Memilih kerusi kereta kanak-kanak dari 9 hingga 18 kg

Kandungannya

Pengeluar kereta semakin menumpukan pada keselamatan pemandu dan penumpang, menjadikan badan kereta lebih kuat, meningkatkan beg udara dan tali pinggang keledar. Walau bagaimanapun, semua elemen sokongan yang bertanggungjawab untuk melindungi penumpang dewasa tidak berfungsi ketika datang kepada anak-anak. Oleh itu, ibu bapa yang peduli mendapatkan kerusi kereta khas, yang direka untuk memastikan keselamatan dan keselesaan kanak-kanak di jalan raya.

Semua produk tersebut dibahagikan kepada kategori bergantung kepada umur dan berat anak. Artikel ini akan memberitahu anda bagaimana untuk memilih kerusi kereta bayi untuk bayi dengan berat 9 hingga 18 kg.

Ciri khas

Sesetengah ibu bapa percaya bahawa kerusi kereta adalah pembaziran wang. Mereka mengangkut bayi dalam salah satu daripada tiga cara:

 • di tangan;
 • dengan ikat pinggang diikat dengan cara biasa;
 • dengan tali pinggang keledar di bawah ketiak anak anda.

Walau bagaimanapun, ujian kemalangan yang dijalankan oleh banyak organisasi telah membuktikan bahaya semua kaedah ini.

 • Apabila kereta bertembung, daya berat objek dan orang meningkat 30 kali. Dalam kes ini, ibu dan ayah tidak dapat menjaga anak itu duduk di dalam lengannya.
 • Tali pinggang, diikat dengan cara biasa, melewati hadapan leher. Dalam kes kemalangan, kebarangkalian kerosakan pada vertebra serviks bayi meningkat, kerana organisma kanak-kanak sangat rapuh.
 • Tali ketiak boleh merosakkan dada penumpang kecil dalam perlanggaran.

Oleh itu, cara paling selamat untuk mengangkut kanak-kanak adalah kerusi kereta. Reka bentuk melindungi tubuh kanak-kanak daripada semua pihak. Ia boleh menghalang keretakan dan kecederaan kepala semasa brek secara tiba-tiba dan kemalangan serius. Perlindungan sisi yang penting, yang disediakan oleh bumper khas.

Ramai model selain elemen standard yang bertanggungjawab untuk keselamatan, termasuk pilihan tambahan yang meningkatkan keselesaan kanak-kanak. Terima kasih kepada ini, ibu bapa boleh mengambil bayi dengan mereka walaupun dalam perjalanan panjang.

Petua untuk memilih

Pengeluar moden mewakili pelbagai kerusi kereta kanak-kanak, jadi sukar bagi ibu bapa untuk membuat pilihan yang tepat.

Kebanyakan kerusi kereta dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • 0 kumpulan - untuk kanak-kanak sehingga 9-11 bulan, berat sehingga 9 kg;
 • 1 kumpulan - untuk kanak-kanak dari 11-12 bulan, seberat 9 hingga 18 kg.

Untuk memilih kerusi kereta yang sesuai, anda perlu mengambil kira beberapa mata.

 • Usia kanak-kanak (pengeluar menunjukkan usia anggaran penumpang muda untuk setiap model).
 • Berat (perlu mengemudi dan berat anak, seperti yang diambil oleh syarikat contohnya, kanak-kanak yang kurus).
 • Pertumbuhan (data ini juga disenaraikan pada label). Selain itu, jika ada peluang, lebih baik untuk "cuba" kerusi, kerana kepala kanak-kanak harus lebih rendah daripada batas atas belakang produk.
 • Berat model.
 • Fabrik (ia adalah wajar untuk memilih produk daripada fabrik "bernafas" berkualiti tinggi).
 • Kemungkinan mengeluarkan penutup kain untuk mencuci berikutnya.
 • Ketersediaan kepakaran (kerusi ujian kemalangan) - bonus hebat yang meningkatkan kredibiliti jenama.
 • Ulasan Produk.
 • Kehadiran pelarasan tambahan (keupayaan untuk mengubah kedudukan kerusi supaya anak dapat duduk atau tidur dengan selesa).
 • Ketersediaan lapisan yang selesa dan tidak tegar pada tali pinggang.

Kerusi kereta kanak-kanak dibuat terutamanya dari dua bahan: plastik (ini membuat reka bentuk mudah dan mudah untuk pengangkutan) dan logam (pilihan itu lebih sukar, tetapi lebih selamat).

Adalah wajar bahawa semua pengikat pada tali pinggang dan bahagian lain kerusi diperbuat daripada logam. Ini akan membolehkan anda untuk yakin dengan kebolehpercayaan mereka sekiranya berlaku perlanggaran.

Struktur dipasang dengan dua cara.

 • Tali kereta dilalui di belakang bingkai tempat duduk kanak-kanak, dan bayi diikat dengan tali pinggang keselamatan dalaman yang tertanam dalam reka bentuk. Kaedah ini sesuai untuk bayi baru lahir dan bayi.
 • Reka bentuk untuk lebih dewasa kanak-kanak ditetapkan pada tali pinggang standard yang dibina ke dalam kereta. Dia melangkah melalui kerusi dan mudah menahan penumpang kecil itu.

Pengikat biasa yang terletak di bahagian dalam kerusi terdiri daripada 5 bahagian. Tahap maksimum kecenderungan strukturnya hendaklah dua puluh lima atau tiga puluh darjah. Sekiranya anda mendapati kerusi dengan kedudukan yang jelas, maka pertimbangkan risiko kemungkinan kemalangan. Mekanisme sedemikian mengalihkan sudut tekanan, dan ini mengurangkan keselamatan struktur. Sudah tentu, kerusi kereta perlu selesa untuk kanak-kanak, tetapi tugas utama produk ini masih tidak kemudahan, tetapi keselamatan.

Terdapat pelbagai reka bentuk automotif, termasuk meja. Harga model sedemikian jauh lebih rendah daripada kos pilihan dengan pengancing dalaman, memandangkan tumpuan utama di sini adalah tali pinggang biasa di dalam kereta. Sabuk dalaman juga boleh didapati di sini, tetapi ia lebih sesuai untuk keselesaan bayi. Kerusi-kerusi ini tidak mempunyai pelarasan kecondongan, tetapi mereka dapat mengulang lengkung kerusi kenderaan di mana mereka dipasang.

Model terkenal

Satu aspek penting dalam memilih kerusi kereta yang sesuai ialah mengkaji produk-produk jenama terkenal, yang diuji oleh pembeli. Pertimbangkan ciri-ciri produk terbaik syarikat yang menduduki tempat pertama dalam kedudukan pengeluar kerusi kereta.

Britax-romer

King 2 adalah salah satu daripada jenama Jerman yang paling popular. Ia mempunyai beberapa pilihan warna. Reka bentuk pengancing adalah tali pinggang kereta. Bentuk yang memberikan keselesaan maksimum, pelarasan kecondongan, pelindung yang boleh tanggal, tali 5 mata dan reka bentuk yang bergaya adalah ciri-ciri produk ini.

Mekanisme sistem cahaya mengendalikan ketegangan tali pinggang, memberikan dua isyarat: suara dan cahaya. Harga model adalah kira-kira 20,000 rubel.

Britax Romer King II

TriFix adalah model terbaik jenama ini, menurut kebanyakan pembeli. Ia berbeza dalam ciri teknikal yang lebih baik. Model ini diwajibkan oleh kebolehpercayaan dan keselamatannya kepada sistem Isofix, yang dalam perlanggaran memadamkan daya impak dengan menundukkan. Hanya selepas itu kerusi itu berjalan ke hadapan, dengan kekerasan kurang.

Jarum dalaman utama mempunyai jahitan zigzag, yang menjadikannya lebih dipercayai. 4 unsur busa polistiren segi empat tepat dimasukkan ke dalam badan, yang mengurangkan kemungkinan kecederaan di kerusi kereta. Penutup dikeluarkan. Produk ini lembut, dengan teliti melindungi anak dari semua pihak.

Harga model ini adalah kira-kira 28,000 Rubles. Kos ini dibenarkan sepenuhnya oleh tahap prestasi produk dan jaminan keselamatan penumpang muda.

Britax Romer Trifix

Bayi bahagia

Model Taurus V2 dari jenama ini mempunyai reka bentuk ringkas. Produk ini boleh didapati di kain dan kulit eko. Pilihan kedua lebih praktikal, tetapi kurang selesa. Tambahan besar model ini adalah peregangan tali pinggang dengan 98 cm, yang menambah keselesaan ketika menanam seorang anak dalam pakaian luar. Produk itu tetap dengan tali pinggang biasa. Harga model ini adalah kira-kira 7,000 rubel.

Happy Baby Taurus V2

Maxi-Cosi

Model Tobi berbeza daripada pengeluar ini dalam pendaratan tinggi. Bayi itu mempunyai pandangan yang baik, ia selesa untuk duduk di kerusi, tetapi terdapat juga minus dalam ciri ini. Mengenai kanak-kanak dewasa di dalam kereta dengan bumbung yang rendah akan menjadi tidak selesa, kerana kepalanya akan terlalu tinggi. Penderitaan dan tahap perlindungan sisi.

Satu lagi kelemahan model ini ialah pemasangan kompleks, prinsip yang tidak begitu jelas dinyatakan dalam arahan. Bagaimanapun, produk itu berjaya.Kerusi itu lembut, selesa, dilengkapi dengan keupayaan menyesuaikan kedudukan. Sabuk model ini dilengkapi dengan sistem springing, yang memudahkan perletakan dan pembuangan kanak-kanak dari kerusi kereta. Anda perlu membayar kira-kira 22000 rubel untuk model ini.

Maxi-Cosi Tobi

Model Cybex menonjolkan harga yang rendah (kira-kira 14,000-15,000 rubel). Itulah sebabnya pilihan ini dianggap oleh ramai untuk menjadi yang terbaik dalam kategori pertama. Pengancing dilakukan oleh tali pinggang biasa. Di bahagian dalam produk terdapat meja terbina dalam. Kerusi itu tidak mempunyai pilihan kecondongan, tetapi boleh dilaraskan untuk tidur dengan kerusi kereta, mengulangi bentuknya.

Ia perlu berhati-hati. Walaupun tali yang membetulkan kanak-kanak itu di dalam kerusi itu, ada kemungkinan bahawa dengan kecondongan besar kerusi itu, kanak-kanak itu boleh melepaskannya apabila pedal brek ditekan keras.

Maxi-Cosi Cybex

Nuansa pemasangan

Mana-mana mekanisme boleh diletakkan di hadapan dan di tempat duduk belakang. Jika anda membuat keputusan untuk meletakkan kerusi kereta di depan, adalah penting untuk melihat beberapa langkah untuk melindungi bayi:

 • adalah dinasihatkan untuk menyahdayakan beg udara (jika tempat duduk dipasang terhadap langkah itu, maka penutupan diperlukan);
 • jika tempat duduk berada dalam arah perjalanan, dan beg udara dihidupkan, maka anda perlu memindahkan tempat duduk kembali, cuba untuk mengimbangi kerusi yang tidak terjual.

Reka bentuk kumpulan pertama paling sering dipasang dalam arah perjalanan. Jangan bimbang kerana bulatan kecil kajian. Seorang kanak-kanak duduk dalam mekanisme seperti ini jarang melihat tingkap, mengubah 90 darjah.

Terlepas dari mana bahagian kereta reka bentuk akan berdiri, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada model dengan bingkai diperkuat sisi di kawasan kepala. Ini akan melindungi bayi dari kecederaan jika berlaku kemungkinan perlanggaran sampingan.

Contohnya

Ramai ibu bapa tidak hanya memberi perhatian kepada tahap keselamatan, tetapi juga dengan kemunculan kerusi kereta, yang ingin membeli model dengan skema warna yang menarik. Anda boleh memilih model warna beige neutral, yang akan digabungkan dengan sempurna dengan mana-mana jok kereta.

Pilihan menarik dengan meja dalam warna oren terang.

Model tepu-merah sesuai untuk kanak-kanak yang lebih dewasa. Kerusi ini akan menghiasi pedalaman mana-mana kereta.

Untuk mengetahui cara memasang kerusi kereta kanak-kanak dengan betul, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan