Anak perempuan berusia 7 tahun menghisap jari

Masalah saya ialah anak perempuan saya yang berusia tujuh tahun masih menyebarkan jarinya (contohnya, sambil menonton kartun, ketika dia tertidur atau berfikir tentang sesuatu). Doktor dinasihatkan untuk memberinya dadah "Adaptol", tetapi saya meragui keperluannya. Adakah mungkin untuk menyelesaikan masalah ini tanpa ubat?

Hello Jika kanak-kanak itu menghisap jarinya apabila dia gugup, maka, pertama sekali, adalah perlu untuk menghapuskan alasan yang dia cemas. Hakikatnya ialah refleks menghisap, diberikan kepada anak-anak sejak lahir, menyediakan mereka dengan tenang dan kestabilan emosi. Menghisap sering dikaitkan dengan rasa aman; ini adalah tepat ketika anak menghisap payudara ibu.

Dengan usia, kanak-kanak belajar untuk menenangkan diri mereka secara berbeza. Dengan anak anda, sama ada ini tidak berlaku, atau selepas beberapa jenis tekanan, ia diperbaharui semula. Anda perlu berhati-hati menonton anak perempuan anda dan mengesan momen yang membawa kepada menghisap jari. Memahami bahawa dalam keadaan ini mungkin mengganggu kanak-kanak. Juga cuba bercakap dengannya tentang pengalamannya dengan segera dalam situasi ini. "Adakah anda susah sekarang? Apa sebenarnya yang mengganggu anda dan bagaimana saya boleh membantu?" Kanak-kanak menghisap jari mereka untuk merasakan keselesaan psikologi.

Jika anak anda tidak dapat menyingkirkan ketagihan itu sebelum mencapai umur 5 tahun, ia masih penuh dengan pembentukan gigitan yang salah. Antara kanak-kanak prasekolah dan kanak-kanak usia sekolah rendah, pemilik kebiasaan ini tidak lagi begitu banyak. Tetapi kanak-kanak yang tidak mempunyai masa untuk menyingkirkannya mungkin mengalami masalah dalam berkomunikasi dengan rakan-rakan mereka. Sebab-sebab yang dia mengusik jarinya pada usia ini tidak lagi dikaitkan dengan proses fisiologi di dalam tubuhnya. Mereka harus dicari, sebaliknya, kelebihan emosi dan psikologi. Kadang-kadang ini adalah salah satu daripada gejala penyakit sistem saraf pusat, jadi perundingan dan rawatan pakar neurologi diperlukan.

Kanak-kanak sama ada berasa tidak selesa atau tidak mendapat perhatian ibu bapa anda. Mungkin dia mengalami kesulitan berkomunikasi dengan rakan sebaya di sekolah. Kemudian ibu jari menghisap menjadi sedatif peribadi. Sudah tentu, anda boleh meletakkan apa-apa di tangannya, dan dia akan "lupa" cara menyedut jari. Tetapi masalahnya akan mengakibatkan fakta bahawa dia akan menggigit, misalnya, kuku ke darah. Atau putar rambut dan tarik helai.

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan kebiasaan ini. Yang paling popular ialah mencicit jari dengan mustard atau sesuatu yang tidak menyenangkan kepada kanak-kanak itu - sebagai contoh, terdapat varnis khas, "Necusyka. Juga dengan anak-anak yang lebih muda biasanya menggunakan terapi dongeng dan terapi pasir.

Anda boleh pergi ke psikologi di kelas dan cuba untuk menghapuskan punca dan menyingkirkan kebiasaan ini selama-lamanya, jika tidak neurologi. Semua yang terbaik!

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.
Isu-isu lain dalam bahagian "Psikologi dan Psikiatri"
Tidak konsisten perasaan pada seorang kanak-kanak
Anak cucu saya adalah satu setengah tahun. Dia sering membingungkan emosi. Sebagai contoh, ketika menunggu saya, berdiri di pintu, tersenyum dengan gembira. Dan apabila dia melihat saya, dia akan menangis, berjalan ke bilik, mungkin terletak di atas lantai. Tetapi selepas pasangan ...
Pemisahan daripada anak sulung kerana kelahiran anak bungsu
Natalia, hello! Dengan kelahiran anak perempuan saya yang kedua, dengan perbezaan 6.5 tahun, saya mula menyedari bahawa anak sulung cemburu, selalunya menggosok di sekeliling saya, ingin memeluk, terutama pada saat-saat ketika saya melakukan yang lebih muda ...
Adakah ia bernilai untuk menyelesaikan konflik kanak-kanak selama 10 tahun?
Selamat siang Aneh, pada pendapat saya, reaksi orang lain kepada fakta bahawa saya mahu melindungi anak lelaki saya yang berusia 10 tahun dari pencerobohan di sekolah, sentiasa cuba untuk mencari segala-galanya, tetapi sokongan dari ...
Bagaimanakah anda secara beransur-ansur dapat merawat bayi dengan ADHD daripada menyusu?
Selamat siang, Natalia! Anak perempuan saya (2 tahun) tidak lama dahulu, seorang ahli saraf yang mempersoalkan menaikkan ADHD. Gadis itu lahir lebih awal, sejak lahir ada masalah tidur (dia tidur kurang dari biasa, dia sangat buruk di rumah pada siang hari ...
Keseronokan berterusan dan kesunyian dalam kanak-kanak 5 tahun
Selamat siang Saya tidak tahu di mana hendak bermula, kerana saya menghadapi masalah ketika membesarkan anak saya yang kedua. Girl 5 tahun, cukup emosi: sangat aktif dengan rakan sebaya yang menuruti ...
Tantangan dan kesunyian dalam anak berusia 7 tahun
Kanak-kanak berusia 7 tahun, kelas pertama. Dia membuat tantrums setiap hari dan menangis dan tanpa berkata, semua orang dihina. Beritahu saya, sila, apa yang perlu dilakukan.
Seorang kanak-kanak berumur 10 tahun sedang berjuang - adakah ia bernilai tidak termasuk dari seksyen tinju?
Selamat petang. Beritahu saya bagaimana untuk menjadi: Saya mempunyai anak lelaki berusia 10 tahun di sekolah yang sentiasa mengalahkan kedua-dua lelaki dan perempuan. Dia mengatakan bahawa dia sentiasa dipanggil, ada masalah dengan ibu bapanya. Kanak-kanak sangat ...

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan