Belajar untuk mengatakan: bagaimana untuk membangunkan ucapan anak-anak

Kandungannya

Kata pertama bayi adalah satu peristiwa yang ibu bapa telah menunggu sejak lahir. Dan selepas kanak-kanak pertama kali menambahkan bunyi kepada perkataan yang sedar, tempoh pembentukan ucapan aktifnya bermula. Selepas setahun, kanak-kanak biasanya cuba mengulangi kata-kata selepas orang dewasa, belajar untuk menyebutnya.

Cepat perkembangan kemahiran pertuturan tidak berbaloi - biarkan semuanya berlaku dalam irama yang selesa untuk serbuk. Tetapi ia tidak akan berlebihan untuk mengikuti kemajuan proses ini, untuk memikirkan bagaimana satu atau permainan lain mempengaruhi keupayaan anak untuk bercakap dan perbendaharaan kata beliau.

Di mana untuk bermula?

Selalunya, ibu bapa secara intuitif melakukan apa yang mereka perlukan - contohnya, "licp" dengan bayi. Baru-baru ini, saintis dari Edinburgh telah menunjukkan bahawa kanak-kanak, yang sering orang dewasa bercakap "bahasa mereka," membangunkan ucapan yang lebih baik. Para penyelidik mendapati sambungan antara perbendaharaan kata bayi pada usia satu atau dua tahun dan berapa banyak ibu bapanya menggunakan kata-kata kasar (seperti "mesin", "perut", dan sebagainya). Semakin "bertelur" - semakin kaya dengan leksikon di masa akan datang!

Masa dari satu hingga tiga tahun adalah sangat penting untuk pembentukan ucapan anak itu, walaupun pada masa ini dia boleh bercakap sendiri, seolah-olah bahasa fiksyen. Kanak-kanak itu memahami apa yang dikatakan orang dewasa kepadanya, tetapi dia menjawab dengan kata-kata yang terdengar berbeza. Pada masa ini, dia cuba mempelajari bahasa itu, "rasa itu" dan mula memahami bagaimana alat ini berfungsi. Dan ibu bapa hanya memerlukan sedikit bantuan dalam proses yang sukar ini. Ia berguna di sini apa yang disebut "bahasa pengasuh." Jangan mengabaikan ungkapan seperti "mesin bi-bi" atau "kereta api chukh-chukh". Mereka adalah penting untuk pussy menyedari: ibu bapa memahami apa yang dia katakan.

Pada masa yang sama, perlu mengekalkan keseimbangan: tidak perlu sepenuhnya beralih ke bahasa "kanak-kanak" Sekiranya anak berkata "Bibika" dan bukannya "mesin tik" - anda tidak perlu membetulkannya, tetapi anda tidak perlu mengatakannya sendiri.

Keibubapaan

Secara umum, lebih banyak anda berbual dengan dan dengan anak anda, lebih baik. Lagipun, tingkah laku ibu bapa adalah standard untuk kanak-kanak, termasuk mereka yang belum bercakap. Sentiasa beritahu bayi apa yang anda lakukan atau apa yang akan anda lakukan apabila anda pergi berjalan-jalan, bercakap tentang bagaimana hari anda pergi, dan bertanya soalan. Walaupun bayi tidak menjawab anda, dia masih memahami anda dan, mungkin, walaupun dengan caranya sendiri bertindak balas terhadap monolog anda "dalam fikiran". Perlahan-lahan mengucapkan kata-kata yang rumit dan gunakannya lebih kerap dalam ucapan.

Perkara utama - jangan mengurangkan komunikasi kepada satu pesanan seperti "keluarkan mainan" dan "makan bubur."

Sebaliknya, kadang-kadang terlalu banyak bicara ibu bapa boleh menjadi penghalang kepada perkembangan ucapan. Jika anda sentiasa menjangka hasrat bayi itu, bertanya soalan yang boleh dijawab dengan mengangguk kepalanya, dia hanya tidak mempunyai insentif untuk mula bercakap. Oleh itu, penting untuk mendorong kanak-kanak itu untuk perbincangan. Daripada menegaskan "berkata bola," tanya: "apa yang ada di tangan saya?" Atau "apa yang kamu bermain dengan ayah hari ini?". Trik seperti rasuah dan pemerasan atau nada insentif frank tidak akan membantu kanak-kanak untuk bercakap sekaligus. Untuk mencadangkan mainan untuk perkataan "ibu" atau untuk mendesak perkara yang sama adalah taktik yang tidak berkesan.

Perhatikan pembentukan ucapan penting dalam proses permainan. Berapa lama bayi belajar untuk menyatakan pemikiran mereka dengan kuat dipengaruhi oleh banyak faktor - termasuk perkembangan pergerakan jari dan kemahiran motor halus. Ajari anak anda untuk melepaskan diri dan mengikat tali kasutnya, mengurutkan pantatnya dengannya, memainkan "teater jari" dan, sudah tentu, mainkan konstruktor.Semua ini secara tidak langsung membantu dia belajar bercakap.

Contoh permainan

Gabungkan perakitan pereka dengan permainan peranan yang tidak lagi secara tidak langsung, tetapi langsung mempengaruhi perkembangan ucapan.

Buat cerita dan bantu kanak-kanak melakukan perkara yang sama. Untuk menjadikan proses lebih mudah, gunakan aksara biasa dan kegemaran.

Sebagai contoh, dengan bayi dari dua tahun akan menyenangkan untuk mencipta pengembaraan baru untuk Minnie Mouse menggunakan set Lego® DUPLO® "Hari Lahir Minnie" (art 10873). Bayangkan bagaimana heroin bersiap untuk pesta untuk menghormati cuti dan rakan-rakan yang akan dijemputnya. Menanamnya di mesin taip dan bertanya serbuk - di manakah tajuk Minnie? Mungkin dia perlu membeli kue? Atau adakah dia hanya mahu menunggang kucingnya dalam angin?

Menjawab soalan anda, kanak-kanak akan datang dengan plot. Dalam ini dia akan dibantu oleh pemandangan dan minifigurki dari set.

Lama kelamaan, dia akan belajar menyusun cerita dongeng dan menerangkan secara terperinci adegan - dan ini berguna bukan sahaja untuk mengembangkan perbendaharaan kata, tetapi juga untuk pembentukan pemikiran kiasan dan perkembangan imaginasi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan