Seorang kanak-kanak mengalahkan kanak-kanak tanpa alasan.

Selamat hari! Anak saya (3.5 tahun) kurang memberi respons kepada kanak-kanak lain di taman permainan, di taman, di hospital - ia boleh datang dan mogok tanpa apa-apa sebab. Bagaimanakah anda memberi nasihat kepada kami untuk bertindak balas terhadap tingkah laku ini?

Halo, di sini adalah perlu untuk memahami mengapa anak anda menunjukkan pencerobohan. Lagipun, penyebab utama pencerobohan kanak-kanak adalah ketidakpedulian dan kritikan daripada ibu bapa, penggunaan hukuman fizikal dan penghinaan dalam pendidikan. Juga, kanak-kanak kecil sering menyalin watak-watak dari kartun dan filem yang terkenal. Kadang-kadang ibu bapa tidak menyedari permulaan manifestasi agresif dalam anak-anak mereka (kanak-kanak pada usia awal menggigit ibu bapa mereka atau membuang objek pada masa kemarahan). Dan dengan kira-kira tiga tahun, pencerobohan sedemikian boleh dialihkan kepada rakan sebaya.

Kebanyakan kanak-kanak berkonflik, untuk membuktikan diri mereka, menunjukkan dominasi mereka, dan sesetengahnya tidak tahu bagaimana untuk berkomunikasi. Oleh itu, mereka boleh memukul kepala dengan mainan, menggigit, menolak. Kemudian, ketika mereka bertambah tua, mereka tentu saja akan belajar mengawal diri dan emosi mereka, serta mempelajari norma sosial.

Apa yang perlu dilakukan Sangat baik jika ibu bapa bijak dan menawarkan anak pada masa pencerobohan cara lain untuk menyatakan keadaan mereka: anda boleh mengalahkan bantal, kertas lusuh, bermain permainan di mana anak itu akan melawan watak negatif, atau menggambarkannya. Jika ini tidak dilakukan, emosi akan "masuk ke dalam" dan kemudiannya muncul dalam bentuk kekejaman dan ketidakpatuhan..

Jika anda masih tidak mempunyai masa untuk menukar bayi dan menangkapnya dalam keadaan ketika dia mengalahkan kanak-kanak, cuba untuk memintas tamparan itu, hentikan tangan kanak-kanak itu. Jelaskan kepadanya bahawa yang lain akan terluka, dan dia akan menangis. Jika tamparan itu telah berlaku, katakan bahawa kanak-kanak itu sakit, tunjukkan bagaimana dia marah dan menangis. Ia perlu bukan hanya mengatakan bahawa tidak mustahil untuk bertarung, tetapi untuk menjelaskan mengapa (kerana ia menyakitkan, itu tidak menyenangkan).

Tawarkan anak anda dengan cara yang berbeza daripada situasi: apakah yang anda mahu tanya kepadanya? Ini boleh dilakukan dengan kata-kata, bukan pertarungan. Jika anak anda menolak, berdegup seperti itu, tunjukkan bagaimana anda boleh berinteraksi: jangan tekan, tetapi pelukan, strok, tahan pemegang, sentuh ringan. Sebagai peraturan, kanak-kanak kecil berhenti dan mula perlahan-lahan menyerang kepala yang lain. Sekiranya anak anda terus bertempur, kasihanilah anak yang tersinggung dan ambil perhatian anda. Ambilnya di tangan anda dan bawa ia beberapa meter dari yang tersinggung. Ia adalah perlu untuk menunjukkan bahawa dengan cara ini permainan tidak melekat bersama, bahawa kanak-kanak yang berjuang bermain secara bebas.

Kemurungan kanak-kanak biasanya meningkat sepanjang umur prasekolah dan hanya menurun dalam gred pertama. Ahli psikologi mengaitkannya dengan hakikat bahawa pada zaman ini kanak-kanak sudah tahu bagaimana menyelesaikan konflik dengan cara yang berbeza, dia sudah mempunyai pengalaman "membuang stim" dalam situasi permainan. Semua yang terbaik!

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.
Isu-isu lain dalam bahagian "Psikologi dan Psikiatri"
Tidak konsisten perasaan pada seorang kanak-kanak
Anak cucu saya adalah satu setengah tahun. Dia sering membingungkan emosi. Sebagai contoh, ketika menunggu saya, berdiri di pintu, tersenyum dengan gembira. Dan apabila dia melihat saya, dia akan menangis, berjalan ke bilik, mungkin terletak di atas lantai. Tetapi selepas pasangan ...
Pemisahan daripada anak sulung kerana kelahiran anak bungsu
Natalia, hello! Dengan kelahiran anak perempuan saya yang kedua, dengan perbezaan 6.5 tahun, saya mula menyedari bahawa anak sulung cemburu, selalunya menggosok di sekeliling saya, ingin memeluk, terutama pada saat-saat ketika saya melakukan yang lebih muda ...
Adakah ia bernilai untuk menyelesaikan konflik kanak-kanak selama 10 tahun?
Selamat siang Aneh, pada pendapat saya, reaksi orang lain kepada fakta bahawa saya mahu melindungi anak lelaki saya yang berusia 10 tahun dari pencerobohan di sekolah, sentiasa cuba untuk mencari segala-galanya, tetapi sokongan dari ...
Bagaimanakah anda secara beransur-ansur dapat merawat bayi dengan ADHD daripada menyusu?
Selamat siang, Natalia! Anak perempuan saya (2 tahun) tidak lama dahulu, seorang ahli saraf yang mempersoalkan menaikkan ADHD. Gadis itu lahir lebih awal, sejak lahir ada masalah tidur (dia tidur kurang dari biasa, dia sangat buruk di rumah pada siang hari ...
Suasana tetap dan kesunyian pada anak berusia 5 tahun
Selamat siang Saya tidak tahu di mana hendak bermula, kerana saya menghadapi masalah ketika membesarkan anak saya yang kedua. Girl 5 tahun, cukup emosi: sangat aktif dengan rakan sebaya yang menuruti ...
Tantangan dan kesunyian dalam anak berusia 7 tahun
Kanak-kanak berusia 7 tahun, kelas pertama. Dia membuat tantrums setiap hari dan menangis dan tanpa berkata, semua orang dihina. Beritahu saya, sila, apa yang perlu dilakukan.
Seorang kanak-kanak berumur 10 tahun sedang berjuang - adakah ia bernilai tidak termasuk dari seksyen tinju?
Selamat petang. Beritahu saya bagaimana untuk menjadi: Saya mempunyai anak lelaki berusia 10 tahun di sekolah yang sentiasa mengalahkan kedua-dua lelaki dan perempuan. Dia mengatakan bahawa dia sentiasa dipanggil, ada masalah dengan ibu bapanya. Kanak-kanak sangat ...

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan