Ketidakhadiran pada kanak-kanak: dari tanda-tanda ke rawatan

Kandungannya

Kehilangan jangka pendek hubungan dengan realiti, kehilangan kesedaran tanpa kejang pada kanak-kanak dilihat oleh ibu bapa sebagai sesuatu yang tidak diketahui dan pelik. Ada kalanya fenomena tersebut dianggap tanda-tanda obsesi dan keupayaan paranormal yang luar biasa. Sebenarnya, kita bercakap tentang ketidaknyamanan.

Apa itu?

Judul ini diberikan kepada absalan oleh ketiadaan perkataan Perancis yang indah, yang diterjemahkan sebagai "ketiadaan". Ini merujuk kepada kekurangan kesedaran untuk beberapa waktu. Absans dalam perubatan adalah kejang kecil, sangat mirip dengan epilepsi, tetapi tidak disertai oleh sawan. Manifestasi klinikal dengan penyitaan kejam seperti disebut absans.

Epilepsi sedemikian tanpa sawan telah diketahui walaupun kepada para doktor zaman dahulu, khususnya, ia digambarkan oleh Hippocrates, yang menelefon penyakit "penyakit suci." Selepas doktor besar Hippocrates, epilepsi yang aneh, yang tidak dikaitkan dengan sawan, tetapi hanya ditunjukkan oleh kehilangan kesedaran dan penggetaran mata, digambarkan oleh doktor Swiss Samuel Tissot pada abad XVIII. Seratus tahun kemudian, absen telah dikaji oleh ahli psikiatri Perancis Eskoliol dan pelajarnya.

Sehingga kini, saintis dan doktor berhujah, apa yang absen secara semula jadi. Tetapi untuk sebahagian besar, doktor bersetuju bahawa ini adalah bentuk epileptik yang berasingan. Dia, tentu saja, boleh mengiringi epilepsi biasa, dan boleh dilihat secara berasingan.

Kejang seperti biasa tidak berlaku secara sawan. pada kanak-kanak selepas 4 tahun, paling kerap pada usia 4-7 tahun, sedikit kurang pada usia 7-14 tahun, abses sangat jarang dimulakan selepas 15 tahun. Lebih umum pada perempuan dan perempuan berbanding lelaki dan lelaki muda. Pada bayi hingga setahun, fenomena semacam itu tidak praktikal kerana ketidakupayaan korteks serebrum (hakikatnya ketidakhadiran memerlukan tahap kematangan tertentu dari otak dan sistem saraf).

Sebabnya

Doktor masih berhujah tentang sebab sebenar ketidakhadiran. Setakat ini, dipercayai kekurangan keseimbangan antara proses perencatan dan pengujaan sel-sel saraf korteks serebrum adalah untuk menyalahkan. Hippocrates disyaki alasan sedemikian, dan penyelidikan para pengikutnya tidak menyumbang apa-apa pada dasarnya kepada persoalan asal ketidakhadiran.

Faktor-faktor berikut boleh menyebabkan kurang keseimbangan antara brek dan dorongan denyutan pada neuron.

  • Kerosakan otak organik: pemindahan ensefalitis, abses otak, serta tumor dan neoplasma. Kehilangan sedemikian dipanggil menengah, iaitu, berlaku sebagai komplikasi terhadap patologi yang mendasari.
  • Punca, perubatan dan sains tidak diketahui dan tidak dapat difahami - ini adalah absisi idiopatik. Terdapat versi yang mereka bergantung kepada maklumat genetik dan biasanya berlaku pada kanak-kanak di mana keluarganya ada kes-kes epilepsi. Terdapat juga versi yang boleh menyebabkan abses yang timbul pada kanak-kanak yang mengalami episod kejang demam pada usia awal (terhadap latar belakang haba yang tinggi), tetapi hubungan ini belum terbukti dengan pasti.

Absansy bermula di bawah pengaruh pemicu tertentu, yang juga sains perubatan belum dapat ditentukan dengan pasti. Dipercayai bahawa pernafasan yang terlalu kerap dan mendalam, yang mengakibatkan hyperversions paru-paru, khususnya, boleh menyebabkan serangan. Juga menimbulkan paroxysm boleh menyala cahaya, sebagai contoh, kilat atau salut terang.

Adalah dipercayai bahawa kemungkinan serangan adalah lebih tinggi pada kanak-kanak dalam keadaan kurang tidur, serta semasa pengalaman, stres dan tekanan fisik dan psikologi yang teruk.

Apa yang berlaku dan jenis kejang

Absansy betul boleh dianggap sebagai patologi yang paling misterius, kerana mekanisme untuk pembangunan sawan adalah rahsia di belakang tujuh meterai. Ramai saintis percaya bahawa Atas dasar penyitaan yang tidak sembrono adalah kekuasaan perencatan dalam korteks serebrum, sedangkan kejang epileptik sawan biasanya dikaitkan dengan pengujaan saraf yang berlebihan. Versi kepentingan kejang tersebut untuk mengimbangi proses tertentu di dalam otak kanak-kanak juga kelihatan sangat dipercayai, itulah sebabnya, dalam kebanyakan kes, tidak ada kesan ketidakhadiran pada kematangan - otak matang sepenuhnya.

Dengan sendirinya, abses dibahagikan kepada sederhana dan tidak biasa. Mudah (mereka tipikal) berlaku dengan episod pendek pemadaman - secara literal setengah minit. Mana-mana gejala lain dengan ketiadaan biasa tidak ada. Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak semasa penyitaan itu boleh meneruskan kerja yang dimulakannya sebelum serangan itu, tetapi tindakannya sangat perlahan dan terhalang. Aliran absansy (mereka tidak sekata) mengalir dengan perubahan keadaan nada otot. Serangan berlangsung dari 5 hingga 20 saat, mereka biasanya mengiringi kejang epilepsi.

Gejala dan tanda-tanda

Abses tipikal dan atipikal berlaku dengan cara yang berbeza. Sederhana, seperti yang telah disebutkan, disertai hanya oleh kehilangan kesedaran jangka pendek. Serangan datang tiba-tiba, tiada apa yang meramalkan dia, tidak ada harbingers. Hanya kanak-kanak yang sedang bermain atau terlibat dalam perbualan tiba-tiba berhenti bergerak dengan cepat, "menjadi batu", kelihatan tepat di hadapannya, otot-otot meniru tidak berkontrak, oleh itu Ekspresi wajah kanak-kanak tidak berubah sepanjang keseluruhan penyitaan. Bayi boleh tiada tindak balas kepada rangsangan luar - suara, bunyi, cahaya. Selepas kira-kira setengah minit, keadaan itu normal. Kanak-kanak tidak ingat serangan itu, baginya separuh minit ini nampaknya tidak dapat diselesaikan.

Paroxysms seperti ini boleh diulang beberapa kali sehari, dan beberapa kali sebulan. Dengan kekerapan tinggi serangan biasa mencapai frekuensi beberapa dozen setiap hari. Setiap bertahan tidak lebih daripada setengah minit, kanak-kanak dengan mata terbuka berada dalam keadaan terpisah, rangsangan luar tidak mengeluarkannya dari serangan. Serangan tipikal seperti elektroencephalogram ditandakan sebagai gelombang puncak dengan frekuensi tertentu - 3 Hz.

Dengan ketidakhadiran biasa, kanak-kanak bukan sahaja kehilangan kesedaran untuk masa serangan, tetapi juga berlaku fenomena lain, untuk bayi tertentu setiap kali sama. Sebagai contoh, dengan gerakan yang sama bibir, lidah, beberapa isyarat berulang tertentu, gaya rambut pembetulan berterusan. Iaitu, kanak-kanak itu terus bertindak, walaupun tidak sedarkan diri, oleh sebab itulah paroki semacam itu sering kali tidak diketahui dengan lama.

Selalunya, absissi atipikal berlaku di latar belakang perubahan dalam nada otot. Kanak-kanak itu boleh memindahkan kepalanya ke belakang dengan matanya bergulir, atau dia boleh bengkok dan pada masa yang sama mengekalkan keseimbangannya dengan mengorbankan kakinya. Sekiranya nada berubah arah hipotonus, kejatuhan itu masih tidak dapat dielakkan, kerana otot, tanpa mengira postur, cepat melemahkan.

Seringkali serangan tersebut disertai oleh rasa, auditori atau halusinasi visual. Kanak-kanak itu mengingati serangan itu sendiri, tetapi menganggap sebagai sesuatu yang tidak biasa apa yang baru saja terjadi kepadanya dan bahawa dia tidak dapat menjelaskannya.

Komplikasi ketidakhadiran mungkin merupakan perkembangan epilepsi tahan. Ini terjadi pada setiap anak ketiga dengan ketidakhadiran berkala. Jika anda jatuh semasa serangan rumit, kanak-kanak itu mungkin cedera. Kadang-kadang kehadiran ketidakhadiran menyebabkan penyimpangan dalam perkembangan mental dan mental anak.

Apa yang perlu dilakukan

Sekiranya ibu bapa melihat "keanehan" sedemikian rupa untuk kanak-kanak, adalah penting untuk memberi masa kepada ahli saraf pediatrik yang akan membantu menentukan sama ada terdapat abses dan apa sebabnya. Seorang pakar neurologi meneliti seorang kanak-kanak, tetapi dengan ketidakhadiran tidak epileptik (idiopatik), tiada keabnormalan neurologi biasanya dikesan melalui peperiksaan.

Kanak-kanak dianjurkan untuk menjalani EEG (electroencephalogram), dalam sesetengah keadaan, disyorkan untuk melakukan pemeriksaan MRI otak untuk mengecualikan tumor dan lesi organik.

Rawatan hanya ditetapkan selepas doktor dapat menentukan sama ada kanak-kanak mempunyai penyakit utama atau tidak. Dari ini, sebenarnya, akan bergantung kepada terapi. Kanak-kanak dengan ketidakhadiran mudah disyorkan mengambil ubat asid valproic - di sekitar 75% kes, rawatan adalah berkesan.

Kehilangan yang rumit memerlukan penggunaan anticonvulsants. Terapi antiepileptik berlangsung selagi doktor dianggap perlu, dos tersebut akan berkurangan secara beransur-ansur. Biasanya untuk pemansuhan indikasi keperluan dadah, misalnya, ketiadaan serangan selama 2-3 tahun.

Pemulihan rakyat, konspirasi, osteopati untuk ketidakhadiran tidak wujud, ibu bapa tidak boleh melupakan perkara ini.

Dalam kebanyakan kes, ramalan adalah baik: abses kekal pada masa lalu apabila kanak-kanak tumbuh hingga umur 18-20 tahun. Sekiranya serangan pertama muncul pada masa remaja, maka kebarangkalian bahawa seseorang akan "mengambil" mereka bersamanya pada masa dewasa dianggarkan kira-kira 25-30%. Malangnya, ramalan itu tidak terlalu menggembirakan, jika ketidakhadiran itu menunjukkan dirinya terlalu awal, mereka berulang, jika mereka meneruskan lag dalam perkembangan mental, memori yang merosakkan, berfikir.

Mengenai absmen kanak-kanak lebih memberitahu pakar dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan