30 minggu 32 minggu

Ultrasound pada minggu ke-31 kehamilan: saiz janin dan ciri-ciri lain

Kandungannya

Pada bulan kehamilan kelapan Ibu pergi cuti bersalin. Dia mempunyai lebih banyak masa untuk berkomunikasi dengan bayinya, yang akan dilahirkan tidak lama lagi. Ia adalah dalam tempoh ini bahawa ibu hamil perlu melepasi pemeriksaan pranatal terakhir yang ketiga. Dan pada minggu ke-31 kehamilan, dia mungkin menerima rujukan untuk imbasan ultrasound sebagai sebahagian daripada kajian saringan trimester ketiga. Mengenai apa yang sedang menunggu dia di bilik ultrasound dan bagaimana bayinya telah menjadi, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Objektif tinjauan

Pada minggu ke-31, pemeriksaan pranatal yang ketiga dilantik, tugasnya adalah untuk meringkaskan keputusan dua yang pertama dan mengetahui bagaimana bayi merasakan pada tahap ini. Kajian ini kini sangat bermaklumat dari segi perancangan taktik untuk penghantaran yang akan datang. Banyak bayi yang pada masa ini mengamalkan kedudukan terakhir badan, di mana mereka akan dilahirkan. Ini menjadikan mungkin mengurangkan bilangan dan risiko kecederaan kelahiran, kerana untuk pembentangan panggul atau melintang, seorang wanita boleh ditunjukkan seksyen cesarean.

Ultrasonography pada kehamilan 31 minggu membolehkan anda memeriksa dengan teliti struktur organ-organ dalaman bayi, kerana semuanya sudah cukup besar dan sempurna digambarkan. Pemeriksaan ultrabunyi dirancang, ia dilakukan secara percuma di konsultasi di tempat kediaman ibu hamil.

Di samping tugas pemeriksaan, percubaan tambahan dikenakan pada ultrasound trimester ketiga. imbasan perlu menjelaskan keadaan kanak-kanak itu, ciri aliran darah plasenta uterus, menunjukkan pertumbuhan bayi dalam dinamik, menjelaskan tarikh lahir yang dijangka, yang hanya sekitar sudut.

Di luar rancangan pada masa ini, wanita hamil dengan kembar atau kembar tiga yang menjadi hamil melalui IVF, serta wanita yang mempunyai sejarah obstetrik yang teruk, termasuk selepas seksi cesarean sebelumnya, boleh mengandalkan ultrasound, kerana penting untuk memantau keadaan parut rahim pasca operasi dalam jangka masa yang panjang.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Menjalankan prosedur

Ultrasound pada 30-31 minggu membuat cara luaran, transabdominal di mana alat sensor berada di dinding abdomen anterior seorang wanita. Rahim begitu besar sehingga pembentukan seorang wanita hamil tidak lagi memainkan peranan, berat tambahan dan lipatan lemak pada perut tidak dapat merumitkan visualisasi.

Doktor hanya menggunakan sensor vagina jika wanita itu mempunyai ancaman kelahiran pramatang, dan lebih tepat lagi, ahli kandungan ginekologi wanita itu cenderung untuk mempercayai bahawa terdapat pembukaan serviks yang tidak normal untuk tempoh tertentu.

Persediaan untuk ultrasound tidak diperlukan. Sekiranya seorang wanita ingin melakukan imbasan ultrabunyi tiga dimensi atau dimensi empat dimensi, maka dia sepatutnya tahu bahawa ujian semacam ini lebih panjang daripada ultrasound tradisional - dari 40 hingga 55 minit. Dengan ultrabunyi apa-apa jenis, masuk akal untuk mengambil kad pertukaran dan pasport, kasut tanggal dan lampin bersih supaya anda boleh menutupnya dengan sofa, yang anda perlu berbaring semasa imbasan.

Apa yang akan dilakukan oleh penyelidikan?

Saiz janin pada minggu ke-31 agak besar, jadi tidak ada kemungkinan untuk melihat bayi sepenuhnya, tidak satu sensor memberikan gambaran keseluruhan yang luas.Kanak-kanak akan diperiksa di bahagian - kepala dan muka, leher dan dada, tulang belakang dan perut, anggota badan. Pertumbuhan bayi melebihi 40 sentimeter, dan berat - lebih dari satu kilogram setengah. Dalam sesetengah bayi, beratnya mungkin hampir 2 kg.

Bayi itu disimpan dengan lemak subkutan, yang membolehkannya mendapat berat badan dengan cepat, dan selepas melahirkan, ia akan melindungi bayi daripada membeku, kerana fungsi thermoregulation tidak akan dibahaskan lagi. Oleh kerana lemak, badan bayi mendapat penampilan yang lebih menarik - pada pegangan dan di bawah lutut terdapat lipatan yang comel, di pipi - bintik-bintik, kedut dicelup. Bayi pada minggu 31 kelihatan hampir seperti ia akan kelihatan dengan serta-merta selepas lahir.

Kanak-kanak telah membentuk sepenuhnya semua deria. Dia mendengar dan melihat sebahagiannya, membezakan suara orang-orangnya sendiri dari bunyi yang tidak dikenali dan menakutkan, membezakan kegelapan dari cahaya. Jika anda menghidupkan lampu suluh di perut anda, bayi akan menutup matanya dengan refleks. Dia sudah membuka matanya apabila dia terjaga, dan, jika bernasib baik, dia boleh menunjukkannya semasa ultrasound.

Paru-paru sedang bersiap untuk pernafasan bebas. Setakat ini bayi tidak tahu bagaimana untuk melakukan ini, tetapi bahan khas mula dihasilkan di paru-paru - surfaktan yang tidak akan membenarkan alveoli untuk melekat bersama semasa tamat selepas bayi dilahirkan.

Pada minggu ke-31, pembentukan keranda atau konvoi pada otak kanak-kanak berterusan, ia menjadi "lebih pintar", dan hubungan antara otak dan otot menjadi lebih cekap. Pergerakan serbuk sekarang kurang aktif berbanding sebelum ini, tetapi ia penuh dengan makna - dia boleh sengaja menarik penumbuknya ke dalam mulutnya, merebut tali pusatnya, menyentuh wajahnya yang kecil.

Aktiviti motor tidak begitu kuat seperti pada trimester kedua, kerana bayi sudah menjadi lebih ketat pada rahim ibu.

The crumb mengambil posisi padat, yang mana menjadi sulit untuk melihat alat kelamin, sehingga lantai pada trimester ketiga lebih sulit ditentukan daripada pada masa-masa sebelumnya.

Secara aktif berfungsi perut dan usus, pundi kencing dan buah pinggang. Bayi menelan cairan amniotik, cegukan, pisses, dan dalam usus, najis asal, yang dipanggil meconium, disimpan. Kekurangan tidur dan terjaga. Dalam tempoh terjaga, dia boleh bermain dengan jari atau kabel kabelnya, yang juga boleh dilihat pada monitor pengimbas ultrasound.

Dekripsi dan norma

Memahami apa yang ditulis dalam kesimpulan ultrasound tidak begitu sukar kerana ia seolah-olah pada pandangan pertama. Doktor semestinya mengukur parameter asas, yang dipanggil fetometrik. Ini adalah dimensi kepala - frontal-occipital dan bipariented, serta panjang tulang berpasangan kaki - femur dan tibia, dan tangan - tulang bahu dan lengan bawah. Juga diukur adalah diameter dada, dan dua lingkaran - perut dan kepala. Kemudian hasilnya dibandingkan dengan jadual khas.

Jadual Fetometri 30-31 minggu kehamilan (nilai purata sahaja):

BPR, mm

LZR, mm

DBK (paha), mm

DKG (betis), mm

WPC (bahu), mm

DKP (lengan bawah), mm

Diameter dada, mm

Lingkaran kepala, mm

Lingkaran abdomen, mm

78-80

97-101

57-59

53-56

53-55

46-48

79-81

285-294

264-274

Sebagai kesimpulan, ultrasound semestinya menggambarkan ciri-ciri anatomi perkembangan kanak-kanak. Pada masa ini, doktor mempunyai semua kemungkinan untuk memeriksa organ dalaman bayi, menyimpulkan bahawa terdapat atau tiada kecacatan kelahiran.

Plasenta pada minggu ke-31 mempunyai tahap kematangan pertama, dalam beberapa kes ia layak sebagai peralihan dari yang pertama ke yang kedua, walaupun biasanya adalah normal untuk plasenta normal ke tahap kedua selepas 35 minggu. Jumlah air secara beransur-ansur menjadi kurang, kerana bayi itu bertambah, dan ia memerlukan lebih banyak ruang di rahim. Minggu ini dianggap normal. Indeks cecair amniotik adalah 82-88 mm (secara purata).

Masalah yang mungkin berlaku

Penyimpangan petunjuk kanak-kanak tertentu dari nilai-nilai purata yang ditunjukkan dalam jadual boleh menjadi fisiologi dan patologi.Sekiranya imbasan ultrabunyi pada 31 minggu menunjukkan kelewatan perkembangan, maka lagnya agak ketara - kira-kira 2 minggu dari tempoh obstetrik tetap (pada 31 minggu saiz anak sepadan dengan minggu ke-29). Lebihan penunjuk pada perbezaan yang sama juga boleh membincangkan mengenai patologi - edema, keabnormalan genetik, malformasi, jangkitan intrauterin.

Penyimpangan kecil tidak boleh mengganggu ibu masa depan dan orang tersayangnya. Perbezaan fisiologi mungkin disebabkan oleh ciri-ciri keturunan penampilan dan fizikal kanak-kanak - ada yang dilahirkan lebih besar, yang lain adalah nipis, ada yang mempunyai "panjang di kaki" kaki panjang, dan yang lainnya "panjang" panjang. Hidung tersumbat dan dengan penjahat, kepala juga berbeza untuk semua orang. Pada minggu ke-31, bayi itu sudah berkembang mengikut sifat individu, yang wujud dalam program ini, adalah apa yang berlaku.

Kekeruhan perairan, serta penggantungan yang dikesan di dalamnya mengikut hasil imbasan ultrasound, mungkin menunjukkan tekanan kanak-kanak - hipoksia, atau jangkitan pranatal. Dengan sejarah anamnesis, seorang wanita pasti akan mempunyai imbasan ultrasound dengan doppler untuk memahami seberapa baik plasenta dibekalkan dengan darah, jika kanak-kanak mempunyai oksigen dan nutrien yang mencukupi.

Ancaman kelahiran pramatang boleh ditunjukkan dengan memendekkan dan melembutkan serviks, serta nada otot rahim dan penutupan saluran serviks yang tidak lengkap. Seorang kanak-kanak yang dilahirkan pada minggu ke-31 boleh hidup, untuk ini dia mempunyai segala yang dia perlukan, tetapi akan memerlukan penjagaan yang lebih teliti. Tugas doktor adalah untuk mengekalkan kehamilan selama sekurang-kurangnya satu setengah bulan.

Syot kilat

Imej Ultrasound pada minggu 31 memberikan idea tentang masa depan ibu dan ayah bukan sahaja tentang apa yang anaknya kelihatan, tetapi juga tentang apa yang dilakukannya di dalam rahim. Jika anda ingin mendapatkan gambar-gambar lucu dan menyentuh, lebih baik untuk melawat ultrasound tiga dimensi dan "foto" bayi dengan ucapan pertamanya kepada keluarga anda, jika anda bernasib baik, ia akan menjadi milik anda.

Anda boleh mengetahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi semasa kehamilan ke-31 dalam video berikut.

30 minggu 32 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan