Sorter - mainan pendidikan yang berguna untuk kanak-kanak dalam 1 tahun

Kandungannya

Tujuan utama penyusun adalah untuk mengajar bayi berfikir secara logik. Dengan menyusun butiran, anak-anak bukan sahaja berfikir, tetapi juga menyambung kemahiran analisis, ingatankombinasi warna. Setiap penyusun mempunyai ciri tersendiri, jadi anda boleh mengambilnya untuk sebarang umur dan tahap pembangunan.

Apa itu?

Permainan yang menarik ini dilahirkan pada awal abad ke-20, tempat kelahirannya adalah Itali. Yang pertama untuk mengasingkan ialah guru terkenal, wakil sistem pembangunan awal. Maria Montessori. Di Rusia, idea ini diambil oleh orang-orang yang berfikiran sama - suami dan isteri, guru Nikitin. Penyusun terdahulu membuat tangan mereka sendiri, tetapi pada 30-an syarikat itu Harga Fisher mengeluarkan salinan pertama permainan kayu yang indah ini.

Dengan masa dan permintaan, pengeluaran diselaraskan dan dipindahkan ke spesimen plastik. Setakat ini, pengeluar mainan ini banyak, jadi pilihan dan pilihannya sangat luas.

Penyusun mainan mempunyai bentuk berikut - asas pengisihan untuk pengedaran angka mengikut tanda - paling sering warna, saiz, bentuknya. Panel pangkalan boleh menjadi bingkai, lajur (seperti piramid), angka tiga dimensi (rumah, bola, kiub). Nama kedua mainan ini adalah penyusun, yang merupakan inti dari keseluruhan permainan. Perbezaan asas dari penyortiran mudah ialah terdapat kontur dan warna yang tepat yang tidak membenarkan penyisihan sewenang-wenangnya, dan memerlukan ketepatan dan hasil kanak-kanak.

Mainan direka untuk kanak-kanak dari 6 bulan hingga 3-4 tahun. Walau bagaimanapun, tugas segera kanak-kanak itu adalah penyebaran dari kira-kira 11 bulan.

Apa yang berguna?

Sorter tidak dapat direalisasikan sebagai mainan berguna yang bertujuan untuk pembangunan pelbagai kanak-kanak:

 • memperkenalkan konsep: "yang sama - berbeza", "sama", "serupa", "sesuai - tidak sesuai";
 • mengaktifkan keupayaan untuk membandingkan, menganalisis, mengklasifikasikan, menyusun, membantu untuk mewujudkan hubungan kausal;
 • mengembangkan memori - kanak-kanak mengingati apa yang sepadan dengan apa, kesan serentak pada visi dan sentuhan, sensasi sentuhan juga mempengaruhi ingatan;
 • mengajar untuk membezakan bentuk dengan tanda (bentuk, warna, kuantiti, tekstur);
 • mengajar untuk menavigasi di angkasa;
 • membangunkan kemahiran motor yang baik, koordinasi, ketangkasan, yang mempengaruhi kebolehan mental, pemikiran logik dan alat ucapan, iaitu, anak itu boleh mula berbicara dahulu;
 • jika terdapat beberapa jenis, lebih baik untuk membelinya dari pelbagai bahan, kanak-kanak akan belajar untuk membezakan kayu, plastik, kain dan akan mengingati sensasi masing-masing;
 • penyusun dengan kesan bunyi melatih telinga anda, membantu anda menghafal dan mencipta persatuan suara;
 • membentuk pemikiran teknikal, kemahiran reka bentuk;
 • membangunkan kesungguhan dan perhatian, ketekunan, menjadikan anda menumpukan perhatian;
 • menyumbang kepada perkembangan awal kanak-kanak, tidak hairanlah mainan ini adalah dasar pedagogi perkembangan awal.

Penggunaan penyusun adalah sangat baik untuk kanak-kanak dan untuk ibu bapa yang lain dalam pelajaran yang menarik dengan bayi.

Bahan

Untuk membuat penyusun menggunakan bahan berikut:

 • Pokok Bahan yang paling mesra alam, oleh itu ia sering dipilih oleh ibu bapa yang peduli.Penyusun kayu mudah dicuci dan dikendalikan. Bahan yang baik untuk sensasi sentuhan, kerana ia memelihara palma bayi hangat, juga membolehkan anda merasakan berat unsur-unsur.
 • Plastik. Butiran terperinci, cahaya dan kalis air - semua yang perlu untuk mainan kanak-kanak. Ciri-ciri ini membolehkan anda membawanya bersama anda di mana sahaja. Penyusun plastik mudah dibasuh dan mengendalikan, yang merupakan tambahan kepada keselamatannya. Sudah tentu, bahan ini boleh dimaklumkan oleh ketoksikan, tidak semestinya, tetapi teknologi moden telah melindungi mainan sedemikian untuk kanak-kanak sebanyak mungkin.
 • Kain Angka fabrik dari pelbagai tekstur dan warna menarik perhatian anak-anak. Penyusun sedemikian sesuai untuk yang terkecil. Pengisi membantu motilitas. Satu lagi bonus bagus - di dalam angka terdapat soundtrack - kerincingan, tweeter. Tiada kos dan tanpa kelemahan - mainan sedemikian boleh menjadi kusut dan dimasukkan ke dalam lubang apa pun, dari mana intipati keseluruhan permainan hilang. Nah, ibu mengatakan bahawa badan itu sendiri juga dihancurkan dan kekurangan ketegaran tidak sesuai dengan bayi.
 • Gabungan. Menggabungkan beberapa bahan. Bertujuan untuk pembangunan kemahiran motor pada kanak-kanak, keupayaan untuk membezakan antara tekstur dan bahan. Kelemahannya ialah jika asas kain, kemudian membawa Litar pepejal jatuh.

Varieti

Sorter diklasifikasikan mengikut kriteria berikut.

Dengan kerumitan

Kerumitan penyusun yang berbeza membayangkan penyelesaian yang berbeza. "Hemisport" - Piramid kanak-kanak asas, anak patung, cawan - permainan di mana terdapat banyak penyelesaian. Di sini, orang dewasa harus mengarahkan pilihan yang betul, membuat petunjuk, menunjukkan pilihan yang betul. Plus mainan ini - banyak pilihan untuk permainan ini. Secara ringkas - asas dan bentuk untuk memasukkan atau memasukkan. Mereka mempunyai satu penyelesaian, kecuali tidak ada bentuk dan lubang yang sama - lapan dan heksagon, bulatan dan oval.

Eksklusif boleh dipanggil papan Segen - berasaskan papan dengan memasukkan khas - buah, geometri angka, butiran yang boleh membuat angka penuh.

Mengikut jenis

Terdapat dua jenis utama - permainan-inset dan permainan-donning. Memasukkan permainan Ini adalah bentuk volumetrik dengan lubang-lubang ke mana angka dimasukkan. Pangkalan boleh mempunyai bentuk yang berbeza - sebuah kubus, bola atau mainan - rumah, mesin dan sejenisnya. Permainan memakai - pin dengan angka yang perlu dipasang di pangkalan. Lajur dan lubang dalam angka, warna, bentuk angka dapat bervariasi dalam bentuk. Angka-angka dihidupkan atau dihidupkan untuk penetapan. Ini boleh dikaitkan dengan pengelas geometri dalam bentuk bingkai dan angka yang dimasukkan di sana.

Mengikut umur

Penyusunnya bervariasi dalam kerumitan dan bahan. Untuk fabrik yang paling kecil dan sehingga setahun. Untuk bayi berumur 1 tahun ke atas, anda boleh memilih pemisah menegak, mainan volumetrik. Semakin tua bayi, semakin banyak bentuk dan lebih sukar siluet dapat dipilih dengan fungsi tambahan.

Dalam bentuk

Pengilang berfikir dengan teliti pengurai. Bentuk mereka membolehkan anda mencari pemiliknya dan antara yang paling menonjol dan pemilih. Format termudah ialah kubus, piramid, penyusun kayu dari syarikat Tomik. Tetapi adalah penting untuk membawa anak-anak, jadi asas itu mungkin rumah, mesin. Bentuk yang paling menarik ialah kerusi roda yang boleh diangkut di sekitar rumah (yang merupakan fungsi tambahan), penyokong-koper Patrick, rumah dengan kunci.

Mengikut angka-angka

Logik, pengelas geometri, angka haiwan, bagi mereka yang ingin belajar - nombor dan huruf - pilihan bergantung pada tujuan pemerolehan. Yang lebih tua kanak-kanak, semakin kompleks angka dengan komplikasi tambahan - menatal, menekan, bersarang satu ke yang lain, pelaksanaan berperingkat tugas.

Mengikut saiz

Mainan boleh bervariasi - apabila memasukkan masuk ke dalam, rata - apabila ada asas untuk meletakkan atau menyisipkan angka, ia kelihatan seperti bingkai dengan garis besar.Penyusun sedemikian boleh dimasukkan ke dalam bingkai, dan juga angka itu boleh mempunyai lubang di tengah untuk memasukkan satu elemen lagi. Saiz kecil dan besar - lebih besar pengikat, lebih sesuai untuk kanak-kanak kecil, permainan yang lebih kecil akan sesuai dengan anak-anak yang lebih tua.

Pengelas roda, troli, beg bimbit adalah hebat untuk membawa dan bermain di luar.

Ke destinasi

Muzik, pendidikan, pendidikan, permainan, sentuhan - semua ini adalah ciri tambahan penyusun. Perkara utama ketika memilih jangan keterlaluan dengan kesannyajika tidak, kanak-kanak akan cepat tayar dan mainan akan kehilangan fungsi pembelajaran utama.

Dengan fungsi tambahan

Mainan universal. Sebagai tambahan kepada penyusun, mungkin ada onomatopoeia, dan labirin, dan lacing, dan menonton, dan tukul - semua yang akan membantu perkembangan serba boleh bayi.

Petua untuk memilih

Apabila membeli, anda harus bertanya kepada diri sendiri berapa usia permainan yang sesuai untuknya. Ia perlu menilai kerumitan, bahan, fungsi tambahan, keselamatan.

Pilihan terbaikuntuk kanak-kanak kecil - Mainan kain lembut dengan pelbagai pengisi. Perkara utama untuk tekstil - kemungkinan mencuci. Bahan tidak boleh ditumpahkan, dan pengisi mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Mainan sedemikian selamat, kerana kanak-kanak itu tidak akan tercedera oleh pergerakan yang cuai, dan dalam permainan kolektif, ia tidak akan menyakitkan lagi.

Kanak-kanak akan gembira jika setiap angka mempunyai pengisi sendiri dengan bunyi yang berbeza - tweeter, bola, loceng, iringan muzik.

Adalah lebih baik bagi bayi untuk mengambil mainan dengan minimum aspek, kerana persepsi mereka belum berkembang begitu, dan kanak-kanak itu mungkin keliru dan tidak dapat mencari lubang yang sesuai. Adalah lebih baik untuk membiarkan ia menjadi lingkaran yang tidak rumit daripada bunga atau lebih rumit - bunga dengan bilangan kelopak yang berbeza. Bilangan lubang harus minimum dan dengan bentuk mudah. Untuk yang kecil, satu lubang di setiap muka sudah cukup, atau semua lubang harus terletak di satu sisi.

Satu lagi ciri menarik untuk kanak-kanak adalah bunyi - tiruan haiwan, atau penilaian aktiviti dengan kata-kata - "Baik dilakukan!", "Betul" dan lain-lain.

Bagi kanak-kanak berumur satu tahun atau lebih tua, bahan mesra alam yang terbaik adalah kayu. Tetapi apabila membelinya, perlu diingat bahawa seorang kanak-kanak pada umur itu memeriksa segala-galanya. Pokok eksperimen seperti itu tidak dapat bertahan, dan kanak-kanak boleh menggigit sekeping. Manfaat teknologi moden tidak diam, dan plastik tidak ketinggalan di belakang rakan-rakan kayu. Mainan yang terang dan ringan pasti menarik minat kanak-kanak.

Di sini jumlah lubang meningkat, begitu pula kerumitan angka. Lebih banyak sudut dan siluet haiwan, bunyi, langkah demi langkah pelaksanaan tugas dengan menatal, pemilihan bentuk dan warna. Borang ini mesti difahami dan biasa dengan kanak-kanak, jika tidak kanak-kanak itu akan marah, tidak memahami bagaimana asterisk berbeza dari pentahedron itu.

Cadangan am untuk semua bayi:

 • Lubang-lubang itu tidak boleh terlalu besar sehingga anak itu tidak dapat melekat pegangan di sana, tetapi terlalu kecil juga berbahaya, karena anak itu mempelajari segala sesuatu dengan jari-jarinya. Saiz angka juga penting - kanak-kanak semua menarik di dalam mulut, jadi minimum perlu lima atau enam sentimeter.
 • Detalki lebih baik memilih dengan sudut bulat. Penyusun dengan pin sepatutnya mempunyai hujung bulat dan asas yang agak luas (bagaimanapun, dengan permainan sedemikian, lebih baik berhati-hati dan bermain dengan kanak-kanak itu).
 • Angka-angka itu dengan mudah akan jatuh ke dalam lubang yang ditetapkan, tetapi lubang harus sesuai hanya satu bentuk. Jamming akan mengganggu kanak-kanak itu, tetapi penyertaan terlalu mudah ke dalam mana-mana sel akan menyumbang kepada kehilangan minat dalam permainan. Oleh itu, selepas membeli permainan pertama, orang dewasa harus bermain dengan memeriksa bahawa butiran tersebut sepadan dengan lubang.
 • Asasnya harus dibuka supaya bayi tidak menekan apa-apa dan juga dapat menutup dengan selamat untuk meneruskan permainannya tanpa orang dewasa yang mengganggu. Ini adalah tambahan besar kepada kemerdekaan kanak-kanak.
 • Kekurangan bau yang kuat, jika tidak, permainan akan menjadi berbahaya sekurang-kurangnya oleh reaksi alahan. Bahan seperti itu termasuk permainan tekstil dan plastik.
 • Keupayaan untuk menyesuaikan kesan bunyi.
 • Petak bateri yang boleh dipercayai yang kanak-kanak tidak boleh membuka sendiri.

Bagi kanak-kanak, pembukaan universal tambahan untuk semua bahagian dibenarkan, tetapi kanak-kanak dewasa tidak memerlukannya, jika tidak, permainan akan kehilangan makna. Apabila memilih, jangan lupa untuk tujuan apa yang anda beli permainan - perkembangan kemahiran motor, persepsi warna, bentuk, nombor, huruf, atau mungkin hadiah - jangan campurkan segala sesuatu ke dalam satu longgokan, kepelbagaian itu akan membosankan untuk kanak-kanak. Adalah lebih baik untuk membeli beberapa penyusun dengan fungsi yang berbeza.

Sekiranya pembelian dibuat melalui kedai dalam talian Sahkan kualiti dengan menghubungi penjual, yang mesti menyediakan sijil. Baca mommies ulasan dan buat pilihan yang tepat.

Dan, yang paling penting, mengambil kira pendapat bayi - dia berminat dengan haiwan, nombor, warna, geometri - mengambil sesuatu yang akan memuaskan minatnya dan matlamat anda.

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak bermain seluar?

Beberapa petua:

 • Pertama sekali, apabila mengajar bayi, contoh peribadi orang tua adalah penting. Pertunjukan dewasa - ulangi kanak-kanak. Sekiranya bayi itu sukar, ibu bapa mengambil tangannya dan mengulang semua gerakan. Matikan penyusun dengan sebelah kanan kepada anak untuk memudahkan tugas.
 • Pastikan untuk memuji kanak-kanak, dengan itu menggalakkan tindakan selanjutnya. Tanya soalan semasa bermain: "Adakah mainan ini sesuai di sini? Tidak! Mari cari lebih lanjut. " Sokongan, lebih daripada biasa, adalah penting untuk bayi, kerana ia menimbulkan kepercayaan kepada diri sendiri.
 • Berikan kritikan dan bersumpah. Kanak-kanak tidak lagi mahu bermain permainan yang dia dimarahi.
 • Luangkan masa anda, menonton, memberi masa anak anda untuk berfikir dan mencerminkan, membina penyelesaian logik.
 • Pada mulanya, jangan membuat bayi anda bermain dengan peraturan. Biarkan dia berkenalan dengan penyusun, belajar, oleh percubaan dan kesilapan akan datang kepada keputusan yang tepat. Tunjukkan keputusan yang salah, supaya bayi memahami bahawa dengan cara ini tidak mungkin untuk menyelesaikan tugas, dan betul bahawa bayi akan memahami perbezaannya, menunjukkan emosi kekecewaan dan kegembiraan.
 • Datanglah dengan versi baru permainan. Sebagai contoh, kita mengumpul dengan satu tangan, dengan dua tangan, mengembangkan imaginasi, membayangkan bahawa penyusun adalah rumah, garaj, dan angka penduduk. Gariskan angka dalam pensil pada selembar kertas, buat lukisan. Ambil bahagian dengan anda di dalam kotak pasir atau bilik mandi. Mainkan masa atau secara membuta tuli, "kepada sentuhan."
 • Mengiringi permainan dengan ulasan dan penjelasan - jenis gambar, warna apa saiznya. Lama kelamaan, mulailah bertanya soalan, periksa bagaimana kanak-kanak ingat dan belajar permainan.
 • Jika bayi bermain dengan satu angka, jangan putus asa. Secara metrik ulangi pergerakan itu, pelajari bentuknya. Kemudian angka kedua dan semua baki akan digunakan. Cuba masukkan semua angka ke dalam lubang yang sama, dan sebaliknya, satu angka di bawah lubang yang berlainan.
 • Sekiranya pengantara itu tidak dapat menarik perhatian, jangan paksa dan jangan memaksanya untuk bermain, diketepikan untuk sementara waktu, dan kemudian tunjukkan anak itu lagi.
 • Ajari anak anda membersihkan mainan, supaya ia bertahan lebih lama dan risiko kehilangan bahagian akan kurang.
 • Jangan lupa untuk merawatnya, mencuci dan mencuci, menjaga kebersihan.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Penyusun boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, menggunakan bahan yang paling mudah - kotak, kain, getah buih, span untuk membasuh pinggan. Ia adalah ekonomi dan menarik untuk anak anda:

 • Penyusun yang paling mudah. Kami mengambil beberapa botol pelbagai saiz dan kacang-kacangan yang berbeza, kacang, kacang. Kanak-kanak mesti mengambil objek untuk setiap saiz leher.
 • Jar dan topi. Di dalam penutup balang plastik kita membuat lubang dalam pelbagai saiz. Kami memasang topi dan mainan kecil di dalam almari kanak-kanak dan menawarkan untuk memilih pintu masuk masing-masing untuk mereka. Sampul boleh dihiasi dengan corak.
 • Botol dengan topi. Baik mengembangkan kemahiran motor halus. Di tudung, kami membuat potongan sempit dan memasukkan tongkat popsicle ke dalamnya, menghitung batang, dan ranting yang diproses.
 • Bidang Mukjizat. Asas adalah lingkaran kadbod pada kadbod kadbod. Bulatan dibahagikan kepada sektor dan membuat lubang untuk pelapis masa depan. Ini boleh menjadi cawan, kiub - sebarang bentuk. Kemuncak penyikat - pelapik mesti bervariasi dan masing-masing mempunyai "pemadam" tersendiri - manik, manik, bijirin, loceng dan sebagainya. Setiap sektor dilambangkan dengan warna atau gambar pengisi. Jika ini adalah permainan untuk anak-anak kecil, hadkan kepada warna, tetapi kanak-kanak yang lebih tua boleh meneka pengisi dengan bunyi.
 • Kotak kasut dan lego. Kami membuat kotak dengan penutup lubang yang sesuai untuk saiz Lego dan bermain. Kotak ini boleh dihiasi dengan lukisan dan pelekat.
 • Makan haiwan itu. Di sampul bekas kita melekat imej haiwan kecil dan membuat lubang pada muncung dengan saiz yang berbeza, masing-masing, saiz kacang atau kerikil yang akan dimasukkan.
 • Balang berwarna. Ambil empat atau lebih balang warna yang berbeza dan buat lubang di tudung. Anda boleh mengisinya dengan pelekat berwarna dari pelbagai bentuk mengikut warna, butang berbilang berwarna, di mana anda boleh membuat lubang anda sendiri untuk setiap satu.
 • Penyusun kabinet. Dari kotak kami membuat kabinet dengan laci yang berbeza warna dan aksesori berwarna untuk mereka, yang anak mesti mengedarkan dengan warna.
 • Teka-teki Sorter. Kami menggunakan getah buih warna ketebalan kecil. Buat pangkalan dengan lubang potong - bulatan, rama-rama, nombor - selera anda. Dan angka yang sama. Anda boleh membuat dan kiub volumetrik, menggabungkan empat kotak bersama-sama. Idea pengelas kepada ketinggian penuh kanak-kanak itu menarik, maka kiub itu boleh menjadi rumah yang penuh.
 • Sorter dengan warna. Buat lubang berwarna di dalam kotak dan token warna, masing-masing. Kanak-kanak mesti memasukkan tanda di dalam lubangnya. Anda boleh merumitkan tugas dengan menambahkan token yang tidak mempunyai warna pada kotak.
 • Kontur. Pada kertas besar kami melukis garis besar pelbagai objek. Tugas bayi adalah untuk mencari item tersebut dan meletakkannya di tempat. Untuk membuat tugas lebih menarik, item boleh diatur di sekitar bilik.
 • Maxi Sorter. Termasuk kotak dengan lubang untuk angka, untuk kayu dengan nombor dan huruf.
 • Topi berwarna. Kami mengumpul apa-apa saiz dan warna tudung dan membuat piramid mereka dalam saiz, warna, membuat lubang untuk tutup dalam balang dengan warna.
 • Kain. Kami memilih warna yang dirasai, flanel atau apa-apa kain tebal yang lain dan menjahit kiub dengan warna yang berbeza dari sisi. Kami menyusuri tulang rusuk penyepit biasa dari jus dan menjahit supaya kubus tidak hilang. Kami membuat lubang dalam bentuk segi empat, bulatan, segitiga dan menjahit bentuk tiga dimensi yang sama. Sesuai untuk kanak-kanak.
 • Gabungan. Penyelit diperbuat daripada bahan yang berlainan - kain, topi, span, getah busa - satu perkembangan yang sangat baik untuk sensasi sentuhan dan kemahiran motor halus.

Idea-idea massa, keinginan utama. Mainan mudah seperti ini akan membantu anak anda bersenang-senang. Dan ketersediaan mereka akan membolehkan dia menyenangkan dengan pelbagai.

Adalah penting untuk tidak melupakan keselamatan - elakkan elemen yang tidak dirawat, luka tajam dan tepi yang boleh memotong bayi. Bagi yang terkecil, lebih baik untuk mengelakkan permainan dengan butiran dan potongan kecil.

Jika penyusun dibuat kertas, maka permainan harus dilakukan di bawah pengawasan orang tua, karena anak-anak memeriksa segala sesuatu pada gigi dan dapat menelan yang digigit dari potongan atau dibiarkan dalam air liur. Dalam kes ini, gunakan pita.

Sorter adalah mainan serba boleh untuk perkembangan awal kanak-kanak. Ia berguna untuk berfikir dan untuk motilitas. Seorang kanak-kanak, semasa bermain, mendapat banyak pengetahuan mengenai bentuk, warna, dan susunan logik. Mainan itu akan membantu ibu bapa yang gelisah, kerana sukar untuk melepaskan diri dari itu, anak-anak senang menghabiskan masa dalam pelajaran yang menarik dan bermanfaat, dan ibu bapa mempunyai rehat.

Dalam video ini, anda akan meninjau semula mainan yang sedang berkembang untuk anak-anak dari Fisher-Price.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan