk menerangkan apa yang ada. Tetapi untuk tindakan yang berjaya anda perlu memuji setiap masa.

Ingat bahawa untuk minda kanak-kanak seperti permainan pada mulanya agak membosankan, jadi walaupun dalam permainan yang menarik, berehat rehat.

Lihat video seterusnya untuk peraturan dam untuk pemula.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan