Bagaimana jika anak tidak makan makanan pelengkap?

Kandungannya

Sebaik sahaja bayi berusia enam bulan, dengan semangat, ibu mula memasak hidangan baru untuknya. Dan ia sangat kecewa jika gundul rata menolak untuk membuka mulutnya dan mencuba produk baru atau mengeluarkan bubur yang dibuat oleh ibunya. Mengapa ini berlaku dan bagaimana bertindak jika protes bayi terhadap makanan pelengkap?

Sebabnya

Seorang kanak-kanak boleh menolak untuk menarik jika:

 • Dia tidak suka rasa produk baru, kerana ia sangat berbeza dengan susu ibu.
 • Hidangan itu kelihatannya terlalu tebal.
 • Kanak-kanak tidak suka suhu makanan yang ditawarkan.
 • Kanak-kanak itu belum mempunyai masa lapar selepas makan sebelum ini.
 • Kanak-kanak terganggu oleh faktor luar, contohnya, kanak-kanak bermain atau TV dihidupkan.
 • Anak itu sudah penuh.
 • Anak itu dahaga.
 • Bayi mahu makan sendiri.
 • Bayi mempunyai kesihatan yang buruk, contohnya, ketidakselesaan di perut atau gigi dipotong.
 • Ibu terlalu aktif memujuk dan makanan baru mula menyebabkan emosi negatif pada bayi.
 • Sistem enzim bayi belum berkembang hingga ke tahap tertentu.
 • Sekiranya seorang kanak-kanak kehilangan minat dalam produk yang dia makan sebelum ini dengan keseronokan, ia bermakna bahawa dia sudah bosan dengan hidangan itu.
Kanak-kanak tidak mahu makan umpan
Sesetengah kanak-kanak mahu makan dari sudu sendiri dan mereka tidak suka apabila mereka diberi makan dari sudu

Apa yang perlu dilakukan

Ramai kanak-kanak memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan makanan baru, jadi tempoh keinginan ketika bertemu dengan suplemen tidaklah biasa. Ibu bapa hanya boleh dinasihatkan untuk bersabar dan membenarkan anak kecil itu terbiasa dengan hidangan yang baru kepadanya. Secara beransur-ansur, bayi akan mengambil dan konsistensi makanan baru, dan rasa baru. Juga, makanan bayi boleh dikenakan untuk diberikan kepada ayah, supaya anak itu tidak terganggu oleh payudara ibunya, yang mempunyai makanan yang diinginkan baginya.

Saya tidak suka makan dengan sudu

Hidangan pendamping sentiasa dinasihatkan untuk memberi bayi sudu, yang boleh menjadi perak atau plastik. Sekiranya bayi memprotes sudu itu, ia mungkin terlalu besar untuk mulutnya. Dalam kes ini, cuba untuk memberi makan serbuk dengan sudu kopi, dan kemudian kembali ke sudu teh. Jika anda memberi makan bayi dari sudu plastik, tarik perhatian anak kecil ke warna-warna terang peranti.

Sangat menolak untuk makan dengan bayi sudu memberi peluang untuk cuba mengambil makanan dengan tangan. Kemudian berikan serbuk sudu dalam genggamannya. Sudah tentu, kebersihan di sekeliling kanak-kanak dalam kes ini tidak boleh dijangkakan, tetapi tindakan sedemikian boleh mengubah sikap bayi ke pinggan mangkuk ini.

Kanak-kanak cuba memikat tangannya
Anda boleh memberi peluang kepada anak anda terlebih dahulu untuk mengenali konsistensi makanan pelengkap, yang membolehkan tangan menilai produk. Selepas itu, beri dia sudu di tangan anda dan tawarkan produknya.

Saya tidak suka tarikan itu sendiri

Biasanya, bayi mempunyai sikap positif terhadap makanan manis, dan sering menolak makanan sayuran, ikan atau daging. Mengambil kira selera kacang tetapi perlahan-lahan menuntut sampel produk baru. Berikan makanan baru hanya pada perut kosong. Selera makan meningkat dan berjalan, jadi hidangan baru boleh ditawarkan selepas pulang ke rumah.

Pada mulanya, hidangan baru boleh dimasak dan serbuk dibuat lebih akrab dengan menambah susu ibu atau campurannya. Jangan tergesa-gesa untuk hidangan baru dan kombinasi produk, biarkan bayi terbiasa dengan rasa baru. Makanan dari satu komponen segera menggesa ibu jenis produk yang tidak disukai bayi.

Kami memberi hak untuk memilih

Tidak kira bagaimana perasaan anda tentang kambing kecil yang meludahkan makanan yang disiapkan dengan hati-hati, mustahil untuk memberi kesan kepada kemarahan dan ketidakpuasan anda. Ini hanya boleh memburukkan keadaan. Lebih baik menawarkan bayi pilihan. Jika sesetengah hidangan tidak menarik bayi, ganti dengan yang sama, dan kembali ke produk yang ditolak, dalam satu atau dua minggu.

Baru untuk kanak-kanak itu di tarik
Tunjukkan kesabaran, kerana memberi makan adalah sesuatu yang baru untuk anak. Sesetengah kanak-kanak memerlukan masa untuk menyedari dan membiasakannya.

Sekiranya anak kecil itu menolak keju kotej, beri dia yogurt atau kefirchik. Sekiranya kanak-kanak itu tidak menyukai sejenis sayuran, sediakan jenis sayur-sayuran lain, serta cara memasaknya (stim atau kepingan dan rebus). Bayi, menolak keras kepala daging, berikan produk lain di mana banyak protein, seperti ikan atau keju kotej.

Jika kanak-kanak telah mencuba produk tertentu sebelum ini, dan kemudian tiba-tiba mula menolaknya, berhenti menawarkan suplemen ini dan kembali kepadanya selepas berehat panjang supaya kepentingan dalam makanan tersebut akan mempunyai masa untuk pulih.

Berapa bulankah anak suka mencuba makanan dewasa?

Bayi mula berminat untuk makanan dewasa pada ketika keperluan susu ibu, seperti dalam makanan, berkurang. Ini berlaku pada kira-kira 8-9 bulan. Untuk menarik minat menarik bayi, ia harus duduk di meja semasa makan tengah hari atau makan malam keluarga. Tunjukkan apa makanan yang anda makan, dan biarkan crumb melihat anda menyukainya. Anda juga boleh memberikan anak anda beberapa kepingan kecil untuk mencuba dari pinggannya. Tambahan ini dipanggil pedagogi.

Lure dalam 9 bulan
Dari 9 bulan, kanak-kanak biasanya mula mencuba produk baru dengan keseronokan.
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Apa yang tidak boleh dilakukan?

Anda tidak boleh cuba mengalih perhatian kanak-kanak itu dengan mainan atau kartun untuk memberikannya tambahan pada semua kos. Oleh itu, anda akan membuat tabiat makan yang salah untuk bayi anda semasa menonton TV atau bermain. Lebih-lebih lagi, penyusuan itu, apabila remah-remah tidak menyedari bahawa dia diberi makanan, juga membahayakan pencernaan anak-anak kecil itu. Dalam kes sedemikian, kurang air liur dirembeskan di dalam mulut, dan jus pencernaan dalam perut. Semua ini membawa kepada pelanggaran penghadaman makanan.

Jangan sekali-kali tidak memberi anak memancing dengan paksa. Jangan risau jika anak tidak makan apa-apa dari makanan pelengkap, kerana ini hanya tambahan kepada makanan utama dan kenalan dengan produk baru. Jika anda tidak kehilangan ketenangan dan menonton bayi, anda akan mencari cara untuk mempelbagaikan diet bayi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan