Kanopi di atas katil

Kandungannya

Dalam artikel kami, anda akan mempelajari kanopi dan mengapa ia digunakan oleh kebanyakan ibu bapa apabila mereka melahirkan bayi. Kami juga akan memberitahu mengenai pemasangannya, dan apa bahan terbaik digunakan sebagai kanopi.

Kebaikan dan keburukan

Kebanyakan psikologi antarabangsa cenderung untuk mempercayai bahawa kanopi bukan unsur unsur mewah atau hiasan. Ia lebih penting daripada perkara ini. Lagipun, agar bayi membesar seorang anak yang kuat dan sihat, perlu mengambil kira beberapa saat dalam perkembangannya. Oleh itu, kanopi dapat membantu pada hari-hari pertama hidupnya. Terdapat beberapa titik positif menggunakan kanopi:

 • Pertama, bayi yang semakin meningkat akan menjadi selesa.
 • Kedua, dia akan melindungi bayi yang terletak di tempat tidur bayi.
 • Ketiga, jiwa bayi akan baik-baik saja. Lagipun, dia dikelilingi oleh pelbagai orang yang boleh membuat gerakan mendadak, dan mereka boleh menakutkannya.

Perkara negatif:

 • Bahan tambahan yang perlu dibasuh.
 • Kumpulkan debu. Dalam hal ini, memerlukan penjagaan harian yang kerap terhadap bahan pelindung.
 • Kos bahan-bahan semulajadi yang tinggi.
 • Menggoda di kanopi, kanak-kanak boleh mengetuk struktur dan menyembuhkan, dan pada masa yang terbaik, mengalami ketakutan yang mendalam.

Cara menggantungnya, dan bagaimana untuk menggunakan rak ini untuk linen - ini dan banyak perkara lain yang kami akan cuba memberitahu anda di bawah.

Fungsi

Sudah tentu, kanopi diperlukan untuk katil bayi. Keperluannya adalah kerana beberapa ciri unik:

 1. Membantu melindungi terhadap draf, debu dan cahaya terang.
 2. Nyamuk yang hadir dan serangga lain tidak akan sentiasa mengganggu bayi.
 3. Perlindungan kanak-kanak dari mata prying dan bunyi luaran.
 4. Komponen hiasan. Bilik bayi akan berubah dan akan kelihatan sama sekali berbeza.
 5. Berjuang dengan ketakutan bayi. Selalunya bayi takut tidur sebentar sahaja. Dalam kes ini, kanopi akan datang untuk menyelamatkan: dia akan mewujudkan suasana di sekeliling kanak-kanak yang akan menenangkannya, dan bayi akan tidur dalam tidur yang mendalam, berasa selamat.

Dengan bantuan beberapa peranti yang akan kita bicarakan kemudian, selimut dipakai tanpa sebarang masalah. Berjalan sedikit di hadapan, kami mengatakan bahawa anda secara bebas dapat membuat bingkai untuk melampirkan bahan, tetapi anda boleh melakukannya tanpa melampirkan peranti itu, atau seperti yang disebut "pemegang", ke dinding tempat tidur. Oleh itu, ia boleh diletakkan bersebelahan, supaya jika perlu ia boleh digunakan.

Varieti

Kain pelindung boleh dibahagikan dengan beberapa prinsip.

Memisahkan gunung:

 • Lebih kepala kepala. Ia digunakan untuk katil kanak-kanak dari tiga tahun. Pendekatan sedemikian membantu kanak-kanak untuk berhubung dengan dunia luar lebih dan diam-diam belajar.
 • Penuh di atas katil. Ia mempunyai nama "khemah". Digunakan untuk katil bayi baru lahir. Diletakkan di tengah atau digantung di atas katil.
 • Pilihan "Diraja". Menutup katil di sekitar perimeter.

Pemisahan dengan kanopi panjang:

 • Ke lantai. Sempurna melindungi dari draf, namun kadang-kadang ia keliru di bawah roda katil bayi.
 • Ke tengah atau tepi katil. Pilihan terbaik untuk jangka panjang seprai. Jadi ia tidak menjejaskan, ia lebih baik untuk melampirkannya ke landasan sisi.
 • Versi pendek. Ia akan menjadi baik untuk melepaskan udara, untuk melindungi dari cahaya terang, walau bagaimanapun ia tidak baik untuk melindungi dari serangga dan draf.

Pemisahan oleh spesiasi:

 • Klasik.Perabot harus dengan punggung tinggi dan mempunyai sokongan khas, yang bahannya akan dilampirkan. Pilihan terbaik akan berlaku apabila katil berada di tengah-tengah tapak semaian atau di sepanjang dinding.
 • Separuh bulatan. Bingkai ini dipasang jika katil berada di sudut bilik.
 • Kediaman. Jenis ini sangat sukar untuk dilakukan.

Perbezaan dalam gaya. Gaya ditentukan oleh pembinaan dan lokasi tempat tidur:

 • Kanopi mini. Tujuan penyelesaian dalaman ini ialah hiasan bilik kanak-kanak. Secara teori, ini hanyalah tirai di kepala, yang terletak di dinding.
 • Kanopi, dibuat dengan tembikar dinding. Mereka boleh menjadi lampu atau profil cornices. Kepala katil dalam kasus ini akan dibahas, dan jika perlu, Anda dapat membuat efek tempat tidur "pahlawan dongeng."
 • Bahan pelindung dalam bentuk pelayaran. Komposisi menarik yang membolehkan anda menutup sepenuhnya dinding. Sesuai untuk dimensi bilik bukan standard.
 • Bahan pelindung untuk katil dengan rak. Seorang gadis remaja pasti akan suka pilihan ini. Kanvas seperti itu dipasang pada rak dan salib, yang bersilang di sudut kanan hampir di siling.
 • Pilihan untuk katil bertingkat. Pengikat jenis kanopi ini berlaku dengan bantuan cangkuk siling dan tali yang terbentang dari tingkat kedua.

Penyelesaian warna

Dalam kes ini, pilihan terbaik adalah untuk mendengar definisi popular: untuk seorang budak lelaki menggunakan nada dalam warna biru, untuk kanak-kanak perempuan - yang berwarna merah jambu.

Warna putih - digabungkan dengan hampir semuanya. Mana-mana bahagian dalam bilik kanak-kanak yang dicipta oleh ibu bapa tidak akan dimanjakan jika semangat putih ditambah kepadanya. Sebaliknya, dia akan mengubah bilik di luar pengiktirafan. Ini benar terutamanya jika kanopi dibuat dalam bentuk kain putih jatuh dari siling.

8 foto

Dalam beberapa kes, ibu memilih warna kanopi berdasarkan ciri-ciri reka bentuk dalaman. Ini juga merupakan faktor penting dalam menentukan palet warna perlindungan pelindung.

Anda juga boleh cuba memakai cetakan foto pada kain yang membosankan, dengan syarat kanak-kanak itu bertindak balas secukupnya terhadap imej seni ini. Tetapi ini perlu dilakukan secara eksklusif dalam warna pastel.

Pilihan kain

Walaupun gentian sintetik tidak disyorkan untuk digunakan sebagai kanopi kerana sifat mereka untuk mengumpul caj statik dan keupayaan untuk mendapatkan alahan, sesetengah serat masih boleh digunakan sebagai hiasan untuk katil. Seterusnya kita bercakap tentang beberapa jenis bahan untuk kanopi.

 • Kain kapas atau linen tebal. Bahan-bahan yang mesra alam. Matahari, debu dan draf dengan mereka tidak mengerikan.
 • Thin chintz. Ia tidak melindungi cahaya terang, bagaimanapun, mempunyai kualiti yang sama seperti linen dan bahan katun.
 • Organza poliester. Ia kelihatan mengagumkan, bagaimanapun, ia mengumpul caj statik dan pengumpul habuk.
 • Grid. Memberi peredaran udara yang betul, terutamanya pada musim panas. Walau bagaimanapun, kanopi semacam itu tidak akan melindungi dari cahaya matahari dan cahaya terang, selain draf dan habuk separa akan mengganggu secara intrusif.
 • Velvet. Fabrik yang tebal. Kanvas adalah praktikal untuk waktu sejuk siang dan musim sejuk. Bahan ini akan hangat di dalam katil dan simpan dari draf.
 • Di samping itu, anda boleh membeli bersih kelambu - ia pasti akan melindungi daripada serangga.
 • Anda boleh membeli kanopi lengkap dengan sprei - pendekatan ini akan mencerminkan imej bilik kanak-kanak.

Jenis pengikat

Untuk menetapkan kanopi boleh dengan cara yang berbeza. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 1. Dengan bantuan reka bentuk katil itu sendiri. Katil bayi mungkin mempunyai bahagian-bahagian yang boleh mengambil bahagian dalam mengikat produk. Sebagai contoh, lajur yang tinggi di sudut, disambungkan dari atas dengan crossbeams.
 2. Dengan bantuan dinding dan gelung kain. Gelung tersebut dalam bentuk hiasan boleh dipasang di dinding.
 3. Menggunakan siling.Jika kanopi akan panjang, maka ini adalah pilihan terbaik. Di sini salah satu variasi biasanya digunakan:
  • Gunung "Mahkota". Ia dijalankan dengan bantuan braket atau cangkuk, yang dipasang di siling. Gelung kecil digantung pada peranti ini. Jadi, kain dari pusat akan jatuh di atas katil dan menutupnya seperti yang anda inginkan.
  • Pengancing dengan cornice dalam bentuk persegi di siling.
 4. Menggunakan kayu kanopi atau pemegang pendakap. Peranti sedemikian dipasang di atas lantai atau diletakkan di atas katil, tetapi pertama-tama anda perlu memasangnya. Ketinggian pemegang adalah laras. Sesuai untuk semua jenis katil bayi.

Memperbaiki

Di bahagian artikel ini kami telah menyediakan untuk anda bagaimana untuk memasang kanopi.

Cabut ke tempat tidur

Dalam variasi, apabila kanopi dan katil kanak-kanak adalah satu bahagian, kain dipasang di atas tripod. Dan untuk ini anda perlu memasangnya terlebih dahulu.

Peranti ini mewakili alat berikut: bahagian bawahnya lurus, dan bahagian atas adalah tiub aluminium melengkung dengan gelung bahan yang sama. Gelung ini direka untuk mengikat kain.

Kami membuat keputusan mengenai pilihan tapak pemasangan. Sisi panjang adalah pilihan terbaik, kerana dalam kes ini, kanopi akan diedarkan secara merata. Jika ini dilakukan di kepala kepala, maka ternyata bayi itu akan dilindungi hanya sebahagiannya.

Ketinggian kanopi boleh diselaraskan dengan melampirkan bahagian bawah tripod ke tempat tidur.

Kanopi yang dijahit mempunyai laci yang direka supaya anda boleh memakai kain. Antena gelung dimasukkan ke dalamnya. Biasanya terdapat dua daripadanya dan mereka terletak pada jarak tertentu dari satu sama lain. Dengan melakukan operasi mudah untuk membuat gelung dalam tali pinggang, kami mendapat keindahan yang menakjubkan dari kanopi yang jatuh. Kini semua ini perlu dipasang pada pemegang, dan ia harus dipasang pada badan buaian dengan bantuan skru.

Video berikut menunjukkan bagaimana untuk melampirkan kanopi jenis ini ke atas katil.

Gunung siling

Sebelum anda mula memasang kanopi ke siling, anda mesti menentukan lokasi tempat tidur. Dalam masa terdekat ini tidak sepatutnya berubah.

Pengikat ini adalah yang paling dipercayai kerana akses yang sukar, kerana ia tidak akan longgar kerana sentuhan berterusan bayi.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah meletakkan tanda di siling untuk menunjukkan lokasi atap. Cornice memanggil jalur logam yang dilampirkan oleh skru ke titik yang ditanda pada siling. Kain itu dijahit atau anda boleh melampirkannya dengan reben. Untuk membuat hiasan pada peranti pengikat ini, anda boleh menambah lambrequin kepadanya.

Kanopi dengan peranti sedemikian akan turun, oleh itu akan sama dengan bumbung rumah. Adalah jelas bahawa ini adalah versi yang paling elegan dan cantik dari perlindungan bayi dari pengaruh luaran, namun, ia akan mengambil lebih banyak masa untuk menterjemahkan pilihan ini menjadi kenyataan daripada ketika anda membetulkan kanopi ke tempat tidur.

Apabila memilih pemegang, berhati-hati membaca arahan pemasangan: ini adalah peristiwa yang agak sukar.

Dan akhirnya, reka bentuk ini harus menanggung beban yang besar, kerana kanak-kanak itu hanya boleh menarik kanopi.

8 foto

Petua untuk memilih

Gabungan dengan pedalaman adalah salah satu ciri yang perlu anda perhatikan ketika memilih kanopi. Berikut adalah beberapa petua:

 • Bahan berat - baldu, permaidani, jacquard - cukup popular dalam penggunaan kain sebagai kanopi. Ia memberikan kemewahan dan bangsawan kepada imej bilik tidur kanak-kanak.
 • Satin dan sutera - pilihan yang menarik digabungkan dengan perabot dan perabot bilik tidur.
 • Gaya Oriental - sempurna dengan kombinasi buah dan jumbai.
 • Berteknologi tinggi - dilengkapi dengan langsir halus di atap.
 • Duplikasi reka bentuk kanvas pelindung di aksesori bilik lain: langsir, cadar, capes, seprai. Ini akan mewujudkan kesan menarik dan penyesuaian dalaman yang perlu.
 • Jika anda cuba mengekalkan kekangan dalam pemilihan bahan untuk kanopi, maka variasi terbaik akan menjadi warna warna yang sejuk. Untuk cinta dan keghairahan, pilih warna merah jambu, ungu atau merah jambu. Anda boleh melihat pilihan emas alternatif yang akan sentiasa ada dalam fesyen.
 • Fabrik ringan lentik secara visual membolehkan anda mengembangkan ruang, memberikan kemudahan kepada imej bilik.
 • Kanopi sesuai untuk bilik-bilik dengan siling yang tinggi: siling berkurangan secara visual, dan orang-orang yang sebelum ini merasakan ketidakselesaan di dalam bilik menjadi tenang dan berasa selesa.
 • Untuk bilik-bilik kecil, kanopi boleh meredamkan bunyi pihak ketiga yang datang dari bilik-bilik jiran, tetapi ia mesti dibuat dari kain semula jadi tebal.
 • Apabila memilih komponen kain untuk kanopi, sedar bahawa panjang akhir perlu ditingkatkan dengan 15-20 cm. Sentimeter ini diperlukan untuk mengikat kain.
 • Jangan lupa bahawa bahan mesti tertakluk kepada basuh yang kerap, kerana ia mengumpul habuk. Pilihan terbaik ialah organza, tulle dan chintz. Bahan-bahan ini mudah dibersihkan: mereka mudah dibasuh, kering dengan cepat dan tidak perlu menggunakan besi. Dan bahan-bahan seperti permaidani dan beludru memerlukan penjagaan khas.
 • Kanopi pendek adalah penemuan hebat bagi mereka yang ingin menggunakannya sebagai alat hiasan, dan untuk fungsi perlindungan, kanopi panjang sederhana adalah pilihan terbaik.
 • Untuk bilik-bilik yang hangat, bahan-bahan seperti tulle, organza atau chintz cukup sesuai, dan untuk bilik sejuk baldu atau permadani mungkin diperlukan.

Ulasan

Pengguna berbeza menilai kehadiran serat perlindungan di tapak semaian. Contohnya, perkara berikut menonjol dari momen positif:

 • Bilik ini menerima suasana keselesaan dan kehangatan. Dalam bilik sedemikian ia menyenangkan dan bahkan suasana naik.
 • Bayi bayi menjadi sangat indah.
 • Kanak-kanak itu benar-benar menjadi lebih tenang dan sedikit nakal.
 • Melindungi daripada draf, sinaran matahari yang terang dan nyamuk.

Daripada pernyataan negatif yang perlu diperhatikan perkara-perkara berikut:

 • Pengumpulan habuk.
 • Pembersihan kerap.
 • Kos yang tinggi

Kanopi membantu mewujudkan suasana yang selesa khas, itulah sebabnya ia sering digunakan dalam hiasan bilik kanak-kanak.

Untuk cara membuat kanopi dengan tangan anda sendiri, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan