Pengubah katil kanak-kanak

Kandungannya

Dalam masyarakat moden, orang semakin mula memperhatikan keselesaan diri mereka dan anak mereka. Dan gaya dan kualiti - ensemble yang paling biasa, yang ibu bapa mengambil kira ketika membeli barang-barang kanak-kanak. Mengubah katil tidak terkecuali.

Kelebihan dan kekurangan

Buaian yang diubah suai untuk kanak-kanak mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan. Pertimbangkan setiap kriteria secara berasingan.

Positif:

 • Hayat perkhidmatan yang panjang. Versi perabot kanak-kanak ini sentiasa berubah apabila anak anda membesar. Sesetengah komponennya boleh digunakan untuk tujuan lain. Oleh itu, katil yang berubah-ubah boleh berfungsi sehingga saat anak anda berumur 15 tahun.
 • Menyimpan kewangan dan ruang bilik. Apabila membeli produk ini, ibu bapa boleh menyimpan wang mereka daripada membeli bukan sahaja perabot bilik kanak-kanak tambahan, tetapi juga loker dan kabinet tambahan. Seringkali, bersama-sama dengan katil, ibu bapa juga menerima tempat untuk mainan atau pakaian dalam bentuk almari pakaian dan rak tambahan.
 • Penampilan yang kemas. Oleh kerana pelbagai modifikasi produk, ibu bapa boleh memilih jenis katil bayi yang sesuai dengan ruang dalaman. Kesemua mereka dibezakan dengan julat warna mereka. Di samping itu, teksturnya set bilik tidur juga bervariasi. Kriteria ini menjadikan katil yang berubah-ubah menjadi elemen yang unik dalam pedalaman.
 • Kehadiran elemen tambahan yang diperlukan. Selain laci dan kabinet, beberapa model katil dilengkapi dengan butiran yang diperlukan untuk memberikan keselesaan. Sebagai contoh, beberapa model katil mempunyai peranti untuk gerakan penyakit, dan lain-lain - menukar jadual.

Sifat negatif pengubah tempat tidur:

 • Pilihan perabot kanak-kanak ini biasanya memerlukan lebih banyak ruang daripada katil biasa.
 • Ruang yang diperuntukkan untuk pakaian dan benda lain biasanya tidak mencukupi, kerana kotak biasanya kecil.
 • Pengubah katil hanya boleh meningkatkan panjang, dan lebar tetap sama. Tidak lama lagi, anak yang semakin meningkat mungkin tidak mempunyai cukup ruang tidur.
 • Harga tinggi Tidak ada model untuk mengubah katil dengan harga yang rendah - semuanya mahal. Ini adalah kerana serba boleh dan bahan berkualiti tinggi.

Jenis dan model

Di bawah adalah jenis yang paling popular untuk mengubah model katil bayi:

 • Bayi tidur dengan almari atau almari pakaian. Reka bentuk sedemikian menyatukan dengan sendirinya tempat tidur dan almari atau katil dan kes. Kotak boleh dipasang di kedua-dua belah katil. Di bawah almari pakaian ada laci standard yang membolehkan anda menyembunyikan pelbagai perkara dari mata yang bersinar.

Untuk meningkatkan tempat tidur untuk kanak-kanak yang semakin meningkat, kisi dan alat ganti boleh dibersihkan. Oleh itu, keadaan akan berubah, dan akan ada sedikit lagi ruang kosong.

Model untuk kanak-kanak sehingga tiga tahun mempunyai bahagian bawah katil yang boleh laras dalam beberapa jawatan. Daripada minus boleh diperhatikan ketinggian katil yang tidak berubah.

 • Katil dengan mekanisme pendulum. Reka bentuk ini berdasarkan pergerakan, yang menggerakkan mekanisme bergerak di tempat tidur. Apabila pengiktirafan suara atau peranti menggelegak kanak-kanak dipasang pada perabot kanak-kanak, mekanisme bergoyang diaktifkan secara automatik. Mekanisme ini boleh diselaraskan untuk penyakit rentas keratan rentas atau membujur.Apabila memasang reka bentuk ini, merancang ruang tambahan antara dinding dan tempat tidur, jika tidak, katil akan sentiasa mengetuk dinding.

Kotak dengan pendulum biasanya tiga tahun. Jika anda mengeluarkan bahagian bawah reka bentuk ini, maka dapatkan arena katil.

Tempat tidur untuk kanak-kanak boleh ditingkatkan dengan bantuan laci yang terletak di belakang mekanisme pendulum, yang boleh dikeluarkan.

Katil sedemikian boleh bertahan selama hampir lima tahun, dan jika mekanisme laci dan dada laci dikeluarkan, sehingga umur dua belas tahun. Galas senyap untuk mekanisme pendulum - pilihan terbaik untuk reka bentuk ini. Terdapat juga papan kayu, bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan oleh amalan, selepas beberapa ketika mereka mula mengeluarkan cengkeraman.

By the way, mekanisme rolling dilengkapi dengan pengapit, yang memberikan kestabilan kepada struktur katil dan boleh diselaraskan.

Bersama dengan pilihan ini, terdapat model alat dengar dengan pelari, bagaimanapun, ia tidak popular kerana ketidakstabilannya.

 • Mengubah katil dari konfigurasi bujur atau bulat. Keanggunan dan kelancaran bentuk bulat - asas reka bentuk. Terima kasih kepada ciri ini, kategori kanak-kanak perabot ini selamat untuk kanak-kanak kerana kegelisahan yang berterusan.

Ciri-ciri perabot jenis ini adalah transformasi kecil dan mudah. Dalam model ini, katil biasanya dibuat dalam bentuk bulat. Secara beransur-ansur, apabila kanak-kanak tumbuh, ia berubah menjadi bujur dengan bantuan sambungan dinding. Dari beberapa model anda boleh membuat bukan sahaja sofa, tetapi juga kerusi berlengan dengan meja.

 • Katil loteng. Pilihan reka bentuk yang menarik, kerana ia akan segera menjadi tempat kegemaran anak anda. Setiap sudut ruang ini akan dipelajari - jangan teragak-agak.

Katil konstruktif adalah seperti kompleks kanak-kanak kecil, yang mempunyai hampir semua yang anda perlukan untuk kanak-kanak. Pelbagai fungsi dan reka bentuk bergaya - ini adalah terompet dari kategori ini perabot kanak-kanak.

Bahagian bawah reka bentuk alat dengar anak-anak terdiri daripada desktop, rak, laci dan pelbagai modul untuk menyimpan barang-barang, dan yang teratas terdiri dari tempat tidur.

Dijual ada juga tempat tidur loteng untuk dua kanak-kanak.

Ia juga dilengkapi ruang kerja dan dua katil: satu terletak di bahagian atas dan satu lagi di bahagian bawah.

 • Meja katil. Sistem susunatur komponen perabot adalah untuk menutup satu elemen yang lain. Reka bentuk perabot ini membayangkan versi lipat alat dengar. Contohnya, pada waktu malam, dengan bantuan alat khas, meja dibuang dan katil dibawa, dan pada waktu pagi, sebaliknya.

Keistimewaan pengubahsuaian katil kanak-kanak ini adalah kehadiran ciri-ciri perabot tambahan: petak untuk pakaian dan kasut dan rak buku dan mainan.

 • Mengubah katil 6 dalam 1. 6 in 1 cot memenuhi kriteria kualiti yang sangat baik dan merupakan gabungan beberapa aksesori yang diperlukan untuk bayi.

Bulan-bulan pertama dalam hidupnya, bayi berasa selesa di dalam katil itu. Lagipun, tidak ada ruang tambahan yang kanak-kanak begitu takut dari hari pertama kelahiran.

Keistimewaan reka bentuk versi perabot ini adalah bahawa katil boleh diubah menjadi jisim aksesori perabot yang perlu: katil bulat dengan meja yang berubah-ubah, buaian buaian untuk kanak-kanak berusia sehingga 6 tahun, manezhik, meja, kerusi tangan dan sofa.

Perabot sedemikian biasanya dibuat dari kualiti dan selamat untuk bahan kanak-kanak. Kemudahan dan keselesaan - ini adalah sifat-sifat yang wujud dalam model perabot kanak-kanak ini.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa versi alat dengar ini untuk kanak-kanak mempunyai tiga tahap ketinggian, yang tidak dapat dinafikan, ibu bapa bayi akan menghargai dengan maruah.

 • Arena katil. Tidak kurang menarik adalah model perabot bilik tidur kanak-kanak, yang dapat beralih dari buaian biasa ke pusat permainan kanak-kanak.Di sini, bayi akan dapat bermain sepenuhnya, dan dia akan menyukainya - kerana sekarang dia mempunyai rumah sendiri.

Katil ini benar-benar selamat untuk bayi, kerana pangkalannya adalah bingkai plastik tahan lama yang boleh menahan sebarang permainan kanak-kanak aktif.

Rakan-rakan kayu tidak boleh dipercayai, kerana ia dilengkapi dengan kekisi kayu pepejal, dan dalam penjelmaan ini, jaring digunakan. Oleh itu, walaupun memukul dinding arena, kanak-kanak itu tidak akan merasakannya.

Kelebihan reka bentuk ini termasuk berikut:

 • Produk bahan - kain mesh dan semula jadi.
 • Mobiliti. Mudah untuk dipasang dan dibongkar.
 • Ringan Reka bentuk mempunyai berat badan yang kecil.
 • Ketepatan.
 • Kehadiran roda. Dengan peralatan seperti itu, katil mudah diangkut dari satu tempat ke tempat lain.
 • Aksesori pilihan. Termasuk dengan katil sering kali mungkin untuk mencari aksesori seperti penutup dan poket untuk barang-barang kecil.
 • Pilihan alternatif. Ibu bapa sentiasa mempunyai pilihan yang boleh digunakan untuk membeli. Ini mungkin model dengan bermain tikar, dengan menukar jadual, dengan blok muzik dan pilihan lain yang menarik.

Dimensi

Perhimpunan modular memainkan peranan penting dalam menentukan saiz katil kanak-kanak.

Tetapi masih, terdapat kriteria purata yang ibu bapa harus dibimbing apabila memilih model katil tertentu.

 • Katil untuk bayi baru lahir harus mempunyai dimensi berikut: 1.2-1.25 m panjang dan 0.6-0.65 m lebar.
 • Katil di dalam versi katil dengan almari untuk pelajar bergantung pada saiz pemakainya. Walau bagaimanapun, standardnya ialah 1.7-1.8m. Lebar berbeza dari 0.6 hingga 0.8 meter.
 • Dalam versi dengan sisi sisi yang boleh ditarik balik, panjangnya biasanya 1.4 m, dan lebarnya ialah 0.7 m.
 • Versi bulat dan bujur perabot kanak-kanak mempunyai panjang 1.3 meter, dan lebar 0.75.
 • Playpens juga mempunyai standard mereka sendiri. Panjang katil untuk katil kanak-kanak itu adalah 1.2 meter, dan lebarnya ialah 0.6 meter.

Bahan

Bahan perabot kanak-kanak boleh melayani pelbagai panel berasaskan kayu, pepejal kayu (aspen, birch atau beech), logam dan plastik dari komponen mesra alam. Biasanya rangka diperbuat daripada kayu padu, mekanisme diperbuat daripada logam, dan penamatnya diperbuat daripada bahan-bahan alam sekitar yang tidak berbahaya yang tidak terdedah kepada kelembapan.

Bagaimana untuk memilih?

Apabila membeli bilik tidur yang ditetapkan budak lelaki atau untuk seorang gadis, perhatikan perkara-perkara berikut:

 • Kualiti mekanisme yang digunakan semasa operasi.
 • Kehadiran tilam kanak-kanak, lebih baik ortopedik.
 • Kualiti bahan perabotnya.
 • Kelengkapan berkualiti yang digunakan dalam pembinaan katil.
 • Kehadiran laci dan rak tambahan.
 • Perlu memilih perabot tanpa sudut tajam - ia akan mengamankan anak anda beroperasi.
 • Kestabilan struktur.
 • Sila ambil perhatian bahawa pesanan untuk pembuatan perabot pada saiz tidak standard meningkatkan kos perabot.
 • Perabot pemasangan perabot tambahan.

Tempat tidur yang berubah-ubah untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas sesuai untuk sebuah apartmen kecil, kerana ia menjimatkan ruang yang boleh digunakan untuk tujuan lain.

Operasi

Berikut adalah beberapa peraturan, dengan menggunakannya, pemilik perabot kanak-kanak akan dapat memanjangkan hayat produk ini:

 • Bilik dengan perabot kanak-kanak yang dipasang harus mempunyai ventilasi yang sangat baik, kering dan hangat.
 • Ia perlu memasang bilik tidur dengan betul - sekurang-kurangnya satu meter jauhnya dari radiator dan cahaya matahari.
 • Ia juga tidak disyorkan untuk memasang set kanak-kanak di sebelah tirai dan langsir.
 • Lindungi headset dari kelembapan dan cecair.
 • Jangan gunakan kekunci apabila membuka laci dan mengeluarkan partition.
 • Beban kelebihan pakaian boleh memecahkan rak.
 • Pembersihan perabot hendaklah dilakukan sebaik sahaja kemunculan pencemaran. Gunakan untuk pembersihan hanya produk pembersihan berkualiti tinggi. Habuk hendaklah dikeluarkan hanya dengan kain yang kering, lembut dan bersih.
 • Jika tidak mungkin untuk menghilangkan pencemaran pada permukaan yang digilap dalam masa, kemudian gunakan bahan yang dicelup dalam alkohol.

Berapa banyaknya?

Bergantung pada pengeluar, yang menggunakan bahan yang berbeza daripada pengeluar lain dalam produknya, harga untuk set kanak-kanak berbeza-beza. Juga, harga bergantung pada konfigurasi produk. Sebagai contoh, penunjuk harga untuk katil loteng di pengilang "Perabot Kilang Bambini" bervariasi dari 12 hingga 40 ribu rubel. Perabot yang sama dari pengilang "Funky Kids" dapat dijumpai dengan harga kurang dari 20 ribu Rubles per set.

Ulasan

Kebanyakan ulasan produk ini positif.

Antaranya ialah aspek berikut:

 • Reka bentuk yang baik.
 • Operasi mudah.
 • Penjimatan ruang.
 • Hayat perkhidmatan yang panjang.
 • Mobiliti.
 • Kualiti yang hebat.
 • Harga yang layak.

Antara tindak balas negatif dalam beberapa model memancarkan kecacatan kilang dan percanggahan lubang semasa pemasangan.

Meringkaskan semua perkara di atas, anda boleh meletakkan penarafan "4" pada produk tersebut.

Pilihan di pedalaman

 • Katil di loteng di merah jambu untuk perempuan.
 • Tempat tidur dengan mekanisme pendulum sesuai dengan sempurna ke dalam ruang keseluruhan bilik kanak-kanak.
 • Arena katil direka bukan sahaja untuk tidur, tetapi juga untuk permainan aktif.
 • Tempat tidur dengan almari pakaian menjimatkan ruang di bilik kanak-kanak.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan