Apakah sekatan barisan kaki kanannya dan apa yang perlu dilakukan?

Kandungannya

Terdapat diagnosis dalam ubat yang menakutkan bunyi kepada ibu bapa dalam hak mereka sendiri, kerana mereka tidak diketahui secara umum, dan orang kecil tahu tentang mereka. Salah satu keputusan perubatan ini adalah sekatan dari ikatan-Nya yang betul.

Mengenai patologi

Sebelum kita bercakap mengenai diagnosis ini, mengenai apa yang berlaku, anda harus memahami dengan jelas bahagian tubuh yang kita bicarakan. Bungkusan Nya dikerahkan di tengah-tengah kanak-kanak. Ini adalah bahagian integral dari sistem konduktif jantung dan luaran, sesungguhnya, adalah ikatan yang terdiri daripada serat nipis tisu otot, tetapi tidak biasa, tetapi agak diubahsuai.

Dalam ruang interventricular, dalam bidang partition ini, Cawangan bundle ini menjadi dua kaki - satu kanan dan satu lagi kiri. Mereka cawangan ke dalam bersih nipis dan menyambung ke cawangan kecil yang kecil yang dipanggil serat Purkinje. Serat terkecil melalui seluruh dinding otot badan - "motor" dan disambungkan ke miokardium ventrikel.

Mengikut cawangan dari kedua-dua kaki, dorongan elektrik berpindah ke gentian kecil, kontrak jantung, berdegup.

Oleh itu, sekatan kaki cawangan itu dipanggil perubahan patologi sepenuhnya atau separa (tidak lengkap) dalam keupayaan untuk melakukan nadi elektrik, akibatnya myocardium ventrikel tidak konsisten dan tidak betul memasuki fasa pengujaan.

Pakar Kardiologi tidak percaya bahawa sekatan kaki kanan atau kiri bundle of His adalah anomali berasingan, majoriti besar yang menyumbat hanya gejala sesetengah penyakit jantung, naib. Tanda sekatan ini terlihat terutamanya pada ECG, pengekodan yang menunjukkan perubahan ciri dalam jadual septum interventrikular dan miokardium ventrikel. Penemuan seperti gambar biasanya rawak, tetapi ia memerlukan kajian yang lebih terperinci tentang keadaan hati anak - sama ada terdapat penyakit atau patologi.

Adalah perlu diperhatikan bahawa sekatan yang tidak lengkap dari bungkusan Haknya dalam 5% kes di kalangan kanak-kanak bukanlah anomali dan layak oleh pakar sebagai variasi yang biasa, hanya murni individu, perkembangan hati karapuz.

Kanak-kanak ini tidak mempunyai gejala atau tanda-tanda penyakit jantung, pemeriksaan tidak menunjukkan sebarang pelanggaran, kecuali anomali paradoks yang tidak penting (tidak lengkap) dalam pengalihan denyutan elektrik septum interventrikular.

Biasanya masalah itu mudah "ditumbuhi" dengan usia. Walau bagaimanapun, dalam baki 95% kes, apabila tanda-tanda ini ditemui di ECG kanak-kanak itu dan ibu bapa dimaklumkan mengenai sekatan bundle haknya, kanak-kanak menunjukkan pemeriksaan kardiologi yang berhati-hati, yang akan menunjukkan apa yang, sebenarnya, untuk mengambil lebih jauh.

Kenapa ini berlaku?

Kekonduksian denyut elektrik di bahagian jantung ini boleh dipecahkan kerana pelbagai dan banyak sebab. Selalunya, menurut pakar kardiologi, kaki di sebelah kanan disekat dengan beban yang ketara dan peningkatan saiz ventrikel kanan jantung.

Penyakit yang mungkin berlaku adalah banyak: ini termasuk stenosis mitral, dan anomali kongenital dan memperoleh septum, kekurangan fungsional injap tricuspid.

Menyekat fungsi kaki di sebelah kanan boleh bercakap tentang apa yang dipanggil jantung pulmonari, tekanan darah tinggi, dan keadaan infark miokard akut.

Penyebab sekatan parsial fisiologi, yang tidak akan saling berkaitan dengan sebarang penyakit jantung, tidak diketahui oleh ubat.

Apa yang berlaku

Apabila penyumbatan itu selesai, maka bahagian kiri hati "diambil" untuk pengujaan tisu otot ventrikel kanan. Jadi badan cuba untuk mengimbangi pelanggaran pelanggaran.

Apabila penyekatan adalah sebahagian, terdapat impuls dari kaki di sebelah kanan, tetapi perlahan, lulus dengan kelewatan. Inilah yang boleh dilihat oleh seorang pakar mengenai ECG mengenai gigi ciri pada graf.

Perlu diperhatikan bahawa pelanggaran kekonduksian denyut elektrik dapat terjadi pada usia apa pun - dan pada bayi baru lahir, dan dalam 1 tahun, dan dalam 6-8 tahun, dan pada masa remaja.

Bagaimanakah ia nyata?

Banyak bergantung kepada berapa banyak rasuk yang terkena dan "disekat".

 • Jika hanya satu ikatan yang terjejas di sebelah kanan, maka tidak ada gejala, penemuan sedemikian adalah kebetulan murni semasa ECG yang dirancang.
 • Jika patologi disertai oleh penyakit jantung tertentu, maka tanda-tanda akan menjadi ciri penyakit tertentu. Dyspnea, sianosis segitiga nasolabial, rasa sakit di dalam hati, keletihan yang tinggi dan cepat dalam kanak-kanak tidak boleh dikaitkan dengan sekatan per se, tetapi secara langsung dengan sistem kardiovaskular yang ada.
 • Sekiranya sekatan di sebelah kanannya selesai, maka biasanya disertai dengan tanda-tanda seperti perasaan tersirat dari irama jantung, serangan vertigo.

Apa yang perlu dilakukan

Pertama sekali, ibu bapa tidak boleh kehilangan hati. Kanak-kanak akan diberikan pemeriksaan terperinci hati, dan ia mesti diambil.

Jangan meremehkan elektrokardiografi yang paling biasa: ECG memberikan idea yang agak tepat bukan sahaja mengenai sekatan blokade-Nya, tetapi juga kemungkinan penyebab fenomena yang tidak menyenangkan ini.

Terdapat beberapa jenis penyelidikan sedemikian, yang masing-masing boleh ditugaskan kepada seorang kanak-kanak jika doktor menganggapnya perlu:

 • kajian hati melalui kerongkong;
 • Mereka menjalankan kajian ECG harian yang panjang (perekam mini dilampirkan pada pakaian kanak-kanak, kulit, tidur, makan dan cuba menjalani kehidupan normal selama 24 jam).

Perundingan kardiologi pediatrik diperlukan. Kemungkinan besar, selepas "mencari" apa-apa pada ECG, walaupun sekatan itu adalah fisiologi, doktor ini akan meletakkan kanak-kanak itu di dalam akaun dispensari. Baki ibu bapa dan doktor yang tinggal akan bergantung kepada apa alasan yang pasti akan dikesan.

Tidak ada rawatan khas bagi sekatan, tanpa menghiraukan serat mana yang kurang baik atau tidak melakukan pulsa - kaki kiri depan, kaki kanan belakang, bahagian cawangan atas, dan lain-lain. Jawapan kepada soalan mengenai rawatan adalah mungkin hanya apabila anak diberi spesifik diagnosis jantung.

Boleh ditugaskan rawatan dengan ubat-ubatan, glikosida jantung dan nitratdigunakan ubat untuk menurunkan tekanan darah.

Dengan penyumbatan yang lengkap, terutama yang mempunyai dua hala, mungkin perlu dipasang berdasarkan budi bicara ahli bedah jantung. alat pacu jantung elektronik. Dengan sekatan fisiologi, rawatan tidak diperlukan, tetapi kanak-kanak perlu dua kali setahun untuk melawat ahli kardiologi, lakukan ECG, yang dikenali sebagai pemerhatian dinamik. Hanya seorang pakar sahaja yang dapat memberitahu ibu bapa mengenai perubahan kardiogram anak-anak mengenai apa yang dikatakan dan apa yang menyebabkan tachycardia sinus, lulus aritmia, dan lain-lain.

Pengepungan penuh kaki kanannya berbahaya, kerana pada bila-bila masa penyakit jantung yang mendasar boleh membawa kepada komplikasi. Dengan ramalan yang tidak lengkap lebih baik.

Pacemaker

Gaya hidup bayi

  Secara berasingan, saya ingin mengatakan tentang cara hidup dengan "kardio-walker" seperti itu. Jika kanak-kanak tidak mempunyai gejala atau tanda-tanda penyakit jantung, dan sekatan itu tidak lengkap, dia tidak menderita dengan apa-apa cara, dia boleh terus menjalani kehidupan biasa dengan tahap usaha fizikal yang digunakannya sebelum ini.

  Walau bagaimanapun, dalam mengenal pasti patologi jantung, banyak perubahan dalam hidup. Ibu bapa harus melakukan yang terbaik untuk melindungi kanak-kanak daripada tekanan yang kuat, pengalaman, dia mesti mematuhi mod latihan sederhana, disyorkan secara individu oleh ahli kardiologi, berehat lebih, pastikan untuk mematuhi peraturan nutrisi yang sihat dan rasional.

  Jika kanak-kanak diberi perangsang, akan ada lebih banyak sekatan: anda tidak boleh mendekati peranti elektrik bekerja dengan sebelah zon implantasi, anda tidak boleh bersandar terhadap mereka, anda tidak boleh bercakap di telefon bimbit, menekannya ke telinga dari pihak yang bertentangan (dalam kes ini, kiri).

  Lebih banyak maklumat mengenai sekatan kaki kanan bundle of His dijelaskan dalam video di bawah.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan