Kerusi ortopedik untuk pelajar

Kandungannya

Mencipta keadaan yang kompeten untuk kanak-kanak sekolah untuk melakukan kerja rumah adalah kunci kepada kejayaan pelaksanaannya. Semua ibu bapa menyedari bahawa perkara utama untuk ini adalah pilihan peralatan kanak-kanak. Kursi dengan kesan ortopedik untuk pelajar akan membantu menyelesaikan masalah ini.

Ciri-ciri: kebaikan dan keburukan

Membeli perabot ortopedik, ibu bapa membuat pilihan yang tepat ke arah kesihatan pelajar. Terdapat sebab-sebab yang sangat penting untuk ini. Pertama, reka bentuk produk ortopedik berbeza dengan struktur kerusi biasa: tempat duduk dan belakang produk sedemikian mempunyai bentuk anatomi dengan lengkungan yang betul.

Pendekatan pengeluar ini akan membolehkan pelajar menghabiskan lebih banyak masa di kerusi ortopedik daripada yang biasa, sementara pelajar tidak akan mempunyai masa untuk mendapatkan letih.

Kedua, tidak selesa untuk kanak-kanak duduk di kerusi yang keras, dia sentiasa menumpukan perhatian, tidak menumpukan perhatian kepada perkara-perkara tertentu, menjadi letih dan terlalu banyak bekerja. Perabot pembetulan dalam kes ini akan melepaskan dari semua insiden ini.

Kebanyakan model kerusi ortopedik mempunyai alat yang boleh digunakan untuk mengatur kedua-dua belakang dan kerusi. Juga, kerusi-kerusi ini dilengkapi dengan roda untuk kemudahan bergerak di sekitar apartmen. Roda terletak pada penghantaran yang mudah, dalam kebanyakan kes ia dibuat dalam bentuk bintang, yang tidak condongkan kerusi itu.

Model paling mahal disesuaikan dalam tiga pesawat. Semasa kelas di kerusi itu, pelajar tidak akan campur tangan dengan apa-apa, dia tidak akan terganggu oleh keletihan, dia akan mempunyai suasana yang hebat dan produktivitinya akan meningkat.

Ia harus ditambah bahawa pada usia muda, kebanyakan anak sekolah mempunyai postur yang tidak baik, yang kemudiannya akan dirasakan sendiri. Ini disebabkan pendaratan yang tidak wajar semasa kelas. Murid itu mula membongkok, membonjol satu bahu, membesarkannya di atas yang lain, yang membawa kepada pelanggaran kesihatan. Ruang kerja selesa, dilengkapi perabot khas dengan kesan ortopedik, adalah kunci kepada kesihatan kanak-kanak.

Seorang dewasa boleh mengendalikan posturnya secara mandiri semasa duduk, tetapi untuk seorang pelajar ia agak bermasalah, oleh itu membantu tubuh anak itu sangat diperlukan. Kerusi ortopedik direka bentuk sedemikian rupa sehingga mereka sesuai untuk kanak-kanak usia sekolah. Kelebihan perabot tersebut:

 • Membolehkan anda membentuk tulang belakang yang betul, keadaan yang menjejaskan fungsi semua organ.
 • Bekalan darah yang mencukupi dan betul kepada seluruh organisma yang semakin meningkat.
 • Normalisasi nada otot.
 • Cukup refleks dalam proses pembelajaran di sekolah dengan penggunaan perabot pembetulan jangka panjang di rumah.
 • Hasilnya adalah postur yang betul dan ketiadaan sakit belakang.

Antara kekurangan yang perlu diperhatikan kos yang agak tinggi perabot itu.

Tetapi anda tidak boleh membeli kesihatan, dan mengambil kira hakikat bahawa beberapa model boleh bertahan selama bertahun-tahun, pembelian sedemikian menjadi lebih menguntungkan daripada memperoleh kerusi tetap.

Pandangan

Pelbagai kerusi kanak-kanak ortopedik sering membingungkan ibu bapa - mereka tidak tahu mana kerusi yang dipilih untuk anak mereka. Berikut adalah beberapa model kerusi sedemikian, dari mana ibu bapa boleh memilih pilihan yang paling sesuai.

  Kerusi komputer ergonomik dengan kesan ortopedik

  Jenis perabot ini sangat popular kerana fakta bahawa semakin banyak kanak-kanak diminta mempelajari pelajaran yang akan diikuti di komputer. Ciri-ciri kerusi komputer ortopedik adalah untuk menyerlahkan keupayaannya untuk menyesuaikan ketinggian kerusi dan belakang. Anda juga boleh membeli versi kerusi dengan tangan. Di samping itu, perabot ini menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang semakin meningkat, jadi ada simpanan wang.

  Tetapkan kerusi ortopedik dan meja. Pilihan ini lebih seperti kerusi dengan meja, kerana bersama-sama mereka membentuk satu struktur. Ciri khas adalah aspek berikut:

  1. Parameter najis sesuai dengan ciri-ciri jadual.
  2. Reka bentuk ini sangat tahan lama.
  3. Kemungkinan penyesuaian di bawah badan pelajar yang semakin meningkat.
  4. Dengan pengeluaran hanya komponen semulajadi yang tidak membahayakan kesihatan kanak-kanak digunakan.
  5. Sesuai untuk keluarga-keluarga di mana terdapat anak lain yang kurang umur. Dia akan mewarisi satu set perabot ortopedik tanpa roda.

  Kerusi ortopedik dengan sokongan lutut

  Jenis perabot ini sesuai untuk fidgets kecil, kepekatan yang cenderung kepada sifar. Kelebihan reka bentuk ini adalah bahawa semua beban yang jatuh pada tulang belakang, "jatuh" pada lututnya. Walau bagaimanapun, tidak semua doktor mengesyorkan membeli kerusi seperti itu, kerana organisma muda yang muda tidak bersedia untuk beban tersebut pada kaki.

  Kerusi konstruktif dibekalkan dengan fungsi menyesuaikan kecenderungan dan ketinggian belakang, kedudukan pendirian untuk lutut dan ketinggian tempat duduk. Untuk kemudahan gerakan di kaki kerusi terdapat penggelek. Pemangkasan kaki boleh mempunyai beberapa jawatan atau hanya satu - di depan. Versi pekeliling pendirian membolehkan anda membengkokkan kaki anda pada sudut mana pun, dengan itu meningkatkan aliran darah di kaki seorang pelatih duduk.

  Najis lutut

  Dalam pengubahsuaian perabot pembetulan tidak ada belakang. Walau bagaimanapun, terdapat tapak kaki yang lembut yang boleh diselaraskan. Tempat duduk terletak pada sudut 15 darjah.

  Beban dari jabatan vertebral diedarkan dan hampir semua pergi ke kaki.

  Mengimbangi bangku

  Pengubahsuaian yang baik bagi perabot untuk latihan radas vestibular. Ia adalah tempat duduk yang dipasang pada engsel yang boleh bergerak.

  Kerusi dengan belakang berganda

  Model perabot ini berbeza di mana bahagian belakang dibahagikan kepada dua komponen dalam satah menegak. Disebabkan ini, tekanan pada bahagian vertebral dibahagikan secara merata.

  Perabot pembetulan yang unik

  Ia dijalankan di bawah perintah secara individu untuk kanak-kanak individu. Berikut ciri-ciri setiap organisma matang yang diambil kira kerana kesimpulan ortopedik.

  Kerusi bayi dengan backrest

  Kerusi ini adalah versi "berkembang" perabot kanak-kanak, jadi anda boleh mengandalkan kehidupan perkhidmatan yang panjang. Di belakang bangku itu ada lukisan anatomi. Terdapat armrests.

  Model laras ketinggian juga dikurniakan fungsi kawalan sudut kecondongan. Antara kekurangan yang perlu diingat harga yang tinggi dan saiz yang besar.

  Dinamik

  Satu lagi ciptaan yang menarik, yang membolehkan anda memanaskan tempat duduk anak-anak, tanpa bangun dari kerusi. Hakikat bahawa reka bentuk ini berfungsi pada prinsip kerusi goyang. Selepas kerja-kerja sedentari yang lama, perlu melakukan senaman yang mudah supaya tiada stagnasi dalam otot. Dengan kerusi ini masalah ini akan diselesaikan sekali dan untuk semua.

  Kerusi pelana

  Model ini akan menyelesaikan masalah dengan postur, bukan sahaja pada pelajar, tetapi juga pada orang dewasa.Reka bentuknya adalah seperti pelana kuda atau basikal, dan juga di sini tidak ada belakang. Walau bagaimanapun, terdapat model dengan kehadiran punggung rendah - ia diperlukan untuk menyokong bahagian belakang.

  Pada mulanya, kanak-kanak mungkin tidak suka kerusi "tidak selesa". Walau bagaimanapun, selepas beberapa ketika dia akan membiasakan diri dan tidak mahu menukar kepada sesuatu yang lain. Tempoh penyesuaian biasanya tidak melebihi lima hari.

  Kesan positif jenis perabot ergonomik ini adalah seperti berikut:

  • Dalam proses duduk dalam anak atau orang dewasa, pembetulan postur berlaku. Seseorang tidak akan dapat membungkuk.

  Oleh itu, otot belakang akan mempunyai nada sempurna.

  • Pembalut sedikit dimuatkan semasa menggunakan kerusi.
  • Kurangnya bengkak kaki.
  • Ia boleh digunakan dalam rawatan tulang belakang dan dalam pencegahan penampilan hernia intervertebral.

  Tempat duduk

  Sekiranya tidak mungkin untuk membeli kerusi ortopedik, maka pembelian bantal ortopedik akan menjadi jalan keluar. Ciptaan sedemikian boleh terdiri daripada beberapa jenis:

  • Poliuretana atau lateks. Jenis bantal ini mempunyai "kesan ingatan" - ia mengekalkan bentuk badan seseorang selama beberapa tahun. Ciri-ciri tersendiri yang perlu diperhatikan sepanjang hayat dan rintangan kelembapan. Kelemahan adalah beberapa had berat badan: anda tidak boleh menggunakan bantal sedemikian untuk seseorang yang beratnya melebihi 120 kilogram.
  • Bentuk bulat dalam bentuk cincin. Bantal unik dalam reka bentuknya, kerana tekanan badan dalam kes ini diedarkan secara sama rata, kerongkong dalam kes ini tetap tanpa sebarang tekanan.
  • Pilihan kembung. Ia adalah mudah kerana ia cukup mudah alih: dalam keadaan terkurang ia tidak mengambil banyak ruang. Sesuai dengan beg tangan.
  • Tempat duduk persegi. Sesuai untuk orang tua, kebanyakannya pemandu.
  • Di atas kerusi untuk coccyx. Digunakan untuk mewujudkan keadaan yang selesa di kawasan panggul. Produk sedemikian boleh ditetapkan oleh doktor dalam tempoh selepas operasi.

  Selain kusyen di tempat duduk, perlu untuk memperuntukkan bantal di belakang kerusi. Versi produk ortopedik ini mudah dipasang di belakang kerusi atau kerusi. Melalui penggunaan reka bentuk sedemikian, beban di bahagian belakang dan vertebra dikurangkan, dan belakang seseorang, bergantung pada roller yang lembut, menganggap kedudukan yang betul diperlukan.

  Peranti ini boleh diberkati dengan fungsi tambahan, seperti alat bergetar bergetar atau kesan "memori". Sering kali, getah buih digunakan dalam produk tersebut, yang mempunyai beberapa sifat positif: ia bukan toksik, hypoallergenic, dan bakteria tidak berkembang di dalamnya.

  Plat penutup

  Selain bantal ortopedik, anda boleh menggunakan lapisan dengan sifat yang sama. Hanya di sini, ketegaran peranti sedemikian berbeza. Untuk kanak-kanak, pelapisan biasanya dipilih lembut.

  Produk sedemikian mungkin ada kesan ortopedik pada semua bahagian tulang belakang, serta komponen individu.

  Untuk tujuan prophylactic, pilihan terbaik adalah membeli lapisan, yang memastikan penyelenggaraan seluruh tulang belakang, dan bukan hanya sebahagiannya yang berasingan.

  Jaring ortopedi juga boleh didapati di pasaran; di lain mereka juga dipanggil "pembetulkan postur". Mereka juga dilampirkan di belakang kerusi. Kualiti positif penemuan sedemikian boleh diterangkan dalam beberapa perkara:

  • Mengurangkan beban di jabatan vertebral.
  • Membawa kembali kepada peredaran darah yang normal.
  • Kebebasan dari kerja keras dan keletihan kronik, meningkatkan kesejahteraan.

  Bahan dan warna

  Pilihan yang paling biasa untuk membuat perabot kanak-kanak untuk tempat duduk adalah kayu dan plastik plastik. Kerusi kayu biasanya dibuat di Rusia, dan inovasi dari logam-plastik oleh pengeluar asing.

  Pembinaan logam mempunyai lebih banyak fungsi berbanding dengan analog kayu.Pengisi di kerusi tersebut boleh menjadi bahan semulajadi dan tiruan. Pada asasnya - ia adalah bahan sintetik yang dibarisi dengan kain.

  Palet warna kerusi pembuatan untuk kanak-kanak hari ini agak pelbagai. Lukisan menarik yang menarik akan menambah kesan yang tidak dapat dilupakan kepada bilik kanak-kanak dan akan memberi suasana yang baik kepada pelajar. Tetapi jangan lupa bahawa mana-mana warna cahaya dengan cepat dapat kotor dan hilang penampilan asalnya. Untuk mengelakkan ini, lebih baik untuk mendapatkan kerusi warna gelap, jadi anda boleh menyimpan warna kemasan kerusi dari noda, dan lebih mudah untuk memproses kain gelap daripada menderita dengan nada cahaya.

  Bagaimana untuk memilih model yang betul?

  Untuk memilih model kerusi yang betul untuk grader pertama atau remaja, Peraturan mudah berikut harus dipertimbangkan semasa membeli:

  • Tempat duduk Ia tidak sepatutnya terlalu lembut. Dua pertiga paha anak itu sesuai untuk kerusi tersebut.
  • Belakang. Ketinggian komponen kerusi ini harus berakhir di tengah bilah bahu. Pilihan terbaik ialah membeli kerusi dengan belakang laras, jadi ibu bapa boleh menyesuaikan diri dengan kriteria yang diperlukan. Sekiranya belakang tidak dikawal, maka bagi pembelian, anda perlu mengambil pelajar dengan anda untuk memastikan pembelian itu betul.
  • Selain itu, perlu diingat bahawa bahagian belakang di kawasan lumbar sepatutnya melengkung ke dalam. Ini diperlukan untuk menjaga bahagian bawah di kedudukan yang betul.
  • Armrests. Dengan bahagian kerusi ini sedikit lebih sukar.

  Pendapat doktor berbeza dengan skor ini: ada yang mengatakan bahawa lekapan tangan tidak hadir supaya pelajar sekolah duduk di kerusi itu tidak melemparkan, yang lain sebaliknya, pasti bahawa rehat dan kelonggaran diperlukan untuk pelajar sekurang-kurangnya beberapa waktu.

  • Apabila memilih atribut perabot kanak-kanak, anda mesti memastikan bahawa kanak-kanak duduk tidak menolak kaki di bawah kerusi. Oleh itu, perkara penting ialah membeli perabot dengan tempat duduk. Kemudian kanak-kanak secara automatik akan meletakkan kakinya di atas pendirian, yang menjamin yang sesuai untuk pelajar. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukannya tanpa ia. Kemudian, untuk anak yang duduk, kakinya perlu diletakkan dengan kedua kaki di atas lantai.
  • Kemampanan. Reka bentuk harus kuat dan tidak melonggarkan dari masa ke masa.
  • Sesetengah model perabot kanak-kanak ortopedik dilengkapi dengan roda untuk pergerakan di sekitar apartmen. Pilihan terbaik ialah perabot yang mempunyai 5 roda pada kaki. Ini akan memastikan kestabilan maksimum struktur.
  • Apabila membeli, ia akan berguna untuk memastikan terdapat sijil kualiti untuk bahan yang digunakan dalam kerusi yang dibeli. Mereka mestilah berkualiti tinggi dan benar-benar tidak berbahaya kepada manusia.
  • Menandakan Kerusi yang sukar untuk kanak-kanak biasanya dilabelkan oleh umur.
  • Penyelesaian reka bentuk. Sebuah kerusi yang unik akan menjadi reka bentuk dengan reka bentuk terang. Oleh itu, kanak-kanak akan merasakan emosi positif yang kadang-kadang kekurangan dalam kerja rumah.
  • Untuk kerusi keras ada satu ciri: kerana tidak ada pelarasan dalam kategori perabot ini, perlu untuk duduk di kursi di kursi sebelum membeli dan melihat sudut antara kaki bawah dan pinggul. Jika sudutnya berbeza dari langsung, maka perabot tersebut tidak akan berfungsi. Sesungguhnya, untuk pendaratan yang betul hanya satu sudut diperlukan.
  • Pelarasan. Agar tidak membeli perabot untuk kanak-kanak setiap tahun, adalah dinasihatkan untuk melihat seperti model di mana kerusi itu adalah ketinggian laras.
  • Kekuatan struktur. Pilihan yang paling tahan lama ialah kerusi yang terbuat dari besi atau aluminium.
  • Dalam beberapa kes lanjut, apabila postur sudah rosak, lebih baik untuk berjumpa doktor. Dia akan menunjukkan ciri-ciri yang diperlukan untuk kerusi ortopedik.
  • Untuk mengubah keadaan di tapak semaian adalah lebih baik untuk mendapatkan peralatan perlindungan tambahan untuk kerusi. Covers boleh menjadi mereka: untuk remaja - ini adalah nada sederhana, untuk grader pertama - warna cerah dan tepu.Selain itu, penutupnya lebih mudah untuk dibuang dan dicuci daripada membersihkan perabot itu sendiri dari kotoran.
  • Dengar pendapat kanak-kanak itu. Biarkan anak sekolah kecil memberitahu anda bagaimana dia melihat kerusi masa depannya.
  • Ulasan Mana-mana model kegemaran perabot ortopedik mesti memenuhi kehendak pembeli.

  Oleh itu, ia berguna untuk membaca ulasan mengenai pembelian masa depan anda di Internet.

  Contoh dan opsyen

  Pilihan yang menarik untuk mempraktikkan perkara kegemaran anda, sebagai contoh, lukisan, akan menjadi pengambilan najis lutut. Dalam pelbagai jenis perabot kanak-kanak ada sokongan untuk lutut, yang akan mengedarkan beban dari tulang belakang ke kaki. Lagipun, untuk pelajar berbakat muda, penting bahawa dia tidak mengganggu kerja biasa. Dalam gambar: postur yang betul kanak-kanak menggunakan najut lutut.

  Kerusi dinamik adalah sempurna untuk kanak-kanak yang tidak belajar untuk memberi tumpuan kepada perkara-perkara tertentu. Dengan kerusi sedemikian, kanak-kanak akan dapat menghabiskan masa yang lama untuk belajar dan hobi. Dalam gambar: penggunaan kerusi yang dinamik oleh seorang kanak-kanak dalam proses melakukan pelajaran rumah.

  Doktor Komarovsky akan memberitahu anda bagaimana memilih meja dan kerusi untuk kanak-kanak dalam video seterusnya.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan