Meja dengan laci untuk pelajar

Kandungannya

Salah satu sifat yang paling terang dalam tahun-tahun sekolah dalam kehidupan setiap orang adalah miliknya sendiri meja tulis. Pemilihan perabot yang seolah-olah mudah seperti itu bergantung pada sama ada kanak-kanak itu akan belajar dengan rajin atau belajar tidak akan mempunyai kepentingan yang serius kepadanya sama sekali. Tidak pun kerana kebodohan bahan, tetapi disebabkan kesulitan yang sukar dilakukan dalam kajian rumah.

Ciri khas

Meja untuk pelajar berbeza dari jadual lain. Ia secara kondisional berbeza daripada "orang dewasa" dalam ukurannya - ia mesti sesuai dengan keperluan bayi pada tahap ini: anak tidak boleh menjangkau atau melengkung ketika duduk di belakangnya. Meja tulis berbeza dari anak-anak lain dalam orientasi yang jelas ke arah menguasai sains, yang juga ditunjukkan oleh laci mudah untuk menyimpan buku nota dan buku.

Kebiasaannya ibu bapa moden percaya bahawa sejak banyak pelajaran hari ini memerlukan penggunaan komputer, ini bermakna meja yang berasingan tidak diperlukan - komputer yang akan dilakukan. Terdapat banyak kesilapan dalam pandangan ini, kerana:

 • Tidak semestinya latihan memerlukan teknologi moden.Tetapi komputer akan sentiasa mengganggu kanak-kanak dari sekolah.
 • Dengan semua faedah Internet dan pencapaian tamadun lain, akses kanak-kanak ke rangkaian di seluruh dunia dan kepada alat-alat pada umumnya adalah lebih baik lagi untuk mengehadkan secara ketat, dan belajar dengan hiburan, masing-masing, untuk membezakannya.
 • Kebanyakan meja komputer direka khas untuk pemasangan komputer.mereka tidak mempunyai ruang tablet yang cukup untuk melakukan sesuatu di sini.

Adalah dibenarkan menggunakan meja komputer sebagai tertulis hanya jika tidak mungkin untuk meletakkan dua meja di dalam bilik sekaligus kerana ruang terhad. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, ia sepatutnya memilih jadual komputer dengan lebih berhati-hati - model terkecil pasti tidak sesuai.

Pelbagai konfigurasi

Selama hampir satu abad pendidikan jasmani, pereka telah berjaya membuat banyak variasi bentuk dan konfigurasi, walaupun untuk perkara sederhana seperti meja biasa. Demi kemudahan, kami akan menggabungkannya ke beberapa kumpulan dengan ciri-ciri biasa ciri. Jadi, meja dibahagikan kepada kumpulan berikut:

 • Klasik. Dalam bentuk dan saiz, meja meja ini menyerupai meja sekolah biasa. Ini adalah pilihan yang baik untuk penempatan di mana-mana bilik, kerana ia memerlukan sedikit ruang, dan membolehkan sama ada tempat kerja dan pemasangan komputer, atau latihan serentak dua anak sekaligus. Selalunya ia datang dengan laci dan rak yang terletak di bawah permukaan kerja, tetapi dalam beberapa model ia dibenarkan dan add-ons di atasnya.
 • Komputer dengan kemudahan tambahan untuk menulis. Pertama sekali, mereka mudah menggunakan komputer, tetapi pemaju segera memberi respons kepada permintaan ibu bapa yang besar dan model yang dibuat dengan panel penulisan khas, iaitu lebih luas. Sebenarnya, jadual sedemikian tidak jauh berbeza dari yang klasik, kecuali komputer itu juga sesuai di sana, dan papan kekuncinya akan terletak di rak gelongsor yang mudah.
 • Sudut. Menerima namanya kerana bentuknya, sesuai untuk pemasangan di sudut bilik. Perhatian seperti sudut-sudut bilik biasanya hanya terdapat di pangsapuri-pangsapuri kecil, dan sejak ruang kecil dan ia disimpan, tidak menghairankan bahawa perabot sedemikian serba boleh.Selalunya, meja sedemikian adalah kabinet pertumbuhan yang lengkap dengan rak di atas atas meja dan laci di bawahnya.
 • Transformers. Reka bentuk jenis ini adalah jawapan yang sempurna kepada persoalan bagaimana memilih jadual saiz supaya kanak-kanak yang sentiasa berkembang sentiasa selesa di belakangnya. Rupa boleh diubah, dan ciri utama mana-mana transformator meja adalah bahawa pemilik secara bebas boleh menyesuaikan kedudukan atas meja, ketinggian dan sudut kecenderungan. Ini bermakna jadual itu disesuaikan dengan pertumbuhan anak dan akan sentiasa memenuhi keperluan semasa.
 • Meja ditarik balik atau lipat. Keputusan sedemikian dibuat berdasarkan prinsip papan setrika, dan lebih kerap mereka dibuat dengan tangan mereka sendiri, dan bukannya dibeli di kedai. Pengeluaran sedemikian sangat relevan untuk ruang yang benar-benar sempit, kerana apabila dilipat, jadual ini sama sekali tidak ada tempat. Satu lagi perkara adalah bahawa ia tidak sesuai untuk memasang perkara-perkara berat di atasnya - komputer yang sama, atau hanya sebilangan besar buku, tetapi anda boleh menulis di atasnya.
 • Loteng katil. Pilihan ini masih sangat jarang, tetapi ia boleh kelihatan meriah dan moden. Ia adalah relevan dalam keadaan bilik-bilik kecil dan kehadiran sekurang-kurangnya dua orang anak, maka satu katil berada di bawah di tengah, dan ke kanan dan kirinya adalah meja, yang juga menyokong untuk katil atas. Apabila memilih jenis perabot ini, memberi perhatian khusus kepada kekuatan bahan dan kebolehpercayaan keseluruhan reka bentuk.

Dimensi

Bagi kebanyakan ibu bapa, bentuk meja tidak sama pentingnya dengan saiznya, kerana terdapat kebimbangan bahawa ia tidak akan sesuai di tapak semaian. Terutama bagi pengguna tersebut, adalah perkara yang sesuai untuk membahagikan meja ke dalam kategori mengikut ukuran:

 • Tidak menduduki ruang. Di sini kita mengambil jadual lipatan. Perlu diingat bahawa penggunaan biasa meja seperti itu hanya mungkin jika seluruh ruang di dalam bilik difikirkan dengan baik - untuk bahagian atas meja, anda memerlukan sokongan tambahan.
 • Bersaiz kecil. Ini termasuk katil loteng dan meja sudut. Yang pertama menduduki tempat yang cukup lengkap, tetapi pada masa yang sama mereka juga menyokong untuk katil, iaitu, mereka berkongsi ruang dengannya, sebagai hasilnya, penjimatan yang diinginkan dicapai. Yang kedua, disebabkan bentuk yang tidak standard, sesuai dengan bahagian bilik itu, di mana tidak ada perabot lain yang akan jatuh, sehubungan dengannya mereka juga sangat praktikal.
 • Saiz penuh. Pertama sekali, ini termasuk jadual klasik dan mengubah jadual, secara visual hampir tidak berbeza. Jadual-jadual komputer dengan kemudahan tambahan untuk menulis boleh dibezakan ke dalam kategori berasingan jadual besar.

Bagaimana untuk memilih?

Ibu bapa sering memilih meja untuk kanak-kanak, hanya berdasarkan ukuran meja dan kos, bagaimanapun, pendekatan ini tidak betul - adalah penting untuk memberi perhatian kepada kelapangannya, dan keselesaan pelajar untuknya, dan juga keupayaannya agar sesuai secara normal ke dalam kawasan kanak-kanak. Secara umum, spesifik pilihan adalah satu lagi topik yang perlu dijelajahi. Berikut adalah beberapa faktor yang tidak boleh diabaikan:

 • Patut betul. Kedudukan meja sangat penting jika anda ingin mengekalkan sistem muskuloskeletal dan penglihatan kanak-kanak itu normal. Apabila membeli masalah transformer meja hilang, walaupun perlu dikonfigurasikan. Tablet itu, idealnya, harus berada di tahap plexus suria anak duduk, 10-15 cm di atas lututnya. Panjang meja mestilah sekurang-kurangnya satu meter bagi setiap kanak-kanak dan lebih daripada satu setengah - untuk dua, lebar - dari 60 hingga 100 cm, dan jika mereka meletakkan komputer di atasnya - ke arah yang lebih besar. Jika rak dan laci juga disediakan di atas meja, pastikan mereka tidak menyekat pencahayaan.
 • Kerusi yang selesa. Segala kemudahan meja boleh mengukur kerusi yang tidak dipilih, jadi anda perlu membelinya dalam satu set.Kerana tulang belakang bayi masih tidak stabil dan terus terbentuk, elakkan kerusi lembut, lebih suka kerusi anatomi yang selesa tetapi kaku. Ketinggian memerlukan sudut tepat di antara paha dan kaki bawah sambil duduk, belakang harus mencapai kira-kira tengah bilah bahu.

Gerakan tangan masih tidak diingini, kerana ia menyumbang kepada ubah bentuk belakang. Beri perhatian kepada kestabilan struktur, kerana tidak ada rahsia lagi bahawa kanak-kanak suka memanjakan diri.

 • Bahan meja. Sudah tentu, pilihan terbaik adalah pelbagai kayu, tetapi produk sebegini tidak murah. Dalam hal ini, MDF adalah alternatif yang berkualiti - yang sama-sama tahan lama dan boleh dipercayai, tetapi bahan yang lebih murah. Pakar mengesyorkan dan plastik, tetapi memberi perhatian - tidak apa-apa, berhati-hati menyemak sijil dan jangan membeli produk yang mencurigakan murah! Bagi chipboard, ini adalah pilihan yang paling berpatutan, tetapi ia tidak disyorkan secara kategori, kerana ia adalah jangka pendek dan beracun.
 • Fungsi jadual. Pikirkan dengan baik, mengapa anda memerlukan meja - hanya untuk belajar, atau bahkan untuk komputer dan kreativiti? Kadang-kadang lebih mudah untuk membeli satu meja multifungsi untuk rumah dan menjimatkan wang dan ruang tanpa membeli meja katil tambahan! Walau bagaimanapun, terdapat juga contoh-contoh sebaliknya, jadi jangan murah jika meja kanak-kanak tidak cukup dilengkapi dengan rak.

Penyelesaian reka bentuk yang menarik

Jangan biarkan pembaca tanpa contoh yang jelas mengenai menulis meja ke pedalaman.

 • Sebagai contoh, pada gambar pertama - ia akan kelihatan sebagai jadual biasa, hanya sedikit futuristik. Sebenarnya, ia adalah pengubah - perhatikan bagaimana tablet itu diperbaiki.
 • Dalam foto kedua - meja yang paling biasa, tetapi di sini kita melihat bagaimana dengan penuh perhatian ia digabungkan dengan bahagian dalam bilik. Di sini, secara harfiah segala-galanya berjaya - meja sudut mengambil sedikit ruang, terletak di sudut, sementara ia diterangi dengan cahaya semula jadi dari tingkap dan lampu elektrik yang dibina ke dalam ceruk dinding.
 • Imej ketiga menunjukkan bagaimana meja kecil boleh berkongsi ruang dengan almari besar.yang tidak akan disedari oleh mereka yang perlu membuat penggunaan ruang kanak-kanak yang paling berkesan.

Lebih banyak idea menanti anda dalam klip video ini.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan