"Berkembang" untuk kanak-kanak

Kandungannya

Setiap ibu bapa mahu kanak-kanak membesar dengan sihat. Di dalamnya mereka boleh membantu perabot yang akan tumbuh dengan bayi dan mengekalkan kedudukannya. Bermula dari enam bulan atau lebih sedikit kemudian, apabila kenyal belajar duduk, dan sehingga usia remaja yang lebih tua (16+), kanak-kanak boleh menggunakan kerusi tunggal jika dia "berkembang". Mengenai perabot sejagat ini, bagaimana untuk memilihnya, anda akan belajar dengan membaca artikel ini.

Ciri-ciri dan faedah

Perabot yang tidak perlu dikemaskini setiap beberapa tahun untuk mengekalkan pertumbuhan anak dan keperluannya adalah ekonomi dan praktikal. Kos kerusi yang semakin meningkat, tentu saja, bukanlah yang paling rendah (secara purata, ia bermula dari 5,000 Rubles), tetapi ini akan lebih daripada membayar perjalanan tahunan ke kedai untuk kerusi tinggi yang baru untuk kanak-kanak yang lebih tua, kemudian untuk kanak-kanak prasekolah, kemudian untuk pelajar.

Bangku, yang dikawal pada ketinggian yang berbeza, boleh menjadi tempat makan, dan komputer.

Ia dapat memastikan kedudukan tubuh yang betul semasa aktiviti kreatif, membaca, pelajaran.

"Berkembang" kerusi (seperti meja) dianggap perabot ortopedik.disyorkan oleh pakar bedah ortopedik, pakar bedah dan ahli pediatrik. Sesuai yang tepat bukan sahaja memberikan ketinggian laras, tetapi juga keupayaan untuk menukar kedudukan backrest, langkah-langkah, jika ada satu dalam model. Duduk di kerusi tidak bengkok, salah hampir mustahil.

Dalam model yang paling popular, pengeluar telah menyediakan kira-kira sedozen varian transformasi. Pada masa yang sama, semua model dilengkapi dengan pangkalan yang luas, yang menjadikan penggunaan kerusi selamat, menghapuskan risiko terbalik.

Bahan yang digunakan adalah berbeza - kayu, plastik, gabungan mereka. Semua bahan berkualiti tinggi, mempunyai sijil keselamatan yang mengesahkan bahawa mereka tidak mengandungi formaldehid dan sebatian berbahaya yang lain.

Jenama popular

Anda boleh, tentu saja (jika anda cuba), cari model yang agak murah pengeluar tidak diketahui di Internet, tetapi ini adalah tugas dengan banyak yang tidak diketahui - sama ada perabot itu ortopedik, sama ada ia akan selamat dan terjamin. Tiada jawapan kepada semua soalan ini. Pakar mengesyorkan mempertimbangkan model pengeluar popular yang telah membuktikan diri mereka dengan baik, di mana kerusi lebih daripada satu generasi karapuz telah berkembang.

Stokke

Jenama Norway, yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran kereta bayi dan perabot kanak-kanak (termasuk model "berkembang" seperti "Tripp Trapp"). Kerusi ini boleh didapati dalam 15 warna, dan oleh itu ia tidak akan mencukupi untuk menyesuaikannya ke bahagian dalam bilik kanak-kanak.

Kerusi itu diperbuat daripada bic. Varnish yang bersalut tidak beracun dan membahayakan kesihatan kanak-kanak. Kos kerusi itu sendiri agak tinggi - dari 12.000 rubel. Aksesori untuknya perlu dibeli dari pengeluar secara berasingan.

Tempat duduk untuk bayi yang baru lahir, di mana bayi akan berbohong, berharga kira-kira 6,000 Rubel, bantal lembut di tempat duduk untuk kanak-kanak yang lebih tua ialah kira-kira 2,700 Rubel. Kira-kira 3000 Rubles akan menelan belanja plastik yang dilampirkan ke kerusi sebagai meja. Sabuk tempat duduk, yang termasuk dalam beberapa model Rusia untuk bayaran nominal, dijual oleh pengrajin Norway sebagai aksesori untuk 2500 Rubles.

Betulkan anak

Jenama Rusia yang menawarkan kerusi yang semakin meningkat untuk bayi berusia setengah tahun dan memastikan bahawa mereka akan berkhidmat sehingga tamat pengajian (dan kemudian mereka akan melayani ibu bapa mereka, kerana mereka menahan berat sehingga 120 kg). Kursi dibuat daripada birch padu, ia boleh didapati dalam lapan warna.Kos kerusi dari 5500 rubles, aksesori juga agak berpatutan: contohnya, kusyen kerusi akan menelan belanja 760 rubel, dan meja yang dilengkapi dengan tali keselamatan berharga sekitar 490 rubel.

"Humpbacked Horse"

Pengilang perabot Rusia untuk kanak-kanak. Jenazah jenama yang semakin meningkat ini mempunyai pengikat yang boleh dipercayai, pelbagai jenis mekanisme transformasi. Dengan cara ini, kilang ini memberikan jaminan terpanjang pada produknya. Sekiranya kerusi Norway akan ditanggung selama 7 tahun, maka "Kuda Humpbacked" adalah 10 tahun.

Kosong kira-kira 6,000 rubel. Poket khas untuk mainan adalah kira-kira 1000 Rubel, pembatas lengkap dengan meja adalah kira-kira satu setengah ribu. Jumlah pengilang menawarkan beberapa pilihan untuk kerusi "berkembang". Mereka semua diperbuat daripada kayu yang berkualiti tinggi, pengeluaran Jerman berlapis, yang sememangnya selamat untuk kesihatan anak-anak.

Kotokota

Sebuah jenama Rusia popular yang meletakkan perabot ortopediknya sebagai sangat ergonomik. Kerusi itu dibuat dalam enam warna terang, ia dibuat dari kayu berkualiti tinggi (bingkai) dan plastik tahan lama yang selamat (aksesori). Pilihan aksesori tidak begitu kaya - hanya pembatas dan meja (1,100 dan 700 rubles), tetapi ibu bapa percaya bahawa ini cukup untuk kanak-kanak merasa selesa. Kos kerusi itu sendiri - dari 6190 rubel.

Bagaimana untuk memilih?

Kerusi yang tumbuh dengan kanak-kanak adalah lebih baik untuk memilih dengan bayi, dan secara peribadi, supaya orang itu mempunyai peluang untuk duduk di atasnya sebelum membeli. Pastikan untuk meminta sijil mengesahkan kualiti dan keramahan alam sekitar perabot. Adalah diharapkan sekurang-kurangnya kira-kira bayangkan penyelesaian warna yang sesuai untuk bilik kanak-kanak. Sekiranya sukar untuk membuat pilihan, anda hanya boleh membeli kerusi putih atau hitam.

Pilihan sedemikian sesuai untuk segala-galanya dan kelihatan baik dalam hampir mana-mana bahagian dalam.

Sekiranya boleh, untuk seorang kanak-kanak berumur sehingga 4 tahun, ia layak membeli meja yang boleh tanggal, dan untuk kanak-kanak prasekolah - "jadual yang semakin meningkat", sebaik-baiknya pengeluar yang sama. Kemudian pembelian perabot untuk pelajar (dan juga pelajar) boleh dilupakan selama bertahun-tahun. Kerusi dengan meja dalam set biasanya kos kurang daripada membeli satu atau yang lain, tetapi secara berasingan.

Kerusi "berkembang" bayi perlu mempunyai asas yang baik yang tidak tergelincir. Pastikan untuk menyemak pemasangan dan mekanisme backrest, footrests, perubahan dalam kedalaman tempat duduk.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Jika keluarga benar-benar ingin mempunyai kerusi seperti ini, tetapi dana untuk belanjawan rumah itu tidak disediakan, anda boleh cuba membuat perabot itu sendiri. Sememangnya, ini adalah tugas untuk ibu dan bapa yang tahu bagaimana mengendalikan alat pertukangan dan bekerja dengan betul dengan lukisan. Perkara utama adalah untuk mengingati bahawa bahan mestilah berkualiti tinggi. Kayu pepejal adalah lebih baik untuk mengambil diperakui.

Cukup kerusi yang berfungsi dan mudah boleh dibuat mengikut lukisan di bawah. Pada mulanya ia perlu membuat templat mengikut lukisan. Untuk ini anda boleh menggunakan MDF hampir apa-apa kualiti.

Kemudian template digunakan untuk bahan utama, kosong berasingan dibuat. Butiran perlu dicat (memilih cat berkualiti), biarkan permukaan kering, kot dengan varnis (perabot yang baik) dan kumpulkan mengikut lukisan.

Tugas bukanlah yang paling sukar, kebanyakan ayah, ia cukup di bahu. Sementara itu, ibu dari segi saiz belakang dan tempat duduk (anda perlu menjelaskannya dengan ayah anda, yang bekerja dengan lukisan) boleh menjahit pad kecil dengan ikatan, supaya anak itu dapat duduk dengan lebih lembut. Pembatasan untuk keselamatan boleh dibuat dari sisa kayu - lebar tempat duduk.

Ulasan

Maklum balas daripada ibu bapa mengenai perabot yang "berkembang" biasanya positif, kerana banyak yang berfungsi untuk beberapa waktu. Keluhan kecil diperbuat daripada kerusi plastik, kerana ia adalah tahan lama. Ibu bapa percaya bahawa pilihan terbaik ialah perabot kanak-kanak kayu atau model gabungan (kayu-plastik).

Ramai orang memberi perhatian kepada berat kerusi supaya mudah untuk ibu memindahkannya dari dapur ke bilik dan belakang. Dari kedudukan ini, bilangan ulasan positif yang paling banyak daripada jenama "Konek-Gorbunok", walaupun dari segi kelestarian dan keselamatan, bilangan terbesar aduan kepada pengeluar ini.

Kos yang tinggi adalah apa yang hampir semua ibu bapa mengadu tentang. Walau bagaimanapun, masalah ini dapat diselesaikan - di laman web iklan dan di forum ibu bapa terdapat jumlah tawaran yang mencukupi untuk menjual kerusi "berkembang" yang sedang digunakan. Oleh kerana produk ini tahan lama, ia dapat memuaskan lebih daripada seorang kanak-kanak.

Anda akan belajar lebih banyak mengenai kerusi yang semakin meningkat untuk kanak-kanak dalam video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan