Undangan grafik pada sel untuk kanak-kanak prasekolah

Kandungannya

Persediaan untuk sekolah adalah peringkat yang panjang dalam perkembangan anak anda. Mula kelas tidak boleh lebih awal daripada setahun sebelum ini. Guru dan ibu bapa mempunyai pelbagai pilihan latihan dan tugas dalam matematik untuk mencapai matlamat ini. Antaranya, pengambilan grafik pada sel-sel prasekolah tidak penting.

Fun atau mencabar?

Bagi ramai orang, gambar-gambar ini dalam sel dalam buku nota adalah permainan menarik dan hiburan yang menyeronokkan. Adalah penting bagi orang dewasa untuk tidak menjadikan pekerjaan ini menjadi tugas yang membosankan dan membosankan, di mana seorang kanak-kanak dikritik kerana kegagalan. Dan kemudian kanak-kanak itu akan sentiasa gembira.

Tetapi banyak bayi mungkin mengalami kesukaran. Selalunya mereka berkaitan dengan hakikat bahawa kanak-kanak itu belum mempelajari akaun dalam tempoh 10 tahun, dia membingungkan konsep-konsep "kiri kanan", "top-down". Dalam kes ini, orang dewasa perlu membantu serbuk untuk mengelakkan kesilapan, membetulkannya, memuji hasil yang positif.

Usia dari mana untuk mula terlibat

Bermula untuk melukis kotak dengan kanak-kanak berumur 4 tahun. Kerja rumah pertama pada zaman ini haruslah mudah. Pada mulanya, anda boleh melakukan tugas bersama bayi di papan atau lembar kertas supaya dia dapat melihat bagaimana untuk bergerak. Bagi pemula, lukisan bentuk geometri mudah adalah agak sesuai. Anda boleh bermula dengan imej persegi, segi empat tepat, corak mudah. Anda boleh belajar untuk bergerak secara menyerong dari gambar segitiga, trapezoid, rombus.

Pada umur 5 tahun, kanak-kanak mungkin menarik gambar-gambar sederhana dari imlak tanpa sokongan visual.. Sebagai contoh, anda boleh menawarkannya untuk menggambarkan bunga di atas kertas. Selain itu, kanak-kanak prasekolah selama lima tahun juga dapat menampung lukisan rumah atau kapal terbang.

Untuk kanak-kanak berumur 6-7 tahun, tugas boleh mula rumit dengan memperkenalkan lebih banyak garis secara menyerong ke dalamnya. Contoh tugas semacam itu boleh menjadi lukisan roket.

Kaedah menjalankan kelas

Mulakan pengajaran dengan penyediaan tempat kerja dan bahan yang diperlukan. Lukisan dilakukan dalam buku nota yang diperiksa dengan pensel. Agar anak mempunyai peluang untuk membetulkan kesilapan, anda memerlukan pemadam, dengan mana garisan yang salah dikeluarkan. Orang dewasa harus menyediakan atau mencetak arahan dengan contoh tugas. Anda tidak boleh memberitahu kanak-kanak apa jenis gambar yang akan menjadi tujuan pengikatan grafik. Selepas pelaksanaan yang betul, dia akan melihat hasilnya di atas helaiannya.

Sebagai peraturan, manual mencadangkan sebutan numerik dengan anak panah, seperti 2, 3 ←. Nombor dalam kes ini menandakan bilangan sel yang perlu anda bergerak dalam arah yang diberikan. Anak panah menunjuk kepadanya, yang dilukis di sebelah nombor tersebut. Oleh itu, contohnya kita harus membaca: kita naik 2 ruang, 3 ruang ke kiri. Mereka memulakan gerakan dari sudut rujukan, yang orang dewasa meletakkan untuk anak-anaknya sendiri, dan kanak-kanak prasekolah yang lebih tua boleh ditawarkan untuk meletakkannya sendiri.

Sebelum anda memulakan pelajaran untuk kanak-kanak prasekolah, anda perlu mengulangi dengan mereka akaun dalam tempoh 10, konsep "kiri kanan", "bahagian atas."Anda boleh meminta serbuk untuk menunjukkan apa yang dimaksudkan dengan "bergerak ke sebelah kanan, bergerak ke atas, ke kiri, bergerak ke bawah."

Diri sendiri menjalankan pengambilan grafik Cuba untuk mempelbagaikan kemasukan dalam pengajaran lidah twist, chistovrochek, teka-teki, latihan jari, latihan fizikal, membincangkan hasil dan perbualan atau cerita. Adalah wajar bahawa segala sesuatu yang dimasukkan dalam pelajaran akan menjadi subjek yang sama seperti lukisan.

Sebelum melakukan pemerindasan grafik, berikan anak kepada mindset untuk cuba melukis, garis kemas dan berhati-hati ketika melaksanakan tugas.

Setelah pengambilan selesai, pastikan untuk memuji anak untuk hasil yang dicapai, jika perlu, bersama-sama dengannya mencari tempat di mana dia membuat kesilapan dan membetulkannya. Jika kanak-kanak itu mempunyai keinginan, maka anda boleh menawarkannya untuk mewarnai gambar siap atau menenggelamkannya. Sekiranya kanak-kanak itu tidak penat dan mahu meneruskan pelajaran, maka anda boleh meminta dia untuk membuat lukisan di sel sendiri, dan kemudian dengannya menyusun suatu gambaran grafik pada figurnya.

Cara melaksanakan pengertian grafik

Untuk melakukan pengecatan grafik mungkin berbeza.

 • Bagi orang-orang yang baru mula terlibat dalamnya, cara yang paling mudah adalah sesuai - ditentukan oleh orang dewasa. Dalam kes ini, guru atau ibu bapa menentukan bayi berapa banyak sel dan di mana arahnya bergerak.

Satu contoh imlak seperti itu ialah imlak "Anjing itu". Tugas ini dilakukan oleh orang dewasa arahan arahan yang penuh.

 • Cara kedua adalah untuk menawarkan kanak-kanak sekeping kertas di mana arahan bagi tugasan ditulis dan titik permulaan ditetapkan dari mana kanak-kanak perlu bergerak. Anak itu sendiri melihat bilangan sel dan arah gerakan.

Lihat contoh gambar sebagai contoh.

 • "Mesin"
 • "Kuda"
 • "Kapal"
 • Cara ketiga digambar oleh simetri. Dalam dakwaan sedemikian, kanak-kanak itu ditawarkan satu helaian, yang menunjukkan separuh daripada lukisan dan menarik garis simetri. Kanak-kanak itu selesai lukisan itu, secara simetri menghitung jumlah sel yang diperlukan.

Di sini, orang dewasa mengambil separuh daripada pokok Krismas dan menarik garis simetri. Kanak-kanak digalakkan untuk menamatkan separuh kedua secara simetri.

 • Kaedah keempat sesuai untuk kanak-kanak yang lebih tua. Di sini kanak-kanak itu ditawarkan satu helaian dengan sampel pengimejan grafik. Kanak-kanak di atas helainya harus menarik gambar yang sama seperti dalam sampel, secara bebas mengira bilangan sel yang diperlukan dan menentukan arah yang perlu dipindahkan. Implikasinya boleh bukan sahaja dalam bentuk garis lukisan dalam sel, tetapi juga dengan melukis bilangan sel yang diperlukan sepenuhnya dengan pensel berwarna. Akibatnya, kanak-kanak dalam buku nota itu ternyata gambar yang berwarna-warni dan indah.

Pilihan mudah boleh menjadi lukisan "Gajah". Tawarkan kanak-kanak itu sahaja imej selesai dan letakkan satu titik dari mana dia perlu bergerak.

Dengan cara yang sama, anda boleh menawarkan kanak-kanak itu untuk melukis "Ular", yang juga mudah dilakukan (arahan harus dikeluarkan, hanya menawarkan versi siap) atau "Tupai".

Lebih banyak tugas yang sukar adalah

Dan ia akan menjadi lebih sukar untuk menjalankan skim seperti:

Manfaat tugasan

Hasil positif dari bekerja dengan desakan grafik dapat dilihat sudah dalam 2-3 bulan, jika anda selalu menawarkannya kepada anak-anak prasekolah, sekurang-kurangnya beberapa kali dalam seminggu. Malah ada kaedah diagnostik D. B. Elkonin, yang dipanggil "Implikasi grafik." Tujuannya adalah untuk menentukan tahap perkembangan kanak-kanak prasekolah prasyarat untuk aktiviti pembelajaran. Lagipun, mereka memberikan bantuan yang baik dalam menyediakan serbuk untuk sekolah.

Melakukan impikan grafik, kanak-kanak menyiapkan tangannya ke surat itu, membetulkan konsep-konsep "kiri kanan", "atas ke bawah", belajar menavigasi di ruang dan di lembaran buku catatan, memperbaiki skor dalam masa 10.Kanak-kanak belajar memberi tumpuan kepada apa yang orang dewasa katakan, faham, dan bekerja mengikut arahan yang ditawarkannya. Tanpa kemahiran ini, persekolahan akan sangat sukar bagi mereka.

Kami menawarkan anda untuk menonton video itu kerana kanak-kanak itu menulis perihalan grafik dalam amalan.

Dictations grafik menggalakkan pembangunan keupayaan untuk memegang perhatian pada tugas tertentu, mengembangkan imaginasi ruang, berfikir, fantasi, kreativiti, ketekunan. Bayi belajar menyelaraskan pergerakan mereka.

Melukis dalam sel membantu mengatasi kesukaran yang banyak anak-anak mendapat dalam latihan awal, seperti kewaspadaan ejaan yang belum dibangunkan, keupayaan yang tidak dapat dipikirkan. Mereka juga menyumbang kepada fakta bahawa mengembangkan cakrawala kanak-kanak, meningkatkan perbendaharaan kata beliau. Kanak-kanak diperkenalkan dengan cara yang berbeza untuk menggambarkan objek pada selekoh kertas.

Mata penting

Melakukan impikan grafik adalah permainan yang menarik untuk kanak-kanak. Bahawa ia adalah untuk aktiviti utama kanak-kanak prasekolah. Dewasa yang membuat keputusan untuk melibatkan diri dengan kanak-kanak harus selalu ingat ini.

 • Puji anak untuk lukisan yang berjaya.
 • Jangan memarahi serbuk untuk kerja yang tidak berjaya.
 • Bantu dia mencari dan membetulkan kesilapan.
 • Jangan tergesa-gesa kanak-kanak dalam proses lukisan.
 • Jangan tergesa-gesa untuk bergerak ke versi lukisan yang lebih rumit, terutamanya jika kanak-kanak masih membuat kesilapan yang mudah.
 • Galakkan anak anda mengambil keputusan seperti itu sendiri.
 • Benarkan dia mewarna atau teduh kerja siap, tetapi jangan menuntutnya.
 • Ingat bahawa kanak-kanak tidak boleh terlibat dalam jangka panjang. Untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua, tempoh kelas maksimum tidak melebihi 25-30 minit.
 • Jangan bersikeras bekerja terus jika bayi letih.
 • Pegang kelas dalam pelbagai cara. Ceritakan cerita anak anda tentang subjek yang digambarkan.
 • Pada mulanya, membantu serbuk dengan menyelesaikan tugas dengannya di atas helai atau di papan, supaya kanak-kanak dapat melihat bagaimana dan ke mana hendak pergi, belajar mengira sel-sel ke arah yang betul.
 • Adalah sangat penting bahawa permainan semacam itu hanya menimbulkan minat anak, dan tidak menjadi tugas yang membosankan dan tidak menyenangkan.

Nasihat praktikal mengenai menulis deskripsi grafik di rumah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan