Katil ditarik balik untuk dua kanak-kanak

Kandungannya

Sekiranya ada satu anak dalam keluarga, susunan katil kanak-kanak tidak akan menjadi masalah. Walau bagaimanapun, jika bilik itu direka untuk dua orang atau lebih kanak-kanak, maka ibu bapa perlu bersusah payah dengan masalah ini. Penyelesaian masalah ini adalah katil yang boleh ditarik balik untuk dua kanak-kanak - ia akan dibincangkan dalam artikel kami.

Ciri-ciri dan faedah

Reka bentuk alat dengar kanak-kanak mudah ini mempunyai beberapa titik tersendiri yang perlu disebutkan dalam artikel ini.

Plus reka bentuk vykatnoy katil untuk dua kanak-kanak:

 • Penjimatan ruang. Tiada perasaan ketegangan ruang, kerana satu tempat tersembunyi di belakang yang lain.
 • Kestabilan dan kekuatan reka bentuk katil lipat. Oleh kerana saiznya yang rendah set bilik tidur suka walaupun pemilik terkecil di dalam bilik. Tidur dalam katil itu tidak menakutkan, tetapi sangat menarik.
 • Ketersediaan tempat tambahan untuk pelbagai perkara. Bahagian bawah set bilik tidur biasanya dilengkapi dengan laci tambahan untuk linen atau mainan kanak-kanak.
 • Kesederhanaan reka bentuk dan operasi. Perabot sedemikian mudah untuk dipasang dan dibongkar.
 • Terdapat simpanan tunai. Set kos sedemikian jauh dengan ketara kurang daripada dua katil atau satu bilik dengan tangga.
 • Versi perabot yang dibuka akan menyediakan dua katil sekaligus.

Tetapi terdapat mata negatif dari katil yang boleh ditarik balik:

 • Untuk sampai ke tempat teratas atau untuk melepaskannya, kanak-kanak itu perlu sentiasa mengganggu kanak-kanak yang mendasari atau melompat dengan teliti ke atasnya, yang tidak begitu mudah.
 • Tingkat bawah boleh merosakkan lantai apabila ia ditarik keluar.
 • Mungkin konflik antara kanak-kanak: ada persoalan siapa yang akan tidur di mana.

Peranti

Reka bentuk alat dengar yang boleh ditarik ialah hampir sama dengan yang biasa. Dalam sesetengah model, bahagian bawah dan bahagian atas disambung menggunakan kes itu. Kotak dobi atau kotak mainan terletak di bawah bahagian bawah reka bentuk, yang boleh dipindahkan jika perlu. Dalam sesetengah model, ia benar-benar berkembang.

Untuk kemudahan menurunkan anak dari atas katil, dalam kebanyakan pengubahsuaian, ada tangga atau tangga, dibuat dalam bentuk kotak. Mereka juga boleh menyembunyikan mainan dan aksesori kanak-kanak lain.

Katil terbina atas di beberapa model mempunyai perlindungan tambahan terhadap jatuh di sisi mimpi.

Pandangan

Katil boleh ditarik balik adalah sejenis pengubahkerana ia boleh mengubah fungsinya dan mengambil pelbagai bentuk. Pelbagai model katil tarik keluar untuk kanak-kanak membolehkan ibu bapa membuat keputusan mengenai pengubahsuaian yang diperlukan tanpa sebarang masalah. Pada masa ini, pengeluar boleh mencari pilihan alat dengar yang paling asal untuk dua kanak-kanak di pasaran.

Pertimbangkan beberapa daripada mereka.

Podium katil yang boleh ditarik balik

Podium adalah bingkai ketinggian biasanya kecil, diperbuat daripada logam atau kayu, berselubung dengan papan lapis atau papan, dipasang pada kaki. Di dalam bilik kanak-kanak, pemasangannya tidak kos efektif, memandangkan ia memerlukan terlalu banyak ruang. Pilihan terbaik dalam kes ini ialah reka bentuk katil, yang meninggalkan podium.

Dalam beberapa kes, podium boleh menduduki separuh daripada bilik kanak-kanak, dan kadang-kadang sepertiga. Dalam perwujudan ini, ia digunakan sebagai kawasan permainan dan pembelajaran.Pada siang hari, katil berada di dalam ketinggian, dan pada waktu malam ia keluar.

Pada asasnya, podium mengambil sedikit lebih banyak katil. Untuk menjimatkan ruang di atasnya, letakkan tempat untuk almari pakaian atau rak.

Katil penarikan katil

Sesuai untuk bilik kecil, kerana pendekatan ini menjamin simpanan ruang. Di samping itu, perabot ini bukan sahaja set pelbagai fungsi, tetapi terkenal kerana kelapangannya, terima kasih kepada pelbagai storan tambahan untuk benda dan mainan. Juga kelebihannya adalah diperhatikan pelbagai harga: jauh lebih rendah daripada jika anda akan membeli dua katil penuh untuk kanak-kanak.

Model laci

Sebagai tambahan kepada katil podium dan versi dua tingkat perabot kanak-kanak, terdapat set lain dengan laci.

 • Katil tarik keluar untuk dua kanak-kanak dengan laci. Dalam penjelmaan ini, peringkat atas dan bawah tidak terikat. Di bahagian bawah dan tempat terletak untuk linen.
 • Katil yang sedang berkembang. Perbezaan di antara pilihan ini untuk menarik katil ialah model ini akan "berkembang" dengan anak-anak anda. Tempat tidur yang boleh berubah dapat membantu bukan sahaja menjimatkan ruang di bilik tidur kanak-kanak, tetapi juga bertahan lama. Terima kasih kepada pihak, yang terletak di kedua-dua belah pihak, anak-anak anda akan dilindungi secara selamat semasa tidur.
 • Bayi tidur dengan mekanisme berbaring. Oleh itu, meletakkan tempat tidur di dalam almari dalam kedudukan menegak pada waktu malam boleh bertukar menjadi dua katil bersaiz penuh, terletak satu di bawah yang lain, dan laci untuk linen, terletak di sisi struktur, tidak mengganggu mekanisme miring. Selain itu, dalam beberapa versi perabot ini, laci boleh bertindak sebagai langkah, yang digunakan oleh kanak-kanak untuk mendapatkan di tingkat dua katil kanak-kanak. Jenis penempatan alat dengar ini akan sesuai dengan mana-mana bahagian dalam bilik tidur kanak-kanak.

Bunk tegak lurus

 • Pilihan dua tingkat dengan katil dengan susunan katil serenjang. Reka bentuk ini lebih mudah untuk kanak-kanak tidur di tingkat bawah berbanding dengan pilihan ketika katil berada di bawah satu sama lain, kerana ia mempunyai ruang bebas di atas. Ruang kosong boleh digunakan di bawah tangga dalam bentuk kotak di bawah pakaian atau mainan. Reka bentuk ini sesuai diletakkan di sudut bilik, oleh itu menjimatkan ruang kosong untuk kanak-kanak.

Pilihan katil dengan aksara yang hebat membantu menjadikan suasana bilik unik.. Anda boleh membuat ilustrasi kedua-dua watak dari cerita dongeng dan watak kartun. Anda boleh membuat katil dalam bentuk istana. Perkara utama ialah ia harus dalam gaya hebat atau kartun, dan rak dan laci untuk kesinambungan linen subjek. Dengan menggunakan pendekatan ini, tentu saja, kehilangan kaitannya dari masa ke masa, bagaimanapun, selama beberapa tahun, topik ini akan menggembirakan anak-anak.

7 foto

Warna dan reka bentuk

Sebelum membuat pilihan memihak kepada model tertentu set bilik tidur, kami sangat menasihatkan anda untuk mendengar pendapat anak-anak anda, sejak umur tiga tahun mereka telah mula mempertahankan pandangan mereka. Anda tidak boleh mengambil hujah-hujah anak-anak dengan bayonet - antara kehendak mereka, mungkin anda akan mendapati hujah-hujah yang sangat berharga. Dalam kebanyakan kes, mereka mungkin tidak suka warna set bilik tidur.

Musim ini mempunyai pelbagai warna dan warna. Jadi, kini warna-warna cerah dan pastel, serta gabungan mereka, telah menjadi popular.

Warna merah jambu klasik disyorkan untuk gadis-gadis nakal yang kecil. Tetapi ia akan berguna jika anda melihat apa warna yang mereka suka sendiri. Kebanyakan kanak-kanak perempuan suka nada merah dan peach. Tetapi tiada siapa yang menolak pandangan individu mengenai warna katil.

Anak lelaki umur prasekolah lebih suka warna dalam palet warna. Gabungan warna ungu, hijau, biru dan kuning akan menggembirakan bukan sahaja diri mereka, tetapi juga ibu bapa mereka.Warna-warna cerah akan memberi suasana yang baik dan bayaran positif. Anak lelaki yang lebih tua terdedah kepada palet monochromatic yang disenyapkan. Bagi mereka, pilihan terbaik ialah warna bilik tidur yang ditetapkan dalam kelabu, biru tua atau coklat. Lagipun, zaman ini dicirikan oleh pertumbuhan dan kemunculan nota kemerdekaan.

Apa sahaja skim warna yang anda pilih, perkara utama adalah bahawa anda dan anak-anak anda menyukainya. Bilik itu harus memerintah keselesaan dan kesenangan. Dan pilihan terbaik adalah pilihan alat dengar kanak-kanak, yang meneruskan tema mood umum bilik kanak-kanak.

Bahan dan saiz

Bahan terbaik yang boleh dibuat oleh suite kanak-kanak adalah tidak diragukan lagi pelbagai kayu. Kemunculan perabot sedemikian rapi, dan ia harmoni dengan hampir semua bahagian dalaman. Juga penyelesaian reka bentuk yang popular ialah gabungan perabot yang diperbuat daripada kayu dan MDF serta kayu dan chipboard.

Pilihan lain untuk perabot kanak-kanak adalah gabungan kayu, logam dan plastik. Perkara utama ialah semua bahan yang digunakan adalah selamat untuk kanak-kanak, kerana keramahan alam sekitar dan keselamatan operasi adalah kriteria utama untuk memilih alat dengar anak-anak.

Selalunya terdapat variasi perabot kanak-kanak, apabila bingkai diperbuat daripada logam atau kayu, dan bahagian-bahagian yang lain diperbuat daripada chipboard atau papan lapis.

Yang paling banyak saiz biasaSatu-satunya dimensi yang boleh didapati di pasaran adalah dimensi berikut alat dengar yang boleh ditarik balik:

 • 80x200 cm;
 • 80x190 cm;
 • Sehingga 150 cm lebar.

Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa saiz alat dengar bergantung pada usia kanak-kanak. Tempat tidur bukanlah saiz yang tidak selesa untuk bayi.

Bagaimana untuk memilih?

Kami telah menyediakan beberapa tip untuk membantu anda memilih pilihan alat dengar kanak-kanak.

Apabila membeli, perhatikan perkara-perkara berikut:

 • Berat badan Reka bentuk alat dengar tidak boleh menjadi rumit. Ini menyusahkan kedua-dua bayi dan ibu bapanya.
 • Kestabilan dan kekuatan keseluruhan struktur. Selalunya kanak-kanak menggunakan katil untuk permainan aktif. Oleh itu, ibu bapa sepatutnya menyemak kestabilan dan kekuatan reka bentuk ini - yang lebih tinggi dan sempit tempat tidur, semakin kurang stabilnya.
 • Selamat selamat bahagian komponen badan perabot.
 • Kekuatan elemen struktur tambahan. Perhatikan kelengkapan dan roda pemasangan. Juga, roda harus tahan terhadap penyerapan kejutan.
 • Lebar roda. Lebih lebar roda tempat tidur gelongsor, beban yang kurang akan diletakkan di atas lantai.
 • Pengapit kerja bahagian yang boleh ditarik balik. Mana-mana model gelongsor perabot kanak-kanak mempunyai pengapit yang perlu menghentikan pergerakan roda.
 • Reka bentuk katil boleh tanggal. Tiers tidak boleh dijadikan stapled. Ini adalah benar untuk bayi heteroseksual.
 • Set bilik tidur keselamatan. Sudut-ikutan yang dibulatkan dan butiran terperinci bercakap mengenai keselamatan perabot kanak-kanak. Semak kehadiran di hujung ujung plastik dan ketiadaan cip dan takik. Ia perlu untuk memasang bumper pelindung di atas struktur.
 • Bawah. Pembentukan bahagian katil ini tidak semestinya padat dan rata. Pilihan terbaik ialah pembinaan selat kayu - ia menyediakan pengudaraan yang betul. Juga pilihan yang baik akan menjadi asas ortopedik. Walau bagaimanapun, pilihan ini mempunyai kos yang tinggi.
 • Kasur dan tilam tilam. Jangan pilih tilam musim bunga - mereka akhirnya menjadi berbahaya untuk kanak-kanak. Sebarang lompatan pada tilam tersebut mungkin menjadi yang terakhir dalam kewujudannya. Adalah lebih baik untuk memilih tilam dengan serat kelapa atau lateks, kekerasan tinggi atau sederhana. Tilam tidak boleh lulus kelembapan. Bahannya mestilah berbeza dengan struktur pernafasan yang sangat baik.
 • Dimensi set bilik tidur. Katil boleh ditarik balik perlu dipilih dengan beberapa margin. Ini benar terutamanya jika kanak-kanak berumur berbeza.
 • Bahan mesra alam. Kayu adalah pilihan terbaik dari mana set kanak-kanak boleh dibuat. Ia memenuhi semua keperluan keselamatan. Logam juga boleh dipilih sebagai bahan yang digunakan dalam perabot kanak-kanak. Semak keselamatan yang digunakan dalam reka bentuk cat dan varnis - minta izin untuk digunakan.
 • Memerlukan sijil penjual kualiti untuk produk.
 • Ketersediaan aksesori tambahan. Lebih banyak "cip" mempunyai set bilik tidur, lebih banyak fungsi, masing-masing, kosnya akan bergantung kepadanya.
 • Estetika. Kemunculan katil harus dengan mudah dimasukkan ke dalam ruang keseluruhan bilik kanak-kanak dan meneruskan temanya.

Di mana untuk meletakkan

Pilihan terbaik untuk meletakkan katil itu ialah memasangnya di sepanjang dinding membujur atau melintang. Ini amat sesuai untuk bilik sempit yang panjang.

Di lokasinya di sepanjang dinding, katil dua tingkat boleh menjadi tidak hanya standard untuk penggunaan rasional ruang, tetapi juga komposisi keseluruhan yang terdiri daripada jisim kotak dan rak. Di sini anda boleh meletakkan hampir semua seluar dalam kanak-kanak, mainan dan juga banyak kesusasteraan untuk kanak-kanak.

7 foto

Pilihan lain untuk meletakkan tempat tidur menggulung mereka di bawah podium, yang dibuat dalam bentuk meja sekolah. Pada waktu malam, katil keluar ke tengah-tengah tapak semaian.

Sekiranya perlu untuk menempatkan dua katil di dalam bilik kanak-kanak yang terlalu sempit, maka pilihan dengan tempat tidur berbaring adalah optimum. Menyembunyikan katil, berpaling sepanjang dinding panjang, di siang hari boleh dikeluarkan dengan meletakkan mereka di sepanjang itu. Oleh itu, bagi lelaki terdapat ruang bebas untuk permainan dan pengajaran.

Ulasan

Dari majoriti ulasan tentang jenis katil ini, anda boleh menyerlahkan aksen utama yang utama dalam memilih perabot kanak-kanak.

Kelebihan:

 • Bahagian gelongsor mudah dilancarkan dan boleh berfungsi sebagai katil berasingan. Anda boleh memasangnya walaupun di bilik sebelah.
 • Mengambil sedikit ruang di dalam bilik.
 • Sangat gemar kanak-kanak.

Konsekualan terutamanya mengenai katil dua tingkat:

 • Katil tidur tidak sesuai untuk bilik dengan siling rendah - kanak-kanak di tingkat atas menjadi tersumbat.
 • Sekiranya katil tidak dilengkapi dengan tangga, maka bayi akan menjadi tidak selesa untuk menembak dari tingkat atas.
 • Dalam versi katil tidak terdapat ruang yang cukup untuk sprei, ia tidak cukup.
 • Luangkan masa untuk membuat katil di tingkat dua.
 • Antara lelaki ada pertikaian yang berterusan di atas tempat di tingkat dua.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan