Trimester kedua

Ciri-ciri trimester kehamilan ketiga

Kandungannya

Trimester ketiga - tempoh akhir membawa anak. Terdapat sedikit masa yang tinggal sebelum pertemuan ibu dengan bayi. Dari awal permulaan trimester ketiga, wanita biasanya mula menghitung ke penyerahan. Dan semakin dekat dengan mereka, semakin banyak kesabaran dan keberanian diperlukan dari ibu masa depan - trimester ini sama sekali tidak seperti cahaya yang sebelumnya.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bilakah ia bermula dan berakhir?

Trimester akhir bermula pada usia 28 minggu. Tetapi masa yang tepat penamatannya agak sukar untuk dipanggil: persalinan tidak selalu berlaku pada hari yang dijadualkan oleh bidan. Hari Pengambilan Anggaran (DA) hanya digunakan sebagai panduan. Kebanyakan kelahiran jatuh pada 39-40 minggu, satu pertiga kelahiran - pada 38 minggu, kira-kira 15% wanita terus membawa bayi walaupun selepas DA telah diluluskan - sehingga 42 minggu kehamilan. Menurut piawaian perubatan yang sedia ada, ia tidak ditangguhkan, ia dipanggil berpanjangan. Apabila betul anda akan lahir - tiada doktor akan menjawab.

Trimester ketiga berakhir dengan permulaan buruh tetap. Seorang wanita tidak lagi mengandung dan masuk ke dalam kategori wanita yang sedang bekerja, dan selepas melahirkan, dia menjadi puerperal dan ibu baru.

Trimester ketiga termasuk tempoh kehamilan yang ketujuh, kelapan dan kesembilan bulan.

Perkembangan janin

Bayi tidak lagi seperti yang tidak berdaya seperti sebelumnya. Dalam trimester ini, dia tidak akan mempunyai apa-apa yang baru dibentuk, kecuali untuk sambungan saraf dan kemahiran baru. Ketiga kehamilan yang terakhir adalah sangat penting - bayi belajar untuk mengimbangi ancaman dan menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, kerana selepas kelahiran ia akan bertemu dengan dunia baru, di mana semuanya tidak sama seperti dalam rahim ibu yang selesa dan steril. Ia tumbuh, memulihkan organ dan sistem badan kanak-kanak. Sekarang, faktor-faktor buruk yang boleh melumpuhkan atau membunuhnya pada tarikh yang lebih awal, memenuhi tindak balas imun yang baik - bayi kurang terdedah kepada pengaruh mereka.

Sekiranya tiba-tiba kanak-kanak itu berada dalam keadaan yang buruk, mekanisme pampasan beliau membantu dia bertahan dan cuba meminimumkan akibat yang mungkin. Ini disebabkan hakikat bahawa dalam tempoh tiga bulan yang lepas, kecacatan baru pada kanak-kanak, sebagai peraturan, tidak timbul.

Bayi itu mempunyai kesan yang kuat pada tubuh ibu - ia menimbulkan banyak kesulitan dan ketidakselesaan, tetapi ia membantu dia untuk bersalin - menghasilkan sedikit oksitosin, yang diperlukan untuk kontraksi rahim dalam buruh, menekan kepala pada serviks dari dalam, mempromosikan pematangan dan dilatasi serviks. Plasenta penuaan dalam beberapa minggu kebelakangan ini mula melindungi ibu - dia tidak membenarkan kanak-kanak itu mendapat lebih berat untuk memudahkan proses kelahiran.

Tahap kritis di mana buruh preterm sangat berbahaya ditinggalkan di trimester kedua. Sekarang, ramalan sekiranya kelahiran bayi lebih awal dari masa akan menjadi lebih positif setiap minggu.Sehingga 37 minggu, mereka masih akan dipanggil pramatang, tetapi Dari minggu ke-37, mereka akan menjadi mendesak, dan bayi itu akan dianggap matang dan penuh.

Semasa keseluruhan trimester, kanak-kanak akan terus mendapat berat badan - sesuatu yang lebih sengit, maka kurang, tetapi set itu tidak dapat dielakkan. Bandingkan: pada permulaan trimester, berat serbuk adalah hampir tidak lebih daripada satu kilogram, dan oleh 37-38 minggu ketara melebihi 3 kilogram. Terdapat tots, beratnya yang pada akhir trimester akan melebihi 4 kilogram.

Sepanjang ketiga terakhir tempoh kehamilan, bayi secara aktif akan membentuk pembentukan otak, akan mengasah fungsi sistem saraf. Proses ini akan berlarutan dan kemudian, selepas melahirkan anak. Adalah perlu untuk memahami bahawa bayi itu belum mempunyai kemahiran sewenang-wenang, tetapi sudah bersedia untuk belajar mereka, dan dia akan menangani hal ini secara harfiah dari jam pertama selepas kelahiran.

Pada kehamilan ketiga terakhir, pancaindera berfungsi - mereka akan membantu remah-remah untuk menyesuaikan diri di dunia baru, kerana dengan segera dengan nafas pertama sejumlah besar bunyi, cahaya, bau akan jatuh di atasnya, suhu ambien akan berubah, ia akan digunakan pada payudara puerperal, dan dia akan mula melihat cita baru. Untuk menganalisis semua maklumat ini, otak mesti disediakan dengan baik.

Tisu paru-paru terus matang sepanjang keseluruhan trimester - bahan fosfolipid yang disebut "surfaktan" terus berkumpul di alveoli, berkat yang anaknya dapat bernafas secara bebas selepas lahir.

Kami menawarkan maklumat yang menarik tentang apa yang berlaku baru dalam bayi untuk minggu kehamilan.

28 minggu

Minggu ini dibuka untuk bayi tahap baru perkembangan intrauterinnya - janin perinatal atau lewat. Ini bermakna itu Bayi anda terbentuk sepenuhnya, dia mempunyai segala-galanya untuk kelangsungan hidup bebas, ia tetap hanya untuk meremukkan organ-organ, untuk meningkatkan saiznya. Kanak-kanak mengumpul lemak subkutan dengan sangat aktif, dengan perbezaan berat badan dalam kanak-kanak lelaki dan perempuan. Ia kecil - kira-kira 150 gram, tetapi sudah ada.

Minggu ini, bayi itu sudah mempunyai pipi yang agak berisi, satu lagi bahagian tubuhnya, yang menyentuh ibu bapanya, mula menjadi lebih baik. Kanak-kanak secara aktif menyingkirkan lanugo, dan kira-kira sepersepuluh rambut tipis dari kulit telah jatuh. Kanak-kanak dalam rahim pada masa ini menunjukkan reaksi yang jelas terhadap cahaya.yang memberi alasan untuk mempercayai bahawa pembentukan saraf optik selesai - jika anda menyalakan perut anda, bayi mula berkedip dan berpaling. Ketakutan pada melahirkan minggu ini tidak berbaloi - sehingga 90% bayi masih hidup.

29 minggu

Kanak-kanak sibuk mengasah refleks. Beliau sudah "tahu" berpuluh-puluh kemahiran yang akan membantu dia bertahan di dunia baru untuk dirinya sendiri. Swallow, meludah, dada membuat gerakan pernafasan yang kerap, sama seperti yang akan berlaku ketika anak pergi ke jenis pernafasan paru-paru. Berat badan mendapat kadar rekod - sehingga 40 gram sehari. Secara umum, kanak-kanak membesar dan "mendapat lemak" mengikut program genetik, DNA ibu bapa mereka.

Survival jika lahir, anggaran WHO pada 97%, risiko kecacatan adalah minimum.

30 minggu

Cuti bersalin yang lama ditunggu-tunggu telah datang. Setakat 30 minggu, seorang wanita yang membawa seorang kanak-kanak diberi cuti sakit selama 140 hari. Sekiranya ibu mempunyai kembar di dalam perutnya, maka dia akan melanjutkan cuti bersalin pada 28 minggu.

Bayi sempit dalam rahim. Kebanyakan buah-buahan sudah menduduki kedudukan yang akan kekal sehingga lahir. Jika sekarang bayi anda tidak sakit kepala, maka kebarangkalian pembalikan diri, sayang, rendah. Tiada ruang untuk gerakan seperti itu dalam rahim.

Berat purata janin pada tempoh ini adalah kira-kira satu setengah kilogram dengan pertumbuhan lebih daripada 40 sentimeter.. Pigmen pewarna muncul dan rambut menjadi lebih gelap. Cahaya, mereka tetap hanya untuk mereka yang ditakdirkan untuk dilahirkan berambut pirang.

31 minggu

Kulit merah dan berkedut.Dari minggu ini dia menjadi merah jambu yang halus, kedut melicinkan. Dalam masa seminggu, bayi menambah kira-kira 300 gram kerana pertumbuhan lapisan lemak subkutan. The auricles, yang menonjol ke sisi, mula mematuhi kepala. Sekiranya bayi kini dilahirkan, menurut tahap penyembuhan tisu rawan telinga doktor akan menilai sejauh mana tahap awalnya.

32 minggu

Dari minggu ini, aktiviti motor janin merosot. Pengadukan akan lebih jarang dan lebih menyakitkan untuk ibuOleh kerana tidak ada ruang yang tersisa di rahim - sehingga 90% ruang diduduki oleh bayi, 5% diperuntukkan kepada plasenta, selebihnya membran janin dan cairan amniotik. Jumlah air juga mula menurun. Berat bayi secara purata dari satu setengah hingga dua kilogram.

Plasenta mula menghasilkan hormon yang penting untuk penyediaan tubuh wanita untuk melahirkan anak.

  33 minggu

  Ramai pada masa ini adalah ultrasound ketiga terakhir, tetapi mereka kecewa - untuk melihat bayi dalam pertumbuhan penuh tidak mungkin lagi. Bayi telah berkembang begitu banyak sehingga sensor ultrasound tidak boleh mendapatkan imej penuh, kanak-kanak diperiksa di bahagian - kepala dan muka, kaki, pen, perut dan dada.

  Alat kelamin boleh tersembunyi dengan selamat di belakang tali pusat atau pinggul anak itu, kerana dia telah lama berada dalam posisi yang bengkok - dia tidak lagi sesuai dalam rahim lain.

   34 minggu

   Rahim mencapai regangan maksimum. Plasenta bermula usia dan secara artifisial menghalang pertumbuhan janin.. Ini tidak bermakna bahawa bayi tidak lagi akan mendapat berat badan, tetapi hanya kadar set akan melambatkan sedikit. Kebanyakan buah beratnya melebihi 2.3 kilogram, dan ini memberi alasan untuk mempercayai bahawa bayi yang dilahirkan pada tempoh tersebut akan cukup untuk tinggal di katil yang dipanaskan khas, langkah-langkah pemulihan yang lebih serius mungkin tidak diperlukan lagi.

   Sebagai usia plasenta, bayi mula menggunakan mekanisme pampasan dan mekanisme penyesuaian, kerana kini kedua-dua oksigen dan pemakanan mungkin kurang.

   35 minggu

   Buat pertama kalinya dalam keseluruhan tempoh bawa Bayi mula kelihatan seperti bayi baru lahir. Tetapi ini tidak sepatutnya menyesatkan. Ia kelihatan bersedia untuk dilahirkan secara luaran, proses pematangan ginjal dan tisu paru-paru terus di dalam, beban di bahagian kanan dan kiri jantung akibat penuaan plasenta berubah. Ia akan lebih baik jika bayi itu tinggal di rahim selama beberapa minggu lagi.. Proses yang berterusan sangat penting baginya.

   Lanugo dan pelincir seperti keju hampir hilang, kulit mempunyai warna merah jambu yang halus, bukan hanya pipi dan punggung, tetapi juga kaki-kaki janin kelihatan montok. Iris mata diperolehi dalam tempoh ini warna yang dianggap wajar oleh kanak-kanak mengikut program genetik.

   Akhir saraf myelinated. Jisim otak telah meningkat dengan ketara, perolakan dan alur di atasnya semakin mendalam.

    36 minggu

    Untuk tempoh ini, untuk bayi pertama kali boleh mencapai berat 3 kilogram atau lebih tinggi dengan ketinggian purata 47-49 sentimeter. Wanita hamil buat kali pertama minggu ini paling kerap berlaku prolaps abdomen. - Bayi tenggelam ke bahagian bawah rahim dan mula menekan kepala terhadap pharynx dalaman, mempromosikan kematangan serviks. Kanak-kanak dikelompokkan dan meletakkan tangannya di dadanya, dia sebenarnya dalam pose pelari pada permulaan.

    Plat paku semakin membesar dan pada masa ini buat pertama kali melampaui batas-batas falang jari. Tulang cukup sembuh, sementara hanya tulang tengkorak tetap bergerak dan agak lembut. Pengiriman minggu ini, walaupun mereka masih belum matang, tidak berbahaya untuk ibu atau janin.

     37 minggu

     Berat badan bayi telah lulus selama 3 kilogram. Bermula minggu ini, kelahiran boleh dijangka pada mana-mana hari, dan mereka akan segera, iaitu, tepat pada masanya. Surfaktan dalam tisu paru-paru telah cukup terkumpul, keamatan pengeluarannya berkurang. Gerakan bayi perlahan, dia berasa sempit.

      38 minggu

      Ini adalah satu minggu menunggu. Wanita berhati-hati mendengar perubahan dalam badan mereka, mencari tanda-tanda, prekursor untuk penghantaran awal. Kanak-kanak juga agak kecil. Kerana kekenyangan, dia menghabiskan sebahagian besar waktunya dalam mimpi.

      Pada janin lelaki, testis turun ke dalam skrotum. Hanya kira-kira 2% kanak-kanak tidak dapat membanggakan lokasi yang betul kelenjar seks, tetapi mereka masih mempunyai masa.

       39 minggu

       Semua organ dan sistem kanak-kanak sudah sedia untuk dilahirkan. Proses-proses intensif berterusan hanya dalam satu - dalam saraf. Neuron muda terus membentuk, yang membina lebih banyak sambungan neural.

       Pencegahan janin pada akhir masa ini, tidak boleh dirayu. Oleh itu, seksyen cesarean dilakukan dalam melintang atau pelvik pada 39 minggu penuh untuk mengurangkan peluang kecederaan kelahiran.

        40 minggu

        Jika wanita berfikir bahawa mereka letih pada minggu ke-40 dan gugup, mereka tersilap, kerana mereka tidak tahu bahawa kanak-kanak itu mengalami lebih banyak lagi dalam tempoh ini. Ketegangan di dalam rahim menyebabkan dia stres yang hebat, janin mula menghasilkan adrenalin, hormon stres. Dia mula mempercepat pembentukan dominan generik dalam tubuh ibu. Kanak-kanak itu melegakan organisme ibu.

        Sekiranya seorang wanita masuk ke dalam 41 dan 42 minggu, dia perlu tahu bahawa setiap hari keadaan kanak-kanak menjadi semakin tertekan, plasenta yang merosot tidak dapat memberikannya dengan bekalan nutrisi dan oksigen yang normal, tetapi anda tidak perlu bimbang tentang bayi - tubuhnya sudah boleh mengimbangi beberapa masalah.

        Jika kelahiran tidak bermula sehingga 42 minggu, maka doktor, menurut perintah Kementerian Kesihatan, akan mengambil langkah-langkah untuk mendorong tenaga kerja, iaitu, merangsang kelahiran untuk menghalang pererashivaniya benar - suatu keadaan di mana bayi tidak dapat mengimbangi kekurangan oksigen dan pemakanan.

        Kesejahteraan wanita

        Keadaan wanita bertambah buruk dalam proses peningkatan dalam istilah. Jika permulaan trimester ketiga disertai dengan sedikit ketidakselesaan, maka pada akhir tempoh, bahkan wanita yang sangat matang mula bermimpi bahawa kelahiran telah terjadi secepat mungkin. Anda boleh memahami mereka: berjalan, melakukan aktiviti harian semakin sukar setiap hari. Wanita menarik diri untuk menurunkan perut pedih ulu hati - Rahim menekankan pada perut dan membawa kepada refluks jus gastrik ke dalam esofagus, sembelit dan cirit-birit - akibat tekanan pada gelang usus, sesak nafas dan sakit pada tulang rusuk - akibat meremas diafragma.

        Sebaik sahaja perut menyusut lebih rendah, ia menjadi lebih mudah untuk bernafas, gerbang kosta menyakiti kurang, tetapi perjalanan tandas semakin kerap - Sekarang tekanan kepala bayi dirasakan tidak hanya oleh serviks, tetapi juga oleh pundi kencing. Tulang tulang dan tulang kemaluan mulai menyakiti lebih banyak dan tulang pelvis melembutkan secara intensif sebelum melahirkan anak.

        Kesesakan hidung yang hadir pada trimester pertama dan disebabkan oleh tindakan progesteron pada membran mukus boleh kembali. Jika rhinitis fisiologi wanita hamil pulih, ia biasanya berterusan sehingga kelahiran dan pas selepas bayi dilahirkan., dan latar belakang hormon perempuan akan datang ke keadaan asalnya.

        Sakit kepala pada masa ini mungkin disebabkan oleh tekanan tinggi atau rendah, mungkin disebabkan gangguan tidur, yang juga biasa pada minggu kehamilan yang terakhir, mungkin psikogenik - wanita sedang mengalami, gugup, bimbang tentang hasil bersalin.

        Antara kesakitan yang lain, terdapat sakit normal pada lutut dan kaki (disebabkan oleh peningkatan berat badan wanita), sakit belakang akibat pusat graviti yang terlantar (perut dan dada sudah sangat besar). Terdapat aduan tentang penembakan di pelvis - ini adalah akibat daripada pengakhiran saraf saraf, bahawa pusatnya menyakitkan - ketegangan kulit sekarang maksimum.

        Latihan pergaduhan sebagai tarikh pendekatan kelahiran, menggiatkan, berlaku lebih kerap. Mereka menunjukkan tekanan pendek pada rahim, diikuti oleh kelonggaran otot. Mereka tidak sistematik, muncul dan hilang sepenuhnya secara spontan. Jika tidak, ini juga adalah norma.dan bimbang tentang hal itu tidak berbaloi.

        Pelepasan pada ketiga terakhir istilah untuk membawa bayi memerlukan perhatian yang sangat berhati-hati.. Watak mereka ketika mereka mendekati perubahan genera: pelepasan menjadi lebih banyak. Ini memerlukan langkah-langkah kebersihan yang lebih baik. Pelepasan cairan berair, yang meningkat apabila meningkat dari posisi terdedah, mungkin menunjukkan kebocoran cairan amniotik, dan pelepasan jeli lendir dengan garis darah atau darah adalah pucuk mukus yang meninggalkan tempatnya di saluran serviks serviks sejurus sebelum permulaan buruh.

        Normal boleh dianggap sebagai pilihan yang cerah dan tidak berbau, homogen dalam konsistensi.

        Mana-mana penyelewengan warna, kuantiti, bau dan sifat pelepasan, terutama jika ia disertai dengan ketidakselesaan, sakit, harus menjadi alasan untuk rawatan segera kepada doktor.

        Keadaan psikologi wanita hamil pada trimester ketiga patut diberi perhatian khusus. Kebanyakannya takut melahirkan anak. Adalah penting untuk mengetahui bahawa ketakutan ini mempunyai kesan besar terhadap penyediaan serviks untuk melahirkan anak dan perjalanan kerja. Dalam keadaan ketakutan, seorang wanita menghasilkan sejumlah besar hormon tekanan yang menyebabkan pengapit pada tahap otot.Ini menyebabkan dilatasi leher rahim, kekurangan pendedahan, luka, dan trauma kelahiran.

        Pada trimester ketiga, adalah penting untuk mendapatkan bantuan psikologi dan sokongan yang tepat yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan, sikap positif yang positif menentukan sebahagian besarnya penghantaran yang akan datang.

        Tahap progesteron mula menurun, tahap estrogen, oxytocin, peningkatan adrenalin. Rahim menduduki hampir seluruh ruang rongga perut. Lebih dekat dengan kelahiran di dalamnya bilangan serabut saraf mula berkurangan - ini juga merupakan mekanisme anestesia semula jadi bagi melahirkan anak, yang dipikirkan dengan terperinci terkecil oleh alam semulajadi itu sendiri. Serviks matang, memendekkan, melembutkan. Kondisinya ditaksir selepas 38 minggu kehamilan.

        Kelenjar susu meningkat lebih banyak. Plasenta penuaan mula menghasilkan prolaktin hormon, yang secara aktif menyiapkan payudara wanita untuk penyusuan yang akan datang. Puting susu menjadi lebih kasar, kolostrum dilepaskan. Jika tidak, jangan berfikir bahawa akan ada masalah dengan penampilan susu ibu. - fakta ini tidak berkaitan dengan satu sama lain. Selepas 36 minggu, colostrum menjadi lebih nipis dan cerah.

        Wanita yang mengalami anemia pada trimester kedua, pada pertengahan ketiga mula berasa lebih baik - hemoglobin berkembang. Lebih aktif tumbuh rambut dan kuku, kerana peningkatan pertumbuhan mereka adalah manifestasi pengaruh estrogen.

        Kekebalan tubuh wanita berada di had, dan oleh sebab itu sekarang reaksi alergi, penyakit katarrhal sering kali bermula, penyakit kronik semakin memburuk. Meningkatkan berpeluh.

        Komplikasi yang mungkin

        Komplikasi yang paling berbahaya pada trimester ketiga menyatakan bahawa, dalam satu cara atau yang lain, mempengaruhi keadaan otak kanak-kanak, pada masa ini terdapat pelbagai perubahan, dan kesan negatif patologi dapat mempengaruhi fungsi janin janin. Ohpreeclampsia pasif dengan edema luaran dan terutama dalaman, aliran air berbahaya, hipoksia janin berbahaya, kerana pertama sekali, ia adalah otak kanak-kanak yang sangat kurang oksigen.

        Tidak kurang Jangkitan intrauterin adalah berbahaya, yang boleh dilakukan disebabkan oleh pelanggaran integriti pundi kencing janin, dan disebabkan pelepasan lendir mukus awal, terutamanya jika seorang wanita telah mengobati jangkitan pada saluran kemaluan, walaupun cirit-birit yang cetek dan umum.

        Tugas doktor dan ibu-ibu masa depan dalam minggu-minggu terakhir adalah untuk memantau keadaan janin dengan berhati-hati. Apabila keadaan penderaan pranatal dikesan, keputusan mengenai penghantaran awal sering dibuat, jika tidak mungkin untuk menubuhkan atau menghapuskan faktor impak.

        Kami menyenaraikan patologi yang paling biasa dan komplikasi trimester ketiga.

        Anemia

        Berkaitan dengan peningkatan keperluan kanak-kanak dan plasenta dalam kelenjar, serta peningkatan jumlah darah (dalam hal ini jumlah plasma meningkat hampir 40%, yaitu, darah menjadi lebih cair). Pelanggaran menunjukkan penurunan hemoglobin kurang dari 100 g / l, bilangan eritrosit berkurangan, nilai hematokrit berkurang.

        Anemia pada trimester ketiga mengancam dengan kehamilan berganda, dengan kehamilan yang berlaku terlalu awal selepas sebelumnya (dua tahun berlalu), dengan pemakanan yang tidak mencukupi dan adanya jangkitan kronik pada wanita hamil. Ini ditunjukkan oleh pucat, wanita ingin tidur sepanjang masa, terdapat tanda-tanda tekanan rendah, wanita lebih mudah terkena selsema dan penyakit virus.

        Seorang wanita disyorkan diet kaya dengan besi, serta ubat-ubatan - vitamin C, persiapan besi ("Sorbifer" dan lain-lain).

        Pyelonephritis gestational

        Proses keradangan dalam tisu ginjal berlaku disebabkan oleh rembesan rahim oleh rahim, jika ini melanggar aliran air kencing. Sekiranya ada mikroflora patogen dalam saluran kemaluan wanita, kebarangkalian komplikasi sangat tinggi. Bakteria membiak dengan pantas dan menjangkiti kelopak buah pinggang dan pelvis.

        Dikenakan dengan menggigil, demam di atas 37.0 darjah, tanda-tanda keracunan, sakit belakang, kesukaran buang air kecil. Urinalisis menunjukkan tahap leukosit yang tinggi. Ginjal seorang wanita menghadapi lebih teruk dengan tugas penapisan mereka. Keadaan ini sangat tinggi dalam perkembangan preeklampsia yang teruk.

        Untuk rawatan antibiotik yang ditetapkan, ubat diuretik.

        Pemampatan caval Aorto

        Dengan istilah perubatan yang kompleks ini bermakna pemampatan vena genital bawah dan bahagian bawah aorta oleh rahim yang besar dan berat, jika wanita terletak di belakangnya. Semua wanita hamil telah mendengar bahawa ia berbahaya, tetapi tidak semua orang tahu apa itu. Apabila memerah, pulangan vena ke jantung terganggu, ia mula menewaskan kurang kerap, keruntuhan berlaku. Tekanan darah di dalam kapal menurun kepada tanda kritikal, kulit menjadi pucat, warna biru muncul.

        Ini boleh berlaku semasa trimester ketiga, dan walaupun semasa kelahiran itu sendiri. Hasilnya biasanya agak menyedihkan: plasenta mengeksperimen terlebih dahulu, aliran darah terganggu, bayi mengalami hypoxia akut tidak terkompensasi, dan sering janin mati. Kini anda tahu mengapa sangat berbahaya untuk berbaring di belakang anda pada minggu kehamilan yang terakhir.

        Survei, analisis

        Pada pertengahan trimester kehamilan ketiga, seorang wanita akan melakukan ultrabunyi kawalan dengan doppler warna - kaedah ini, yang mana sesetengah orang memanggil penyaringan ketiga, akan menilai kerja plasenta, dan juga memberi gambaran tentang seberapa baik bayi diberikan oksigen dan darah, seberapa baik dia merasakan.

        Sejak 30 minggu dalam perundingan dilakukan CTG - Penyelidikan kardiotokrafik membolehkan untuk mendapatkan data mengenai denyutan jantung dan aktiviti motornya, serta perkembangan sistem saraf autonominya.

        Seorang wanita kini akan datang ke temujanji doktor sekali seminggu. Setiap kali dia terpaksa menghantar air kencing untuk analisis umum supaya doktor dapat melihat dalam dinamika sama ada kerja buah pinggang ibu masa depan adalah normal, sama ada terdapat tanda-tanda pyelonephritis dan preeklampsia. Setiap teknik akan ditimbang, dinilai untuk kehadiran atau ketiadaan edema, pengukuran tekanan darah pada dua tangan.

        Seorang wanita sebelum bersalin harus menjalani hampir semua ujian yang sama yang diberikannya semasa pendaftaran - darah untuk sifilis dan gabungan HIV, untuk membuat coagulogram dengan definisi fibrinogen dan D-dimer.

        Menurut kesaksian, ujian hormon hormon hormon akan dibuat, dan hemoglobin dan ESR akan dinilai sebagai sebahagian daripada ujian darah umum.

        Soalan Biasa

        Soalan-soalan dalam wanita dalam trimester ketiga, menurut ulasan, agak serupa, kami telah menyatukan mereka dalam kumpulan.

        Antibiotik

        Ubat-ubatan antibakteria yang boleh mencederakannya pada trimester pertama dan menimbulkan bahaya tertentu pada kedua, kini tidak begitu kontraindikasi. Jika perlu, doktor boleh menetapkan rawatan sedemikian kepada wanita, kerana jangkitan bakteria untuk bayi pada kehamilan lewat lebih berbahaya daripada penggunaan terapi antibiotik.

        Terdapat hampir tiada sekatan ke atas pentadbiran topikal - titisan hidung, salap antibiotik, titisan mata untuk patologi tertentu, luka dan luka bakar mungkin digunakan.. Untuk kegunaan sistemik, mesti selalu ada keadaan yang menarik - kehadiran jangkitan, bahaya yang mana akan lebih tinggi daripada potensi bahaya dari penggunaan ubat antibakteria. Antibiotik tidak boleh lagi menyebabkan kanak-kanak di trimester ketiga kecacatan.

        Adalah disyorkan untuk mengelakkan dadah daripada kumpulan quinolones, serta ubat ototoksik (Gentamicin, Neomycin), kerana ia boleh membawa kepada penurunan pendengaran kanak-kanak.

        Insomnia

        Insomnia pada waktu-waktu akhir ia disebabkan oleh kesulitan tidur, kerana berpaling dari sisi ke sisi menjadi lebih sukar, tekanan uterus di pundi kencing dan sering mendesak ke tandas, serta kebimbangan, kebimbangan dan ketakutan ibu masa depan. Insomnia ibu bukan bahaya besar untuk bayi, tetapi untuk ibu yang sangat masa depan, insomnia yang panjang dapat berbahaya - meningkatkan kemungkinan mengembangkan gestosis, meningkatkan risiko mengembangkan sindrom kecemasan dan kemurungan, meningkatkan kemungkinan penyakit kardiovaskular.

        Wanita hamil yang mengalami insomnia, dengan cepat mendapat berat badan berlebihan, mengalami gangguan metabolik.

        Semua ubat hipnosis yang berkesan (berdasarkan benzodiazepin, barbiturat, thalidomide, bromin dan lain-lain) dilarang dalam tempoh bayi.

        Dalam berunding dengan doktor, hanya sedatif sayur yang boleh disyorkan kepada wanita, yang akan membantu menenangkan dan tidur lebih baik - motherwort, valerian, dan sebagainya. Tetapi dengan cara ini, ramai doktor sangat menentang.

        Untuk meningkatkan tidur, yang sangat penting dalam jangka masa kerja, seorang wanita harus:

        • tidur dalam bilik pengudaraan, dengan tilam yang selesa, gunakan bantal khas untuk wanita hamil, membolehkan anda menyokong abdomen dan belakang;
        • untuk mengekalkan suasana hati yang baik, sikap positif sebelum melahirkan anak, untuk melihat semua kesukaran tempoh sebagai sementara, yang semestinya akan berakhir dengan pertemuan yang bahagia dengan bayi;
        • berjalan di udara segar, terutamanya sebelum tidur;
        • tidur kurang pada siang hari, membuat rejim anda tepu, bergerak, melakukan hal ehwal semasa.

        Tidur lebih baik dalam kegelapan dan kesunyian. Jika ini tidak mungkin, pastikan anda membeli penyumbat telinga dan langsir gelap.

        Seks

        Jangan berfikir bahawa seks untuk wanita dengan perut besar tidak wujud. Ramai, sebaliknya, walaupun kelalaian fisiologi, mengalami peningkatan keinginan seksual. Sekiranya tiada kontraindikasi dan komplikasi kehamilan, kehidupan intim pada trimester ketiga tidak dilarang, tetapi sekatan yang sangat spesifik dikenakan ke atasnya.. Pose yang dipilih oleh rakan-rakan mesti benar-benar menghilangkan tekanan pada perut dan rahim, dan oleh itu kedudukan mubaligh dikecualikan. Pos penembusan dalam ("penunggang", contohnya) juga harus dikecualikan. Optimal untuk kedua-dua tidur dan postur seks berbaring di sisinya.

        Seorang wanita perlu berhenti kontak intim sekiranya berlaku pelepasan lendir atau pelepasan lengkap. - Terusan serviks dari saat ini menjadi terbuka, uterus dari vagina tidak lagi dipisahkan oleh perlindungan yang boleh dipercayai, mungkin organisma patogen yang dapat menyebabkan jangkitan intrauterin dapat masuk ke dalam rongga rahim. Atas sebab yang sama, disyorkan untuk menghentikan hubungan seksual sekiranya kebocoran cecair amniotik.

        Seksual lewat juga mempunyai kesan terapeutik: sperma mengandungi prostaglandin semulajadi, yang membolehkan leher rahim matang, melembutkan dan memendekkan.

        Keseronokan keintiman dengan suami menimbulkan suasana hati wanita itu, dan kini emosi positif adalah apa yang dia perlukan.

        Keupayaan untuk terbang pesawat

        Perjalanan udara pada ketiga akhir tempoh membawa bayi tidak dilarang, tetapi tidak disyorkan. Penurunan tekanan, perubahan zon masa dan iklim mungkin tidak menjejaskan kesejahteraan wanita hamil. Sesetengah syarikat penerbangan memerlukan sijil dari doktor semasa menaiki pesawat. Selepas 36 minggu pendaratan boleh dinafikan. Sebelum anda terbang ke suatu tempat, jika anda benar-benar perlu, periksa dengan wakil syarikat penerbangan mengenai peraturan mereka untuk mengangkut wanita hamil.

        Bolehkah saya merawat gigi saya?

        Sakit gigi pada trimester ketiga tidak biasa. Rizab kalsium dalam tubuh wanita sangat berkurangan, sementara bayi mengambil bahan ini untuk menguatkan tulang rangkanya sendiri, dan oleh itu masalah gigi kecil yang pada permulaan kehamilan tetapi tidak sembuh akibat toksikosis, mual, ketakutan anestesia sekarang boleh lebih banyak skop global.

        Anda boleh merawat gigi anda. Tetapi pakar tidak mengesyorkan melakukannya sekarang.

        Sekiranya masalah itu tidak memerlukan penyelesaian segera (tiada kesakitan yang teruk, fluks), maka rawatan lebih baik ditangguhkan untuk tempoh selepas bersalin, kerana stres tambahan sekarang tidak ada untuk ibu hamil.

        Sekiranya masalah itu akut, tidak perlu menanggung kesakitan - Anda perlu menghubungi doktor pergigian anda dan menyelesaikannya tanpa rasa takut untuk keadaan janin. Penghilang rasa sakit moden yang digunakan dalam pergigian tidak mempunyai kesan negatif yang jelas pada janin yang besar seperti bayi anda berada di trimester ketiga kehamilan.

        Cadangan

        Lebih mudah untuk bertahan pada trimester kehamilan akhir akan membantu beberapa saranan yang berguna yang dibuat oleh pakar, dengan mengambil kira ciri-ciri tempoh kehamilan ini.

        Pemakanan dan Vitamin

        Diet wanita pada trimester akhir sangat penting untuknya dan bayi. Kanak-kanak memerlukan nutrien tidak kurang, dan kadang-kadang lebih daripada pada tempoh sebelumnya, tetapi Lebih baik untuk menolak multivitamin pada bulan kehamilan bulan lepassupaya kanak-kanak tidak "menyaring" berat badan. Sudah tentu, setiap bayi di rahim mempunyai potensi sendiri untuk ketinggian dan berat badan, dan jika, pada awal trimester, doktor mengatakan bahawa seorang anak besar tidak dilahirkan, anda tidak boleh "memberi makan" dengan dosis kejutan vitamin.

        Sekiranya terdapat kekurangan vitamin atau mineral tertentu, yang boleh ditunjukkan dengan ujian darah biokimia, seorang wanita boleh ditetapkan sebagai monoterapi vitamin, sebagai contoh, penyediaan besi untuk anemia atau larutan minyak tocopherol dengan kekurangan vitamin E. Jika bayi, sebaliknya, kecil dan tumbuh dengan perlahan, vitamin ditunjukkan dan diperlukan.

        Dalam minggu kehamilan yang terakhir, adalah tidak diingini untuk memasukkan sejumlah besar produk tenusu, keju cottage dalam menu. Adalah lebih baik untuk menghilangkan produk-produk ini, agar tidak menyebabkan mineralisasi tulang tengkorak bayi yang berlebihan - ini akan merumitkan proses kelahiran bayi.

        Ia tidak perlu menggunakan sejumlah besar protein haiwan. Cuba makan lebih banyak sayur-sayuran kaya serat untuk menghapuskan sembelit dan buah. (dengan alergenik yang rendah), lebih baik menggantikan sepotong daging sapi dengan payudara ayam yang lebih ringan atau ikan rendah lemak rebus.

        Minuman beralkohol, soda, kopi, semua salai, panggang dan pedas masih tidak disyorkan. Jangan makan gula-gula kilang. Sekiranya berat badan lebih tinggi daripada biasa, anda boleh mengatur hari puasa, tetapi ini boleh dilakukan hanya dengan berunding dengan doktor anda.

        Aktiviti fizikal yang dikenakan

        Seorang wanita tidak boleh mengurangkan aktiviti fizikalnya, walaupun penurunan tertentu tidak dapat dielakkan. Ketika abdomen tumbuh, ibu masa depan menjadi lebih canggung, dia menjadi letih lebih cepat, memerlukan rehat. Ini tidak bermakna bahawa ia adalah yang terbaik untuk menghabiskan trimester ketiga di sofa.

        Latihan yang sederhana dan mencukupi akan membantu seorang wanita bersiap untuk bersalin - yoga, latihan luar, latihan di rumah berdasarkan latihan untuk melatih otot lantai panggul, dan latihan untuk otot belakang, kaki dan lengan, termasuk gabungan latihan pernafasan akan mendapat manfaat. dengan kelas pada projektil seperti fitball.

        Seorang wanita boleh melakukan pelbagai tugas di sekitar rumah, tetapi, tentu saja, squats tajam, melompat, jatuh, berlari sengit, dan mengangkat berat adalah contraindicated kepadanya. Dengan ini, anda perlu merancang hari anda.

        Pergerakan membolehkan anda tidak mendapat pound tambahan, mempercepat proses kematangan serviks, meningkatkan keanjalan tisu otot.

        Penyakit, selsema, SARS

        Memandangkan imuniti wanita dikurangkan, semakin sakit untuknya sekarang tidak begitu mustahil. Apa yang perlu dilakukan, persoalannya adalah rumit. Bagi kanak-kanak, baik selesema, ataupun SARS, ataupun selaput dendam, ada bahaya segera, tidak ada herpes pada bibir, atau laringitis berbahaya. Tetapi panas berbahayayang mengiringi jangkitan virus pernafasan akut. Ia boleh menyebabkan gangguan dalam aliran darah uteroplasi, yang membawa kepada kekurangan plasenta.

        Adalah penting untuk berunding dengan doktor tentang ubat-ubatan antipiretik yang sesuai untuk anda dalam kes penyakit. Semua dana berasaskan paracetamol Jangan membahayakan bayi, doktor akan memberitahu anda spesifik.

        Antivirals untuk wanita hamil tidak diperlukan. Ini adalah beban tambahan pada hati., selain itu, ubat antiviral yang berkesan tidak wujud, kebanyakannya adalah "dummy" industri farmaseutikal yang berdaya maju.

        Sekiranya penyakit itu telah berlaku pada minggu-minggu terakhir kehamilan, jangan risau. Panggil ahli terapi di rumah, ambil febrifuge, jika demam tinggi, sediakan diri anda dengan beberapa hari berehat di negara yang berbohong, minum lebih banyak cecair panas - kompot dari buah-buahan kering, teh hijau, jus buah buatan sendiri, merebus rosemary. Selepas 3-5 hari, virus akan dikalahkan oleh badan anda sendiri.

        Jika bersalin bermula sebelum wanita sembuh, maka di hospital bersalin, tentu saja, dia akan diterima, tetapi ditempatkan di wad pemerhatian, di mana semua pesakit mendapat, dengan jangkitan dan wanita yang belum dijelajahi. Prospek, walaupun tidak menyenangkan, tidak membawa maut - dan di sana wanita melahirkan dengan sangat baik dan pulang ke rumah tepat waktu.

        Petua berguna

        Semasa keseluruhan kehamilan tiga bulan kehamilan, seorang wanita perlu berhati-hati membaca setiap hari pergerakan janin. Biasanya, mereka harus sekurang-kurangnya 10 dalam 12 jam (cegukan bayi tidak dikira). Jika jumlah pengadukan tidak mencukupi, ia boleh bercakap tentang hipoksia yang teruk, yang bayi tidak boleh lagi memberi ganti rugi. Pergerakan yang semakin meningkat biasanya menunjukkan masalah pada peringkat awal, ketika mekanisme pampasan masih menghadapi situasi tersebut.

        Berikut adalah beberapa tip yang akan membantu anda lebih bertanggungjawab pada minggu-minggu terakhir.

        • Dengar dengan berhati-hati kepada perubahan dalam badan anda.: sifat pelepasan, sensasi, gejala yang tidak menyenangkan mesti diperhatikan oleh ibu mengandung setiap hari. Sekiranya perlu, anda mesti melaporkan perubahan kepada doktor.
        • Kembangkan cakrawala anda: Cuba dapatkan lebih banyak maklumat yang boleh dipercayai mengenai bagaimana sistem pembiakan anda berfungsi, bagaimana cara melahirkan anak anda, apakah tahap mereka. Ini akan memberi lebih keyakinan terhadap kebolehan mereka, serta mengurangkan kebimbangan tentang berlakunya gejala tertentu.
        • Menghadiri kelas untuk wanita hamil di klinik antenatal atau mendaftar kursus seperti di mana-mana klinik yang anda suka - mereka akan membantu anda untuk mengetahui pernafasan yang betul semasa tempoh buruh, urut dan teknik mengurut diri untuk memudahkan penguncupan buruh. Di kelas ini, mereka memberitahu bagaimana menjaga bayi pada hari pertama, bagaimana untuk menyusukan bayi.
        • Dengan tanggungjawab penuh, pendekatanlah pilihan hospital bersalin atau pusat perinatal.: membaca ulasan, melawat hospital bersalin ini, berbincang dengan kakitangan, pesakit, mengetahui keadaan yang ada di hospital, peraturan yang ada, dan sama ada ia mempunyai semua yang anda perlukan untuk menyediakan rawatan resusitasi kepada mana-mana ibu dan anak. Selepas membuat pilihan, lawati hari pengenalan doktor dan tandatangan kad pertukaran - sijil kelahiran memberi mana-mana wanita hak untuk memilih mana-mana pusat hospital atau perinatal secara percuma.
        • Pastikan anda telah mengumpul semua yang anda perlukan di hospital terlebih dahulu. (senarai boleh diperolehi di institusi kebidanan yang dipilih). Bermula dari 33-34 minggu, beg dan dokumen yang dikumpulkan haruslah dalam keadaan bersedia - jika kelahiran bermula, anda tidak perlu bimbang.
        • Walaupun trimester ketiga jelas tertangguh, Jangan gunakan ubat-ubatan dan ubat-ubatan rakyat untuk merangsang kelahiran sendiri. Induksi buruh pada 42 minggu dan seterusnya perlu dilakukan secara eksklusif di hospital. Sehingga 42 minggu, tiada apa yang perlu dirangsang, terutama di rumah - akibatnya boleh menjadi tragis.

        Ketahui lebih lanjut mengenai trimester ketiga kehamilan dalam video berikut.

        Trimester kedua
        Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
        Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

        Kehamilan

        Pembangunan

        Kesihatan