Jangkitan intrauterine: dari punca kepada kesan

Kandungannya

Selalunya, pendengaran mengenai jangkitan intrauterin, ibu bapa tidak dapat membayangkan apa yang berlaku. Sekiranya wanita hamil mempunyai selesema, adakah ia jangkitan atau tidak? Dan jika ada sariawan - bolehkah bayi dijangkiti? Artikel ini akan membincangkan jangkitan intrauterine janin dan bagaimana untuk mengelakkannya.

Apa itu?

Jangkitan intrauterine dipanggil kumpulan penyakit yang agak besar dari janin dan remah-remah yang baru lahir. Jangkitan sedemikian menjadi mungkin akibat menjangkiti kanak-kanak semasa kehamilan (semasa tinggal intrauterinnya), serta semasa bersalin. Jangkitan seperti ini boleh menyebabkan kematian bayi sebelum lahir, serta keterlambatan bayi dalam perkembangan. Kehadiran jangkitan intrauterin pada wanita meningkatkan kemungkinan keguguran dan kelahiran pramatang. Risiko besar anomali dan kecacatan pembentukan kanak-kanak, merosakkan organ dan sistemnya, terutamanya yang saraf.

Ejen virus, bakteria patogen, kulat, dan kadang-kadang beberapa parasit boleh menyebabkan penyakit janin pada rahim dan semasa kelahiran. Laluan penghantaran sentiasa menegak, iaitu. penyakit ini berlaku dari ibu kepada bayi. Adalah sukar untuk mengatakan berapa kali jangkitan sedemikian berlaku, tidak ada statistik lebih dipercayai atau kurang, bagaimanapun, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap bayi baru lahir yang sepuluh kali telah terdedah kepada jangkitan intrauterin.

Dalam satu perempat kematian bayi di Rusia, jangkitan intrauterin "bersalah". Mereka juga menyebabkan kecacatan dan kekurangan kasar di sekitar 80% kanak-kanak yang dilahirkan dengan penyimpangan tertentu. Antara kanak-kanak yang meninggal dunia sebelum mencapai umur satu tahun, dengan anomali perkembangan kongenital, kira-kira 30% daripada kes penyebab utama tragedi itu juga terletak pada jangkitan intrauterin.

Apakah jenis jangkitan yang kita bicarakan? Ia biasanya dalam jangkitan TORCH (TORCH). Pengurangan ini diperkenalkan pada tahun 1971 oleh pakar dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia:

 • T - toksoplasmosis;
 • O - mycoplasma, sifilis, hepatitis, jangkitan streptokokus (streptococci), candida dan jangkitan virus dan bakteria yang lain;
 • R - rubella;
 • C, sitomegalovirus;
 • H - herpes.

Selain itu, semua patogen berjangkit dibahagikan kepada kumpulan berasingan:

 • virus: rubella (rubella), sitomegalovirus, virus herpetic, hepatitis virus;
 • bakteria: sifilis, listeriosis, batuk kering, penyakit kelamin, sepsis;
 • parasit: toksoplasmosis dan beberapa yang lain;
 • kulat: Candida dan lain-lain;
 • jangkitan bersama disebabkan oleh beberapa patogen yang berbeza.

Punca, cara dan mekanisme penghantaran

Ini penyakit berjangkit berkembang di janin sekiranya berlaku jangkitan dari ibu sebelum kelahiran atau semasa proses penghantaran. Hampir selalu sumber jangkitan adalah wanita. Sebelum kelahiran, bayi boleh dijangkiti melalui darah yang beredar dalam sistem ibu-plasenta-janin melalui perairan amniotik yang dijangkiti. Dalam proses kelahiran - melalui hubungan dan aspirasi. Infeksi berjangkit juga boleh menjejaskan bayi dengan diagnosis pranatal yang invasif: semasa cordocentesis, amniosentesis, biopsi villi chorionic, serta semasa prosedur yang melibatkan pengenalan plasma darah dan ubat lain kepada bayi melalui tali pusat.

Dalam proses kelahiran, jangkitan berlaku disebabkan oleh adanya jangkitan pada kanal lahir ibu.Plasenta diciptakan secara semula jadi bukan sahaja untuk makanan, tetapi juga untuk melindungi kanak-kanak daripada virus, bakteria, kulat. Dan untuk kebanyakan patogen, plasenta memang merupakan penghalang yang tidak dapat diatasi. Tetapi hanya jika "tempat kanak-kanak" tidak rosak, ia berfungsi dengan normal.

Sekiranya kekurangan fetoplacental didiagnosis pada wanita, maka jangkitan kanak-kanak itu tidak dikecualikan.

Berisiko termasuk wanita hamil yang mempunyai masalah dengan kesihatan wanita, misalnya, kolpitis, endoservicitis atau penyakit kelamin. Kemungkinan bahawa kanak-kanak akan dijangkiti dengan peningkatan jangkitan intrauterin jika wanita itu mempunyai ancaman keguguran yang didiagnosis, preeklampsia, jika dia, sudah berada dalam kedudukan yang menarik, mengalami bentuk akut jangkitan di atas. Bayi pramatang berada pada risiko yang lebih besar untuk dijangkiti secara intrauterin.

Sekiranya kanak-kanak menjadi dijangkiti pada tahap organogenesis dalam tempoh 2-3 bulan pertama kehamilan, kehamilan biasanya berakhir dengan keguguran, kerana banyak kecacatan tidak sesuai dengan kehidupan dan perkembangan selanjutnya. Jika jangkitan berlaku sebelum 12 minggu, maka ini sering menyebabkan kelahiran bayi mati atau bayi yang mengalami kecacatan teruk. Jika jangkitan berlaku di tengah-tengah tempoh kehamilan atau pada trimester ketiga terakhir, biasanya lesi adalah terhad kepada satu organ atau jangkitan menjadi umum.

Jika seorang wanita hamil sakit parah dengan penyakit virus atau penyakit yang disebabkan oleh bakteria patogen, ini tidak bermakna bayi itu sakit parah, dan sebaliknya, penyakit ringan ibu mengandung tidak menjamin bahawa bayi itu mempunyai jangkitan intrauterin. Keterukan kebocoran mungkin tidak bertepatan.

Gejala dan tanda-tanda

Mengenai kehadiran kemungkinan jangkitan selesema intrauterin pekerja perubatan sudah boleh meneka semasa proses kelahiran. Kelebihan perairan amnion yang keruh dengan kekotoran meconium akan mendorong mereka kepada idea sedemikian. Biasanya, tinja asal warna hijau gelap keluar daripada usus janin selepas kelahiran, tetapi apabila dijangkiti, pembuangan air liur sering berlaku secara tidak sengaja semasa masih dalam kandungan, oleh itu air mempunyai warna gelap dan bau busuk yang sangat jelas.

Hakikat bahawa risiko jangkitan adalah tinggi ditunjukkan oleh pakar obstetrik dan ciri-ciri "tempat kanak-kanak". Plasenta dengan jangkitan intrauterin mempunyai tanda-tanda yang berlebihan, terdapat microthrombi, kawasan alam nekrotik.

Ramai bayi dengan jangkitan intrauterin dilahirkan dengan asfiksia, mereka mempunyai berat kurang daripada yang diperlukan, terdapat tanda-tanda tubuh hipotropik. Mereka mempunyai hati yang sedikit diperbesar, beberapa keabnormalan perkembangan dapat diperhatikan, kadang-kadang microcephaly atau hydrocephalus diperhatikan pada saat lahir.

Dari jam pertama kehidupan, bayi-bayi ini mengalami penyakit kuning, mungkin ada pustula pada kulit, pelbagai letusan dalam bentuk roseol atau vesikel, demam dan demam, sawan, masalah pernafasan. Dari hari-hari pertama, radang paru-paru, omphalitis, keradangan otot jantung boleh berkembang, jumlah hemoglobin dalam darah kanak-kanak berkurang, mata sering dipengaruhi oleh konjungtivitis atau keratoconjunctivitis, pelbagai pendarahan boleh berlaku pada kulit - sindrom hemorrhagic. Pemeriksaan di hospital bersalin boleh menunjukkan glaukoma kongenital, katarak, jantung dan kecacatan vaskular, masalah dengan otak.

Bayi yang baru lahir dengan jangkitan intrauterin kerap membebani, ini banyak, otot mereka lemah, terdapat tanda-tanda kemurungan sistem saraf pusat, kulit mempunyai warna kelabu. Ini adalah tanda biasa untuk semua kanak-kanak yang mengalami jangkitan intrauterin. Tetapi setiap jangkitan khusus boleh mempunyai manifestasi klinikal tersendiri.

Toxoplasmosis - bentuk kongenital

Jika seorang kanak-kanak di dalam rahim terjejas oleh parasit uniselular - Toxoplasma, maka ini membawa kepada akibat yang serius, yang ditunjukkan dalam kelewatan perkembangan yang ketara, kecacatan otak, organ penglihatan, tulang jantung dan kerangka.

Selepas bayi dengan toksoplasmosis kongenital dilahirkan, dia mempunyai demam, penyakit kuning yang teruk, edema, kemerahan kulit dengan ketara, ruam hemoragik, najis longgar, kekejangan, dan keradangan otot jantung, buah pinggang, paru-paru. Banyak bergantung pada masa jangkitan. Sekiranya berlaku baru-baru ini, dan penyakit anak mempunyai kursus subakut, maka ia biasanya ditunjukkan oleh meningitis atau ensefalitis.

Jika bayi telah dijangkiti untuk jangka masa yang agak lama, dan penyakit ini menjadi kronik, maka hidrosefalus, penurunan jumlah otak, paling kerap diperhatikan. Sering kali kanak-kanak dilahirkan dengan jengkel, atropi lengkap atau separa saraf optik.

Kesan toxoplasmosis kongenital boleh menjadi oligofrenia, perkembangan epilepsi dan buta.

Rubella

Seorang kanak-kanak boleh dilahirkan dengan penyakit berjangkit apabila ibunya jatuh sakit dengan rubella semasa tempoh kehamilan. Anda perlu tahu bahawa risiko yang dijangkiti kanak-kanak itu bergantung kepada tempoh tertentu:

 • pada permulaannya - Risiko dianggarkan pada 85% atau lebih;
 • trimester kedua - kebarangkalian adalah kira-kira 20%;
 • pada ketiga - kira-kira 10%.

Di mana-mana peringkat melahirkan rubella boleh mengakibatkan pengguguran kerana kematian bayi.

Bayi yang cukup bertuah untuk bertahan dalam rahim dengan rubela kongenital dilahirkan dengan jisim badan yang rendah, bersalin biasanya menanggung status prematur. Pada jam pertama mereka mempunyai ruam hemorrhagic yang mendalam pada tubuh, penyakit kuning yang dikaitkan dengan pecahan sel darah merah, ia bertahan lama. Sebagai peraturan, jangkitan co-morbid dipanggil triad, kerana ia biasanya disampaikan kepada satu darjah atau yang lain.

Ini boleh:

 • kelainan organ-organ penglihatan: katarak, glaukoma atau mikrofalmia;
 • Kerosakan jantung: pelbagai kecacatan, misalnya, saluran arteri terbuka atau stenosis arteri pulmonari;
 • kelainan pendengaran: keabnormalan kongenital saraf pendengaran dan sel rambut, kehilangan pendengaran kongenital atau kelelahan.

Jika seorang wanita telah mengikat rubella sudah lama, mungkin tidak ada penyakit jantung kongenital, dan set gejala akan dibatasi hanya untuk merosakkan organ penglihatan dan pendengaran.

Tanda-tanda ini adalah asas. Mereka dijumpai di sebahagian besar bayi yang baru lahir dengan bentuk bawaan Rubella. Tetapi terdapat gejala lain yang dapat diperhatikan - sebagai contoh, pengurangan jumlah otak, edema otak, palet cakram, malformasi tulang skeletal, perkembangan organ kencing dan sistem pembiakan yang tidak normal.

Seorang kanak-kanak dengan penyakit kongenital ini berkembang dengan ketinggalan yang signifikan dari rakan-rakannya, sementara dia ketinggalan baik secara fizikal dan mental.

Jangkitan CMV (sitomegali)

Penyakit kanak-kanak di dalam rahim dengan sitomegalovirus selepas lahir dilahirkan oleh luka yang salah satu atau banyak yang melampau banyak organ. Menyebabkan virus ini menjadi penurunan patologi dalam imuniti, kesan purulen dan septik.

Cytomegalovirus sering menjadi punca utama penurunan dalam jumlah otak kanak-kanak, perkembangan retinopati, dan katarak. Jangkitan pada trimester pertama biasanya membawa kepada fakta bahawa kanak-kanak mempunyai kecacatan jantung dan sistem vaskular. Selepas kelahiran, radang paru-paru dua hala dan kerosakan buah pinggang biasanya berkembang. Menderita dari virus dan saraf ini: visual dan pendengaran. Oleh itu, kejadian buta, pekak tidak dikecualikan.

Jangkitan herpes kongenital

Virus Herpes boleh menjejaskan tubuh kanak-kanak dengan cara yang berbeza: jangkitan umum berkembang dalam kira-kira separuh kes, sistem saraf menderita dalam setiap kes kelima,kulit dan membran mukus dipengaruhi oleh 20% kes.

Seorang kanak-kanak yang dilahirkan di dunia dengan bentuk jangkitan herpes yang umum, biasanya mengalami masalah penting dengan pernafasan spontan - Sindrom kesusahan yang dinamakan sedang berkembang. Kondisinya rumit oleh radang paru-paru, pembesaran hati, dan thrombocytopenia. Dengan kekalahan endings saraf ensefalitis dan meningoencephalitis paling sering berkembang. Apabila bentuk kulit anak dilahirkan dengan ruam yang berlebihan dari jenis vesikel, dengan ruam yang terkena tidak hanya kulit, tetapi juga membran mukus, dan organ dalaman. Sekiranya terdapat jangkitan bakteria dalam bentuk ini, maka sepsis biasanya berkembang.

Virus herpes boleh menyebabkan penurunan jumlah otak, kebutaan, hipoplasia pada kaki, dan gangguan mental dan psikomotor.

Chlamydia - bentuk kongenital

Ibu-ibu yang dijangkiti Chlamydia menghantar kepada anak-anak mereka dalam kira-kira 45-50% kes. Setiap kanak-kanak kelima yang dilahirkan dengan klamidia mengalami radang paru-paru, hampir semuanya mempunyai kerosakan mata klamidia. Bayi dijangkiti terutamanya semasa laluan melalui saluran kelahiran pada masa kelahiran mereka. Dan gejala jangkitan pertama muncul seawal 1-2 minggu selepas bersalin.

Setiap kanak-kanak keempat, doktor menentukan nasofaringitis, setiap konjungtivitis ketiga, yang tidak dapat dirawat dengan apa-apa antibiotik, kesan kecil hanya memberi tetracycline. Dalam 15% kes, pneumonia berkembang dengan batuk yang kuat. Kurang lazimnya, penyakit ini ditunjukkan oleh gastroenteritis. Dalam 15% kes, organ-organ kencing kanak-kanak juga terjejas - kanak-kanak perempuan mempunyai vulvitis dan urethritis pada kanak-kanak lelaki dan perempuan.

Mycoplasmosis

Kanak-kanak menjadi dijangkiti mycoplasma semasa bersalin. Jika mycoplasma dikesan pada wanita hamil, rawatan mesti dilakukan selepas 16 minggu, yang membantu mengurangkan kejadian jangkitan pada kanak-kanak.

Mycoplasmosis pada bayi yang baru lahir menjadikan dirinya merasakan radang paru-paru, yang berkembang sangat perlahan. Kanak-kanak itu pucat, sesak nafas muncul dan bertambah secara beransur-ansur. Kira-kira 15% kanak-kanak pada bulan-bulan pertama hidup dari radang paru-paru tersebut mati.

Candidiasis - bentuk kongenital

Mengiktiraf candidiasis kongenital adalah yang paling sukar, kerana ia sering diteruskan, dan diagnosis boleh dibuat lewat. Selalunya, lesi jamur ditemui pada bayi yang tergesa-gesa untuk dilahirkan terlebih dahulu, dan juga pada bayi yang ibu mengandung diabetes semasa tempoh kehamilan, di hadapan candidiasis dalam analisis ibu masa depan.

Kulat boleh membawa kepada pelbagai jenis lesi: kulit, luka mukosa, dan jangkitan kardiovaskular boleh dilihat. Jangkitan Candida boleh menderita, dengan jangkitan kulat pada otot jantung, hati, dan buah pinggang. Penyakit ini boleh mengalir dengan mudah dan sukar.

Sifilis kongenital

Penyebab penyakit pada anak yang baru melahirkan adalah penyakit yang sama pada ibu ketika menunggu bayi. Itulah sebabnya semua ibu mengandung dilakukan pemeriksaan tiga kali ganda pada RV semasa membawa bayi.

Tanda-tanda sifilis kongenital dalam kanak-kanak mungkin tidak muncul dengan serta-merta, tetapi dalam tempoh dua tahun pertama kehidupan. Lazimnya, penyakit tersebut merasakan rhinitis sifilis, pemphigus, osteoporosis dan pembesaran hati.

Jika semasa kehamilan, ibu masa depan didiagnosis dengan sifilis, maka bayi itu diambil untuk menganalisis darah kord segera setelah lahir. Sifilis kongenital boleh ditunjukkan oleh plasenta patologi yang diperbesarkan dan diubahsuai oleh strukturnya.

Diagnostik

Memandangkan keterukan akibat yang mungkin dari jangkitan seperti itu untuk bayi, pekerja kesihatan terlibat dalam mengenal pasti penyakit berjangkit sebaik sahaja wanita "berada dalam kedudukan" datang ke hospital untuk didaftarkan. TORCH-complex tests, smear from the vagina on microflora, bakposiv carried out several times during the waiting period of the child, bermula dengan trimester pertama.

Doktor mungkin mengesyaki jangkitan intrauterin pada anak pada bila-bila masa. Dalam kes ini, wanita akan diberikan rujukan kepada prosedur diagnosis invasif. Darah darah janin atau sampel cecair amniotik selepas kajian in vitro (in vitro - "in vitro") akan dapat memberikan jawapan yang tepat kepada soalan sama ada bayi mempunyai jangkitan atau tidak.

Terdapat penanda yang boleh dilihat pada ultrasound. Selalunya, jangkitan intrauterin daripada serbuk disertai dengan perubahan jumlah bendalir amniotik ke bahagian yang lebih besar atau lebih kecil, oleh itu persoalan jangkitan yang mungkin timbul dalam air atau polyhydramnios yang rendah. Di perairan ultrasound sering dijumpai suspensi yang dipanggil.

Kematangan premature plasenta, serta edema janin itu sendiri, yang menjadi jelas dari pengukuran fetometri, menunjukkan jangkitan pada anak.

Seorang doktor diagnostik ultrasound yang berpengalaman akan memberi perhatian segera kepada perkembangan organ-organ dalaman bayi yang tidak normal, merosakkan aliran darah di kardigan, plasenta. Pada CTG selepas 29-30 minggu kehamilan, kemungkinan penyakit berjangkit janin mungkin menunjukkan perubahan dan sisihan dari piawaian PSP.

Selepas bayi itu dilahirkan, terdapat lebih banyak peluang untuk diagnostik pada pelupusan pekerja kesihatan - ini adalah pelbagai ujian makmal, baik bacteriological dan virological. Histologi tisu plasenta dianggap sebagai kaedah yang sangat bermaklumat.

Pada hari pertama bayi baru lahir dengan jangkitan intrauterin yang disyaki, ahli neurologi, ahli kardiologi, pakar mata, mesti diperiksa oleh fungsi pendengaran pada hari ketiga bersama dengan bayi yang baru lahir.

Rawatan

Semua bayi yang dilahirkan dengan jangkitan intrauterin segera mendapat rawatan. Sekiranya luka direkodkan secara virus, rawatan dengan interferon, imunoglobulin ditetapkan, dan kanak-kanak diberikan imunomodulator. Virus Herpes memerlukan penggunaan dadah khas, yang telah dibangunkan terhadap mereka - "Acyclovir". Jika jangkitan dalam kanak-kanak adalah sejenis bakteria, rawatan antibiotik ditetapkan.

Semua langkah ini direka untuk menghapuskan dan meneutralkan badan, yang bertanggungjawab untuk jangkitan dan semua proses patologi. Selain ubat utama, rawatan yang ditetapkan dan simptomatik. Dan ia bergantung kepada apa gejala-gejala khusus anak kecil yang disertai oleh jangkitan.

Adalah perlu untuk memahami bahawa beberapa kesan memerlukan campur tangan pembedahan, sebagai contoh, kecacatan jantung kongenital. Dan bagi kanak-kanak dengan pekak, implan koklea dan kaedah lain untuk membetulkan gangguan pendengaran ditunjukkan.

Tiada doktor akan dapat menjawab soalan itu dengan yakin, apakah ramalan untuk anak yang dilahirkan dengan jangkitan intrauterin.- semuanya bergantung kepada jenis penyakit, tahap kerosakan kepada organisma kecil, imuniti sendiri, dan juga keinginan anak untuk bertahan. Tetapi statistik menunjukkan bahawa dalam 80% kes dengan jangkitan kongenital yang umum, kematian bayi berlaku tanpa mengira bagaimana hospital bersalin dan jabatan kanak-kanak dilengkapi secara teknikal.

Perubatan mudah menangani luka-luka organ-organ tunggal, tetapi pembetulan besar lesi CNS praktikal tidak wujud. Dan kemudian ramalan akan bergantung pada bagaimana gangguan fungsi otak adalah, bagaimana rosak struktur otak.

Pencegahan

Cara utama untuk mengelakkan jangkitan intrauterin janin dianggap sebagai pemeriksaan terperinci seorang wanita sebelum kehamilan. Adalah perlu untuk menentukan masa, untuk mengenal pasti semua kemungkinan jangkitan dalam wanita dan pasangan seksualnya, banyak penyakit yang mudah dan cepat dirawat, perkara utama adalah bahawa ini perlu dilakukan sebelum dua jalur muncul pada ujian, menunjukkan bahawa tempoh baru bermula dalam kehidupan pasangan - tempoh menunggu bayi

Seorang wanita yang merancang kehamilan, serta mempunyai anak di bawah hatinya, harus mengecualikan komunikasi dan hubungan dengan pesakit berjangkit. Majoriti jangkitan dalam badan telah pulih semula bentuk antibodi yang melindungi terhadap pembasmian semula, seperti yang berlaku dengan rubella dan cacar air. Dan jika seorang wanita yang merancang untuk menjadi seorang ibu, sebelum penyakit itu tidak menyakiti, dia mesti dilakukan 3-4 bulan sebelum kehamilan vaksin yang sesuai. Ini akan membantu mengelakkan jangkitan semasa menunggu bayi.

Selepas mengalami penyakit berjangkit pada trimester pertama, doktor mungkin menawarkan pengguguran atas alasan perubatan. Ini juga salah satu kaedah pencegahan penyakit berjangkit intrauterin pada kanak-kanak.

Sekiranya jelas bahawa jangkitan kanak-kanak telah berlaku, yang disahkan oleh ujian dan diagnostik invasif, maka wanita dan keluarganya harus memutuskan sama ada untuk menamatkan kehamilan. Setiap orang mempunyai hak untuk bersetuju dan menolak.

Untuk maklumat mengenai jangkitan intrauterin yang berbahaya untuk wanita dan bayi masa depan, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan