Bilakah saya boleh memberi sosej kepada kanak-kanak?

Kandungannya

Setiap ibu tahu tentang pentingnya produk daging dalam pemakanan kanak-kanak. Dari daging, anak-anak mendapat nutrien penting, termasuk protein, besi, asid amino, kalsium dan beberapa vitamin. Kegunaan mereka yang tidak mencukupi boleh menimbulkan kelewatan perkembangan dan pelbagai masalah kesihatan. Jadi bagaimana pula dengan penasihat termasuk ayam atau daging lembu di menu kanak-kanak tidak membantah.

Walau bagaimanapun, ramai orang memilih sosej dan sosej lain sebagai pengganti produk daging untuk makanan mereka. Dan apabila bayi muncul dalam keluarga, mereka berminat sama ada ia dibenarkan untuk memberikan sosej pada masa kanak-kanak, contohnya, kepada kanak-kanak berusia satu tahun.

Baik atau buruk?

Produk seperti sosej dan sosej, seperti kebanyakan kanak-kanak. Mereka cepat dan mudah disediakan, tetapi adakah anak itu memerlukan produk separa siap ini?

Untuk memutuskan sikap mereka terhadap sosej dalam pemakanan kanak-kanak, setiap ibu perlu tahu tentang nuansa seperti itu:

  • Walaupun sosej dianggap sebagai makanan istimewa dan daging memang bahan utama produk ini, komposisi hampir semua sosej dan sosej termasuk banyak komponen lain, antara yang mungkin berbahaya kepada kanak-kanak. Tambah kulit, soya, pewarna, pengawet, bahan tambahan perisa kepada sosej. Alahan boleh berlaku kepada mana-mana ramuan tambahan.
  • Untuk rasa yang kaya, menyenangkan, pelbagai sebatian kimia ditambah kepada sosej rebus, serta banyak garam dan rempah. Makanan ini dalam diet kanak-kanak adalah tidak diingini. Di samping itu, kerana rasa sosej itu, anak itu boleh menolak daging semulajadi.
  • Sosej dibenarkan di dalam diet hanya sebagai pengganti kecemasan untuk produk daging, Sebagai contoh, jika ibu tidak mempunyai masa untuk memasak makan malam. Oleh itu, adalah mustahil untuk memberi makanan kepada kanak-kanak dengan sosej secara teratur.
  • Membeli sosej di kedai, ibu tidak diinsuranskan membeli produk basi, Lagipun, hayat rak berkualiti tinggi sosej kecil. Gejala keracunan dengan sosej berkualiti rendah termasuk loya, kelemahan, muntah, penipisan najis, dan sakit perut. Apabila mereka muncul, kanak-kanak perlu ditunjukkan kepada doktor dengan segera.
Sosej mengandungi banyak aditif yang berbahaya kepada anak-anak muda.

Pelbagai produk sosej di kedai kini termasuk sosej dan sosej yang ditandai "untuk kanak-kanak" atau "kanak-kanak". Produk tersebut dibezakan oleh kandungan garam, nitrat dan lemak yang lebih rendah. Di samping itu, sosej bayi sentiasa diperiksa untuk kehadiran pelbagai sebatian toksik.

Dari umur berapa boleh sosej

Pendapat pediatrik kebanyakan, sejak berapa tahun ada sosej, walaupun jika ia dimaksudkan untuk kanak-kanak, memperuntukkan sekatan produk separa siap sehingga umur 2-3 tahun.

Apabila kanak-kanak cuba sosej, ia perlu dimasukkan dalam diet tidak lebih daripada 1 kali seminggu. Dalam kes ini, sosej umumnya tidak disyorkan untuk kanak-kanak dengan obesiti, penyakit saluran pencernaan atau alergi.

Sosej darah, walaupun dimasak di rumah, tidak boleh diberikan sehingga 5 tahun. Sosej merokok atau kering tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 7 tahun.

Jika anda ingin merawat anak anda dengan sosej, maka ia sepatutnya menjadi lemak rendah, seperti sosej, tetapi ubat itu tidak harus diberikan kepada bayi di bawah umur 2 tahun.

Cara memilih sosej untuk kanak-kanak

  • Apabila membeli sosej yang akan dimakan oleh seorang kanak-kanak, anda perlu berhati-hati memeriksa pembungkusannya.
  • Pilih produk rendah lemak dengan senarai bahan minimum.
  • Dalam pemakanan sosej kanak-kanak yang dibuat dari ayam atau ayam belanda lebih baik.
  • Sekiranya tidak mungkin untuk membeli sosis yang dilabel "untuk kanak-kanak", anda boleh membeli produk dengan "doktor" atau "susu" dalam namanya.
  • Cuba sosej sendiri sebelum memberikannya kepada bayi. Jika produk masam, asin atau pedas, ia tidak sesuai untuk makanan bayi.
  • Perhatikan kehidupan rak produk sosej. Pastikan pakej terbuka sosej di dalam peti sejuk tidak lebih daripada dua hari.
Jika anda ingin memasukkan sosej dalam diet bayi, biarkan mereka ayam atau ayam belanda, dan dengan rempah yang minimum

Cara memasak di rumah

Jika ibu prihatin terhadap cinta yang besar dari sosej untuk kanak-kanak itu dan bertanya-tanya bagaimana untuk melepaskan anak kecil dari sosej, anda boleh cuba menggantikan sosej dari kedai dengan bersamaan rumah.

Resipi untuk sosis buatan sendiri melibatkan penggunaan daging semulajadi cincang (sering kali ayam fillet). Daging cincang dicampur dengan beberapa sudu susu atau telur yang dipukul, dan kemudian menjadi masin. Kadang-kadang produk lain ditambah, sebagai contoh, kepingan sayur-sayuran atau keju.

Pembungkus siap dibalut dengan kerajang atau dipotong menjadi segi empat tepat beg penaik. Hujung twist bahan pembungkusan, membentuk "sosej". Seterusnya, produk separuh siap direbus atau dibakar sehingga dimasak.

Ini "sosej" buatan sendiri juga boleh dibekukan, jika perlu, cepat masak anak untuk makan tengah hari atau makan malam.

Mengenai bahaya produk sosej yang dibeli dan membangkitkan tumor kanser, lihat program "Untuk hidup sihat".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan