Pada minggu berapa anda boleh mengetahui seks anak semasa kehamilan dan apa yang ia bergantung?

Kandungannya

Untuk mengetahui hubungan seks bayi semasa mengandung sedini mungkin impian yang dihargai setiap ibu masa depan. Untuk mencapainya, wanita pergi ke pelbagai tipu: meneka dengan jenis darah dan meja Cina, cincin perkahwinan digantung pada benang di atas perut rata, dan lain-lain. Tetapi persoalannya tetap terbuka. Dan perkara itu tidak begitu penting bagi wanita untuk mengetahui seks sekarang, tetapi dia hanya tidak mempunyai kesabaran yang cukup untuk menunggu tarikh akhir yang mana ia tidak akan menjadi sukar untuk menentukan seks.

Bagaimana lantai dibentuk?

Jantina tidak ditentukan oleh mana-mana minggu kehamilan tertentuseperti yang difikirkan oleh beberapa orang, tidak pada bulan kehamilan tertentu, dan dari awal lagi, sebaik sahaja pembuahan berlaku. Salah satu sperma boleh melalui membran padat oosit, untuk sel-sel lelaki yang tinggal, pintu masuk ke telur dari saat ini ditutup. Mereka akan terus "melangkah" sehingga mereka mati. Hanya satu sel lelaki akan mendapat peluang untuk menyuburkan oosit..

Selepas ini, sperma membuang ekornya dan proses inti fusi nukleus bermula: 23 kromosom dengan satu sisi dan 23 kromosom dengan yang lain. Sebanyak 46 kromosom, di mana organisme berasingan (atau sebaliknya, selnya) dengan set DNAnya sendiri akan muncul dengan menggabungkan dan menggantikan pasangan. Oleh itu, ia adalah genom yang utama, yang sudah mengandungi semua maklumat tentang anak masa depan.

Bayangkan, pada masa ini, ia hanya satu organisma bersel satu yang dipanggil zigot, dan sudah pun seseorang yang mempunyai warna rambut dan mata yang telah ditentukan terlebih dahulu tahu pada tahap genom berapa tinggi orang ini, apa yang akan menjadi keutamaan dan keupayaannya, dia akan suka bermain biola atau dia mempunyai bakat untuk melukis.

Untuk pembentukan lantai bertanggungjawab 21 pasangan kromosom. Bagi seorang wanita, dia sentiasa kelihatan seperti XX. Tetapi bagi lelaki dalam 21 pasang kromosom adalah berbeza - XY. Ovum sentiasa membawa bahan genetik dengan data dari abad kedua puluh. Dan sperma adalah dua jenis: XX dan XY.

Anda tidak perlu mempunyai pengetahuan mendalam mengenai genetik - program biologi sekolah sudah cukup untuk difahami apabila sel telur bergabung dengan sel lelaki, yang membawa set kedua puluh, hanya gadis itu akan dilahirkandan tidak ada pilihan. Jika sperma XY memasuki oosit, seorang lelaki akan dilahirkan iaitu, lantai ditentukan dengan segera.

Perlu diperhatikan bahawa wanita, seperti yang mereka fikirkan, telah menemui cara untuk melahirkan anak-anak seks yang betul. Mereka benar-benar percaya bahawa sel-sel sperma "budak lelaki" (XY) kurang mantap, tetapi lebih cepat, dan oleh itu lebih baik untuk pergi untuk budak lelaki itu pada hari ovulasi. Sel sperma "girlish" lebih kuat, kurang mudah alih, dan oleh itu anak perempuan harus "dihantar" di bahagian tetingkap subur yang mendahului ovulasi, supaya pada masa oosit itu meninggalkan folikel, sel seks lelaki jenis XX sedang menunggu di dalam tiub.

Wanita perlu kecewa: kajian perubatan tidak mendedahkan perbezaan dalam daya maju dan kelajuan sperma dengan set XX dan XY. Kemungkinan untuk mengandung seorang lelaki dan seorang gadis di mana-mana hari yang subur kitaran adalah sama rata - 50/50. Seorang wanita tidak boleh mempengaruhi nisbah dalam apa jua cara. Seks kanak-kanak bergantung sepenuhnya kepada bapanya dan bahan biologinya.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan selanjutnya sistem pembiakan embrio sudah memperhitungkan data genetik di lapangan.

  • 5 minggu kehamilan dan anak lelaki masa depan, dan gadis-gadis masa depan mula membentuk sel seks pertama.
  • Pada minggu 7 Tempoh kehamilan bermula meletakkan gonad. Anak lelaki dan buah zakar anak-anak perempuan pada masa ini terletak di rongga perut.
  • 8 minggu pembentukan kelenjar seks selesai.

Hingga kini, lelaki dan perempuan sedang berkembang dengan cara yang sama, tanpa perbezaan yang ketara. Dan hanya dari minggu ke 8, kanak-kanak lelaki mula menghasilkan kelenjar testosteron mereka sendiri. Hormon ini memberi kesan kepada pembentukan badan anak lelaki itu. Gadis juga wujud untuk masa yang lama kerana hormon seks ibu dan berkembang di bawah pengaruh mereka.

Alat kelamin luar dalam kanak-kanak lelaki dan kanak-kanak perempuan kurang maju, prototaip mereka hanya diletakkan pada minggu ke-9 kehamilan. Pada masa ini, mustahil untuk membezakan kanak-kanak mengikut jantina.. Kanak-kanak lelaki dan perempuan mempunyai tubercle kemaluan yang kelihatan sama. Di bawah pengaruh testosteron pada lelaki, benjolan secara beransur-ansur berubah menjadi zakar dan skrotum, dan gadis itu - ke klitoris dan labia.

Pada minggu ke-14 kehamilan, alat kelamin luar kanak-kanak di dalam rahim ibu terbentuk sepenuhnya. Dan dari tarikh ini atau seminggu kemudian, mereka telah ditakrifkan dengan baik semasa pengimbasan ultrasound. Tetapi terdapat kaedah lain yang membolehkan anda menentukan secara tepat hubungan seks kanak-kanak itu sebelum ini.

Kaedah yang sah untuk menentukan

Dalam artikel ini, kita tidak akan mempertimbangkan kaedah dan jadual tradisional, kerana ketepatan mana-mana diagnosis seperti itu tidak lebih daripada 50%, iaitu, tidak kira bagaimana anda berpaling, sama ada lelaki atau perempuan akan dilahirkan. Pertimbangan hanya tertakluk kepada kaedah berasaskan saintifik yang dapat menjawab persoalan seks apa yang diharapkan oleh anak.

Ujian DNA pranatal bukan invasif

Ini mungkin cara yang paling tepat dan terawal yang tersedia untuk wanita hamil selepas 9 minggu kehamilan.

Adalah penting bahawa istilah penuh betul-betul 9 minggu atau lebih, kerana pada masa ini bayi mempunyai sel darah merah sendiri dan sebahagiannya mula jatuh ke dalam darah ibu.

Daripada mereka bahawa DNA bayi akan diperuntukkan, dengan ketepatan 99.8% akan menjawab persoalan jantina: Hasil 46XX bermakna seorang gadis akan dilahirkan, dan 46XY adalah anak kecil anda.

Ujian di Rusia mula dilakukan hanya beberapa tahun lalu. NIPT (ujian pranatal yang tidak invasif) melibatkan pengambilan darah dari urat. Prosedur ini tidak jauh berbeza daripada penghantaran ujian darah yang paling biasa - mengambil tidak lebih daripada 20 ml darah. Analisis latihan khas tidak diperlukan. Di samping jantina, risiko kelainan kromosom yang mungkin janin: Sindrom Down, Turner, Patau dan lain-lain akan dikenalpasti. Iaitu, walaupun sebelum pemeriksaan pranatal pertama, yang dijadualkan selama 10-13 minggu, seorang wanita akan tahu dengan ketepatan yang baik sama ada bayi itu sihat.

Ujian tidak boleh dilakukan:

  • jika tempoh kehamilan adalah kurang daripada 9 minggu;
  • dengan pelbagai kehamilan, tiga;
  • semasa hamil dengan perkhidmatan ibu pengganti (akan sukar untuk mengasingkan zarah DNA bayi dalam darahnya, kerana wanita hamil bukan ibu biologi);
  • semasa mengandung dari protokol IVF menggunakan telur penderma.

Keputusan akan tersedia untuk 10-14 hari. Kos dari 25 hingga 60 ribu rubel.

Diagnosis invasif

Diagnosis pranatal pramatang untuk penentuan jantina tidak digunakan, tanda-tanda untuknya sama sekali berbeza - penentuan keabnormalan genetik janin, jika pemeriksaan pertama pada 10-13 minggu menunjukkan kebarangkalian kromosom yang tidak normal.

Diagnosis ini menimbulkan risiko tertentu kepada kesihatan wanita dan kehidupan janin, kerana ia dikaitkan dengan pencerobohan rahim dan pagar untuk analisis genetik dengan jarum nipis cairan amniotik, dari mana epitelium bayi dan zarah DNA, darah tali pusat, dan lain-lain boleh diasingkan.

Pada masa yang bersamaan dengan faktor kehadiran atau ketiadaan penyakit, jantina bayi dalam rahim juga ditentukan, tetapi terlalu berbahaya untuk menggunakan kaedah secara berasingan untuk penentuan jantina, dan tidak ada doktor yang bersetuju untuk ini.

Ultrasound

Masa terawal di mana ibu bapa boleh mengetahui siapa yang mereka harapkan adalah minggu ke-12 kehamilan. Tetapi ketepatan pada masa ini tidak begitu tinggi - tidak lebih dari 70%. Oleh itu, pada pemeriksaan pertama, walaupun doktor bersetuju untuk menamakan seks putozhitel, dia pasti akan memberi amaran bahawa ini adalah hasil yang tidak meyakinkan.

Adalah penting bahawa alat kelamin kelihatan jelas. Sekiranya bayi pada masa kajian itu akan berada di tempat sedemikian rupa sehingga tempat kausal ditutupi, atau berpaling dari sensor, maka sukar untuk melihat lantai.

Ia tidak perlu bagi ibu bapa untuk secara bebas cuba memeriksa genital kanak-kanak - walaupun dalam tempoh ini doktor menunjukkan mereka pada skrin atau gambar, adalah mustahil untuk melihat dengan jelas sesuatu dengan jelas.

Ketepatan tertinggi hasil pemeriksaan lantai pada ultrasound - pada 16 minggu atau lebih. Ia hampir 90%, tetapi pada separuh kedua tempoh kehamilan, ketepatan menurun, kerana bayi menjadi terlalu besar, dia berhati-hati dengan kumpulan, mengambil posisi flexion dalam rahim, akibatnya alat kelamin sering tidak terlihat sama sekali atau ditutup dengan pegangan dan tali pusat.

Ujian Gender

Sebagai kesimpulan, saya ingin bercakap tentang ujian yang ditawarkan di kedai dalam talian sebagai diagnosis terawal dan paling tepat mengenai seks kanak-kanak mengikut analisis air kencing ibu. Mereka adalah jalur ujian biasa. Menurut pengilang, kepekaan mereka berdasarkan penentuan hormon seks bayi dalam air kencing ibu.

Serbuk urin, apabila buah pinggangnya mula berfungsi (selepas 10-11 minggu kehamilan), akan dihapuskan melalui sistem "janin-plasenta", dan apabila dicerna ke buah pinggang ibu, jumlah hormon akan hampir sukar difahami, walaupun untuk diagnosis makmal. Oleh itu Ujian kos yang banyak dan menjanjikan hasil yang tepat, sebenarnya, adalah tepat menekadi mana 50% adalah kebarangkalian mempunyai budak lelaki, dan 50% adalah kebarangkalian mempunyai seorang gadis.

Adakah ia berbaloi untuk membelanjakan belanjawan keluarga mengenai diagnostik dengan kecekapan yang rendah - anda membuat keputusan.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan