Arahan untuk menggunakan Linex untuk bayi baru lahir

Kandungannya

Apabila bayi dilahirkan, usus yang sebelum ini steril mula mengisi mikroorganisma yang penting untuk pencernaan. Mereka dipanggil flora usus. Walau bagaimanapun, ia berlaku bahawa proses penjajahan oleh bakteria bermanfaat terganggu. Dan kemudian bayi mempunyai pelbagai masalah dengan perut, perubahan dalam kerusi dan sensasi yang menyakitkan.

Untuk menghapuskan masalah itu, ia sering ditetapkan. probiotik. Salah satu ubat popular kumpulan ini ialah Linex. Tetapi adakah mungkin untuk memberi ubat ini kepada bayi yang baru lahir dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul? Katakanlah.

Komposisi dan tindakan

Komponen aktif utama Linex adalah mikroorganisma yang berguna untuk usus, yang dibentangkan dalam penyediaan dalam bentuk kering. Bergantung pada bentuk, bakteria berikut mungkin terkandung dalam Linex:

 1. Bifidobacterium infantis
 2. Bifidobacterium animalis
 3. Lactobacillus acidophilus
 4. Enterococcus faecium

Selepas memasuki usus kanak-kanak, mereka menjajah dindingnya dan secara aktif melipatgandakannya. Akibatnya, bilangan wakil berfaedah dari flora usus semakin berkembang, dan produk sisa mereka menjadikan tindak balas usus lebih asidik, yang memberi kesan buruk kepada mikroba oportunistik dan patogenik.

Di samping itu, bakteria dari Linex:

 • Menghasilkan bahan dengan tindakan antibakteria.
 • Mengambil bahagian dalam sintesis vitamin.
 • Mengambil bahagian dalam pertukaran pigmen hempedu.
 • Meningkatkan kereaktifan sistem imun.
Komposisi Linex untuk kanak-kanak termasuk bakteria bermanfaat yang menghuni usus kanak-kanak dan mula aktif memperbanyak.

Borang pelepasan

Linex, yang diberikan kepada kanak-kanak, dihasilkan dalam beberapa bentuk:

 1. Turunkan 8 ml Linex untuk kanak-kanak. Bentuk probiotik ini mengandungi bifidobakteria, bunga matahari kecil, maltodekstrin, sukrosa, natrium askorbat, asid sitrik dan tocopherol. Ia boleh didapati dalam botol, dilengkapi dengan dispenser penipisan.
 2. Powder Linex untuk kanak-kanak. Probiotik sedemikian dijual di dalam sachets bahagian, masing-masing mengandungi serbuk putih dengan bifidobakteria ditambah dengan maltodekstrin.
 3. Kapsul Linex. Bentuk probiotik ini mengandungi tiga jenis bakteria dalam serbuk, dibungkus dalam kapsul gelatin putih. Selain mikroorganisma, kapsul mengandungi kanji, magnesium stearate dan laktosa.
 4. Kapsul Linex Forte. Perbezaan antara versi Linex yang terkandung ini adalah kandungan hanya dua jenis mikroorganisma, tetapi dalam kuantiti meningkat. Hasil permohonan itu adalah penjajahan yang lebih cepat dari usus dan pengurangan dos harian dadah.

Bagi bayi baru lahir, bentuk terbaik adalah Linex untuk bayi yang jatuh. - Ia sesuai untuk anak-anak yang tidak tahu bagaimana untuk menelan makanan yang padat. Ia bagus untuk kanak-kanak kecil dengan membentuk mikroflora. Produk ini tidak mengandungi laktosa, minyak sawit, gluten. Komposisi ini termasuk bifidobakteria BB-12, yang paling hampir sama dengan yang terkandung dalam susu ibu.

Petunjuk

Arahan ke mana-mana bentuk Linex membenarkan penggunaan ubat seperti bayi baru lahir dari hari pertama kehidupan mereka. Ubat boleh dibuang:

 • Melanggar kerusi. Gejala ini sering muncul dengan ketidakseimbangan flora usus. Serbuk boleh sembelit, najis kehijauan, cirit-birit, najis dengan lendir dan masalah lain.
 • Dalam peralihan kepada makanan buatan. Selalunya, Linex diberikan kepada bayi yang dilahirkan secara awal atau tinggal di hospital bersalin untuk masa yang lama, yang menjadi penghalang kepada penyusuan.Dan untuk menjajah usus dengan flora yang diperlukan, bayi tersebut diberi probiotik.
 • Dengan kolik. Seringkali, mereka mula mengganggu keratuhan sejak 2-3 bulan, tetapi beberapa bayi mengalami kolik pada tempoh neonatal.
 • Dalam rawatan agen antibakteria. Linex boleh ditetapkan secara serentak dengan antibiotik untuk pencegahan gangguan penghadaman (dengan ubat yang diambil dengan perbezaan masa sekurang-kurangnya 3 jam), dan selepas rawatan itu, jika terdapat masalah dengan pencernaan.

Apabila anda tidak dapat memberi bayi yang baru lahir

Ubat ini dikontraindikasikan dengan kehadiran intoleransi terhadap mana-mana komponennya. Linex tidak diberikan kepada bayi yang tidak bertoleransi terhadap produk tenusu, kerana dadah termasuk laktosa (kita bercakap tentang kapsul). Jika bayi mempunyai masalah dengan metabolisme karbohidrat, contohnya, intoleransi galaktosa, kapsul Lineex Forte adalah kontraindikasi kerana ia mengandungi karbohidrat.

Linex tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak yang mempunyai sikap tidak toleran terhadap beberapa komponen yang merupakan sebahagian daripada

Dalam semua keadaan di atas, Linex boleh digunakan untuk anak-anak dalam tetes atau serbuk.

Arahan untuk digunakan

Dos untuk bayi baru lahir

Bergantung pada bentuk pelepasan, bayi bulan pertama kehidupan disyorkan dos tunggal ubat itu:

Serbuk Linex

Satu sachet

Kapsul Linex

Satu kapsul

Linex dalam titisan

6 titis

Linex Forte

Satu kapsul

Bagaimana untuk membiak

 • Sekiranya Linex digunakan dalam satu paket, bungkusannya dirosakkan dengan teliti, isi dicurahkan ke dalam sudu, dan kemudian dicampur dengan susu, air, atau campuran susu yang dinyatakan. Suspensi disediakan sebelum ubat diberikan kepada serbuk. Simpan serbuk cair tidak disyorkan.
 • Sekiranya bayi diberi ubat dalam kapsul, ia harus dibuka, maka kandungannya bercampur dengan sedikit cecair dan diberikan kepada bayi. Menurunkan Linex dalam kuantiti yang betul ditambah pada susu atau minuman tanpa susu, dan kemudian berikan anak itu. Adalah penting untuk tidak lupa bahawa Linex tidak bercampur dengan makanan panas untuk kanak-kanak atau minuman panas.
Linex untuk pengingesan boleh dicairkan dengan campuran atau susu ibu

Bagaimana untuk memberi

Ubat ini diberikan semasa atau selepas makan. Bentuk serbuk Linex, ubat dalam titisan atau kandungan kapsul Linex Forte memberikan 1 kali sehari. Kapsul biasa Linex diberi tiga kali sehari. Tempoh penggunaan ditentukan oleh sebab pelantikan probiotik, tetapi sering Linex ditetapkan dalam kursus 2-4 minggu.

Ulasan

Ramai doktor menentang pelantikan Linex selepas kelahiran, percaya bahawa pembentukan mikroflora harus berlaku secara semulajadi dan ibu harus menumpukan pada pemakanannya dan penyusuan yang betul, dan jika bayi itu buatan, maka bukannya menggunakan probiotik lebih baik memilih campuran susu yang sesuai.

Kedua-dua doktor dan ibu bapa bercakap mengenai Linex secara berbeza. Ubat ini mempunyai penyokongnya di kalangan pakar pediatrik yang menetapkan ubat untuk pesakit kecil terutamanya dengan terapi antibiotik, dan di kalangan ibu dan bapa yang telah melihat peningkatan dalam keadaan bayi selepas mengambil probiotik sedemikian. Walau bagaimanapun, terdapat juga ulasan negatif apabila orang tua menyatakan bahawa penggunaan Linex yang lama tidak membawa kepada keputusan yang ketara dan ubat yang agak mahal ternyata tidak berkesan.

Analog

Linex, seperti banyak ubat lain, mempunyai rakan-rakannya. Selalunya mereka lebih murah dan lebih berkesan. Anda boleh menonton penggantian Linex untuk kanak-kanak dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan