Katil lipat kanak-kanak

Kandungannya

Katil bayi untuk pelbagai bentuk dan pengubahsuaian. Pada salah satu model yang paling popular - lipat - dan akan dibincangkan dalam artikel kami.

Ciri khas

Dari segi positif jenis perabot ini adalah berikut:

 • Cemerlang membina kualiti dan bahan.
 • Penjimatan ruang.
 • Keselamatan
 • Reka bentuk yang menarik.

Jangan lupa tentang aspek negatif perabot ini:

 • Beberapa model murah dicirikan oleh mekanisme kualiti yang kurang baik. Dengan aktiviti permainan kanak-kanak aktif, hasilnya akan menjadi kegagalan unsur-unsur ini.
 • Tidak semua katil dilengkapi dengan bahagian bawah rak, yang, dengan cara itu, mengudarakan katil dan kerana bau yang tidak menyenangkan ini tidak terkumpul dalam model tersebut. Sekiranya anda mendapati di dalam katil bahagian bawah papan lapis adalah lebih baik untuk menggantikannya dengan rak.
 • Model murah biasanya diperbuat daripada beberapa bahan yang tidak selalu selamat untuk kesihatan kanak-kanak.

Varieti

Pertimbangkan beberapa kategori pilihan katil lipat.

Bagi anak-anak termuda

Dalam kategori perabot untuk kanak-kanak, dua jenis pilihan liputan perlu diperhatikan:

 • Bingkai diperbuat daripada logam. Model sedemikian untuk kanak-kanak dibezakan dengan kecacatan yang dicemburui dalam bentuk yang dipasang dan apabila terbentang ia menjadi katil tidur sepenuhnya. Ia mudah diangkut, kerana model menyediakan roda, yang sangat mudah jika ibu bapa sedang dalam perjalanan atau bersifat alam. Berat reka bentuk ini berbeza dari 7 hingga 15 kilogram. Bingkai diperbuat daripada logam dengan kain dengan elemen mesh, kadang-kadang dilengkapi dengan tilam dalam kit. Varian seperti itu dengan mudah boleh menjadi kawasan permainan untuk kanak-kanak - arena, yang sangat mudah semasa perjalanan panjang;
 • Pilihan kayu. Ia mempunyai fungsi transformasi. Model ini sesuai jika bayi baru lahir. Lagipun, pagar bahawa model jenis perabot ini dilengkapi dengan pasti akan melindungi bayi anda dari jatuh. Apabila bayi bertumbuh, katil tidur bayi beransur-ansur menjadi katil penuh.

Pengubahsuaian perabot kanak-kanak ini sering dilengkapi dengan elemen gelongsor atau loker tambahan untuk peralatan kanak-kanak.

Untuk kanak-kanak yang lebih tua

Berikut adalah pilihan untuk perabot tersebut:

 • Katil yang tumbuh. Perabot dicirikan oleh harta gelongsor selain apabila kanak-kanak tumbuh. Digunakan dari kelahiran anak kepada remaja. Sesetengah model boleh didapati dengan sisi perlindungan. Bahan - kayu semula jadi.

Terdapat banyak varian produk ini: ia boleh menjadi kapal lanun yang hebat, dan kereta lumba atau roket. Pengubahsuaian katil boleh diwakili dalam dua bahagian. Tali bawah mempunyai roda dan gulung keluar dari bawah.

 • Katil loteng. Jika ada anak kecil di dalam rumah, maka katilnya masih lebih dekat ke lantai. Sebaik sahaja dia membesar, katil akan sedikit lebih tinggi daripada biasanya. Oleh itu, ruang bawah dikeluarkan untuk permainan dan aktiviti lain.
 • Eurobook. Mekanisme penempatan dermaga sangat rendah sehingga tuan terkecil di dermaga akan mengatasinya dengan kegembiraan. Seluruh proses terdiri daripada dua mata: menolak kerusi sofa ke hadapan dan menurunkan backrest dari posisi normal ke arah yang tegak lurus.
 • Katil sofa dengan mekanisme roll-out. Dalam model ini, belakang sofa tetap berada di kedudukan yang sama. Proses lipatan agak teliti, jadi ibu bapa mesti datang untuk membantu anak itu.
 • Sedoflex. Prinsip transformasi diambil dari "clamshell". Dalam model ini, hanya bahagian katil di mana kita duduk bergerak, sementara lengan dan sandaran kekal dalam keadaan asalnya.
 • Katil bertingkat. Model sedemikian direka untuk menempatkan beberapa kanak-kanak di atasnya. Terdapat dua dan tiga peringkat. Dalam versi gelongsor bahagian bawah menggulung keluar dari bawah.

Katil lipat

Sesuai untuk bilik-bilik kecil. Terdapat menegak dan mendatar:

 • Katil lipat menegak. Ia berlaku tunggal, dua dan setengah. Dalam sebarang kes, katil ini tidak memerlukan siling yang rendah. Model ini dipasang pada dinding, jadi perlu membawa keupayaan panel dinding tinggi. Dalam kes ini, mekanisme berikut digunakan: musim bunga, pneumatik, gas atau elektrik.
 • Katil lipat mendatar. Katil ini sesuai dengan niche kabinet, dan untuk membawanya ke kedudukan mendatar memerlukan sedikit usaha. Terjadi satu atau satu setengah.

Salah satu kelemahan penting dalam reka bentuk ini adalah bahawa anda tidak boleh meletakkan apa-apa di tempat tidur. Zon ini boleh digunakan sama ada sebagai bilik permainan, atau untuk perabot lipat yang sama. Jika bilik mempunyai struktur sedemikian, maka perlu untuk memberikan pilihan untuk bersantai pada siang hari: sofa atau sofa mini:

 • Tertanam. Ini adalah pilihan unik katil lipat yang boleh diubah sama ada di lorong atau di meja kanak-kanak. Sangat gemar kanak-kanak.
 • Katil bertentangan transformer. Penjimatan ruang dengan model ini akan disediakan. Daripada minus: kos yang tinggi.

Tingkat atas model perabot ini biasanya bergerak atau dalam beberapa kes menarik balik ke dinding, manakala bahagian bawah boleh dibuat dalam bentuk struktur lipatan atau katil pengubah, yang mudah diubah menjadi perabot lain. Bahan reka bentuk ini adalah MDF, chipboard atau keluli berkekuatan tinggi.

Dalam kebanyakan kes, pelbagai warna perabot sedemikian adalah krem, gading atau coklat muda. Bentuk pilihan perabot individu untuk kanak-kanak bersama dengan segi empat tradisional juga boleh pusingandan bujur.

Dalam video seterusnya anda akan menemui ulasan katil lipat kanak-kanak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan