Kursi untuk kanak-kanak sekolah, ketinggian boleh laras

Kandungannya

Ciri-ciri wajib dari mana-mana pelajar sekolah adalah meja dan kerusi, namun mereka bukan sahaja membantu memperoleh pengetahuan baru, tetapi juga dapat menimbulkan bahaya yang serius, mencegah pembentukan postur yang betul. Ibu bapa moden sudah memahami bahawa kanak-kanak memerlukan perabot yang paling hampir sama dengan parameter arus semasa, namun, bayi sentiasa berkembang, dan tidak ada keluarga yang mampu membeli meja dan kerusi untuk pelajar setiap tiga hingga empat bulan.

Nasib baik, pemahaman masalah itu wujud dalam pengeluar moden, jadi mereka membawa perhatian kepada kerusi pembeli, boleh laras.

Ciri khas

Keperluan khas untuk mana-mana kerusi untuk seorang pelajar adalah sepadan dengan pertumbuhan bayi dan kekuatan tinggi, yang membolehkannya menahan mana-mana pranks kebudak-budakan. Maksud kerusi "berkembang" hanya untuk sentiasa memenuhi kriteria pertama. Ini biasanya dicapai dengan duduk, yang dilampirkan ke pangkalan itu tidak muktamad, tetapi boleh dipindahkan ke salah satu jawatan yang disediakan.

Dalam konteks ini, sangat penting bahawa butir-butir mekanisme boleh diandalkan tetap pada titik yang dipilih, kerana purata perabot tersebut kurang berfungsi kerana sifat pasukannya.

Satu tugas yang berasingan untuk pengeluar - menyediakan bukan sahaja tempat duduk yang boleh laras, tetapi juga sandaran laras. Di satu pihak, ia masih tidak penting, di sisi lain - tanpa kerusi itu akan menjadi lebih kurang selesa, yang akan mengurangkan minat pengguna. Atas sebab ini, syarikat-syarikat yang terlibat dalam pengeluaran kerusi "berkembang", biasanya tetap melengkapkan mereka dengan backrest - sama ada bergerak dengan tempat duduk atau unsur laras yang sepenuhnya terpisah.

Pandangan

Walaupun terdapat kesederhanaan dan keseragaman masalah seolah-olah terdapat beberapa cara untuk menyelesaikannya. Kerusi kanak-kanak Ortopedik dibahagikan kepada sekurang-kurangnya tiga jenis.

Transformer

Yang paling murah, dan, nampaknya, versi paling mudah. Asasnya biasanya pin logam yang kuat terletak secara serong - terima kasih kepada ini Reka bentuk ini mudah untuk anak-anak muda, apabila proses pertumbuhan secepat mungkin. Selalunya, tidak ada kerusi sama sekali, dan jika ia, ia biasanya ditetapkan secara tegar tanpa kemungkinan membuat perubahan.

Kelebihan utama - kekuatan tinggi dan kemungkinan pertumbuhan bukan sahaja ke atas, tetapi juga ke belakang (disebabkan oleh kemiringan) - memaksa anda memilih produk sedemikian untuk kanak-kanak yang tidak lebih tua daripada usia sekolah rendah.

Daripada kelemahan, sebagai tambahan kepada kekurangan belakang atau kemustahilan menyesuaikan diri, adalah berbaloi untuk mengeluarkan tempat duduk, yang reka bentuk ini hampir tidak pernah lembut.

Komputer

Kerusi jenis ini biasanya tidak mempunyai kerangka tangan, dan juga mempunyai satu kelemahan utama - fokus pada penyesuaian terutama pada ketinggian kerusi. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa bahagian utama produk tersebut pada mulanya dihasilkan untuk orang dewasa yang tidak lagi berkembang, tetapi hanya berbeza dalam pertumbuhan.

Akibatnya, terdapat mekanisme yang direka bentuk untuk penyesuaian satu kali untuk tuan rumah, berbanding dengan semakan kecil biasa keadaan.

Kerusi boleh laras

Selalunya yang dipanggil lebih baik pelbagai sebelumnya.Perbezaan utama adalah kehadiran pelapis lembut di tempat duduk dan backrest, yang kini dijamin tersedia dan pasti membolehkan pelarasan; Sebagai bonus, pegangan tangan sering ditambah.

Produk sedemikian membolehkan anda duduk lebih selesa, tetapi agak menghilangkan kemungkinan pertumbuhan untuk bayi, kerana kerusi itu tetap bersaiz biasa, dan mustahil bagi seorang anak kecil untuk bersandar dan mencapai lantai pada masa yang sama, yang merupakan prasyarat untuk kesan ortopedik.

Sekiranya anda mula mengambil kerusi dengan kerusi yang lebih kecil, maka terdapat risiko bahawa bayi akan mengatasi lebih cepat dan kemudian tidak akan sesuai.

Pemaju datang dengan banyak cara pintar untuk menyesuaikan kedudukan backrest, sehingga menggunakan pergerakannya untuk membatasi saiz tempat duduk untuk bayi, bagaimanapun, jika Anda memilih pilihan ini, bersiaplah untuk membelinya dua kali ketika anak tumbuh atau tidak sebelum mencapai usia sepuluh tahun.

Bahan

Kursi, ketinggian boleh laras, diperbuat daripada pelbagai bahan, yang disebabkan oleh kebolehan membeli pengguna yang berbeza dan keperluan yang berbeza untuk pelbagai jenis kerusi.

Secara teorinya, bahan terbaik untuk setiap perabot kanak-kanak boleh dipanggil dengan selamat kayu, kerana ia mesra alam, hypoallergenic, dan juga mempunyai kekuatan yang tinggi.

Walau bagaimanapun, kerusi kayu boleh laras untuk kanak-kanak hampir mustahil untuk dipenuhi, kerana bahan ini sangat mahal, dan kualiti seperti kekuatan tinggi dan ketahanan tidak semestinya diperlukan dalam hal anak kecil.

Kadangkala "tumbuh" kerap kali Papan MDF - ditekan di bawah industri kayu sisa tekanan tinggi. Penyelesaian seperti itu sudah jauh lebih murah, dan dari segi kekuatan, ia hanya sedikit lebih rendah daripada pokok sebenar. Walau bagaimanapun, walaupun bahan ini digunakan untuk pengeluaran mungkin transformer.

Untuk tujuan yang sama, pelbagai jenis logam digunakan - kebanyakannya berat yang agak kecil.

Kualiti logam itu tidak kalah dengan kayu, dan lebih kuat dari padanya, tetapi produk logam sejuk, tidak memberikan keselesaan seperti kayu. Walau bagaimanapun, kerusi logam untuk harga lebih murah daripada perabot dari MDF, jadi permintaan mereka secara tradisinya lebih tinggi.

Bagi kerusi dan kerusi komputer, asas bagi mereka sering berfungsi sebagai plastik, walaupun logam juga jarang digunakan. Pengguna pada tahun-tahun kebelakangan ini telah ragu-ragu terhadap plastik kerana ia adalah sintetik tulen, dan ia tidak diketahui sama ada ia mengeluarkan apa-apa toksin. Walau bagaimanapun, untuk mekanisme kompleks yang membolehkan pelarasan yang tepat, ia adalah bahagian-bahagian plastik yang optimum, yang, lebih-lebih lagi, adalah kira-kira di peringkat logam.

Dalam erti kata lain, jika anda memilih dengan tepat dua jenis kerusi yang disebutkan, maka anda tidak dapat menjauhkan diri dari plastik, dan ia tetap hanya untuk menuntut sertifikat kualiti dari penjual, yang menunjukkan tingkat keselamatan anak yang mencukupi.

Pengilang dan model

Pilihan moden kerusi "berkembang" sangat mengagumkan - anda boleh mencari model untuk setiap rasa dan anggaran. Untuk lebih membimbing pembaca mengenai model semasa, kami akan melihat pengeluar paling popular di negara kita pada hari ini, dan juga menyerlahkan produk yang paling popular dalam siri model mereka. Jadi, pembeli sering berminat dengan jenama berikut:

  • Comf-pro. Walaupun nama jenama ini dalam bahasa Inggeris, mudah untuk menebak apa yang dimaksudkan penciptanya - mereka mahu menyatakan diri mereka profesional dalam bidang mewujudkan keselesaan. Model perdana mereka, kerusi Match, menelan biaya sekitar 20 ribu rubel dan masih berada di puncak popularitas pengguna karena fakta bahwa pengilang tidak berbohong - sangat nyaman untuk duduk.Ini adalah kerusi lembut dengan punggung di mana secara harfiah segala-galanya yang hanya boleh diatur adalah dikawal selia. Fungsi produk begitu luas sehingga roda, yang model ini juga mempunyai, boleh diperbaiki.
  • Demi. Antara pengeluar domestik, kilang yang terletak di Perm adalah yang paling popular. Produknya kelihatan lebih mudah dan tergolong dalam segmen belanjawan. Contohnya, sesuatu yang baru, SUT-02 tidak boleh melebihi 3-4 ribu rubel. Dalam bentuk tulen, produk ini kelihatan seperti papan lapis biasa (sebenarnya, ia diperbuat daripada kayu lapis pada logam) kerusi dari tahun 90-an, tetapi anda secara berasingan boleh membeli penutup cerah yang sebahagiannya akan membetulkan keadaan. Pengilang mendakwa kemungkinan pelarasan dalam tiga pesawat, tetapi sebenarnya pilihan agak terhad. Dengan cara ini, kanak-kanak tidak mungkin dapat menyesuaikan kerusi sendiri, kerana ini memerlukan pemutar skru dan tangan yang agak kuat.

Pendek kata, kerusi seperti itu boleh dibeli untuk tidak merosakkan postur kanak-kanak, tetapi ia jauh dari keselesaan sebenar.

  • Birokrat. Satu lagi syarikat tempatan, yang, tidak seperti yang sebelumnya, menawarkan perabot di segmen harga tengah, masing-masing, lebih selesa dan ergonomik. Perwakilan moden yang cerah dari barisan ini adalah kerusi komputer KD-2, yang tidak kalah dengan kerusi Match daripada Comf-pro dalam salah satu kriteria utama, tetapi harganya 11 ribu versus 18. Satu-satunya perbedaan ialah ketiadaan fixers pada roda. Walau bagaimanapun, sebelum membeli, satu perkara penting perlu diambil kira: model ini direka untuk kanak-kanak sekurang-kurangnya 120 cm.

Senarai pengeluar popular ini, tentu saja, tidak terhad kepada - untuk kesempurnaan, kami menyebutkan Moll dan Kettler yang lebih mahal diimport, serta Astek Rusia yang agak murah.

Bagaimana untuk memilih?

Bahagian utama ciri-ciri yang perlu anda perhatikan ketika memilih, telah diterangkan di atas, jadi ia tetap hanya untuk menambah Beberapa petua mudah yang akan membantu untuk tidak tersilap:

  • Ramai ibu bapa, yang ingin memberikan anak-anak mereka dengan keselesaan maksimum, cenderung memilih kerusi dengan tangan, tetapi persoalannya tetap sama ada mereka benar-benar diperlukan. Biasanya, perabot seperti itu dibeli oleh seorang pelajar sekolah untuk belajar pelajaran, iaitu, tangannya hampir selalu diduduki, dan kemudian lekas tidak diperlukan.
  • Adalah dipercayai bahawa tempat duduk kerusi yang selesa harus diletakkan di tingkat lutut, tetapi tidak perlu untuk memeriksa pada setiap model - biasanya para pembuat menunjukkan ketinggian minimum dan maksimum kanak-kanak, yang akan menjadi selesa di kerusi "berkembang" itu. Pilih model yang ada Ketinggian semasa anak anda adalah minimum - jadi anda boleh yakin bahawa pembelian akan dapat "berkembang" untuk masa yang lama dengan bayi. Apabila membeli kerusi tinggi untuk kanak-kanak prasekolah, beri perhatian kepada had atas pertumbuhan - supaya anda akan mengetahui berapa umur perabot ini.
  • Tiada jalan Jangan memilih kerusi untuk kanak-kanak, hanya berdasarkan keterangan lisan. Pengilang, dalam apa jua keadaan, akan memuji produknya, sementara kemudahan adalah konsep yang sangat subjektif dan extensible. Memuji kemungkinan menyesuaikan kedudukan dalam sepuluh pesawat hanya dapat merumitkan carian untuk lokasi yang optimum, sedangkan kerusi laras minimal boleh disesuaikan di kedai dengan cara yang tidak dapat dibayangkan dengan lebih baik.

Pilih dari antara semua pilihan yang tersedia beberapa model yang optimum, dan kemudian mencadangkan bahawa kanak-kanak cuba mereka sendiri, dan hanya membeli yang dia mahukan.

Bagaimana untuk menyesuaikan?

Tempat duduk itu harus terletak pada ketinggian seperti itu sehingga kaki kanak-kanak itu, dibengkokkan pada sudut yang tepat, idealnya mencapai lantai, atau pendirian khas, yang juga merupakan elemen pengawalseliaan yang biasa di kerusi "berkembang". Pada masa yang sama sampai ke lantai di atas seluruh permukaan kaki, dan bukan hanya dengan kaus kaki - ini memastikan sokongan yang betul dan sesuai.

Tidak dapat diterima bahawa bahagian belakang lutut kanak-kanak terletak di pinggir kerusi - jarak di antara mereka perlu kira-kira 5-8 cm. Selain itu, jika kerusi dilengkapi dengan sandaran, ia harus disokong secara maksimum, di tali pinggang bayi harus bengkok juga pada sudut yang betul. Melaraskan ketinggian belakang tidak begitu umum, tetapi jika itu, pastikan bahagian belakang berakhir di suatu tempat di tingkat ujung bawah bilah bahu.

Betapa pentingnya pilihan kerusi yang betul untuk pelajar, anda akan belajar dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan