Kerusi kereta dari 9 hingga 25 kg dengan kedudukan tidur: kelebihan dan peraturan pemilihan

Kandungannya

Kerusi kereta kanak-kanak dicipta di Amerika lebih 80 tahun yang lalu. Sejak itu, beribu-ribu penumpang kecil yang telah berada dalam keadaan kecemasan telah diselamatkan dengan bantuan peranti ini. Menurut peraturan jalan raya di Persekutuan Rusia, kehadiran kerusi kereta ketika mengangkut anak-anak muda adalah prasyarat. Semasa perlanggaran, penumpang kecil ringan terbang keluar dari tingkap kereta atau memukul dinding kabin.

Reka bentuk yang mudah, yang dibangunkan oleh pengilang Rusia dan asing, membantu menyelamatkan nyawa anak-anak dalam situasi yang sukar.

Ciri khas

Kategori tempat duduk kereta dari 9 hingga 25 kg direka untuk kanak-kanak dari tiga hingga tujuh tahun. Kumpulan model 1 dan 2 mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Model dengan kedudukan berbaring (untuk tidur) tidak hadir. Menurut piawaian Eropah, ini dianggap berbahaya, kerana terdapat kebarangkalian tergelincir di bawah tali pinggang keledar standard. Untuk kemudahan, sandaran belakang di sudut 5-45 derajat; banyak kanak-kanak berjaya tidur dalam keadaan sedemikian.

Pilihan yang lebih selamat termasuk reka bentuk, di mana jadual berfungsi sebagai sauh. Dalam keadaan kritikal, ia mengurangkan beban pada leher. Kerusi yang berubah-ubah dengan harapan kanak-kanak kecil dan besar kerap membuat masalah untuk kedua-duanya. Untuk anak-anak, sebagai contoh, headrest yang tinggi. Tetapi dalam keadaan di mana kanak-kanak bergerak jarang, dan berkembang dengan cepat, atau apabila anggaran yang terkawal, pembelian sebuah pengubah sepenuhnya dibenarkan.

Kerusi tidak boleh mengandungi ruang kosong. Kanak-kanak mesti diperbaiki dengan selamat, tetapi pada masa yang sama tidak menghalang pergerakannya.

Kebaikan dan keburukan

Kerusi kereta untuk setiap kategori umur mempunyai kelebihan dan kelemahannya.

  • Kategori 1. Kerusi kereta adalah keselamatan yang cukup tinggi. Mereka dapat mengguna pakai peruntukan yang sesuai untuk tidur dan berehat. Di kerusi ini anda boleh pergi untuk waktu yang lama dan tanpa kerosakan kepada kesihatan.
  • Kategori 2. Model jenis ini melakukan kerja yang baik dengan ciri keselamatan. Anda boleh memilih reka bentuk dalam julat harga sederhana tanpa kesan khas ke atas kebolehpercayaan dan kualiti. Kelemahannya adalah kekurangan kedudukan tidur yang selesa dan kerumitan pilihan reka bentuk individu.

Sudut condong

Dalam kerusi kereta kategori 1-2, sudut kecenderungan bervariasi antara 5 dan 45 darjah, semuanya bergantung pada kategori berat dan model. Terlalu berbaring hanya boleh menjadi buaian untuk yang terkecil, tetapi secara keseluruhan dan mengambil banyak ruang di belakang rumah kereta. Untuk melipat balik kurs yang dipasang di kedudukan standard, tempat duduk perlu ditolak ke hadapan sebanyak mungkin, sambil meninggalkan bilik untuk kaki bayi. Oleh itu, dalam kedudukan tidur, sebuah kerusi yang dipasang dalam arah perjalanan mempunyai sudut maksimum 35 darjah.

Kekurangan pembalikan kerusi penuh juga dikaitkan dengan beban berbahaya pada pelvis bayi apabila terjadi perlanggaran frontal. Belang keselamatan lima mata mempunyai gancu di kawasan groin. Dengan kecondongan kerusi yang besar, pusat graviti bertukar ke bawah, yang berbahaya bagi kesihatan kanak-kanak. Ramai model mempunyai dua hingga lapan pilihan untuk memiringkan bahagian belakang, yang membantu ibu bapa meletakkan kerusi dalam kedudukan yang selesa untuk bayi.

Reka bentuk, yang dipasang pada pergerakan kereta, mempunyai keupayaan untuk memiringkan belakang kerusi pada 45 darjah.

Pandangan

Pengangkutan kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dalam kereta mestilah dijalankan dengan penyertaan kerusi kereta khusus. Memandangkan perubahan berat badan kanak-kanak ketika mereka berkembang, pengeluar telah membahagikan produk mereka kepada beberapa kategori. Bagi yang kecil adalah autolol kategori 0. Semakin tua bayi, semakin besar produknya. Bagi bayi yang berumur 9 hingga 25 kg, salib 1 dan 2 kategori telah dibangunkan.

Kategori 1

Ia direka untuk kanak-kanak berumur antara 1.5 hingga 3-4 tahun dengan berat tidak melebihi 19 kg. Tempat duduk kereta dalam kategori ini dipasang ke arah kereta, mereka diatur dalam kedudukan duduk. Reka bentuk menyerupai model dewasa, ia mudah untuk kanak-kanak untuk melihat apa yang sedang berlaku di dalam kabin ketika melakukan perjalanan. Sabuk kerusi mempunyai lima titik penetapan. Kerusi boleh diturunkan sebanyak 15 darjah untuk penginapan yang selesa.

Struktur jenis ini tidak dimaksudkan untuk kedudukan mendatar. Kecenderungan maksimum boleh berbahaya dalam perlanggaran, kerana tempat duduk terletak di arah perjalanan. Model 1 model mungkin mempunyai peralatan perlindungan Isofix (dengan penetapan di lantai), headrest laras, unsur perlindungan sampingan, langkah yang boleh ditarik balik, jadual keselamatan yang melindungi kanak-kanak semasa keadaan kecemasan.

Kategori 2

Kategori ini bertujuan untuk kanak-kanak berumur 19 hingga 25 kg, yang sepadan dengan usia 3-7 tahun. Model sedemikian mempunyai tali pinggang keledar luar, membolehkan anda menyesuaikan bahagian belakang produk dan juga mengeluarkannya jika perlu. Kesederhanaan produk (belakang, tempat duduk dan kepala belakang) tidak menjadikan model kurang selamat. Pembinaan kategori harga pertengahan juga boleh dipercayai. Lebih mahal kerusi, semakin kuat bahan dan semakin tinggi kualiti produk. Harga juga terjejas oleh adanya fungsi tambahan.

Kedudukan berbaring dalam kategori tersebut tidak hadir. Apabila kerusi dimiringkan, terdapat kemungkinan anak tergelincir di bawah tali pinggang luar. Bahagian belakang tidak mempunyai masalah kekakuan dan mudah dikelilingi dengan sedikit usaha, tetapi sangat berbahaya untuk menurunkan tempat duduk dengan punggung untuk mengatur tidur untuk bayi. Sudut belakang lima darjah cukup untuk perjalanan yang selesa. Pengikat sistem Isofix dalam kategori ini hanya membaiki kerusi, melindungi dari anjakan sisi.

Terdapat satu lagi jenis kerusi kereta untuk kanak-kanak - ini adalah transformer. Model sedemikian diubah di bawah berat dan ketinggian kanak-kanak, yang memungkinkan untuk tidak memperoleh produk secara berperingkat untuk kategori umur yang berbeza. Kelemahan termasuk tahap keselamatan yang dikurangkan.

Model ini sesuai untuk keluarga yang jarang bepergian dengan kanak-kanak di dalam kereta.

Model penilaian

Adalah lebih baik untuk mengetahui maklumat tentang model kereta kanak-kanak yang paling popular untuk tahun 2018.

  • Inglesina Marco Polo - Ini adalah model Itali kerusi kereta generasi terbaru dalam kategori berat sehingga 18 kg. Ia dibuat dalam bentuk yang mudah, mempunyai pelarasan kecondongan, dilengkapi dengan perlindungan sampingan (SHP) untuk kepala kanak-kanak.
Inglesina Marco Polo
  • Concord Transformer XT - Ini adalah kerusi kereta Jerman, direka untuk kanak-kanak dari 3 hingga 11 tahun. Model ergonomik, pelbagai fungsi menarik perhatian reka bentuk yang baik. Setiap perkara kecil difikirkan untuk keselamatan dan kemudahan.
Concord Transformer XT
  • Kerusi kereta klasik British Mima iZi Go Flair - ini adalah perwujudan keanggunan dan rasa. Ia diperbuat daripada kulit, pembuatan dibuat secara manual. Kerusi itu harmoni dengan gabungan interior kereta Inggeris.
Mima iZi Go Flair

Bagaimana untuk memilih?

Apabila memilih model di tempat pertama mengambil berat berat anak. Pengilang telah membahagikan reka bentuk mengikut kategori berat penumpang kecil.

  • Kategori 1. Para penumpang kerusi ini adalah anak-anak dari satu setengah hingga tiga tahun dengan berat badan dari 10 hingga 20 kg. Untuk membuat pilihan model yang tepat dalam kategori berat ini, anda harus membuat keputusan untuk diri sendiri: berapa kerap dan sejauh mana perjalanan dengan kanak-kanak, sama ada fungsi tambahan diperlukan, dan berapa banyak mereka sanggup membelanjakannya.Untuk perjalanan spontan yang jarang berlaku, anda boleh mendapatkan dengan pilihan yang murah, tetapi untuk perjalanan biasa, lebih baik memilih model dari bahan tahan lama pemasangan perakam Eropah.

Kebolehpercayaan model disokong oleh keputusan ujian kemalangan, yang harus anda perhatikan apabila memilih reka bentuk. Jika produk ditandakan dengan "4" atau "baik," maka ia boleh dipercayai. Kadar yang lebih rendah boleh menjejaskan keselamatan.

  • Kategori 2. Apabila memilih model kategori ini, seseorang harus mengambil kira bukan sahaja berat, tetapi juga ketinggian penumpang. Produk ini sudah menggunakan tali pinggang keledar standard dan sesuai untuk kanak-kanak yang ketinggian melebihi 1 meter. Anak penuh, sesuai dengan berat badan, tetapi dengan pertumbuhan yang tidak standard tidak akan dilindungi di kerusi seperti itu, kerana tali pinggang akan jatuh pada leher dan perutnya. Sabuk tempat duduk yang direka untuk membaiki bahagian bahu tidak boleh di atas atau di bawah kawasan ini. Lebar dan kedalaman reka bentuk memainkan peranan penting dalam keselamatan penumpang kecil, jadi apabila membeli lebih baik untuk mencuba kerusi yang masih ada di kedai.

Di samping kategori berat, apabila memilih tempat duduk kereta, anda perlu memberi perhatian kepada kebolehpercayaan dan keselamatan model, maka kemudahan dan ciri tambahan mereka.

Memperbaiki

Kebolehpercayaan lampiran secara langsung memberi kesan kepada ancaman kesihatan dan kehidupan kanak-kanak dalam perlanggaran, sehingga mereka harus diberikan perhatian khusus. Tempat duduk kereta untuk kanak-kanak mempunyai dua pilihan untuk penetapan: tali pinggang keledar pengikat standard dan penyertaan sistem Isofix. Pilihan kedua adalah lebih dipercayai, kerana ia memberikan ketumpatan fiksasi bayi yang stabil dan tidak membenarkan anjakan. Kaki anak berada dalam keadaan percuma, selain sistem Isofix mudah beroperasi.

Bahan

Kerusi berlengan U dengan bingkai logam lebih kuat daripada plastik. Plastik yang paling tahan kejutan adalah lebih rendah daripada logam, yang tidak cacat semasa perkhidmatan dan bahan tahan lama. Selain kekuatan, anda perlu memberi perhatian kepada komposisi kerusi dan memberi keutamaan kepada bahan-bahan sentuhan yang mesra alam dan menyenangkan. Asas yang kukuh harus mempunyai salutan luar lembut "bernafas".

Tali pinggang kerusi

Sistem penguncian dalam bentuk tali pinggang keledar harus kuat, dapat dipercayai, berlokasi dekat dengan tubuh anak, memiliki lapisan anti-trauma dan kunci logam. Belang tetap pada tiga atau lima mata. Untuk keselamatan yang lebih, anda harus memilih model lima mata.

Backrest

Punggung bersandar di sudut yang berbeza, memberi peluang untuk berehat yang menyenangkan kanak-kanak itu. Ini adalah salah satu bahagian kerusi yang paling penting, jadi ia mestilah berbentuk anatomi dan sama selesa ketika duduk dan berbaring. Model kereta kerusi yang betul menyumbang kepada suasana positif penumpang kecil dan menjamin perjalanan yang aman untuk anak dan keluarganya. Reka bentuk ini akan menyelamatkan nyawa dan kesihatan kanak-kanak dalam keadaan kritikal di jalan raya.

Mengenai cara memasang kerusi kereta di dalam kereta, anda akan belajar dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan