Bolehkah remaja diberi bir bukan alkohol dan berapa umurnya dibenarkan membelinya?

Kandungannya

Di antara soalan-soalan luar biasa yang ditanya oleh ibu bapa dari semasa ke semasa, tempat yang berasingan diduduki oleh soalan mengenai manfaat atau kemudaratan bir bukan alkohol untuk kanak-kanak. Ramai yang percaya bahawa sekali minuman dipanggil bukan alkohol, ia dibenarkan untuk kanak-kanak. Adakah ini benar dan boleh ada manfaat daripadanya, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Apa minuman?

Bir, yang dipanggil bukan alkohol, sangat menyukai minuman dengan nama yang sama dengan kandungan alkohol. Bukan rahsia lagi bahawa kebanyakan orang dewasa suka citarasa ini, dan bahkan kanak-kanak kecil sering mempunyai keinginan untuk mencuba minuman berbulu kecil dari kaca ibu bapa mereka. Tastefulness - dalam malt dan yis biryang anak-anak, dengan cara, cinta dan dalam bentuk yang tulen.

Satu lagi soalan ialah sama ada kanak-kanak perlu membiasakan diri dengan rasa bir. Kebanyakan ahli psikiatri dan pakar narkotik cenderung untuk mempercayai bahawa sebelum ini terbiasa dengan nuansa rasa ini boleh menyebabkan peningkatan penggunaan alkohol dalam remaja dan belia. Jika ibu dan ayah tidak mempunyai apa-apa terhadap anak minum tahun hingga 30, anda boleh mula memberinya bir bukan alkohol dari usia dini. Semua yang lain harus bertanya apa sebenarnya minuman yang dipanggil bukan alkohol.

Prasasti pada label itu, mengatakan bahawa kandungan botol atau alkohol 0% alkohol, sebenarnya adalah helah rumit. Tidak mustahil untuk menyusun bir dengan kandungan alkohol yang sifar sepenuhnya.

Oleh itu, secara lalai, hanya integer yang diambil, pengeluar cuba menyembunyikan malu.

Sebenarnya, dalam bir bukan alkohol dari alkohol 0.5 hingga 1.2%, dan ini adalah fakta. Oleh itu, seorang kanak-kanak yang diberi minuman sebegini masih mendapat alkohol, tetapi dalam dos kecil.

Alkohol dari bir tradisional dicabut di kilang sama ada dengan penyejatan atau dengan kaedah membran, atau dengan menggunakan ragi khas, yang tidak dapat memproses glukosa menjadi alkohol. Flu yang dipanggil buih bukan alkohol mengandungi air, hop, barley malt, dan sirap maltosa.

Pada pandangan pertama, komposisi agak tidak bersalah. Walau bagaimanapun, jangan mengandaikan bahawa gabungan bahan-bahan seperti itu boleh membawa kepada kanak-kanak (dan dewasa) badan sekurang-kurangnya beberapa faedah.

Manfaat dan bahaya

Bercakap tentang manfaat, perlu difahami bahawa faedah dinilai semata-mata untuk orang dewasa, bukan untuk kanak-kanak. Harta yang berguna adalah harta vasodilator, kandungan kalori kecil, yang penting untuk pemakanan. Sesetengah peminat mendakwa bahawa bir mengurangkan risiko mendapat kanser dengan penyakit, bagaimanapun pakar dalam bidang onkologi menganggap kenyataan sedemikian menjadi tidak masuk akal dan tidak masuk akal. Fakta yang tidak dapat dipertikaikan adalah bahawa bir (dan bukan hanya bukan alkohol) mengandungi sejumlah besar vitamin B kelompok.

Ini adalah di mana ciri-ciri minuman berguna yang berguna dan dipersoalkan. Mulakan berbahaya. Ini termasuk:

  • kandungan sebatian kimia berbahaya yang digunakan untuk menebus pembentukan alkohol dan busa dalam minuman siap semasa pengeluaran;
  • kandungan kobalt melebihi semua had munasabah sebanyak 6 kali;
  • kebarangkalian tinggi gangguan hormon kerana kandungan phytoestrogens dalam minuman;
  • kebarangkalian yang tinggi untuk membangunkan penyakit gastrousus kanak-kanak;
  • Kandungan minyak fusel sebagai ciri mandatori proses penapaian, yang menjejaskan tubuh secara toksik;
  • kehadiran morfin (terkandung dalam kon hop, ia adalah bahan yang menyebabkan kebergantungan dengan penggunaan biasa).

Semua orang tahu bahawa apa-apa bir, tanpa mengira kandungan alkoholnya, meningkatkan keamatan kencing. Secara semulajadi, kanak-kanak itu, selepas meminum minuman sebegini, akan sering berlari ke tandas. Kencing manis yang kerap adalah pencucian berbahaya dari tubuh anak-anak sehingga sangat berharga untuknya kalsium dan fosforus.

Adalah amat berbahaya untuk minum bir bukan alkohol untuk remaja bawah umur yang memasuki masa akil baligh. Phytoestrogens menyebabkan perkembangan lelaki dalam jenis wanita, mengurangkan fungsi pembiakan. Kanak-kanak perempuan mungkin mengalami masalah haid, diikuti oleh ketidaksuburan.

Sekatan jualan - umur

Dengan bir bukan alkohol di Rusia terdapat keadaan paradoks. Secara undang-undang, ia tidak terpakai bagi minuman keras, dan oleh itu ia dibenarkan untuk menjualnya walaupun kepada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, minuman itu tidak sepenuhnya alkohol. Dan walaupun pengeluar licik dengan tanda% pada label, maka mereka tidak menipu sama sekali, menunjukkan pada label ituProduk ini berbahaya kepada wanita hamil, ibu dan anak yang menyusukan di bawah usia 18 tahun.

Atas dasar ini, sama ada untuk menjual bir tanpa alkohol kepada seorang kanak-kanak atau remaja, hanya penjual memutuskan. Dengan cara yang pelik, soalan ini dibiarkan mengikut budi bicaranya, dan keadaannya pada asasnya tidak dikawal. Oleh itu, ia hanya dari hati nurani saudagar, serta pemahamannya yang jelas tentang apa minuman ini, bahawa anak anda boleh membeli bir bukan alkohol dalam usia 13-17 tahun.

Jika minuman itu dijual, undang-undang tidak akan dilanggar, jika penjual menolak kanak-kanak itu, dia juga akan betul, kerana dia mengikuti cadangan pengilang mengenai pembungkusan minuman itu.

Tragedi keadaan terletak pada fakta bahawa kebanyakan penjual tidak memikirkan kesihatan anak lain, dan gaji mereka sendiri sering bergantung pada jumlah yang dijual dan jumlah pendapatan. Dan oleh itu, dengan kebarangkalian 95% dan lebih, seorang anak masih boleh membeli bir, jika dia sangat mahukan. Tidak dalam satu kedai, jadi di tempat lain.

Kesimpulan

Tubuh kanak-kanak itu dapat digunakan dengan lebih cepat walaupun hingga dos minimum alkohol yang terkandung dalam makanan atau minuman. Dia tidak dapat menahan alkohol, kerana hampir tidak menghasilkan enzim khas yang memecah alkohol.

Ia adalah satu kesilapan untuk memberi bir kepada seorang kanak-kanak dari segi perubatan dan pedagogi hanya kerana "perlu membentuk budaya minum" dan "buah terlarang manis". Inilah bagaimana kadang-kadang ibu dan bapa remaja berhujah, cuba untuk muncul ibu bapa yang demokratik. Perkara terbaik adalah menunjukkan dengan contoh bahawa alkohol tidak sama sekali menarik, tidak diperlukan. Kebanyakan kanak-kanak mengamalkan corak tingkah laku dan sikap terhadap alkohol yang mereka lihat dalam keluarga mereka sendiri.

Cara larangan, tentu saja, bukanlah yang terbaik yang boleh dikenakan ibu bapa. Ia lebih jujur ​​untuk mengecualikan penggunaan minuman minuman bukan alkohol oleh kanak-kanak yang lebih muda, dan kepada kanak-kanak yang sudah dapat memahami hubungan kausal, untuk membincangkan bahaya minuman ini dan akibat yang mungkin, termasuk kegemukan, alkohol, ketidaksuburan, penyakit buah pinggang, hati, mental dan intelektual. kebolehan.

Adakah patut mencuba nasib dan organisma kanak-kanak untuk daya tahan, memberikan bir, walaupun ia bukan alkohol, kerana terdapat banyak alternatif - susu, jus, kompos, dalam kes-kes yang sangat teruk - jus. Mereka lebih sedap dan sihat untuk kanak-kanak.

Dan akhirnya, mari kita lihat dengan cara yang lebih baru mengenai cara rawatan yang biasa dengan bir. Sering kali anda dapat mencari petua untuk memberi bir hangat untuk batuk atau dos kecil bir bukan alkohol untuk tidur yang lebih baik untuk anak yang tidak sihat dan hiperaktif. Untuk batuk terdapat kumpulan besar ubat-ubatan, resolusi yang dibenarkan pada zaman kanak-kanak, terdapat kaedah tradisional yang tidak membayangkan penggunaan cecair yang mengandungi alkohol.

Tidur baik menyumbang beban dan mod hari yang mencukupi, serta sedatif ringan, termasuk ubat-ubatan herba yang dibenarkan oleh umur.Insomnia dan batuk bukanlah sebab bagi seorang kanak-kanak untuk mewujudkan satu platform bagi masalah masa depan yang berkaitan dengan pergantungan alkohol. Kanak-kanak tidak boleh dirawat dengan bir tanpa alkohol.

Fakta menarik tentang bir bukan alkohol boleh dilihat dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan