Berapa hari kehamilan yang terakhir dari hari pembuahan?

Kandungannya

Tempoh sukar kehamilan, kebanyakan wanita kemudian teringat sebagai masa yang paling gembira, tempoh masa yang cerah, penuh dengan perasaan yang luar biasa dan penemuan menarik. Sukar untuk mencari seorang wanita di dunia yang tidak mahu mengalami perasaan ini lagi. Mereka tegas memasuki memori. Apakah istilah membawa bayi dan berapa lama ia berlaku, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Tempoh penghantaran ke nombor

Kehamilan dari hari kehamilan hingga ke hari lahir boleh mempunyai tempoh yang berbeza. Hari itu, yang ditakrifkan sebagai hari perkiraan melahirkan anak, hanyalah garis panduan anggaran yang membolehkan doktor dan ibu masa depan tidak menjadi keliru dari segi.

Dalam obstetrik adalah kebiasaan untuk mengira tempoh kehamilan mengikut peraturan Negale. Ia menyatakan bahawa kehamilan berlangsung tepat 280 hari dari permulaan kitaran. Dalam erti kata lain, hitungan mundur bermula dari hari pertama haid yang terakhir, yang berlaku sebelum permulaan kehamilan.

Seperti yang anda ketahui, konsepsi kemungkinan besar pada hari ovulasi atau pada hari selepas itu. Ovulasi berlaku di tengah-tengah kitaran, dan oleh itu purata 38 minggu atau 266 hari berlalu dari konsepsi kepada penghantaran.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
  • Haid
  • Ovulasi
  • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Kehamilan dikira pada bulan-bulan obstetrik, yang berbeza dari bulan kalendar yang biasa untuk kebanyakan orang memahami. Dalam bulan kalendar, mungkin terdapat 30 hari dan 31 hari, bulan terpendek, Februari, biasanya mempunyai 28, dan tahun lompat 29 hari. Bulan obstetrik - tepat 4 minggu, tidak kira bagaimana ia dipanggil dalam kalendar.

Oleh itu, 9 bulan kehamilan dalam istilah kebangsaan, ini adalah 10 bulan obstetrik, atau tepat 40 minggu dari tarikh haid yang terakhir, atau 38 minggu dari tarikh konsepsi.

Keseluruhan tempoh ini dibahagikan kepada tiga tempoh utama, masing-masing dipanggil trimester. Trimester pertama adalah masa dari awal kehamilan hingga 13 minggu. Dalam tempoh ini proses yang paling penting berlaku - meletakkan organ dan sistem bayi, pembentukan mereka. Trimester kedua adalah tempoh 14 hingga 27 minggu, dalam tempoh ini bayi berkembang dengan pesat, interaksi dalam kerja semua organnya sedang di debug. Semasa trimester ketiga dari 28 hingga 40 minggu, bayi semakin berat dan bersiap untuk dilahirkan.

Apa yang menjejaskan masa?

Kehamilan boleh berlangsung 38 minggu kebidanan, dan 40, dan juga 42 minggu. Semua syarat ini menunjukkan bahawa kanak-kanak itu bersifat sepenuh masa, bersedia untuk dilahirkan. Kehamilan dari 42-43 minggu dianggap dipakai. Pada anggaran tarikh lahir, dikira mengikut peraturan Negale, hanya 5% kanak-kanak dilahirkan, mengikut statistik. Kenapa seorang wanita mempunyai kehamilan yang lebih lama dan yang lain kurang?

Jawapan kepada soalan ini adalah ubat yang tidak diketahui. Orang-orang agama mengatakan dalam kes ini bahawa hanya kuasa tertinggi yang tahu apabila anak itu harus muncul di bumi. Doktor percaya bahawa tempoh kehamilan dipengaruhi oleh tempoh tempoh implantasi, apabila telur bergerak di sepanjang tiub fallopian ke rahim, tempoh implantasi, serta semasa kehamilan itu sendiri.

Jadi, bagi wanita yang dilahirkan pada minggu ke-43 kehamilan, peluang untuk membawa anak mereka lebih daripada 40 minggu lebih tinggi. Sebab keturunan untuk pemanjangan kehamilan adalah salah satu yang paling mungkin.

Telah lama diperhatikan bahawa kehamilan berlanjutan lebih lama pada wanita yang menjalani gaya hidup yang diukur dan santai. Ibu-ibu masa depan yang tidak dapat dipisahkan mempunyai keupayaan untuk meresentivat anak-anak mereka, sementara yang mudah dendam dan saraf seks adil lebih sering melahirkan selama 39 minggu kehamilan.

Adalah diperhatikan bahawa wanita yang takut sakit pernafasan melahirkan lebih lambat daripada wanita yang secara moral bersedia untuk melahirkan anak. Keadaan kesihatan ibu dan janin, keadaan plasenta, tabiat pemakanan dan gaya hidup ibu masa depan boleh menjejaskan tempoh penginapan intrauterin bayi.

Lebih sering daripada yang lain, wanita yang telah memutuskan untuk melahirkan selepas 36 tahun membawa anak ke atas, dan kelahiran pramatang berlaku lebih kerap pada wanita yang sudah mempunyai beberapa anak.

Komponen proses semulajadi

Para saintis telah mengira dan mendapati bahawa manusia untuk pembangunan yang lebih lengkap diperlukan dalam rahim selama sekurang-kurangnya 16 bulan dari saat konsepsi. Kemudian lelaki dan perempuan akan dilahirkan lebih kuat, bersedia untuk menolak semua ancaman persekitaran yang agresif, setelah naluri yang dibangunkan untuk pemeliharaan diri dan kelangsungan hidup.

Tetapi ciri-ciri anatomi struktur badan perempuan tidak akan membenarkan kanak-kanak seperti itu melewati kanal lahir, jadi alam telah memastikan bahawa kehamilan berlangsung selama mungkin, supaya bayi itu dapat dilahirkan semula secara semula jadi.

Dipercayai bahawa untuk 7 bulan pertama selepas kelahiran, remah-remah terus berkembang pada kadar yang sama yang ditetapkan secara alamiah dalam rahim, dan kemudian intensitas proses dan irama biologi perubahan badan kanak-kanak, perlahan, menjadi lebih "duniawi".

40 minggu - tempoh kehamilan yang optimum. Selepas 42 minggu, bayi menjadi tidak selesa di rahim rapat, di mana jumlah air berkurangan, dan plasenta yang sudah usang tidak lagi dapat memakan bayi sepenuhnya dan menyediakannya dengan oksigen. Kelahiran pramatang sebelum minggu ke-37 kehamilan adalah ancaman langsung kepada kelangsungan hidup kanak-kanak itu, kerana paru-parunya belum dipertimbangkan dewasa, sistem saraf tidak bersedia untuk bekerja di luar abdomen ibu saya, dan jumlah tisu lemak subkutaneus tidak dapat menjamin bayi itu dapat mengekalkan suhu badan yang diinginkan habitat.

Rangsangan kelahiran

Beberapa tahun yang lalu dalam obstetrik ia dianggap amalan biasa dan biasa untuk merangsang kelahiran untuk semua wanita yang melintasi tarikh yang ditunjukkan sebagai tarikh lahir yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, sejumlah besar komplikasi dalam aktiviti buruh dan pembangunan kanak-kanak yang lebih lanjut, yang "tergesa-gesa" dilahirkan, membawa doktor kepada idea bahawa campurtangan dengan undang-undang alam tidak boleh berakhir dengan apa-apa yang baik untuk seseorang.

Oleh itu, kini untuk rangsangan aktiviti buruh hanya terpakai dalam kes-kes yang teruk, ketika penahanan intrauterin selanjutnya dapat menimbulkan bahaya terhadap kehidupan dan kesehatan bayi atau ibunya. Secara beransur-ansur, ubat progresif mula mencari bahasa yang sama dengan sifat bijak, prinsip utama adalah prinsip tidak campur tangan dalam undang-undang alam semesta.

Kelahiran seorang kanak-kanak adalah salah satu misteri dan misteri terbesar, sehingga hanya bayi yang tahu pasti ketika harinya akan datang.

Berapa banyak hari kehamilan berlangsung dari hari pembuasan, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan