Siling plasterboard di bilik kanak-kanak

Kandungannya

Siling diperbuat daripada drywall semakin popular di kalangan mereka yang suka praktikal dan selamat.

Kelebihan utama bahan ini ialah kriteria berikut:

 • Keramahan alam sekitar. Bahan ini dibuat hanya dari komponen mesra alam: kadbod dan plaster;
 • Ketahanan dan ketahanan;
 • Potensi harga. Tidak seperti bahan pelapis alternatif, drywall praktikal tidak naik harga, menjadikannya pilihan terbaik untuk menghias bilik kanak-kanak;
 • Pemasangan murah. Kebanyakan firma yang menyelesaikan pemasangan untuk memasang siling itu memerlukan harga yang berpatutan, jadi anda tidak boleh menganggap bahawa kerja ini memerlukan banyak pembiayaan;
 • Peluang untuk fantasi dan kemudahan bahan pengendalian. Salutan ini membuka peluang kepada orang-orang kreatif, dengan bantuan drywall, anda dapat menyedari bentuk-bentuk siling yang paling tidak dapat dibayangkan, melakukan pelbagai bentuk, atau berfikir melalui palet warna siling. Ia mudah untuk bekerja dengan bahan: ia boleh disisipkan, dipotong, dicat.
 • Kemungkinan untuk menutup. Apabila menggunakan bahan ini, pemilik pangsapuri mempunyai peluang yang baik untuk bersembunyi di siling semua kelemahan yang tidak perlu dan menarik di permukaan siling, termasuk kabel dan komunikasi yang tergantung;
 • Penebat bunyi dan haba yang baik;
 • Hasilnya: permukaan licin tanpa kelemahan;
 • Penyerapan kelembapan berlebihan. Terima kasih kepada ini, bilik ini mewujudkan keadaan cuaca yang menggalakkan untuk kanak-kanak itu;
8 foto
 • Rintangan kepada kebakaran;
 • Ia tidak semestinya meninggalkan;
 • Sekiranya terdapat kecacatan dalam permukaan siling plasterboard, hanya sekeping yang rosak boleh diganti, dan tidak meliputi seluruh siling;
 • Dengan salutan ini, adalah mungkin untuk bereksperimen dengan pencahayaan. Main cahaya mewujudkan suasana hebat yang akan menarik minat anak-anak dan orang dewasa.

Daripada kelemahan seperti siling adalah jawatan berikut:

 • Pilihan penamat siling ini tidak terpakai kepada bilik dengan siling yang rendah, kerana drywall "mencuri" dari ketinggian 5-10cm;
 • Pembinaan berat;
 • Sekiranya lemas dari lantai atas berlaku, dinding kering akan menjadi tidak boleh digunakan kerana kelembapan;
 • Grouting diperlukan selepas memasang siling seperti;
 • Untuk hasil akhir, anda perlu menghiasi siling.

Pandangan

Siling plasterboard boleh dibuat dalam dua variasi: satu peringkat atau multi-level. Setiap spesies ini dibezakan oleh keunikan dan daya tarikannya.

Siling plasterboard satu tingkat akan dimasukkan ke dalam bilik kanak-kanak kecil. Ia akan menyembunyikan semua kelemahan, dan anda mendapat permukaan rata yang boleh dihiasi dengan indah.

Siling pelbagai peringkat boleh mengubah bilik kanak-kanak di luar pengiktirafan. Menggunakan imaginasi, ibu bapa akan dapat secara bebas atau dengan bayi untuk melakukan kerja mudah pada hiasannya. Ini boleh menjadi hiasan pelbagai tokoh plasterboard atau pemodelan watak dongeng sendiri, yang kemudiannya boleh digunakan sebagai hiasan permukaan siling.

Pengancing siling pelbagai peringkat adalah disebabkan bingkai logam, yang terdiri daripada profil.

8 foto

Pemisahan visual siling ke zon warna menyumbang kepada organisasi anak sebagai orang, karena setiap efek warna membawa beban psikologis pada bawah sadar kanak-kanak. Oleh itu, pakar-pakar mengesyorkan menggunakan peluang ini, kerana ia tidak hanya memberi kesan kepada kanak-kanak, tetapi juga mewujudkan suasana yang terbaik di dalam bilik, dan semuanya kelihatan jauh lebih menarik daripada warna monophonic banal.

8 foto

Untuk membuat bilik kelihatan sempurna dengan pastel dan nada halus, anda boleh menggunakan lengkung lembut dalam reka bentuk siling, yang akan kelihatan sangat harmoni.

Beralih kepada pereka, anda boleh menjana siling kering dinding yang digantung sedemikian rupa sehingga ia kelihatan lebih tinggi daripada yang sebenarnya.

Siling pelbagai peringkat dibentuk. Pelbagai bentuk dan reka bentuk akan menjadi realiti penyelesaian reka bentuk yang paling tidak dapat dibayangkan. Walau bagaimanapun, ini agak sukar untuk dilakukan dengan sendirinya. Oleh itu, pelaksanaan idea ini adalah lebih baik untuk mempercayakan profesional.

9 foto

Penyelesaian warna

Pakar mengesyorkan untuk mendengar petua berikut mengenai palet warna untuk siling plasterboard:

 • Untuk bilik bayi, warna yang diredai merah jambu, biru, kuning atau hijau biasanya digunakan;
 • Warna putih akan mewujudkan suasana kebersihan dan keselesaan di dalam bilik dan pada masa yang sama akan mudah dimuatkan ke dalam mana-mana reka bentuk bilik;
 • Bright nada kertas dinding mestilah selaras dengan skema warna siling;
 • Latar belakang gelap untuk siling bilik kanak-kanak tidak boleh diterima, ia akan mewujudkan keadaan yang tidak selesa untuk perkembangan jiwa kanak-kanak.
8 foto

Reka Bentuk Ceiling Plasterboard

Perimeter siling direka sebagai bingkai. Pendekatan ini boleh dilaksanakan walaupun dengan bantuan beberapa peringkat. Selalunya ia adalah pada kerangka yang dilina luminair diletakkan, dan di tepi dalaman niche mereka menghidupkan pencahayaan pita. Dan ia tidak boleh dilihat.

Siling dibahagikan kepada zon. Kehadiran zon tersebut akan memberikan persekitaran yang selesa untuk anak anda. Kelebihan pendekatan ini:

 • Peluang untuk perkembangan penuh kanak-kanak mengikut keperluannya. Membahagikan bilik ke kawasan permainan, kawasan tidur dan kawasan kajian akan membantu kanak-kanak menumpukan perhatian kepada jenis aktiviti tertentu.
 • Sekolah untuk memerintahkan anak anda. Untuk setiap benda dan mainan perlu disediakan untuk lokasinya.
 • Reka bentuk bilik mengambil rupa yang unik. Di dalam bilik sedemikian menarik untuk menghabiskan masa bukan sahaja anak-anak anda, tetapi juga anak-anak yang datang untuk melawat mereka.
 • Setiap kanak-kanak yang tinggal di bilik tertentu menerima ruang peribadinya, yang dia perlu berehat, bermain dengan anak-anak dan melakukan kerja rumah.

Siling dengan komponen pepenjuru. Asas siling harus lancar, dan tahap yang lebih rendah harus menonjol hanya pada satu sisi bilik. Baris ini menghubungkan dua sudut bertentangan pada pepenjuru. Ia boleh bukan sahaja lurus, tetapi juga zigzag atau ikal.

Siling, dibuat menggunakan angka. Dalam peranan angka boleh menjadi sebarang bentuk geometri: bujur, bulatan, persegi. Juga lebih popular dan lebih kompleks elemen hiasan.

Sebagai contoh, bunga mekar atau medalion akan kelihatan sangat estetik yang menyenangkan di tengah-tengah bilik. Hiasan ini merangkumi tepi pelbagai pencahayaan yang sangat disukai oleh kanak-kanak. Elemen ini dilakukan oleh peringkat kedua atau ketiga, dan kadang-kadang diperlukan semua.

Siling, dibuat dalam bentuk abstraksi. Reka bentuk siling jenis ini mempunyai reka bentuk yang kompleks dan kecantikan yang tidak dapat dibayangkan. Dalam peranan abstraksi biasanya subjek spiral dengan bentuk yang tidak teratur. Unsur-unsur umum ensemble ini adalah semua jenis keriting, lapisan tahap.

8 foto

Menggunakan lampu dan cat pelbagai warna, anda boleh menghidupkan bilik kanak-kanak itu ke dalam dunia dongeng dan dongeng yang misterius.

"Melambung" siling.Salah satu jenis siling kering yang paling hebat dan indah. Menurut ciri reka bentuk, siling jenis ini boleh dibahagikan kepada dua subtipe: dengan dan tanpa paksi pivot.

Subtipe pertama dipasang pada asas konkrit siling asas dengan menggunakan lengan dan pin yang sesuai dengan kancing. Reka bentuk ini akan menghasilkan kesan "terapung" siling, dan pada masa yang sama, dari semasa ke semasa bentuk tergantung ini dapat beralih paksi sendiri, sehingga mengubah gambaran keseluruhan pedalaman. Sentuhan akhir untuk lukisan ini adalah pencahayaan yang akan menghirup daya tarik hebat ke dalam reka bentuk keseluruhan bilik.

Subjenis kedua lebih ringkas. Sepanjang perimeter bahagian menonjol paras, filem LED dipasang di niche khusus yang ditetapkan. Kesan cahaya yang bertaburan akan memberi perasaan siling terapung hebat.

Penggunaan wallpaper foto untuk aksen spektakuler

Pendekatan ini jelas seperti anak anda, kerana watak-watak kartun dan cerita dongeng akan dapat dihidupkan di dalam biliknya sendiri. Di samping itu, penggunaan wallpaper foto secara visual meningkatkan ruang.

Yang paling popular adalah pelekat kertas dinding foto dalam peranan panel. Oleh itu, aksen yang terang dicipta, yang menarik perhatian bukan sahaja pemilik bilik sendiri, tetapi juga mana-mana tetamu kecil.

Tetapi bukan sahaja pahlawan berwarna-warni yang popular. Ibu bapa aktif dalam membeli wallpaper foto langit biru dan landskap kosmik.

7 foto

Petua untuk memilih

Untuk lelaki

Pakar menekankan cadangan berikut:

 • Apabila memilih corak siling, perhatian khusus harus dibayar pada usia pemilik bilik. Semakin muda, lebih mudah ia harus melihat corak siling. Kereta dan watak kartun paling sesuai untuk kanak-kanak prasekolah atau orang tua.
 • Skim warna siling harus diselaraskan dengan anak. Lebih baik, sudah tentu, untuk menggunakan nada biru muda dan cahaya hijau. Elakkan warna "girlish".
 • Jangan gunakan warna-warna terang - ia boleh menjejaskan kanak-kanak dan mengganggu jiwanya.
 • Setiap kanak-kanak berbeza. Sekiranya seorang lelaki suka mempunyai banyak perkara, dia akan bergaul dengan pereka, maka siling pelbagai peringkat dengan banyak dekorasi yang berbeza akan sesuai dengannya. Jika tidak, anda perlu kekal di siling tingkat satu.
7 foto

Untuk gadis

Di sini segala-galanya jauh lebih sukar daripada versi untuk kanak-kanak lelaki. Katakanlah.

Gadis-gadis dengan cepat membesar, dan dengan itu mereka melihat perubahan dunia. Ia menjadi tidak dapat dielakkan dan mengubah pedalaman di tapak semaian. Dalam kes ini, psikologi cenderung mengatakan perkara berikut:

 • Warna merah jambu harus ditukar kepada warna yang tenang, corak harus diganti dengan perhiasan, dan hiasan harus dibenarkan memilih seorang puteri muda.
 • Perlu untuk berhati-hati mempertimbangkan zon bilik dengan bantuan skema warna permukaan siling, kerana puteri muda sangat sensitif terhadap langkah ini;
 • Warna yang disyorkan - pastel. Mereka tidak merengsakan mata dan tidak menyedihkan kecerahan mereka. Sebagai tambahan kepada mereka, anda boleh menggunakan warna-warna ungu dan ungu, yang akan menjadikan bilik itu luar biasa manis dan selesa;
 • Anda boleh mempertimbangkan palet warna, yang terdiri daripada warna kuning dan hijau. Pendekatan ini menggalakkan kanak-kanak mengambil tindakan, gadis itu akan dengan mudah bangun pada waktu pagi dan cepat tenang selepas hari yang sukar dan sibuk;
 • Untuk menekankan butiran khas hiasan, ia dibenarkan menggunakan nada gelap: coklat, kelabu, grafit atau hitam.
9 foto

Pilihan sejagat

Jika kedua-dua lelaki dan perempuan tinggal di dalam bilik, maka kombinasi palet warna adalah pilihan terbaik. Setiap kanak-kanak mesti mempunyai ruang peribadi mereka sendiri. Oleh itu, lebih baik memilih warna yang lebih sesuai untuk anak-anak anda.

Sebagai contoh, anda boleh memikirkan gabungan warna merah jambu, putih. biru dan hijau, biru dan oren.

7 foto

Langkah pemasangan

Pemasangan siling plasterboard terdiri daripada beberapa peringkat:

 • menyediakan alat yang diperlukan;
 • markup;
 • penciptaan rangka kerja untuk drywall;
 • pemasangan bingkai untuk peringkat pertama;
 • memasang kabel elektrik;
 • persediaan bingkai untuk peringkat kedua;
 • pemasangan drywall dengan lubang pra-potong untuk lampu;
 • pemasangan sudut berlubang;
 • dempul, buku asas dan pemasangan papan siling;
 • pemasangan dek.

Langkah pilihan, tetapi sangat penting: kami mengesyorkan memekatkan dinding kering dan melekatkannya dengan kertas dinding serat kaca dan catnya, jika tidak selepas beberapa tahun pengoperasian, lipit mungkin muncul di siling.

Kami juga menawarkan kepada anda perhatian pemilihan idea yang menarik untuk siling di tapak semaian.

Contoh keputusan yang indah

 • Satu contoh susunan bilik kanak-kanak dengan warna-warna pastel yang terkawal di permukaan siling dengan kombinasi dekorasi dalam bentuk matahari musim panas.
 • Satu contoh menghias bilik kanak-kanak untuk budak lelaki dengan meletakkan istana dongeng di tengah permukaan siling.
 • Satu contoh siling tiga tingkat dengan lampu sorot terbina dalam, sesuai untuk bilik kanak-kanak lelaki dan perempuan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan