Meja komputer untuk pelajar

Kandungannya

Apabila memilih meja untuk kanak-kanak, ibu bapa sering memilih pelbagai komputer.

Sesetengah pakar mengkritik keputusan ini, membenarkan pendapat mereka dengan mengatakan bahawa meja komputer untuk pelajar tidak terlalu baik, kerana ia adalah komputer yang dioptimumkan, yang tidak selalu meninggalkan ruang yang cukup untuk pelajaran dalam arti klasik kata itu. Walau bagaimanapun, pilihan model yang betul membolehkan anda untuk mengatasi sebarang kekurangan.

Mengapa tidak memilih model reka bentuk yang lain?

Kritikan meja komputer, seperti yang tidak sesuai untuk menulis, mencadangkan bahawa kanak-kanak biasa boleh dibeli di dalam bilik kanak-kanak meja tulis, tetapi ada beberapa masalah. Untuk memulakan, meja komputer masih diperlukan dalam mana-mana keluarga moden di mana terdapat kanak-kanak. Hari ini, cukup sukar untuk membayangkan sebuah apartmen di mana tiada komputer, dan walaupun orang dewasa semakin beralih ke tablet lebih padat, mereka tidak begitu sesuai untuk menulis esei penuh. Pada masa yang sama, program sekolah sudah tentu memerlukan penggunaan teknologi komputer.

Kerja rumah bertulis untuk kanak-kanak juga diminta, iaitu jadual penulisan juga diperlukan. Sesetengah ibu bapa percaya bahawa meja biasa adalah baik untuk menulis tugasan dan meletakkan komputer, tetapi ini tidak sepenuhnya benar. Meja komputer dengan rak dan laci disesuaikan khas untuk menempatkan komputer, semuanya mudah dan tidak mengganggu, dan anda juga boleh menyimpan kedua-dua cakera multimedia dan buku teks kertas klasik - Meja biasa tidak mempunyai semua kelebihan ini.

Secara teori, anda boleh membeli dua jadual, yang mana satu ditulis, dan yang kedua ialah komputer. Satu lagi perkara ialah susun atur pangsapuri moden biasanya agak sederhana, jadi meletakkan dua meja dalam satu bilik sekaligus boleh menjadi masalah. Ia tetap memilih meja komputer yang boleh menggabungkan kualiti terbaik kedua-dua pilihan.

Akibatnya, kami mendapat faedah berikut:

  • Ruang diduduki minimum.
  • Lokasi yang mudah untuk semua yang anda perlukan, termasuk buku teks dan buku nota, tepat di hujung jari anda.
  • Keupayaan untuk segera mencari Internet untuk maklumat yang tidak terdapat dalam buku teks.

Meja komputer amat praktikal apabila dua anak usia sekolah tinggal di bilik kanak-kanak yang sama.

Satu-satunya contraindication mungkin adalah tahap rendah disiplin kanak-kanak, apabila kehadiran komputer yang dihidupkan dengan akses Internet akan mengganggu pembelajaran dan bukannya membantunya, tetapi dengan ruang terhad bilik kanak-kanak, tidak akan ada jalan lain.

Pilihan pilihan

Pelbagai meja komputer agak besar, jadi anda perlu mempertimbangkan terlebih dahulu ciri-ciri yang anda ingin lihat - lebih mudah untuk membuang model awal yang tidak sesuai. Titik utama untuk bilik sempit adalah konfigurasi., mengikut jadual komputernya dibahagikan kepada sudut dan lurus. Sudut secara rata-rata mengambil ruang yang lebih sedikit, tetapi ia sesuai padat ke sudut di mana anda biasanya tidak meletakkan apa-apa lagi. Ia dibezakan dengan saiz meja yang mengagumkan, dan jika monitor biasanya terletak di penjuru, maka kanak-kanak boleh mengisi buku nota pada mana-mana "sayap" meja, yang hanya sesuai untuk dua kanak-kanak.

Jadual langsung lebih kecil, lebih mudah untuk meletakkannya di dalam bilik, tetapi di sini meja lebih kecil, jadi anda boleh menggunakannya sebagai tulisan hanya jika anda menggunakan komputer riba yang boleh ditarik balik, dan bukan komputer desktop. Sebelum pergi ke kedai, adalah dinasihatkan untuk mengetahui dengan tepat apa kawasan yang anda bersedia untuk diperuntukkan untuk meja.

Satu lagi perkara penting ialah peralatan. Salah satu kelebihan utama meja komputer terletak pada sejumlah besar laci dan rak, bagaimanapun, tidak ada bentuk tetap dan kuantiti, jadi model yang berbeza mempunyai kapasiti yang berbeza. Secara umum, bilangan mereka boleh menjadi tidak terhad, selagi mereka tidak mengganggu. Jika anda bercadang untuk menggunakan meja komputer secara aktif sebagai tulisan, perhatian khusus harus dibayar hanya kepada add-ons - jika mereka tidak mengganggu terus dengan kanak-kanak, mereka mungkin mengehadkan akses cahaya ke meja.

9 foto

Pakar dalam kes seperti ini biasanya menasihati membeli rak secara berasingan dari meja, untuk dapat menggantungnya di mana ia paling praktikal.

Bagi bahan-bahan, pilihan yang paling umum untuk meja komputer adalah pelbagai papan kayu, seperti MDF dan papan serpih. Yang pertama ialah "ya" yang tidak jelas: mereka dibuat dengan menekan habuk kayu, oleh itu ia tidak lebih berbahaya daripada kayu padat, dengan harga yang jauh lebih murah daripada itu, dan disebabkan oleh tekanan tinggi dalam proses pengeluaran, kepadatan dan kekuatan produk yang dapat dicapai.

Sikap kepada papan serpihan agak berbeza - walaupun piring itu lebih murah, bahkan MDF lemah dalam kekuatan, dan yang paling penting - dalam pengeluarannya. Jenis toksik gam sering digunakan. Ia tidak boleh dikatakan bahawa produk chipboard tidak bernilai pada dasarnya, tetapi anda sekurang-kurangnya perlu mengambil perhatian terhadap ketersediaan sijil kualiti dari penjual sebelum membuat pembelian.

Bahan-bahan lain untuk pembuatan meja komputer digunakan sangat jarang, tetapi anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada bahan asas, tetapi juga untuk menggunakan cat dan produk varnish.

Dimensi

Apabila memilih meja, ramai ibu bapa ditolak dengan saiz ruang bebas di dalam bilik, tetapi anda perlu memahami bahawa parameter tertentu diperlukan untuk kemudahan asas kanak-kanak, dan jika model minat tidak memberi mereka, maka tidak ada gunanya memilihnya. Apabila mengira saiz tablet, sila ambil perhatian bahawa bukan sahaja buku nota dan tangan kanak-kanak itu, tetapi juga beberapa buku teks harus sesuai dengannya. Kedalaman normal meja piawai adalah 60 cm. Lebar tempat penulisan bergantung pada usia kanak-kanak: mini 50-60 cm cukup untuk penuntut pertama, dan 50 cm mungkin kecil untuk pelajar sekolah menengah.

Pada masa yang sama, saiz keseluruhan tablet mestilah lebih besar - kita hanya bercakap tentang tempat bertulis, dan meja komputer mengandaikan kehadiran komputer lain. Sebaiknya, untuk jadual di mana mereka akan menulis banyak, mimbar khas diperlukan untuk memantau - ini adalah bagaimana tempatnya dipisahkan dengan jelas dari tulisan, dan kemungkinan merosakkannya dengan pergerakan yang tidak tepat pemegang dikurangkan. Apabila memilih model tertentu, lebih baik tidak hanya bergantung pada penunjuk berangka, tetapi bawa kanak-kanak itu bersama anda dan tawarkan dia untuk menguji setiap meja secara peribadi untuk kemudahan.

Khususnya, ini membimbangkan pemilihan model mengikut ketinggian - masalah utama memilih perabot tersebut. Untuk pembentukan postur yang betul, maka siku anak yang duduk di meja terletak sedikit di atas paras atas meja.

Oleh kerana bayi sentiasa berkembang, perlu memilih meja dengan ketinggian boleh laras meja, tetapi ada pilihan alternatif - untuk membeli kerusi dengan ketinggian laras tempat duduk. Dalam kes yang kedua, jadual harus segera dipilih dengan ketinggian supaya murid sekolah yang matang akan berasa selesa di belakangnya.

Cara memilih meja komputer, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan