Bagaimana untuk memilih kerusi lipat kanak-kanak?

Kandungannya

Kelahiran anak sentiasa bercuti. Secara beransur-ansur, dia mula membesar, dia memerlukan lebih banyak perhatian dari ibu bapanya. Kerusi lipat yang tinggi akan membantu ibu bapa muda menyelesaikan beberapa masalah yang akan mereka hadapi sebaik sahaja bayi belajar memegang backrest.

Ciri khas

Semua pengubahsuaian kerusi kanak-kanak yang dilipat dalam bentuk yang disassembled menduduki banyak ruang. Mereka dibuat terutamanya daripada plastik dan kayu. Mereka mempunyai mekanisme transformasi mudah, selamat untuk bayi.

Model

Untuk memberi makan

Kebanyakan model kategori ini perabot kanak-kanak direka untuk kanak-kanak sehingga 3 tahun. Reka bentuk mempunyai mekanisme transformasi yang mudah, mudah dilaraskan dengan tinggi, dan diselaraskan oleh mekanisme lain yang diperlukan untuk mengekalkan keselesaan apabila bayi berada di kerusi. Selalunya, produk ini mempunyai roda dengan kelemahan yang sangat baik apabila bergerak di sekitar apartmen. Ia harus diperhatikan dan sistem keselamatan yang boleh dipercayai struktur sedemikian: selalunya bayi yang tidak sihat dapat menimbulkan keadaan traumatik.

Peranti kerusi ini dilengkapi dengan tali pinggang keledar, kunci antara kaki dan atas meja, yang bersama-sama membantu untuk menjaga orang yang kurang kerap di kerusi.

Apabila dipasang, produk tersebut agak padat. Sesetengah model dilengkapi dengan aksesori tambahan. Daripada jumlah ini, perlu diperhatikan poket dan bakul untuk perkara kecil, busur untuk mainan gantung. Kelemahan model ini termasuk saiz dan penunjuk harga yang besar. Kerusi sedemikian akan menelan belanja ibu bapa yang agak mahal, tetapi ini bukan halangan untuk membeli: produk ini kekal sebagai salah satu yang paling popular di dunia.

Jualan boleh didapati versi model plastik dan kayu.

Daripada kayu

Daripada ciri-ciri positif reka bentuk ini, jawatan-jawatan berikut perlu diperhatikan:

 • varian kategori ini perabot mudah dilipat dan tidak mengambil banyak ruang di dalam bilik;
 • harga bagi kerusi tersebut jauh lebih tinggi daripada rakan-rakan plastik (membeli versi buatan sendiri yang penuh dengan kekurangan jaminan kualiti);
 • ada peluang untuk dilakukan lakukan sendiri.

Kriteria negatif untuk model kayu termasuk kriteria berikut:

 • reka bentuk keterukan: berbanding dengan plastik, berat versi kayu lebih besar;
 • ia memerlukan ruang pemasangan yang penting, kerana reka bentuk agak rumit;
 • keputusan reka bentuk yang terhad (apabila memilih kerusi yang diperbuat daripada kayu, tidak ada yang khusus untuk dipilih, rangkaian produk yang tidak mempunyai frills);
 • kerusi selepas beberapa waktu akan menjadi tidak perlu, untuk menjualnya adalah masalah (kerana populariti rendah).

Daripada plastik

Produk ini bertujuan untuk kanak-kanak dari enam bulan hingga satu setengah tahun. Ini adalah struktur dua kaki tinggi dan tempat duduk yang boleh mengambil beberapa posisi. Dalam beberapa model, kaki dilengkapi dengan roda untuk memudahkan pengangkutan di sekitar apartmen.

Kelebihan reka bentuk ini termasuk:

 • pelbagai pilihan, banyak warna;
 • ketersediaan pembelian;
 • indeks harga yang rendah;
 • dimensi keseluruhan kecil;
 • penunjuk berat kecil.

Negatif: Pembinaan Tidak semua kerusi lipat plastik boleh dipercayai. Di sini, harga memainkan peranan yang besar.Pilihan murah adalah salah satu yang paling tidak boleh dipercayai, mereka menggunakan plastik berkualiti rendah, tidak selalu selamat, yang boleh pecah pada bila-bila.

Kerusi yang semakin meningkat

Varian menarik perabot, penuh dengan banyak fungsi. Ciri-ciri membezakan adalah perkara-perkara berikut:

 • dari masa ke masa, perabot lipat seperti tidak perlu diubah, kerana kerusi tinggi ini direka untuk hayat perkhidmatan yang panjang - sehingga 16 tahun;
 • kemungkinan menggunakan perabot untuk pelbagai kelas;
 • jika kanak-kanak itu mempunyai masalah dengan postur, kerusi ini pastinya tidak boleh ditukar (kanak-kanak akan dapat memulihkan kesihatan dan akan terus belajar bagaimana untuk mengekalkan dengan sempurna di meja);
 • keselesaan semasa menggunakan;
 • kemungkinan penggunaan manusia melebihi 100 kg;
 • salutan anti-slip pada kaki, supaya kerusi itu tidak meluncur di permukaan lantai;
 • dalam pembinaan kerusi menggunakan bahan mesra alam;
 • kemudahan transformasi dan proses penyesuaian kepada ketinggian yang diingini.

Jenama popular

Berikut adalah beberapa jenama kerusi lipat yang popular untuk kanak-kanak, yang kini mendapat populariti yang besar di kalangan ibu bapa muda.

"Matryoshka"

Kerusi kanak-kanak yang cemerlang, dikurniakan fungsi yang baik. Ia mempunyai beberapa ciri tersendiri:

 • bangku dapat bertukar dengan mudah dari kedudukan yang tinggi ke yang rendah;
 • Reka bentuk ini membolehkan bayi makan bersama dengan orang dewasa (pada meja yang sama);
 • produk diperbuat daripada bahan mesra alam (kayu) dengan salutan lacquer yang tidak berbahaya;
 • nada cahaya kayu semulajadi membolehkan produk mudah masuk ke mana-mana bahagian dalam;
 • model ini mempunyai kos yang boleh diterima, yang membolehkan setiap ibu bapa menjaga bayi mereka.

Inglesina Zuma

Model Itali bangku dengan semua kemudahan dan kemudahan yang menarik dapat dibeli oleh pembeli. Ciri-ciri jenama ini termasuk ciri-ciri berikut:

 • pergerakan itu dipastikan oleh roda-roda yang mengagumkan, yang memastikan daya tahan yang baik;
 • 8 kedudukan pelarasan ketinggian;
 • 3 kedudukan backrest: untuk swaddling, bermain dan makan;
 • pelarasan langkah;
 • kehadiran armrests;
 • gunakan dalam pembinaan tekstil, logam, plastik (semua komponen tidak berbahaya kepada badan kanak-kanak itu);
 • kestabilan struktur, yang dipastikan oleh kehadiran pengapit pada roda dan dua kaki kuat tambahan;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • sistem keselamatan yang boleh dipercayai yang disediakan oleh tali pinggang keledar lima mata dan penghalang anatom antara kaki kanak-kanak;
 • mekanisme transformasi teleskopik (strukturnya agak mudah untuk lipat atau terurai);
 • dulang boleh tanggal yang boleh dicuci di mesin basuh pinggan mangkuk;
 • pad mudah alih yang mudah dibersihkan dan dicuci;
 • padat (dalam keadaan yang dilipat, reka bentuk tidak mengambil banyak ruang di apartmen).

Petua untuk memilih

Di bawah adalah beberapa mata untuk memilih kerusi lipat yang tepat untuk kanak-kanak: Sebelum membeli model kerusi lipat yang diinginkan untuk kanak-kanak, pengikat perlu diperiksa. Mereka mesti cukup kuat dan boleh dipercayai. Perhatian khusus harus dibayar kepada kaki, yang dipasang di alur atau indentasi pangkalan. Dalam sesetengah model ada pilihan untuk pengikat dengan mengunci kait (pengikat yang lebih selamat).

Fungsi pelarasan

Reka bentuk moden kerusi lipat mempunyai beberapa kedudukan untuk menyesuaikan ketinggian tempat duduk, lebih banyak lagi, lebih mudah bagi ibu bapa untuk menyesuaikan kerusi dengan ketinggian yang diperlukan untuk pemilik perabot kecil. Selalunya terdapat model di mana kerusi boleh laras dan sudut kecenderungan. Harus juga kaki kaki laras untuk memastikan postur bayi yang betul.

Kestabilan struktur dan mekanisme transformasi

Semua unsur-unsur pembinaan tidak sepatutnya merosot. Sekiranya kerusi mempunyai harta lipatan, anda perlu memastikan kualiti proses transformasi sangat baik.Seharusnya tidak ada usaha super. Squeaks, kerincingan dan kesesakan semua lagi. Jika tidak, produk sedemikian mesti dibuang.

Atas meja

Pengeluar yang berbeza berkaitan dengan sifat plastik. Pertama, atas meja mesti dilengkapi dengan dulang yang boleh ditanggalkan. Ia boleh dikeluarkan selepas makan. Kedua, dalam beberapa model, penetapan jadual atas berlaku dalam satu kedudukan, pada yang lain - dalam beberapa. Lebih banyak pilihan penginapan itu, lebih baik, kerana kanak-kanak itu cepat berkembang.

Tambahan pula memberi perhatian kepada kehadiran pihakyang sepatutnya dilengkapi dengan kerusi, kerana kanak-kanak dalam proses makan makan dengan sembarangan, semua makanan itu mungkin berada di lantai.

Secara berasingan, perlu diingat ciri ini countertops, sebagai lubang khas untuk hidangan. Ini adalah kemudahan tambahan apabila memberi makan dan melukis.

Sistem keselamatan

Kehadiran tali pinggang keledar lima mata, sokongan tanpa slip dan penahan di antara kaki bayi adalah jaminan kebolehpercayaan. Sekiranya pembinaan mempunyai roda, mereka mesti mempunyai pengapityang menjamin berhenti kerusi dalam hal gerakan sukarela.

Bahan pembinaan

Semua elemen kerusi perlu dibuat daripada bahan mesra alam. Anda perlu meminta sijil kualiti dari penjual.

Operasi mudah

Bayi makan dengan sembarangan - ini adalah fakta. Untuk membersihkan bukan proses yang sukar, perlu memberi tumpuan terlebih dahulu ke atas bahan kerusi. Tekstil kerusi itu harus praktikal dan kerusi itu sendiri harus dibasuh dengan baik dari residu makanan.

Borang dan butiran

Secara visual menilai bagaimana traumatik reka bentuk boleh dalam bentuk komponen individu kerusi. Dalam model kerusi itu, tidak ada bahagian yang menonjol, yang mana bayi dapat menangkap dan terluka. Sudut tajam tidak dibenarkan. - semua kontur sepatutnya mempunyai versi yang diperkemas.

Kebolehgunaan

Pilihan kerusi lipat harus berdasarkan ciri luarannya, contohnya, berapa besar strukturnya. Mungkin pembeli tidak mempunyai tempat untuk memasang apa-apa kerusi, dan pembelian itu akan dibuat.

Anda perlu tahu dengan tepat di mana anda merancang untuk memasang produk sedemikian.

Lihat semakan kerusi lipat dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan