Mengapa kita memerlukan persediaan laktase untuk kanak-kanak?

Kandungannya

Jika badan tidak mempunyai enzim seperti laktase, maka kekurangan ini dapat diisi dengan penggunaan ubat yang merangkumi enzim ini. Tindakan semua persediaan laktase adalah pecahan laktosa dalam usus manusia untuk monosakarida glukosa dan galaktosa.

Petunjuk

Petunjuk utama untuk menetapkan dadah, yang berdasarkan enzim laktase, adalah masalah pencernaan seperti intoleransi laktosa dalam kanak-kanak. Dengan keadaan patologi ini, tubuh tidak mempunyai cukup laktase untuk memproses gula susu yang berasal dari makanan. Dan persiapan laktase diperlukan untuk membuat kekurangan enzim ini.

Penggunaan ubat-ubatan ini membantu menghilangkan gejala seperti cirit-birit, kolik, kembung perut, kenaikan berat badan yang rendah.

Menyusukan anak dengan intoleransi laktosa dalam kes ini, anda boleh menyimpan.

Faedah

  • Persediaan laktase berkesan membantu mengurangkan manifestasi dan gejala defisiensi laktase dan mengekalkan penyusuan.
  • Penerimaan laktase membantu memperbaiki pencernaan dan membantu menormalkan mikroflora usus.
Persiapan laktase
Persiapan laktase membolehkan semua makanan dimasukkan ke dalam diet dan menjadikannya lebih seimbang.

Penggunaan ubat laktase dengan ketara boleh meluaskan diet orang yang tidak bertoleransi terhadap produk tenusu. Jika susu keseluruhan boleh dibuat bebas laktosa, maka tidak mustahil untuk membebaskan produk susu masam dari gula susu tanpa merosakkan rasa, rupa dan konsistensi. Itulah sebabnya pengambilan laktase membantu menyertakan dalam diet yogurt, keju cottage, dadih keju dan produk tenusu lain.

Harm

Kes-kes overdosis, serta kesan sampingan ubat-ubatan ini belum dikenalpasti.

Untuk bayi baru lahir

Bagi bayi, persediaan laktase diberikan bersama dengan susu ibu. Seorang wanita mengalirkan beberapa susu dan mencairkan penyediaan laktase di dalamnya, selepas itu ia meninggalkan susu selama sepuluh minit untuk penapaian. Susu diberikan kepada kanak-kanak, selepas itu bayi disusui.

Anak-anak yang diberi campuran makanan, persediaan laktase diberikan bersama makanan. Dadah dituangkan ke dalam jumlah keseluruhan campuran untuk satu makan dan selepas 10 minit memberikan bayi.

Susu dengan laktosa
Apabila ibu menyusu menyiram laktase dalam susu dan dalam beberapa minit campuran sudah siap untuk memberi makan bayi

Untuk kanak-kanak yang lebih tua

Kanak-kanak yang berumur lima tahun boleh diberikan laktase dalam kapsul, tetapi jika kanak-kanak tidak dapat menelannya, maka ia dibenarkan untuk menuangkan kandungan kapsul ke dalam makanan susu bukan panas. Dos untuk kanak-kanak berusia lima hingga tujuh tahun adalah dari dua hingga tujuh kapsul laktase pada satu masa.

Pandangan

Semua ubat yang mengandungi laktase dibahagikan kepada 2 kumpulan:

  1. Persediaan, laktase yang disintesis oleh mikroorganisma dan kulat yis dengan manifestasi aktiviti dalam persekitaran yang lemah dan alkali. Laktase seperti "bekerja" hanya pada pH 6-7, jadi skop penggunaannya adalah terhad. Mereka hanya digunakan untuk penapaian susu keseluruhan sebaik sebelum digunakan. Ubat-ubatan ini termasuk Lactade, Lactozym, Maxylakt, Lact-Aid.
  2. Dadah yang mana laktase disintesis oleh kulat yang mampu bertindak dalam persekitaran berasid - pada pH dari 3.5 hingga 5. Lactase ini berkesan memecah laktosa dalam produk susu yang ditapai. Ubat-ubat ini termasuk ubat Lactraz.
Lactrase
Lactrase bertindak dalam persekitaran berasid, jadi ia digunakan bersama dengan produk susu yang ditapai

Persiapan laktase adalah:

  1. Lactase. Setiap kapsul mengandungi 3450 U enzim. Ia disyorkan semasa penggunaan produk tenusu.
  2. Lactraz. Ubat ini diambil dalam 1-2 kapsul sebelum mengambil produk tenusu.
  3. Tilactase. Ubat ini boleh ditambah kepada produk tenusu dengan pengiraan 2 kapsul setiap 1 liter, dan kemudian menyimpan produk ini di dalam peti sejuk.
  4. Bayi laktase. Setiap kapsul ubat ini mengandungi 700 U enzim. Ditugaskan kepada anak-anak setiap 100 ml campuran atau susu ibu 1 kapsul.

Bayi laktase

Ubat laktase yang diberikan kepada kanak-kanak dari tempoh neonatal hingga usia 7 adalah Lactase Baby. Ubat ini membantu dengan cepat menghapuskan simptom kekurangan laktase dan memperbaiki penghadaman. Kelebihannya terhadap persediaan laktase lain adalah dalam dos yang lebih rendah, yang membolehkan lebih baik memilih jumlah enzim yang tepat untuk satu makanan.

Bayi laktase
Bayi laktase adalah ubat yang paling popular yang ditetapkan untuk kanak-kanak di bawah umur 7 tahun.

Ubat ini diwakili oleh bentuk kapsul, tetapi ia boleh diberikan tanpa kapsul kepada kanak-kanak di bawah lima (kandungan kapsul dikeluarkan dan dibubarkan dalam susu dengan suhu tidak lebih tinggi daripada +55 darjah). Dadah diberikan semasa setiap makanan dengan makanan, termasuk laktosa.

Dos ditentukan oleh umur kanak-kanak, serta jumlah makanan. Sebagai contoh, kanak-kanak lebih muda daripada satu tahun ditetapkan satu kapsul ubat per 100 ml susu.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan