Bagaimana untuk memilih kerusi kereta kanak-kanak dari 3 tahun?

Kandungannya

Untuk melakukan di dunia moden tanpa kereta agak sukar. Kehadiran kanak-kanak dalam keluarga tidak seharusnya menjadi alasan yang menghalang kedudukan kehidupan ibu bapa yang aktif. Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa kereta - ini adalah keselesaan pergerakan, ditambah dengan bahaya. Kerusi kereta kanak-kanak membantu untuk mewujudkan keadaan yang paling selamat untuk mencari penumpang kecil di dalam kereta. Sangat penting untuk membuat pilihan yang tepat dan tidak hanya bergantung pada daya tarikan eksternal aksesori ini.

Fungsi kerusi kereta

Sabuk keledar di dalam kereta tidak boleh membetulkan badan kanak-kanak, memastikan perlindungannya. Dan jika kanak-kanak berada di kerusi kereta, maka di sisi dia diinsuranskan dengan sisipan khas, kepala berada di tahap pengekalan kepala, tali itu memperbaiki tubuh. Semua ini menyumbang kepada perlindungan terhadap kecederaan apabila mencipta kecemasan.

Kumpulan kerusi kereta

Selaras dengan ketinggian dan berat kanak-kanak terdapat beberapa kumpulan kerusi kereta.

 • Untuk kumpulan 0+ termasuk model untuk mengangkut bayi sehingga 13 kg dengan ketinggian sehingga 75 cm. Mereka dipasang ke belakang. Kedudukan ini diiktiraf sebagai yang paling selamat untuk zaman ini.
 • Kerusi kumpulan 1 direka untuk kanak-kanak yang berat sehingga 18 kg dengan ketinggian sehingga 98 cm. Kerusi ini biasanya digunakan sehingga usia empat tahun. Tali ini mempunyai sistem pemasangan lima mata, yang memberikan kestabilan yang tinggi. Kerusi ini adalah muka tetap ke hadapan, memberikan penumpang kecil peluang untuk memerhatikan dunia di sekelilingnya.
 • Kanak-kanak dari tiga tahun ke atas kerusi yang dirancang tidak lebih rendah daripada 2 kumpulan. Mereka direka untuk mengangkut kanak-kanak dengan berat sehingga 25 kg dengan pertumbuhan sehingga 120 cm. Perbezaan mereka dari kumpulan 1 adalah untuk mengawal bukan sahaja belakang, tetapi juga tangan. Pengancing telah dilakukan oleh tali keselamatan kenderaan. Salah satu model yang paling popular ialah Carmate Swingmoon. Ciri-ciri model ini termasuk perubahan tiga kedudukan pada sudut belakang, penyesuaian kepala tempat duduk, kehadiran pendirian kaki, kelengkapan tali pinggang keselamatan lima mata, saiz yang selesa yang memastikan kedudukan anak yang luas.
 • Kerusi roda 3 kumpulan direka untuk kanak-kanak yang berumur 15 hingga 36 kg dengan ketinggian sehingga 135 cm. Salah satu model yang paling dicari ialah Heyner Ergo, ia dibezakan dengan kelebihan oleh asas pepejal, reka bentuk Jerman yang bergaya. Reka bentuk mount dengan tali pinggang kereta. Pembinaan kumpulan ini hanya dipanggil kerusi, kerana ia hanya kusyen tempat duduk ("booster"), ia mengangkat kanak-kanak itu dan diikat dengan tali kereta biasa melalui tengah bahu, dada dan pinggul.

Dengan kesan lateral pembinaan itu tidak berguna.

 • Kerusi transformer kumpulan 1-2-3 tempoh terpanjang boleh digunakan, sementara itu adalah yang paling kurang praktikal. Kursi model ini digunakan untuk kanak-kanak yang beratnya dari 3 hingga 36 kg (sejak bayi hingga 12 tahun). Apabila menggunakan model ini terdapat beberapa sekatan, dan mereka tidak mempunyai keselesaan semasa perjalanan panjang.

Perlu diingatkan bahawa kadang-kadang penggantian kerusi perlu dibuat lebih awal daripada zaman yang ditunjukkan karena pakaian bermusim yang banyak (di musim dingin), atau karena ketinggian kerusi yang tidak cukup atau panjang tali pinggang terbina dalam.

 • Adalah lebih baik selepas 3 tahun untuk menggunakan kumpulan kerusi 2/3 (untuk kanak-kanak berukuran sehingga 36 kg dan bertambah sehingga 130 cm). Dalam model ini, hanya sekatan kepala yang boleh laras, kedudukan sandaran tidak berubah. Britax & Romer Kid II - salah satu model yang paling popular.Kelebihan positif model ini termasuk berat badan yang rendah, keupayaan untuk menyesuaikan kedudukan kecondongan tempat duduk dan tempat letak tangan, kehadiran penutup boleh tanggal. Kumpulan ini termasuk model Britax & Romer AdvansaFix.

Dengan harga yang tinggi, model terbaru dicirikan oleh kebolehpercayaan dan ketahanan, keupayaan untuk digunakan untuk masa yang lama. Kerusi itu mempunyai tiga kedudukan kedudukan belakang, 11 kedudukan headrest, serta kedalaman yang tinggi dan selesa, sisi pinggiran yang selesa dan penutup yang boleh dilepaskan masuk dalam kit.

Britax & Romer Kid II
Britax & Romer AdvansaFix

Perbezaan kerusi 2/3 kumpulan

Mereka dipasang secara eksklusif di tempat duduk belakang dengan lokasi orang ke arah pengangkutan.

Belt lima mata terbina dalam tidak hadir, kerana tali pinggang seperti dalam keadaan melampau tidak dapat menahan beban berat kanak-kanak yang telah meningkat dengan usia. Di kerusi kumpulan 2/3 kanak-kanak itu menjamin tali pinggang biasa, terletak di tempat duduk belakang, ia dipasang di atas kerusi kanak-kanak.

Tidak ada penyesuaian sudut belakang, tidak ada kemungkinan kedudukan cenderung atau mendatar anak tidur. Ini disebabkan oleh saiz kerusi yang besar, yang tidak boleh ditempatkan dalam kedudukan sedemikian dalam ruang kecil kereta dan meninggalkan pada masa yang sama ruang yang selesa untuk kaki kanak-kanak.

Nota: pelarasan kecondongan sedikit yang ditawarkan pada sesetengah model hanya memberikan kelebihan yang lebih ketat pada backrest.

Bagaimana untuk memilih?

Ciri-ciri utama kerusi kereta termasuk perlindungan dari kecederaan, kebolehpercayaan penguatan, keselesaan berada di kerusi, kemudahan penyelenggaraan, keramahan alam sekitar bahan-bahan yang digunakan.

Apabila memilih, ikuti garis panduan ini.

 • Untuk menentukan kumpulan kerusi, ketahui berat dan ketinggian kanak-kanak.
 • Penunjuk kerusi kereta berkualiti tinggi adalah kehadiran sijil kualiti, yang menerima model yang telah berlalu ujian kemalangan - ujian yang mensimulasikan kemalangan dan memeriksa keselamatan penumpang. Kenali keputusan mereka.
 • Perhatian harus dibayar kepada logam dari mana kerangka produk dibuat. Kerangka boleh menjadi plastik atau aluminium. Aluminium lebih tahan lama dan memberikan keselamatan yang lebih besar. Walau bagaimanapun, harga aluminium jauh lebih mahal.
 • Di kerusi kumpulan 2/3, pengikat dilakukan oleh tali kenderaan, dan mereka tidak duduk tegak, jadi ketika memasang, lebih baik menggunakan sistem isofix khusus atau penetasan sistem tegar. Mereka membenarkan kanak-kanak mudah masuk ke kerusi kereta.

Apabila membeli tempat duduk yang dilengkapi dengan isofix, anda perlu memastikan bahawa kerangka kunci adalah laras secara mendalam, yang membolehkan anda memasang kerusi kereta di mana-mana kereta, tanpa mengira bentuk kerusi belakang.

 • Perhatikan lebar di bahu. Ideal apabila lebar di kawasan ini boleh laras.
 • Pengendali kepala hendaklah melebihi paras kepala. Pelarasan lari belakang dilakukan pada ketinggian. Kedudukan paling selamat: ketinggian ketahanan kepala, apabila tali pinggang bertepatan dengan bahu, dan 2-3 cm dari tepi kerusi ke atas.
 • Adalah disyorkan untuk berdiri di bawah lengan dan kaki.
 • Upholstery tempat duduk kereta mesti tahan lama dan boleh dipercayai, kerana ia perlu berkhidmat selama beberapa tahun. Faktor positif adalah kebolehtelapan udara pelapis.
 • Perlindungan dan aksesori yang boleh ditanggalkan adalah faktor penting. Sebagai contoh, perlindungan kain kapas yang boleh dilepaskan selesa pada musim panas apabila kanak-kanak sering berpeluh.
 • Berhati-hati mempelajari pelabelan kerusi: dalam label, yang biasanya terletak di bahagian belakang atau bawah, maklumat tentang pensijilan dan piawaian diberikan. Jenis persijilan akan mencadangkan kemungkinan memasang kerusi kereta di dalam kereta tertentu:
  1. kerusi kereta universal sepadan dengan hampir semua kereta;
  2. semi-sejagat, ditambah dengan pelbagai sokongan, serasi dengan model tertentu yang disenaraikan dalam senarai yang dilampirkan pada kerusi;
  3. khusus, mempunyai reka bentuk dan fungsi khas, merujuk kepada model kenderaan tertentu.

Ingat: kerusi kereta tidak dipasang pada kerusi yang dilengkapi dengan beg udara, atau fungsi beg udara dilumpuhkan. Adalah disyorkan untuk melengkapkan kerusi kanak-kanak di tempat duduk belakang yang lebih selamat.

 • Lakukan "pemasangan": periksa sama ada panjang tali adalah memadai, bahawa peranti itu sesuai dengan ketat terhadap tempat duduk. Amplitud ombak tempat duduk tetap tidak boleh melebihi 2 cm Dan akhirnya, letakkan bayi di kerusi kereta, belajar keselesaan psikologi semasa berada di dalam peranti ini.
 • Pastikan kad jaminan dikeluarkan dengan betul.
 • Ia tidak disyorkan untuk membeli kerusi kereta terpakai. Adalah lebih baik untuk melakukan ini di kedai khusus.

Adalah perlu untuk memberi keutamaan kepada pengeluar yang telah mencadangkan diri mereka sendiri di pasaran kerusi kereta antarabangsa:

 1. Jerman - Kiddy, Recaro dan Cybex;
 2. Norway - BeSafe;
 3. Perancis - Nania Bebe dan Confort;
 4. Belanda - Maxi Cosi;
 5. Jepun - Aprica;
 6. Poland - Coletto;
 7. bersama syarikat Jerman-Inggeris Britax-Romer.

Memberi tumpuan kepada belanjawan keluarga, terutamanya kanak-kanak dan kereta, ibu bapa membuat pilihan mereka. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk menyedari bahawa kerusi kereta adalah sifat yang sangat penting dalam kereta, memelihara kehidupan dan kesihatan penumpang muda.

Bagaimana untuk memilih kumpulan kerusi kereta 2-3, lihat video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan