Vaksinasi terhadap jangkitan hemofilik

Kandungannya

Pengenalan vaksin terhadap bacaan hemofilik adalah dalam senarai vaksinasi profilaksis di Rusia. Dan walaupun vaksin ini dilakukan hanya di bawah tanda-tanda tertentu, ibu bapa harus tahu terlebih dahulu mengapa mereka boleh menawarkan vaksin ini dan bagaimana ia mempengaruhi badan bayi.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Apakah penyakit berbahaya?

Jangkitan hemofilik boleh menyebabkan meningitis, radang paru-paru, otitis media, bronkitis dan penyakit suppuratif radang, termasuk kerosakan pada sendi dan jantung, serta sepsis. Meningitis purulen pada kanak-kanak di bawah usia enam tahun dalam 30-50% disebabkan oleh jangkitan hemophilic. Pada masa yang sama, meningitis seperti itu teruk dan memberikan 20-35% daripada kes-kes yang tidak dapat dipulihkan dalam sistem saraf dan sehingga 20% daripada kes maut. Kematian yang lebih besar adalah disebabkan oleh septikemia yang disebabkan oleh bacillus hemofilus - sehingga 40% daripada kes.

Epiglottitis, yang juga menyebabkan bacillus hemofilia, berbahaya bagi kanak-kanak yang mengalami edema laring yang mengancam nyawa bayi. Di samping itu, jangkitan ini sering rumit oleh kekurangan kardiopulmonari. Kami juga ambil perhatian bahawa jangkitan hemophilic sangat sukar untuk dirawat - dalam 80% kes bacillus tahan terhadap antibiotik.

Kebaikan

 • Setelah penembusan semula pada 1.5 tahun, kanak-kanak memperoleh 100% perlindungan terhadap batang hemophilic.
 • Vaksin tidak termasuk mikroorganisma hidup, jadi mustahil untuk mendapatkan jangkitan hemophilic selepas vaksinasi.
 • Vaksin ini tidak mempunyai kontra. Ia hanya boleh dimasukkan dalam tempoh akut sebarang penyakit.
 • Vaksinasi mengurangkan bilangan kes jangkitan pernafasan akut semasa melawat tadika.
 • Agar tidak membuat beberapa suntikan, vaksin gabungan telah dibangunkan yang melindungi sedikit dari beberapa jangkitan sekaligus.
Vaksinasi terhadap jangkitan hemofilik
Vaksinasi terhadap jangkitan hemofilik melindungi dengan segera daripada beberapa penyakit berbahaya

Cons

Vaksin ini boleh menyebabkan reaksi sampingan yang tidak menyenangkan seperti pembengkakan, kelembutan dan kemerahan tapak suntikan (dalam 10% kanak-kanak) dan demam subfebril (dari 1% hingga 10% daripada kes). Dalam 0.1-1% kanak-kanak, suhu boleh meningkat kepada nombor febril, hampir 38.5 °.

Komplikasi yang mungkin

Komplikasi yang boleh disebabkan oleh vaksin termasuk:

 • Tutup di tapak suntikan;
 • Reaksi alahan;
 • Lymphadenopania;
 • Kerosakan kepada sistem saraf (jika kanak-kanak mempunyai encephalopathy).

Bagaimana untuk mencegah komplikasi?

Untuk memudahkan bayi menjalani vaksinasi, adalah penting untuk menyuntik ubat-ubatan yang menjejaskan imuniti hanya selepas peperiksaan perubatan. Ia akan menentukan sama ada bayi itu sihat dan tidak ada kontraindikasi terhadap vaksin ini. Juga, jika terdapat risiko komplikasi neurologi yang tinggi, ahli neuropatologi harus membenarkan suntikan.

Perlukah saya memberi vaksin?

Bacillus hemofilik ditularkan dari satu orang kepada yang lain melalui titisan udara. Ia mewakili bahaya terbesar bagi kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Seorang kanak-kanak dapat mengendalikan tongkat semacam itu dari seseorang yang tidak berdosa. Akibatnya, kanak-kanak akan mempunyai selsema yang rumit - jangkitan bakteria akan bergabung dengan mereka.Dalam banyak kes, jangkitan ini memberi kesan kepada paru-paru, epiglottis, meninges, jantung, dan organ-organ lain. Ini sangat berbahaya untuk kanak-kanak kecil, jadi manfaat vaksinasi adalah jelas.

Pemeriksaan oleh pakar pediatrik sebelum vaksinasi
Vaksinasi boleh dilakukan hanya selepas peperiksaan menyeluruh terhadap bayi oleh pakar pediatrik.

Petunjuk

Vaksinasi ini ditetapkan:

 • Kanak-kanak yang mengalami imunokompromi;
 • Bayi yang berada di rumah kanak-kanak itu;
 • Bayi yang mempunyai HIV dan mereka yang lahir kepada ibu-ibu yang telah didiagnosis dengan HIV;
 • Kanak-kanak yang mempunyai patologi oncohematological;
 • Bayi dengan kecacatan anatomi di mana risiko jangkitan dengan jangkitan hemofilik meningkat.

Ia juga disyorkan untuk menjalankan vaksin ini jika:

 • Bayi menerima campuran dan tidak dilindungi oleh antibodi daripada susu ibu;
 • Bayi lahir lebih awal;
 • Bayi sering sakit;
 • Kanak-kanak itu mula menghadiri tapak semaian di tadika.

Skim vaksinasi

Kalendar mempunyai tarikh berikut untuk pengenalan vaksin terhadap jangkitan hemofilik:

 • Suntikan pertama - pada usia tiga bulan.
 • Vaksin kedua adalah empat setengah bulan.
 • Vaksin ketiga adalah ketika bayi berusia setengah tahun.
 • Revaccination - 1.5 tahun.

Jika atas apa jua sebab vaksin itu ditangguhkan sehingga 6 bulan, maka seorang kanak-kanak di bawah umur satu tahun diberi dua vaksinasi dengan selang waktu 30 hari, selepas itu suntikan penggalak dilakukan selama 1.5 tahun. Sekiranya mereka mahu memberi vaksin kepada kanak-kanak berumur 1-5 tahun, suntikan hanya diberi sekali sahaja.

Kanak-kanak vaksinasi
Semakin tua anak menjadi, vaksin yang kurang diberikan.

Untuk vaksinasi terhadap jangkitan hemofilik menggunakan vaksin tersebut:

 1. Act-HIB - dadah yang melindungi kanak-kanak daripada kayu hemofilik. Vaksin ini digabungkan dengan vaksin lain, sementara ia ditadbir di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan.
 2. Pentaxim adalah ubat gabungan yang membolehkan anda secara serentak mengimplan bayi bukan sahaja dari bakteria hemofilus, tetapi juga dari batuk, tetanus, diphtheria dan polio. Ia terdiri daripada komponen hemofilik yang diwakili oleh vaksin kering yang dibungkus secara berasingan.
 3. Hiberix adalah vaksin yang digunakan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh bakteria hemofilus. Anda boleh menggabungkan vaksin ini dengan mana-mana yang lain, tetapi masuk ke bahagian yang berlainan badan.
 4. Infanrix hexa adalah gabungan vaksin yang pada masa yang sama melindungi daripada enam jangkitan (diphtheria, hemofilus bacillus, hepatitis B, batuk kokol, polio dan tetanus).

Pendapat E. Komarovsky

Seorang pakar pediatrik yang terkenal menasihati anda untuk memberi vaksin terhadap bakteria hemofilus untuk melindungi bayi anda semasa tahun-tahun pertama kehidupan menentang penyakit berjangkit yang serius yang menyebabkannya. Dia mengingatkan bahawa bahaya dari pneumonia, meningitis dan penyakit lain yang disebabkan oleh jangkitan hemofilik banyak kali lebih tinggi daripada risiko reaksi negatif terhadap vaksin ini.

Pada umur berapa vaksin?

Adalah mungkin untuk memulakan vaksinasi terhadap jangkitan hemophilic dari 2 bulan. Walaupun kalendar nasional menunjukkan tempoh vaksinasi 3, 4,5 dan 6 bulan, adalah mungkin untuk memberi vaksin pada usia yang lebih tua.

Kanak-kanak dari jangkitan ini akan diberi vaksin sebelum umur 5 tahun, kerana selepas lima tahun sistem kekebalan tubuh sudah cukup kuat untuk menahan bakteria hemofilus sendiri.

Persediaan

Adalah penting bahawa kanak-kanak itu diperiksa oleh doktor sebelum vaksinasi dan menentukan jika remah-remah itu telah kontraindikasi. Sekiranya terdapat risiko alergi, sebelum vaksinasi (dua hari) dan selepas itu (dalam tempoh dua hari), ia adalah bernilai memberi ubat antihistamin bayi.

Vaksin vaksin Hemophilus
Vaksin Hemophilus bacillus biasanya disahkan dengan baik oleh kanak-kanak.

Bagaimana untuk membuat suntikan?

Vaksin Akta-HIB perlu disuntik di bawah kulit. Kanak-kanak yang berumur kurang daripada dua tahun diberi suntikan di kawasan pinggul, dan pada usia yang lebih tua - di bahu.

Pentaxim, Infanrix hexa dan Hiberix disuntik intramuscularly ke paha ke otot quadriceps. Oleh itu, vaksin memasuki tisu otot, walaupun pada kanak-kanak yang sangat kecil. Dari pengenalan punggung ditolak, kerana dengan itu ada risiko tidak masuk ke dalam otot, dan juga menyakiti saraf atau saluran darah.

Bagaimana jika terdapat kesan sampingan?

Dalam kebanyakan kes, vaksin tidak memberikan apa-apa kesan sampingan. Dalam sesetengah kanak-kanak, tapak suntikan mungkin sedikit sakit dan berubah menjadi merah. Ia juga mungkin untuk meningkatkan suhu kepada petunjuk kecil. Dalam kes ini, anda boleh memberi ubat antipiretik bayi.

Ulasan

Ibu bapa sering menganggap vaksin Hemophilus Bacterium tidak perlu, kerana bayi juga diberi vaksin terhadap jangkitan berbahaya yang lain apabila vaksin diberikan. Ini menimbulkan kebimbangan mengenai sama ada sebilangan besar vaksin akan merosakkan kekebalan serbuk. Walau bagaimanapun, ulasan orang-orang yang telah memvakskan bayi mereka dari jangkitan hemofilik kebanyakannya mengesahkan toleransi yang baik terhadap vaksin tersebut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan