Bilakah jantung janin mula mengalahkan? Bilakah anda boleh mendengar degupan jantung atau melihatnya di ultrasound?

Kandungannya

Ibu-ibu yang akan datang dengan ganjaran dan kegembiraan khas menunggu saat ini apabila anda dapat mendengar denyutan jantung bayi dalam rahim. Ia kelihatan lama sebelum tanda-tanda lain aktiviti penting dari serbuk, dan untuk ibu bapa masa depan ia menjadi sentuhan yang paling menghormati dengan misteri asal kehidupan baru.

Moms berminat untuk mengetahui bagaimana jantung bayi terbentuk, pada masa ia mula ditewaskan dan apabila ia dapat didengar dan dilihat.

Pembentukan badan

Sistem kardiovaskular dalam tubuh janin yang sedang berkembang dibentuk satu daripada yang pertama. Sudah dalam istilah yang paling awal, "misi" penting terletak di atasnya - untuk memastikan aliran darah embrio. Ia bergantung kepada perkembangan normal sama ada bayi akan bertambah atau kehamilan akan terganggu, jantung akan kekal sihat atau kecacatannya akan dikesan.

Membentuk jantung pada janin pada akhir minggu ke-2 kehamilan. Ini bermakna ibu mungkin sudah mula mengesyaki bahawa dia mengandung. Yang pertama adalah dua tiub jantung. Mereka secara beransur-ansur bergabung menjadi satu. Darah sudah mengalir ke dalamnya, tetapi setakat ini dalam satu aliran berterusan.

Menjelang akhir kehamilan ke-3 (minggu sejak permulaan penangguhan) struktur tiub berubah dan menjadi lebih kompleks.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Dalam tempoh ini, adalah penting untuk mengelakkan sentuhan dengan bahan kimia, bahan radioaktif, tidak mengambil ubat tanpa pengetahuan doktor, yang telah dimaklumkan tentang ujian "belang".

Pada peringkat ini, sebarang faktor luaran atau dalaman yang merugikan boleh menjejaskan perkembangan patologi jantung. - tekanan yang teruk, pengalaman ibu, jangkitan virus, tabiat buruk.

Pada permulaan minggu ke-4 dari saat pembuahan (hanya kira-kira 9-10 hari akan berlalu dari saat permulaan penangguhan) jantung kanak-kanak akan menjadi sigmoid (dalam bentuk yang menyerupai Latin S). Ventrikel dan atrium utama akan dibentuk di dalamnya. Menjelang akhir kehamilan minggu ke-4, bilik tunggal masih mula berkontraksi di hati, tetapi anda masih tidak dapat mendengar ketukan - Saiz badan yang terlalu kecil.

Pada kehamilan ke-4 ke-5, percambahan bahagian jantung berlaku, pembahagian dibentuk di antara mereka - organ menjadi organ dua ruang. Setakat ini, kanak-kanak hanya mempunyai bulatan peredaran darah yang besar (selepas semua, tiada paru-paru lagi).

Pada minggu ke-6 kehamilan, jantung menjadi ruang 3, dan selepas beberapa hari dan ruang 4, kerana pembahagian ventrikel dibahagikan dengan pembahagian fleksibel.

Proses membentuk partisi pada janin selesai pada minggu ke-7.

Tubuh baki 7 bulan akan hanya meningkat dalam saiz dan berfungsi dengan lancar, membekalkan organ dan sistem lain kanak-kanak dengan darah. Petunjuk kekerapan dan irama degupan jantung bayi adalah petunjuk penting semasa kehamilan. Menurutnya, doktor akan menilai betapa rasanya anaknya, seberapa baik dia mengembangkan, sama ada dia mempunyai cukup oksigen.

Bila dan bagaimana untuk mendengar?

3 minggu selepas penangguhan tempoh haid, seorang wanita boleh pergi ke bilik diagnostik ultrasound - semasa tempoh ini embrio sudah kelihatan dan anda dapat mendengar denyutan jantungnya jika anda melakukan pemeriksaan ultrasound dengan sensor vagina.

Jika pemeriksaan ultrasound dilakukan oleh sensor luar melalui dinding perut anterior, kemudian dengar bagaimana bayi anda mempunyai degupan jantung, ia akan berubah tidak lebih awal daripada pada kehamilan 6-7 minggu.

Sudah tentu, seorang wanita dalam masa yang singkat tidak dapat merasakan degupan jantung rhythm seorang kanak-kanak. Seperti itu hanya mungkin pada peringkat akhir, dan kemudian hanya dengan syarat bahawa bayi akan menempati posisi yang selesa di rahim, di mana dadanya berpaling ke arah dinding perut anterior.

perkembangan embrio pada kehamilan 5-6 minggu

Banyak ibu di masa depan telah melihat dan mendengar bahawa doktor sedang mendengar perut wanita hamil dengan stetoskop obstetrik - tiub khas dengan hujung yang lebih rendah.

Apabila degupan jantung muncul, bayi masih terlalu kecil dan terapung secara bebas di dalam rahim. Dimensi hatinya adalah mikroskopik, dan oleh itu jantung pada trimester pertama tidak diserang oleh stetoskop.

Dokter akan mengulangi prosedur pada setiap kemasukan yang dijadualkan pada akhir trimester ke-2 dan ke-3, apabila anak itu tumbuh, dan dengan itu jantung akan meningkat.

Kaedah kardiotokografi (CTG), berdasarkan pendaftaran aktiviti jantung dan aktiviti motor oleh sensor yang terletak pada perut ibu masa depan, digunakan selepas 30 minggu kehamilan (jarang - selepas 28-29 minggu - bagi petanda individu).

Juga, sensor CTG boleh disambungkan dalam proses persalinan, supaya pakar obstetrik boleh menilai dalam masa nyata keadaan anak yang dilahirkan.

Seorang wanita boleh mendengar hati bayi dengan stendoskop dari minggu ke-28-30 kehamilan, tetapi ia bergantung kepada saiz ibu masa depan dan betapa tepatnya bayi terletak di rahim. Sekiranya pussy mengalihkan wajahnya ke usus ibu, maka akan menjadi masalah untuk mendengar sesuatu di kemudian hari.

Pada kehamilan trimester ke-3, bapa masa depan dan ahli keluarga lain dapat mendengar denyutan jantung bayi - ini mungkin sudah dua bulan sebelum penghantaran.

Wanita hamil tidak perlu khuatir dengan stetoskop hari ini. terdapat monitor janin rumah khas yang dengan cepat dan tepat mengira kadar denyutan bayi. Ia cukup untuk melampirkan sensor ke perut ibu dan mencari titik penerimaan isyarat yang boleh didengar.

Fakta dan angka

Oleh kerana jantung terbentuk dari kehamilan ke-2 ke minggu ke-7, dalam masa ini dan tempoh berikutnya kadar denyutan jantung tidak seimbang. Untuk menilai penunjuk perkembangan organ dalam obstetrik, singkatan HR digunakan - kadar jantung.

Jadi pada minggu ke-5 kehamilanapabila doktor memberikan ibu mengandung (yang belum mempunyai masa untuk membiasakan diri dengan "kedudukannya" yang baru) untuk mendengar remah-remah pada ultrasound, ia dapat mengalahkan dengan kekerapan dari 90 hingga 115 denyutan seminit. Pada minggu 6-7 Perubahan kadar jantung (ini disebabkan oleh peralihan organ ke tahap 4-ruang) dan berkisar dari 105 hingga 130 denyutan seminit.

Pada minggu ke-8-9 Bayi kehamilan akan menyenangkan doktor dan ibu dengan denyutan jantung dengan kekerapan dari 130 hingga 155 denyutan seminit, dan pada 10-11 minggu jantung anda mengetuk lebih cepat - sehingga 160 denyutan seminity Puncak dalam kelajuan mencapai jantung yang kecil pada minggu 13-15, apabila kadar denyutan jantung boleh mencapai sehingga 185 denyutan seminit.

Kemudian, hampir sehingga lahir, kadar jantung kekal pada 130-170 denyutan seminit, dan sebelum penghantaran, ia biasanya berkisar antara 120 hingga 160 denyutan seminit. Lihatlah jantung dan lihat bagaimana pulsesnya, ibu boleh doppler ultrasound (ultrasound Doppler) pada minggu ke-7 kehamilan.

Bagi wanita yang tidak menggunakan ultrasound, remah-remah jantung ditunjukkan pada pemeriksaan ultrasound pertama dalam 10-13 minggu.

Penyebab penyimpangan

Kadar jantung janin sangat penting untuk perkembangan normal. Dengan ini melebihi norma dianggap kurang berbahaya daripada memperlambat detak jantung. Irama yang kerap boleh menjadi tanda permulaan hipoksia atau gangguan peredaran darah. Dengan peningkatan kadar jantung (berbanding denyutan jantung), bayi di dalam rahim ibu sering bertindak balas terhadap pelanggaran struktur dan fungsi plasenta, keupayaan plasenta, dan hemoglobin yang rendah pada wanita.

Kadang-kadang kadar denyutan jantung sering merupakan tanda beberapa kecacatan jantung atau organ lain.Dalam tempoh ancaman keguguran bayi, lebihan denyutan jantung biasa sering diperhatikan. Dengan peningkatan degupan jantung, janin boleh bertindak balas terhadap penyakit ibunya - contohnya, kepada jangkitan katarrals atau virus dalam bentuk akut.

Denyutan jantung lambat adalah tanda yang berbahaya. Di mana-mana peringkat kehamilan, penurunan kadar jantung berbanding dengan norma boleh disebabkan oleh intrauterin hipoksia yang tidak terkompensasi (kebuluran oksigen), malformasi kongenital yang teruk, gangguan metabolik pada ibu dan bayi, gangguan jantung pada ibu dan serbuk.

Dengan kelewatan yang singkat dalam kadar denyut jantung, seorang kanak-kanak di dalam rahim ibu mungkin bertindak balas terhadap rehat yang lama di ibu dalam kedudukan terlentang (postur tidak digalakkan untuk ibu mengandung, kerana rahim memerah pelvis dan vena cava).

Sebaik sahaja wanita mengubah kedudukan badannya, kadar denyut jantung akan kembali kepada nilai normal dalam beberapa minit.

Seorang wanita mesti ingat bahawa Badan bayi pada trimester kehamilan ke-3 sudah terbentuk sepenuhnya: kanak-kanak dapat mendengar apa yang disebut intonasi ibu bercakap, mengambil keadaan emosinya. Pada masa ini, sistem saraf janin juga diletakkan, di mana ia bergantung kepada bagaimana psycho-emosionalnya akan stabil, bagaimana ia akan melihat dunia di sekelilingnya.

Jika seorang wanita bimbang, bimbang, cemas, maka tubuhnya bertindak sangat sensitif terhadap hal ini. Aliran darah bertambah, degupan jantung semakin cepat, adrenalin dilepaskan ke dalam darah. Semua ini boleh menjejaskan kesihatan anak yang belum lahir.

Sudah terbukti itu keadaan kesihatan fizikal ibu secara langsung memberi kesan kepada perkembangan janin. Jika dia mengambil alkohol, merokok, tidak makan dengan betul, mengambil dadah atau bahan psikotropik, maka anak itu boleh dilahirkan dengan cacat yang serius.

Penyakit jantung - penyakit dahsyat yang memberi peluang untuk terus hidup bukan untuk semua kanak-kanak. Ibu yang riang selepas mengandung anak harus berfikir secara serius sama ada dia mahu mengikut kehendaknya, mempertaruhkan nyawa, atau lebih suka melahirkan bayi yang sihat dan bahagia, tidak diracuni oleh racun dan toksin. Jawapannya adalah jelas, tetapi anda perlu membuat usaha, menunjukkan kemahuan, supaya apabila keputusan dibuat, ia menjadi cara hidup, bukan sesaat, yang mudah dilupakan pada masa akan datang, dan semuanya kembali normal.

Lebih banyak pada kadar denyutan janin dan kadarnya - dalam video seterusnya.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan