Dr. Komarovsky mengenai pemakanan kanak-kanak

Kandungannya

Ahli pediatrik yang terkenal menganggap isu pemakanan kanak-kanak menjadi sangat penting dan tidak mengalu-alukan sebarang eksperimen orang tua di kawasan ini. Dia mengatakan bahawa orang dewasa bebas makan seperti yang dia suka, dan tidak kira apa yang dia pilih untuk dirinya sendiri - diet makanan mentah, makanan berasingan, vegetarianisme, puasa atau sesuatu yang lain. Walau bagaimanapun, Komarovsky menyeru percobaan makanan pada kanak-kanak yang tidak etis dan tingkah laku kejam. Mari tanya sikap seorang doktor yang popular kepada masalah pemakanan lain yang lebih tua dan kanak-kanak yang sakit.

Kurang selera makan

Pertama sekali, untuk semua masalah dengan pemakanan kanak-kanak itu, Komarovsky menasihati jangan membuat kultus makanan. Ibu bapa tidak boleh mengubah persoalan "bagaimana dan bagaimana memberi makan seorang anak?" Mengikut makna kehidupan mereka sendiri.

Doktor terkenal itu secara langsung menghubungkan masalah selera makan miskin dengan kekayaan keluarga, serta gaya hidup keluarga. Dia mengingatkan bahawa selera makan itu datang selepas kanak-kanak membelanjakan tenaga yang cukup. Jika kanak-kanak bergerak sedikit (contohnya, menghabiskan banyak masa pada pelajaran), berpakaian hangat, berjalan sedikit, maka dia mempunyai sedikit tenaga, yang ditunjukkan oleh selera makan yang kurang.

Dari pengalamannya sendiri, Komarovsky menyatakan bahawa anak-anak yang tidak mempunyai selera makan sangat sibuk atau sangat malas. Lebih mudah bagi mereka untuk mula memujuk bayi, menjanjikan hadiah kepadanya dan cuba memberi makanan kepadanya dengan cara yang lain daripada berjalan dan bermain dengan bayi dalam permainan aktif. Secara umum, doktor yang terkenal menekankan bahawa selera makan itu menunjukkan kesediaan badan untuk mencerna makanan, oleh itu, tidak berguna untuk memberi makan kepada kanak-kanak tanpa selera makan.

Permainan kanak-kanak aktif dengan ayah di dalam bola

Mod kuasa

Asas cadangan untuk memberi makan kanak-kanak mengikut rejim Komarovsky memanggil ajaran Pavlov, yang menurutnya ketika makan makanan pada satu masa, jus pencernaan mula dihasilkan pada waktu yang tepat, yang meningkatkan pencernaan. Walau bagaimanapun, pengajaran ini tidak mengambil kira bahawa tidak selalu mungkin untuk memberikan makanan kanak-kanak pada masa yang sama.

Di samping itu, doktor terkenal mengingatkan bahawa Pavlov menggunakan anjing untuk eksperimen, dan gaya hidup mereka sangat berbeza dengan kanak-kanak, kerana banyak faktor yang mempengaruhi selera makan (contohnya menonton TV atau ubat yang dihasilkan) pada kanak-kanak moden. Dan kerana Komarovsky mengesyorkan memberi makan anak-anak tidak pada satu jam, tetapi dengan mengambil kira kehadiran selera makan dan makanan siap sedia.

Penolakan makanan

Antara alasan untuk menolak makanan, nama-nama pediatrik terkenal:

 • Penyakit pada mulut, usus atau sistem pernafasan.
 • Ciri fizikal makanan yang tidak sesuai (makanan yang sangat panas atau sejuk).
 • Rasa tidak sesuai makanan (pahit, asin, masam).

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, Komarovsky mengaitkan tingkah laku ini dengan masalah pedagogis dan pendidikan, ketika orang tua dari usia dini memanjakan tuntutan anak-anak dan siap untuk menahan diri mereka untuk makan, tetapi memberikan bayi hal-hal yang paling lazat dan diinginkan.

Keengganan makan oleh seorang kanak-kanak

Makanan ringan

Komarovsky memanggil fenomena ini, apabila ibu bapa dalam selang memberikan gula-gula, buah-buahan, cookies dan makanan lain kepada bayi, sangat kerap. Walau bagaimanapun, seorang doktor terkenal menganggap snek boleh diterima kecuali dalam dua keadaan:

 1. Jika kanak-kanak mempunyai masalah dengan selera makan.
 2. Jika kanak-kanak mempunyai jangkitan kronik di oropharynx itu.

Manis

Komarovsky memanggil makanan manis sumber tenaga dan kesenangan yang pantas. Dan jika ada kanak-kanak, di mana untuk menghabiskan tenaga yang mudah diterima ini, tiada halangan untuk memberi anak manis, pakar pediatrik yang terkenal tidak melihatnya.

Walau bagaimanapun, dia mengingatkan bahawa alahan terhadap buah-buahan dan coklat eksotik sangat kerap, dan jika masalah telah muncul, produk-produk ini tidak boleh diberikan dalam kuantiti yang kecil, tetapi harus dikecualikan daripada diet sekurang-kurangnya setahun.

Sup

Dari pengalamannya sendiri, Komarovsky tahu betapa popularnya pendapat itu adalah untuk negara kita bahawa seorang kanak-kanak memerlukan makanan cair dan panas sekurang-kurangnya sekali sehari. sup. Pada masa yang sama, doktor yang terkenal menumpukan perhatian ibu bapa pada fakta bahawa borscht dan sup tidak dimakan setiap hari di puluhan negara, dan ubat tidak menganggap kursus pertama menjadi mandatori dalam diet. Sama ada terdapat sup atau tidak bergantung semata-mata pada tabiat dan citarasa anda, serta jumlah masa lapang ibu bapa dan situasi kewangan mereka, kerana ia memberi manfaat kepada kewangan dan untuk memasak hidangan pertama selama beberapa hari.

Sup makan bayi

Pemakanan untuk penyakit

Sebelum memutuskan sama ada makanan diperlukan untuk kanak-kanak yang sakit, Komarovsky menarik perhatian kepada 2 mata:

 1. Terdapat penyakit untuk rawatan yang diet tertentu adalah penting. Contohnya adalah diabetes (batasan gula) atau penyakit buah pinggang (batasan garam). Juga, diet khusus diperlukan untuk keradangan usus, keracunan makanan, sembelit, penyakit pankreas dan lain-lain penyakit sistem pencernaan.
 2. Dengan apa-apa penyakit akut atau tanda-tanda patologi kronik, majoriti kanak-kanak mempunyai selera makan yang berkurangan.

Menurut doktor yang terkenal, penurunan selera makan untuk sebarang penyakit adalah tanda tipikal yang menunjukkan bahawa keperluan makanan kanak-kanak telah menurun. Dan Komarovsky menganggap taktik yang betul untuk meninggalkan anak itu sendiri dan tidak memaksa dia makan.

Hati kanak-kanak semasa penyakit itu diduduki oleh sintesis bahan yang meneutralkan bakteria dan virus, serta peneutralan toksin. Dan memunggahnya juga dengan proses pencernaan tidak berbaloi.

Kanak-kanak semasa sakit

Berikut adalah peraturan sejagat yang Komarovsky mengesyorkan dalam pemakanan kanak-kanak yang sakit:

 1. Pertama sekali mengambil kira selera makan kanak-kanak itu.
 2. Jangan memaksa makanan.
 3. Mengurangkan bahagian, tetapi menawarkan makanan lebih kerap.
 4. Jangan berikan sebarang produk baru kepada kanak-kanak yang sakit.
 5. Pilih makanan yang hangat, kurus, cair dan mudah dicerna untuk memberi makan bayi yang sakit.

Kami menasihati anda untuk menonton video berikut, di mana Dr. Komarovsky bercakap tentang banyak nuansa pemakanan kanak-kanak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan