Jadual vaksinasi untuk kanak-kanak di bawah 3 tahun

Kandungannya

Pada tahun-tahun pertama kehidupan, bayi akan mempunyai banyak vaksinasi, jadi ibu bapa harus mengetahui vaksinasi mereka yang akan ditawarkan, mengapa mereka perlu mentadbir vaksin begitu awal dan bagaimana untuk mempersiapkan vaksinasi. Mari kita lihat jadual vaksinasi untuk kanak-kanak dari lahir hingga tiga tahun.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Mengapakah vaksin pada usia muda?

Pengenalan vaksin pada tahun pertama kehidupan membantu bayi membentuk imuniti terhadap jangkitan berbahaya sedini mungkin. Penyakit berjangkit amat berbahaya untuk kanak-kanak yang sangat muda. Sebagai contoh, jangkitan dengan tuberkulosis dalam tahun pertama kehidupan sering rumit oleh meningitis, yang boleh mengakibatkan kematian.

Sekiranya virus hepatitis B memasuki badan pada usia awal, kanak-kanak itu akan kekal sebagai pengangkutnya sehingga akhir hayat, dan patologi serius seperti sirosis atau kanser akan mengancam hati mereka. Batuk kokol sangat berbahaya untuk bayi sehingga setahun, kerana ia boleh menyebabkan lemas dan merosakkan otak. Tidak kurang berbahaya adalah jangkitan hemophilic dan pneumococcal, yang menyebabkan sukar untuk dirawat dan lesi yang kerap berlaku paru-paru, telinga, meninges, jantung, dan organ-organ lain bayi.

Perlindungan penyakit
Kebanyakan suntikan boleh melindungi bayi anda daripada penyakit paru-paru.

Ramai ibu bapa ragu-ragu sama ada untuk memvaksin awal, kerana mereka yakin bahawa bayi yang berusia di bawah 3 tahun tidak dapat menemui agen penyebab penyakit berbahaya tersebut. Mereka salah, kerana risiko jangkitan selalu ada, kerana banyak orang adalah pembawa asimptomatik. Di samping itu, setelah memulakan vaksinasi sebelum tahun, pada masa kanak-kanak itu secara aktif mengkaji segala sesuatu di sekeliling dan berinteraksi dengan orang lain, dia akan dilindungi daripada jangkitan yang tidak selamat.

Jadual

Tahun umur kanak-kanak

Apakah jenis jangkitan adalah vaksinasi

Yang pertama

Hepatitis B:

 • pada hari pertama kehidupan
 • sebulan
 • dalam 2 bulan (menurut petunjuk)
 • pada 6 bulan
 • dalam tempoh 12 bulan (menurut petunjuk)

Tuberkulosis:

 • pada hari-hari pertama kehidupan (3-7)

Jangkitan pneumokokus:

 • dalam 2 bulan
 • dalam 4.5 bulan

Batuk, tetanus, difteri, poliomielitis, jangkitan hemofilik (oleh petunjuk):

 • dalam 3 bulan
 • dalam 4.5 bulan
 • pada 6 bulan

Rubella, parotitis, campak:

 • dalam 12 bulan

Influenza:

 • dari 6 bulan pada musim gugur

Yang kedua

Hepatitis B (tidak divaksin sebelumnya):

 • mengikut skema 0-1-6

Influenza:

 • setiap tahun pada musim luruh

Campak, rubella (tidak divaksin sebelumnya):

 • sekali

Jangkitan hemofilik (jika terdapat tanda-tanda kepada kanak-kanak yang belum divaksinasi sebelumnya):

 • sekali

Jangkitan Pneumococcal (penularan semula):

 • dalam tempoh 15 bulan

Batuk, tetanus, difteri, jangkitan hemofilik (peninjauan semula, menurut tanda-tanda):

 • pada 18 bulan

Poliomyelitis (penularan semula)::

 • pada 18 bulan
 • pada 20 bulan

Ketiga

Hepatitis B (tidak divaksin sebelumnya):

 • mengikut skema 0-1-6

Influenza:

 • setiap tahun pada musim luruh

Campak, rubella (tidak divaksin sebelumnya):

 • sekali

Jangkitan hemofilik (jika terdapat tanda-tanda kepada kanak-kanak yang belum divaksinasi sebelumnya):

 • sekali

Sebagai tambahan kepada vaksinasi dari 12 bulan, kanak-kanak juga mula menguji Mantoux setiap tahun, memeriksa kekebalan mereka terhadap tuberkulosis.

Penerangan ringkas

 1. Pada hari pertama selepas lahir divaksinasi terhadap hepatitis B, kerana terdapat risiko jangkitan yang tinggi daripada ibu atau manipulasi perubatan. Suntikan ini dilakukan dalam 12 jam pertama kehidupan. Vaksinasi hepatitis dilakukan sehingga satu tahun 3 kali - vaksinasi kedua diberi bulanan, dan yang ketiga dalam enam bulan.Jika bayi dikelaskan sebagai berisiko, vaksinasi akan menjadi empat - vaksin ketiga ditangguhkan hingga 2 bulan, dan keempat dilakukan setiap tahun. Bayi yang tidak dapat dijangkiti boleh divaksinasi terhadap hepatitis B pada bila-bila masa, menggunakan skema 0-1-6.
 2. Juga di hospital bersalin kanak-kanak mendapat yang lain vaksinasi - terhadap tuberkulosis. Bayi diberi vaksin BCG atau versi ringan (BCG-M).
 3. Pada usia 2 bulan, mulakan kitaran vaksin terhadap jangkitan pneumokokus. Vaksin pertama dilakukan dalam 2-3 bulan, yang kedua - dalam sebulan setengah (biasanya dalam 4.5 bulan). Dalam 1 tahun 3 bulan peninjauan semula dilakukan, menyokong perlindungan terhadap pneumococci.
 4. Bayi tiga bulan ditunggu-tunggu oleh beberapa vaksin sekaligus, di antaranya salah satu yang paling penting, tetapi juga yang paling kerap menyebabkan tindak balas yang merugikan, adalah DPT. Vaksin ini akan menjadi perlindungan yang baik terhadap tetanus, batuk kokol dan difteri. Vaksin diberikan dengan selang 30-45 hari tiga kali - biasanya dalam 3, 4,5 dan 6 bulan.
 5. Pada masa yang sama mengikut tanda-tanda (jika terdapat peningkatan risiko) divaksinasi terhadap hemofilus bacilli. Vaksin juga diberikan tiga kali pada usia yang sama dengan DTP. Terdapat gabungan ubat-ubatan yang membolehkan anda melakukan hanya 1 suntikan, dan jika terdapat beberapa vaksin, ia akan ditadbir di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan. Pada 18 bulan, vaksin jangkitan DTP dan Hemophilus ditadbir sekali lagi (pembaikan semula pertama dilakukan). Sekiranya kanak-kanak tidak diberi vaksin terhadap jangkitan hemophilic sehingga 6 bulan, vaksin dilakukan dua kali antara umur 6 bulan dan setahun dengan selang satu bulan, dan peninjauan semula dilakukan mengikut pelan 1.5 tahun. Sekiranya kanak-kanak itu tidak diberi vaksin terhadap jangkitan tersebut sebelum berumur 1 tahun, vaksin dilakukan hanya 1 kali pada usia 1-5 tahun.
 6. Vaksinasi terhadap polio bermula serentak dengan DTP. Dua vaksin pertama pada 3 bulan dan 4 bulan setengah dilaksanakan dengan menggunakan vaksin yang tidak aktif (melakukan suntikan), dan untuk vaksin ketiga pada 6 bulan pada anak-anak yang sihat menggunakan vaksin hidup (memberikan tetesan). Peninjauan semula dari jangkitan ini pada tahun kedua hidup dilakukan dua kali - pada 1.5 tahun dan pada 20 bulan.
 7. Kanak-kanak berusia satu tahun diberi vaksin terhadap campak, parotiditis dan rubella. Perlindungan terhadap semua jangkitan ini disediakan oleh satu vaksin yang komprehensif. Jika, atas apa jua sebab, vaksinasi tidak berlaku, vaksinasi rubella dan campak boleh diberikan sebagai persediaan yang berasingan kepada anak-anak selepas satu tahun pada bila-bila masa.
 8. Dari umur 6 bulan bermula vaksin untuk selesema. Vaksinasi diletakkan setiap tahun sebelum wabak mungkin berlaku.
Vaksinasi untuk kanak-kanak
Kebanyakan vaksinasi adalah rutin, tetapi anda boleh memilih secara vaksinasi anak anda seperti yang anda mahukan.

Persediaan untuk suntikan

Oleh kerana hanya bayi yang sihat dapat dimasukkan ke dalam vaksinasi, titik penyediaan utama adalah untuk menentukan kesihatan bayi. Bayi mesti diperiksa oleh doktor. Jika kita bercakap tentang vaksinasi di hospital bersalin, maka mereka dibenarkan oleh ahli neonatologi. Vaksinasi antara umur 1 bulan dan 3 tahun ditetapkan oleh ahli pediatrik daerah, memeriksa anak sebelum setiap vaksinasi. Sekiranya terdapat kecurigaan tentang masalah kesihatan, maka kanak-kanak itu harus ditunjukkan kepada ahli neurologi atau imunologi sebelum kanak-kanak itu divaksinasi.

Ia juga disyorkan untuk menyumbang darah dan air kencing bayi untuk analisis. Jika bayi mempunyai risiko peningkatan reaksi alergi, beberapa hari sebelum vaksinasi, anda boleh mula memberikan antihistamin, terus mengambilnya dan selama dua hari selepas suntikan.

Petua

 • Ibu bapa perlu membeli ubat antipiretik terlebih dahulu, sebagai salah satu tindak balas yang paling kerap terhadap vaksinasi adalah peningkatan suhu. Anda tidak perlu menunggu untuk nombor tinggi, anda boleh memberi ubat walaupun pada suhu di atas 37.3 darjah.
 • Ambil klinik untuk bayi mainan yang akan membantu sedikit untuk mengalihkan serbuk dari sensasi yang tidak menyenangkan dan tidak selesa dari vaksinasi.
 • Jangan ubah makanan bayi beberapa hari sebelum dan selepas vaksinasi. Ini bukan masa terbaik untuk produk baru dan permulaan makan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan