Adakah kebocoran cecair amniotik pada trimester kehamilan kedua berbahaya?

Kandungannya

Kebocoran cecair amniotik pada mana-mana peringkat kehamilan sangat berbahaya bagi bayi. Ini menunjukkan bahawa sesak membran janin dipecahkan, dan kehidupan bayi terancam. Pada trimester kedua, komplikasi seperti ini jarang berlaku, tetapi gejala-gejala keperluannya untuk mengetahui masa untuk meminta pertolongan.

Mengenai persekitaran akuatik

Cecair amniotik adalah cecair aktif secara biologi yang ada di dalam membran. Dalam bayinya selamat, ia adalah habitat semulajadinya. Kesejahteraan kehamilan bergantung kepada jumlah air. Dalam keadaan biasa, perairan di dalam air menuangkan segera dan sepenuhnya dalam melahirkan anak. Kadang - langsung di hadapan mereka., dan kadang-kadang anda perlu melakukan amniotomy - untuk menembus gelembung dalam melahirkan anak. Dan semua pilihan ini adalah normal, jika tempoh kehamilan melebihi 37 minggu, dan janin adalah jangka penuh.

Sekiranya perairan sebahagian besar berlaku pada trimester kedua, ini tidak ada kaitan dengan norma-norma. Ia tidak sukar untuk meneka apa keadaan ini berbahaya jika anda tahu apa fungsi yang dilakukan oleh perairan. Mereka menyuburkan janin kerana ia mengandungi bahan berharga untuk bayi. Pussy mereka sentiasa menelan.

Air janin membantu mengekalkan suhu yang diperlukan di dalam rahim - mereka mempunyai suhu stabil kira-kira 37.0 darjah. Air melindungi bayi dan tali pusat dari kerosakan - ini adalah penyerap kejutan yang sangat baik dan tekanan dari luar.

Air melindungi bayi anda dari jangkitan. Terdapat imunoglobulin dalam komposisi mereka, dan pundi kencing janin ketat. Mereka memberi peluang kepada kanak-kanak untuk bergerak dengan lebih mudah, dan juga melindungi dia dari bunyi-bunyi yang kuat dari luar, mengelak mereka.

Kebocoran air adalah pelanggaran berbahaya bagi semua fungsi ini dan pada trimester kedua boleh membawa kepada jangkitan janin, kematian intrauterinnya, hingga permulaan keguguran lewat (sehingga 22 minggu) atau kelahiran pramatang (selepas 22 minggu kehamilan).

Punca dan Gejala

Sebab-sebab yang mana air mula bocor, boleh menjadi sangat pelbagai. Yang utama termasuk:

  • penyakit berjangkit sistem genitourinary wanita;
  • ICN (pelanggaran fungsi penguncian serviks), sebagai hasil melembutkan awal, enzim dilepaskan yang membubarkan lapisan luar membran janin;
  • persembahan patologi di sempit klinikal pelvis ibu hamil;
  • keradangan serviks (cervicitis);
  • tabiat ibu, penyakit kronik;
  • pelbagai kehamilan.

Ia agak sukar untuk mengenali sama ada air bocor di rumah. Jika cecair tidak semua dicurahkan serta-merta, maka berjaga-jaga harus melepaskan air dari vaginayang dipergiatkan jika seorang wanita selepas kedudukan mendatar mengambil batuk menegak. Dalam kes ini, wanita tidak merasa sakit. Tiada simptom klinikal ciri, kecuali peningkatan dalam pelepasan dan pencairan mereka, patologi tidak ada.

Farmasi hari ini menjual amniotesta, yang membolehkan seorang wanita di rumah untuk menguji cecair amniotik dalam rembesan. Tetapi ketepatan mereka, malangnya, menimbulkan banyak persoalan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menghubungi perundingan atau hospital bersalin sekiranya berlaku rembesan yang mencurigakan pada trimester kedua untuk menjalankan kajian yang lebih tepat.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa yang perlu dilakukan

Wanita yang mengadu kebocoran air yang mungkin, tidak disyorkan melakukan pemeriksaan vagina. Jika kebocoran disahkan, kajian tangan dan instrumen akan meningkatkan kemungkinan jangkitan intrauterin janinKerana membran tidak lagi utuh dan dapat mencegah jangkitan di dalam kandung kemih. Sekiranya seorang wanita mempunyai kontraksi, iaitu, praperkelaan telah bermula, pemeriksaan ginekologi vagina dilakukan. Tetapi jika tiada tanda-tanda melahirkan anak, ia dilarang sama sekali protokol klinikal Kementerian Kesihatan Rusia.

Seorang wanita diberi pad bersih, dan selama satu jam dia sedang di bawah pengawasan. Kemudian doktor secara visual menilai kebersihan gasket itu. Kaedahnya adalah visual, tetapi agak subjektif. Oleh itu, adalah adat bukan sahaja untuk mempertimbangkan gasket, tetapi juga untuk menjalankan ujian makmal diagnostik.

Jika perairan janin telah selesai, mereka memilih taktik menunggu - biasanya pada trimester kedua, dengan berat janin dari 500 hingga 1000 gram, kelahiran akan bermula pada 26% kes pada hari tersebut. Jika mereka tidak mula, rangsangan mereka adalah mungkin. Banyak bergantung kepada masa yang tepat - jika air ditarik balik sehingga 22 minggu, disyorkan untuk menamatkan kehamilan kerana kemungkinan komplikasi serius bagi wanita dalam kes kematian intrauterin yang hampir tidak dapat dielakkan dari janin. Selepas 22 minggu kehamilan, kanak-kanak mempunyai peluang untuk bertahan - kira-kira 18%. Dan doktor akan cuba melakukan segala-galanya untuk membantu bayi dan ibunya.

Jika air itu bocor, tetapi tidak sepenuhnya berlepas, doktor akan cuba memanjangkan kehamilannya.. Seorang wanita dipindahkan ke tempat tidur yang ketat, walaupun tandas dilarang. Dia diberikan antibiotik untuk mencegah jangkitan membran dan janin, dan tocolytics diberikan. Setiap 3 jam menukar pad steril. Ibu masa depan akan disimpan di wad steril yang berasingan.

Kadang-kadang pecah membran melekat bersama, dan kebocoran berhenti.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan